Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Deputaţii din Olanda, decizie radicală: Au votat pentru abrogarea legii privind referendumurile consultative

olanda

Deputaţii olandezi au votat pentru abrogarea legii privind referendumurile consultative, un tip de scrutin care a plasat guvernul într-o poziţie delicată în momentul în care cetăţenii au respins în 2016 acordul de asociere dintre Uniunea Europeană şi Ucraina, transmite AFP. "Abrogarea referendumului consultativ a fost votată de camera inferioară, aşa cum prevedea acordul" semnat de partidele membre ale coaliţiei de guvernare, a declarat vineri Hugo de Jonge, vicepremier şi ministru al sănătăţii şi sportului, conform Agerpres.

Proiectul de lege, înaintat joi de progresista Kasja Ollongren, ministru de interne şi membră a partidului de coaliţie D66, mai trebuie aprobat şi de Senat. Până atunci, un alt referendum consultativ va avea loc totuşi la 21 martie, în acelaşi timp cu alegerile municipale. Referendumul va viza o lege care ar permite serviciilor de informaţii să introducă un sistem "pentru a pune masiv sub ascultare comunicaţiile online, inclusiv ale cetăţenilor care nu sunt suspecţi", conform detractorilor săi.

În 2016, referendumul consultativ a fost în centrul unei dezbateri politice, după ce olandezii s-au exprimat împotriva acordului de asociere UE-Ucraina, făcând din Olanda singurul stat membru al blocului comunitar care respinge această înţelegere ce viza consolidarea dialogului politic şi schimburile economice cu Kievul.

Pentru respingere au fost puţin peste 60% din voturi, însă rata de participare nu s-a ridicat totuşi decât la 32%, depăşind însă minimul de 30% necesar pentru validarea scrutinului. În contextul în care Olanda asigura atunci preşedinţia Consiliului UE, premierul Mark Rutte a fost nevoit să facă echilibristică pentru a găsi un compromis, sub tirul criticilor opozanţilor săi, care l-au acuzat că este împotriva unei decizii a poporului.

Senatul a ratificat în cele din urmă acordul în mai 2017. Noul guvern olandez şi-a anunţat încă de la învestirea sa în octombrie intenţia de a abroga legea privind referendumurile consultative, introduse iniţial ca o etapă spre organizarea de referendumuri obligatorii din punct de vedere juridic.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.