Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Despre femei în România, dincolo de festivism

Am sărbătorit duminică, 8 Martie, Ziua internațională a femeii. Ca în fiecare an, politicienii bărbați s-au întrecut în urări, mesaje de recunoștință și declarații despre rolul esențial al femeilor în societate. Dacă unii sunt credibili în această ipostază, pe alții îi putem suspecta de simple exerciții de imagine.

Cred însă că mult mai importante decât declarațiile, chiar bine-intenționate, sunt realitățile de zi cu zi, modul în care decidenții, politici, economici ș.a., aleg să susțină prin fapte participarea echitabilă a femeilor la viața și conducerea cetății. Democrația nu își poate arăta toate beneficiile dacă jumătate din populație rămâne slab reprezentată în arena politică și decizională. În societatea modernă pe care vrem s-o construim, femeile pot constitui, prin calitățile și competențele lor, unul dintre motoarele schimbării.

Constatăm astăzi că România a traversat 25 de ani de regim democratic fără a valorifica la potențialul real o resursă umană uriașă: populația sa feminină, expertiza, experiența și dedicarea acesteia.

În România, femeile formează aproape 52% din numărul total al locuitorilor, dar continuă să fie grav subreprezentate în viața publică, în politică, în toate procesele decizionale la nivel local, național, guvernamental.

Pe plan mondial, dezvoltarea umană și creșterea economică sunt mai mari în statele care au rezolvat problema discriminării de gen. Acesta este argumentul principal pentru care susțin introducerea, în noul Cod Electoral, a cotei obligatorii de gen de 30% pe listele electorale ale partidelor, care va duce la creșterea reprezentării politice a femeilor.

Conform Raportului Global al Echilibrului de Gen pe 2014, România se situează pe locul 91 din 142 ţări analizate în ce privește egalitatea de gen în viaţa politică.  Nu putem vorbi de democrație și de reprezentare democratică cu un Parlament dominat covârșitor de bărbați, în care doar 65 dintre cei 574 de aleși sunt femei (11,3 % per total, 13,4%  în Camera Deputaților și 6,5% în Senat). În actualul Guvern, din cei 22 de miniștri, doar trei sunt femei (14,3%), în timp ce, la nivelul administrațiilor locale, numai 3% dintre primării sunt conduse de femei.

România nu poate pretinde că a integrat practicile europene cât timp nu realizează o balanță echilibrată a participării femeilor și  bărbaților la luarea deciziei în mediul politic și public.

Dintre țările europene, doar Cipru și Ungaria au o pondere a femeilor în Parlament mai scăzută decât a României. În Suedia, Finlanda, Olanda, Islanda, Norvegia, Danemarca şi Belgia, peste 37% din membrii Parlamentului sunt femei.

În 96 de țări, în statutele partidelor politice au fost deja adoptate cote minimale de gen de cel puțin 30%, prin lege sau conformare voluntară.
Cota minimală de gen obligatorie este legiferată, de pildă, în Franța, Polonia, Spania, Norvegia, Finlanda, Slovenia. Franţa a fost prima ţară care a impus prin lege, în anul 2000, paritatea de 50%/50% pe listele pentru alegerile europarlamentare, senatoriale, municipale, regionale; Polonia a introdus o lege a cotei minimale de gen în 2011.

Cel mai recent exemplu vine din Germania, unde Bundestagul a adoptat săptămâna trecută o măsură considerată de-a dreptul revoluționară: obligativitatea ca femeile să intre în proporție de cel puțin 30% în consiliile de supraveghere din peste 100 mari companii private.

Un ultim argument: un studiu al  Băncii Mondiale arată că, la nivel de țară, cu cât rata de participare a femeilor la guvernare este mai mare, cu atât există un nivel mai scăzut de corupție.

 

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.