Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Diabetul poate fi tratat? Află ce dieta puteți adopta!

Radu Pop
Word Diabetes
Diabet

Diabetul este în general o boală cronică care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Cazurile necontrolate pot duce la pierderea vederii, probleme cardiovasculare, insuficiență renală, precum și alte afecțiuni grave. Prin urmare, diabetul este o boală extrem de gravă, despre care specialiștii spun că, dacă nu este ținută sub control, peste doar câțiva ani ne putem confrunta cu o epidemie la nivel mondial.

A face schimbări în stilul de viață vă poate ajuta să evitați complicațiile grave de sănătate cauzate de diabetul tip 2, cea mai frecventă formă a bolii.  Desigur, prevenirea este deosebit de importantă, dar dacă ați fost diagnosticați cu pre-diabet (glicemie crescută care nu atinge pragul diagnosticului de diabet zaharat), modificările stilului de viață pot preveni sau întârzia debutul bolii.

Ce ar trebui să faceți pentru prevenirea, gestionarea și remiterea diabetului de tip 2? Dacă în prezent aveți pre-diabet sau diabet de tip 2 și vă confruntați cu obezitate sau greutate în exces, complicațiile la care vă expuneți sunt foarte ridicate. Progresele în ceea ce privește dovezile cercetării au avansat extrem de mult în ultimii ani, și există o mulțime de măsuri simple pe care le puteți adopta.

Și cum niciodată nu este prea târziu pentru a începe, iată cele mai simple 6 sfaturi  despre cum puteți gestiona și pune în remisie diabetul de tip 2.

content-image

    1. Pierderea în greutate

Pierderea în greutate poate ajuta la gestionarea diabetului. Specialistii recomandă ca persoanele cu pre-diabet si diabet să piardă cu cel puțin până la 10% din greutatea corporală pentru a preveni progresia bolii. Excesul de greutate, în special în zona abdominală, poate crește probabilitatea de a dezvolta diabet. Potrivit unui studiu, excesul de grăsime viscerală crește inflamația și rezistența la insulină, ceea ce crește considerabil șansele de diabet. Un alt studiu a constatat ca intervențiile pentru scăderea riscului de diabet ar trebui să vizeze în primul rând reducerea greutății.

Stabiliți un obiectiv de pierdere în greutate bazat pe greutatea corporală actuală. Un proces de slabire sanatos, presupune pierderea de 1 până la 2 kilograme pe săptămână.

    2. Urmați o dietă cu conținut foarte scăzut de calorii

Potrivit recomandărilor europene pentru gestionarea diabetului emise de Grupul de Studiu pentru Diabet și Nutriție (DNSG) al Asociației Europene pentru Studiul Diabetului (EASD), bazate pe dovezi, indica faptul că dietele continut scazut și foarte scazut de calorii (aproximativ 840 kcal/zi) si care au la baza produse dietetice cu formule de înlocuire totala a meselor ( shake-uri, supe, mese partial solide), au fost cele mai eficiente pentru pierderea în greutate comparativ cu alte diete de slăbire. Astfel, s-a demonstrat ca dietele cu formule complete din punct de vedere nutrițional, dar cu un conținut scăzut de calorii, si care înlocuiesc in totalitate mesele, sunt cea mai eficientă abordare alimentară pentru a obține remisia diabetului de tip 2.

Pentru a putea pierde în greutate cu ușurință trebuie să optați pe o dietă sigură și eficientă. Cea mai simpla și versatilă dietă VLCD ( very low calorie diet) este Nupo. Un tip de dietă care a deschis calea pentru regimurile de slăbire, facandu-le mai sănătoase pentru organism, cu produse care conțin toate vitaminele, mineralele, proteinele și fibrele esențiale - o compoziție completă care elimină kilogramele în plus, oferind în același timp toată nutriția de care are nevoie organismul. Dieta de slăbit Nupo cu peste 35 de studii științifice (cele mai multe din lume) și peste 41 de ani de experiență, este alternativa sigură și sănătoasă la dietele deja existente și oferă produse dietetice pentru cei care doresc să urmeze o dietă de slăbit și să mențină o greutate stabilă.

Dieta Nupo are numeroase beneficii asupra sănătății: reduce și normalizează hipertensiunea arterială și hipertensiunea pulmonară; normalizează glicemia în diabetul zaharat de tip 2; scade concentrația acizilor grași din sânge (ex. trigliceride) și normalizează nivelul colesterolului; scade riscul de boli cardiovasculare; scade riscul complicațiilor diabetului zaharat; scade riscul de cancer de colon și de sân; reduce episoadele de apnee în somn (sforăitul); ameliorează afecțiunile osteo-articulare; normalizează oxigenarea sângelui.

content-image

    3. Renunțați la fumat

Potrivit unui studiu, fumatul contribuie sau provoacă multe probleme grave de sănătate, cum ar fi bolile cardiovasculare, cancerele și emfizemul plămânului, prostatei, sânilor și tractului digestiv. Un alt studiu a mai arătat că fumatul activ este legat de o șansă crescută de diabet de tip 2. Fumatul este strâns asociat cu diabetul, în special la persoanele care fumează extrem de mult.

