Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Disfuncţionalităţile DSP de testare a personalului centrelor rezidenţiale, factori în răspândirea COVID-19, anunță preşedintele ANDPDCA

test 2 vali

Disfuncţionalităţile în testarea de către Direcţiile de Sănătate Publică (DSP) a personalului şi a beneficiarilor din centrele rezidenţiale pentru persoanele vulnerabile au reprezentat factori în răspândirea virusului Covid-19 în aceste centre, a declarat, luni, preşedintele preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilităţi, Copii şi Adopţii (ANDPDCA), Mădălina Turza, într-o conferinţă de presă.

"Un factor problematic contextual în răspândirea virusului la nivelul centrelor rezidenţiale l-au reprezentat disfuncţionalităţile în testarea personalului şi a beneficiarilor de către Direcţiile de Sănătate Publică. Pe tot parcursul stării de urgenţă, inclusiv după intrarea în vigoare a Ordonanţei Militare numărul 8, prin care s-a reglementat izolarea preventivă la locul de muncă a personalului din centre, colaborarea a fost dificilă cu o serie dintre Direcţiile de Sănătate Publică, fapt ce a generat întârzieri în testare, refuzul testării şi îngreunarea procesului de coordonare şi organizare", a afirmat Mădălina Turza, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Aproape de o nouă autostradă în România! Ludovic Orban a semnat contractul – Întârziere de 2 ani și jumătate

Preşedintele ANDPDCA a atras atenţia asupra întârzierii cu care DSP a realizat testarea angajaţilor centrelor pentru persoane vulnerabile, situaţie care a crescut numărul infectărilor din centrele rezidenţiale.

"În susţinerea acestor afirmaţii, sumarizez câteva exemple concrete: şefilor de centre nu li s-au comunicat rezultatele în timp util. Aceştia au aflat din presă despre rezultatele testărilor beneficiarilor şi a personalului din subordine. Un exemplu concret este în judeţul Vrancea. O altă situaţie este aceea în care DSP a refuzat testarea educatorilor izolaţi preventiv în centre, pentru că în codul de ocupaţie ei nu se numesc îngrijitori, deşi educatorii fac activităţi zilnice cu beneficiarii şi au fost izolaţi alături de ei. Această situaţie a apărut temporar în Bucureşti. O altă situaţie concretă are legătură cu tardivitatea efectuării testelor şi implicit a rezultatelor, în ciuda demersurilor scrise, repetate, din partea conducerilor DGASPC, fapt care a generat două tipuri de consecinţe: fie angajaţii din tura iniţială au efectuat zile suplimentare peste cele 14 zile de izolare preventivă la locul de muncă, până la sosirea rezultatelor pentru colegii din tura următoare, cazul Cavasna, Alba, Arad, Buzău, fie au intrat în tură fără rezultatele testării - Argeş, Dolj, Hunedoara, Galaţi, Olt, Vaslui, cauzând infectare în rândul beneficiarilor - cazul de la Neamţ", a afirmat Mădălina Turza.

Referitor la căminul de bătrâni din Galaţi, care a generat cele mai multe decese din cadrul sistemului de protecţie a persoanelor vulnerabile, Mădălina Turza a acuzat tot o relaţie deficitară cu DSP.

Citește și: După ce CCR a decis că eliminarea pensiilor speciale este neconstituțională, Rareș Bogdan pregătește o nouă ofensivă: Avem alte soluții

"În ceea ce priveşte situaţia de la Neamţ, în care au rezultat inclusiv infectări, conducerea DGASPC Neamţ a făcut nenumărate solicitări scrise la DSP Neamţ pentru efectuarea testărilor, în prealabil intrării personalului în tura a doua, solicitări care au rămas fără răspuns. Astfel, deşi tura a doua a intrat la lucru în data de 25 aprilie, DSP Neamţ a înţeles să efectueze testările de-abia la data de 5 mai, când au fost identificaţi o serie de beneficiari şi angajaţi infectaţi. O altă situaţie concretă în relaţionarea cu DSP este cea de la Galaţi, unde a existat primul focar de infecţie cu virusul Covid la nivelul căminului privat de vârstnici care a generat şi cele mai multe decese ce fac parte din această statistică. DSP Galaţi a informat conducerea căminului de vârstnici Sfântul Ilie, care se întorsese dintr-o deplasare în străinătate, că este în regulă să revină la muncă, pentru că ţara respectivă, adică Turcia, nu reprezintă un pericol. Aceşti oameni s-au prezentat la muncă şi a rezultat o infectare în masă", a menţionat Mădălina Turza.

Preşedintele ANDPDCA a criticat şi diferenţa de tratament propus de autorităţile medicale pentru angajaţii centrelor rezidenţiale, spre deosebire de tratamentul propus pentru beneficiarii centrelor.

Citește și: Ultimă oră! După 15 mai se deschid Bisericile, dar mall-urile, restaurantele și terasele rămân închise

"O altă problemă extrem de spinoasă pe care am identificat-o din analiza acestei perioade a fost tratamentul diferenţiat al pacienţilor beneficiari versus pacienţi angajaţi. În mod concret, în judeţele Suceava, Hunedoara şi Neamţ, există centre rezidenţiale de adulţi cu dizabilităţi, respectiv Sasca Mică, Paclişa şi Păstrăveni, unde a fost dispusă tratarea în centre a beneficiarilor infectaţi, iar (tratarea, n.r.) angajaţilor în spitale. Motivaţia autorităţilor locale a fost argumentată de numărul ridicat al pacienţilor beneficiari, în cazul Sasca Mică, şi de comportamentul distructiv al acestora, la Hunedoara. ANDPCA a asesizat în regim de urgenţă instituţiile prefectului, cu privire la lipsa de egalitate în tratament şi discriminare în ceea ce priveşte accesul la serviciile medicale. În acest context, ulterior, au fost iniţiate, din informaţiilor colectate de la nivelul DGASPC-urilor, demersuri de asigurare de personal medical şi stabilire de circuite în centre pentru tratarea şi îngrijirea beneficiarilor. Acelaşi lucru se întâmplă acum şi la Neamţ, unde beneficiarii descoperiţi tardiv a fi infectaţi au rămas în centru şi nu sunt trataţi la spital. Înţelegem presiunea care există pe sistemul medical în acest moment, dar trebuie să înţelegem că şi beneficiarii, deşi au comorbidităţi sau au diferite patologii, şi uneori pot fi dificili, aceasta nu reprezintă o permisă suficientă pentru a nu beneficia de acelaşi tratament ca orice alt cetăţean care s-ar fi infectat din judeţele respective", a adăugat Mădălina Turza.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.