Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Descoperire revoluționară în lumea medicală: a fost dezvoltată o tehnologie pentru identificarea riscului de autism la copii

REUTERS
tehnologie autism

Un om de ştiinţă din Hong Kong a dezvoltat o metodă de utilizare a învăţării automate şi a inteligenţei artificiale pentru scanarea retinelor la copiii cu vârste de până la şase ani pentru identificarea timpurie a autismului sau a riscului de autism şi speră să dezvolte un produs comercial anul acesta, relatează luni Reuters, potrivit AGERPRES.

Scanarea retinei poate ajuta la îmbunătăţirea depistării precoce şi a rezultatelor tratamentelor pentru copii, a declarat Benny Zee, profesor la Universitatea Chineză din Hong Kong (CUHK).

"Importanţa începerii unei intervenţii timpurii constă în faptul că ei sunt încă în creştere, sunt încă în curs de dezvoltare. Deci există şanse mai mari de succes", a explicat Zee.

Metoda sa foloseşte o cameră de înaltă rezoluţie cu un nou software care analizează o combinaţie de factori, inclusiv straturi de fibră şi vase de sânge din ochi.

Citește și: Carantinarea Timișoarei, dorită de Dominic Fritz, e COMPLET INUTILĂ: după o săptămână, rata e la fel de MARE

Tehnologia poate fi utilizată pentru a identifica copiii cu risc de autism şi pentru a-i introduce în programele de tratament mai repede, a adăugat Zee.

Şaptezeci de copii au fost testaţi folosind această nouă metodă, 46 cu autism şi 24 dintr-un grup de control. Tehnologia a reuşit să identifice copiii cu autism în 95,7% dintre cazuri. Vârsta medie a copiilor testaţi a fost de 13 ani, cel mai tânăr având şase ani.

Descoperirile lui Zee au fost publicate în revista medicală EClinicalMedicine.

Specialiştii în autism au salutat descoperirile sale, însă susţin că există un stigmat uriaş, părinţii refuzând adesea să creadă că micuţii lor au autism chiar şi atunci când există semne clare în acest sens.

"De multe ori, părinţii vor refuza iniţial să creadă", a declarat dr. Caleb Knight, care conduce un centru privat de terapie pentru autism.

"Dacă există un test medical sau un marker biologic ca acesta, el i-ar putea ajuta pe părinţi să nu fie în negare perioade lungi de timp şi, prin urmare, copilul să primească mai repede tratamentul necesar", a adăugat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.