    4. Activitate fizică regulată

Activitatea fizică obișnuită are multe beneficii. Exercitile fizice vă pot ajuta să slăbiți, să scădeți glicemia, să creșteți sensibilitatea la insulina (ceea ce vă ajută să vă mențineți glicemia în limite normale).

Pentru a pierde în greutate sau pentru a menține o greutate sănătoasă, puteți opta pentru:

-              Exerciții aerobice – 30 de minute pe zi de exerciții aerobice moderate ( mers pe jos, înot, mers pe bicicleta sau alergat). Pe săptămână ar trebui să aveți un total de cel puțin 150 de minute de exerciții fizice.

-              Exerciții de rezistență – Ar trebui efectuate de cel puțin 2, 3 ori pe săptămână. Acestea vă ajută să fiți în formă atât din punct de vedere fizic, cât și psihic, vă ajută să vă mențineți echilibrul și capacitatea de a avea o viață activă.

-              Inactivitate limitată-  Întreruperea perioadelor lungi de inactivitate, cum ar fi ședințele prelungite, pot ajuta la controlul nivelului de zahăr din sânge. Luați-vă câteva minute de pauză, măcar 10 minute la fiecare oră, stați în picioare, plimbați-vă sau dacă puteți, faceți o activitate ușoară.

    5. Optimizati nivelul de vitamina D

Studiile au arătat administrarea suplimentară de vitamina D a fost strâns legată de diabetul de tip 1. Un alt studiu a mai arătat că persoanele care nu au luat suficientă vitamina D au o șansă mai mare de a face toate tipurile de diabet. Alimentele bogate în vitamina D includ uleiul de ficat de cod și peștele gras. În plus, expunerea la soare poate crește și nivelul de vitamina D din sânge. La unele persoane, administrarea a 2.000 până la 4.000 UI de vitamina D în fiecare zi poate fi necesară pentru a menține și atinge niveluri optime.

    6. Reduceți consumul de carbohidrații rafinați și zahăr

Potrivit numeroaselor studii, a existat o legătură între diabet și consumul frecvent de carbohidrați rafinați sau zahăr. Consumul de alimente bogate în zahăr și carbohidrați rafinați crește nivelul insulinei și al zahărului din sânge, ceea ce în timp poate cauza diabet.

Diabetul de tip 2 este o problemă din ce în ce mai mare si principala cauză a pierderii vederii și o contribuție majoră la o serie de afecțiuni, inclusiv insuficiență renală, atac de cord și accident vascular cerebral. Cu toate acestea, dacă vă schimbați stilul de viață, puteti gestiona cu success aceasta boala. Dacă vă doriți să ajungeți la un număr de kilograme optim care să nu vă pună în pericol starea de sănătate, optați pentru o dietă  atent studiată științific. Cercetările despre beneficiile acesteia pe termen lung, mai ales în prevenirea diabetului sunt dovedite în timp. Scopul principal ar trebui să fie acela de a slăbi și apoi de a menține o greutate sănătoasă. Prin urmare, deciziile alimentare sănătoase trebuie să includă o strategie pe care să o puteți menține ca un obicei pe tot parcursul vieții. Luarea unor decizii sănătoase poate fi benefică în timp.

Surse

Visceral Fat Mass Has Stronger Associations with Diabetes and Prediabetes than Other Anthropometric Obesity Indicators among Korean Adults - PubMed (nih.gov)

Effect of Weight Loss With Lifestyle Intervention on Risk of Diabetes - PMC (nih.gov)

Cigarette smoke and adverse health effects: An overview of research trends and future needs - PMC (nih.gov)

Intake of vitamin D and risk of type 1 diabetes: a birth-cohort study - PubMed (nih.gov)

Impact of Vitamin D Replacement on Markers of Glucose Metabolism and Cardio-Metabolic Risk in Women with Former Gestational Diabetes--A Double-Blind, Randomized Controlled Trial - PubMed (nih.gov)

Increased consumption of refined carbohydrates and the epidemic of type 2 diabetes in the United States: an ecologic assessment - PubMed (nih.gov)

Evidence-based European recommendations for the dietary management of diabetes | SpringerLink

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.