Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Donald Trump este în corzi - Un martor cheie consolidează acuzațiile în vederea destituirii ledrului de la Casa Albă

Agerpres
Donald Trump

Un martor-cheie a descris un Donald Trump atât de obsedat de campania sa în vederea realegerii încât a exercitat presiuni asupra Ucrainei, în primele audieri parlamentare televizate din cadrul anchetei ce urmează să stabilească dacă este necesar ca preşedintele american să fie destituit, relatează AFP potrivit news.ro

Denunţând o ”mascaradă”, Donald Trump a spus că a fost ”prea ocupat” să se uite la aceste audieri, care au scos în evidenţă susţinerea sinceră de care se bucură în rândul republicanilor.

Un fost combatant în Vietnam, cu părul grizonant şi trăsături dure, ambasadorul american de facto în Ucraina William Taylor a deschs miercuri balul depoziţiilor istorice alături de alt diplomat de carieră, George Kent, un oficial de rang înalt la Departamentul de Stat, un specialist în Ucraina.

Democraţii îl suspectează pe miliardarul republican de faptul că a abuzat de puterea prezidenţială prin faptul că a cerut Kievului să ancheteze cu privire la Joe Biden, bine plasat să-l înfrunte în noiembrie 2020 în alegerile prezidenţiale.

Ei au dechis în Camera Reprezentanţilor, în care sunt majoritari, la sfârşitul lui septembrie, o anchetă în vederea constituirii unui dosar de inculpare, "impeachment" în engleză.

Citește și: Teroristul numărul 1 al României, în stare gravă de sănătate la penitenciar - Tremură din toate încheieturile şi merge în cărucior cu rotile

Înaintea lui Trump, trei preşedinţi americani au fost vizaţi de o asemenea procedură explozivă, însă niciunul nu a fost demis din funcţie.

După şase săptămâni de audieri cu uşile închise, democraţii speră să influenţeze opinia publică cu ajutorul acestor mărturii transmise în direct de marile posturi de ştiri.

Însă nu este evident că audierile-fluviu de miercuri, efectuate de către aleşi republicani şi democraţi cu vederi diametral opuse, au clintit alegătorii polarizaţi.

AVANSARE ”FĂRĂ ÎNTÂRZIERE”

Taylor a povestit declaraţii ale ambasadorului american la Uniunea Europeană (UE) Gordon Sondland potrivit cărora preşedintele american ”se interesa” mai mult de deschiderea unei anchete cu privire la Biden decât de situaţia din această ţară.

Sub jurământ, el a surprins dezvăluid că a aflat vineri despre existenţa acestei declaraţii făcute la 26 iulie, imediat după o discuţie între Trump şi Sondland.

”Eu nu ştiu nimic despre asta”, a declarat Trump, întrebat mai  târziu despre aceste declaraţii, la Casa Albă.

”E prima oară când aud asta”, a adăugat el, respingând informaţiile ”de mâna a doua” ale  martorilor.

Această linie de atac a fost susţinută apăsat în Congres de republicani, care le-au reproşat declaraţii uneori la mâna a doua sau la a ”treia” mână.

”Ceea ce am aflat azi este că (preşedintele) însuşi efectua şi participa la discuţii la telefon”, a comentat, din contră, tânăra aleasă democrată Alexandria Ocasio-Cortez. ”Asta adaugă un anumit grad de proximitate”.

În contextul în care au fost programate aproximativ zece audieri până la 20 noiembrie, democraţii vor să-şi desfăşoare ancheta fără ”întârziere”. Majoritatea lor confortabilă în Camera inferioară a Congresului lasă puţine îndoieli cu privire la "impeachment"-ul celui de-al 45-lea preşedinte al Statelor Unite.

Ţinând cont de majoritatea republicană în Senat, este, în schimb, puţin probabil ca Donald Trump să fie destituit apoi, întrucât Camera superioară a Congresului, însărcinată să-l judece, va avea ultimul cuvânt de spus.

Până atunci, cadrul investigaţiilor este clar, a declarat Adam Schiff, preşedintele Comisiei Informaţiilor, care conduce ancheta.

Trump ”a invitat Ucraina să se amestece în alegerile noastre?”. A comis un ”abuz de putere?”.

Ca pârghie, miliardarul ar fi suspendat un ajutor militar în valoare de aproximativ 400 de dolari destinat Kievului, şi ar fi pus în balanţă o posibilă invitaţie a noului preşedinte ucrainean Volodimir Zelenski la Casa Albă.

În cursul unei convorbiri la telefon, la 25 iulie, Trump i-a cerut într-adevăr omologului său ucrainean”să se aplece” asupra lui Joe Biden şi fiului acestuia, Hunter Biden, care a fost angajat de o companie ucraineană în domeniul gazelor naturale.

Acest apel a alarmat atunci atât de mult mai mulţi oficiali de rang înalt, încât un avertizor de integritate a decis să o semnaleze ierarhiei sale.

Acest apel telefonic este ”perfect”, subliniază Trump.

”DEZGUSTĂTOR”

În mărturia sa, miercuri, Taylor a declarat că un canal diplomatic ”neobişnuit” a fost înfiinţat cu Ucraina, condus de avocatul personal al lui Donald Trump, Rudy Giuliani.

”La jumătatea lui august mi s-a părut evident că eforturle lui Giuliani de a scorni anchete politice contaminau de-acum” relaţiile între Kiev şi Washington, a subliniat Kent.

Taylor a repetat că el consideră ”nebunesc” ca un ajutor militar destinat Ucrainei să poată fi suspendat ”în schimbul” deschiderii unor anchete cu privire la rivali ai lui Trump.

”Acest lucru nu s-a întâmplat”, a tunat alesul republican Jim Jordan, subliniind că ajutorul a fost deblocat până la urmă în septembrie, fără ca Kievul să anunţe vreo anchetă cu privire la membrii familiei Biden.

Aceasta este altă linie centrală a apărării republicanilor - Donald Trump nu poate fi acuzat de vreun şantaj, dacă nu a obţinut nimic, iar anvelopa ajutorului a fost atribuită.

Însă, a insistat Adam Schiff, "o stratagemă (...) nu este mai puţin dezgustătoare pentru că a fost descoperită înainte să fie dusă total la capăt”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.