Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Două sisteme complexe de preparare, respectiv administrare a citostaticelor, în premieră naţională la SJU Miercurea Ciuc

Sanador
radioterapie cancer

Două sisteme complexe de preparare, respectiv administrare a citostaticelor a fost implementat în premieră naţională la secţia de Oncologie a Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea Ciuc, fondurile fiind asigurate de Ministerul Sănătăţii, cu contribuţia Consiliului Judeţean (CJ) Harghita.

Managerul SJU Miercurea Ciuc, dr. Konrad Judith, a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, că cele două sisteme vor asigura siguranţă în administrarea tratamentului bolnavilor oncologici.

"Este vorba de două sisteme cu ajutorul cărora pacienţii oncologici vor primi tratamentul oncologic corespunzător în mare siguranţă, în mod exact şi cu respectarea condiţiilor de igienă. (...) Sistemul semi-automat este un dispozitiv pentru prepararea citostaticelor şi valoarea acestuia a fost aproape 1,5 milioane lei şi suma aceasta provine de la Ministerul Sănătăţii, în jur de 50% şi 10% provine de la Consiliul Judeţean. Celălalt sistem este automat de distribuire a citostaticelor care valorează aproape 800.000 lei, tot din bugetul Ministerului Sănătăţii, cu contribuţia CJ", a precizat dr. Konrad Judit.

La rândul său, medicul specialist oncolog dr. Csató László-Szilárd a punctat faptul că tratamentul pacienţilor oncologici necesită o punctualitate şi o atenţie deosebită, iar cele două sisteme asigură acest lucru.

El a explicat că sistemul care pregăteşte citostaticele, dar şi celelalte medicamente necesare pacienţilor este electronic, lucrează cu acurateţe foarte mare şi creşte viteza la nivelul pregătirii medicamentelor, putând pregăti deodată 35 de perfuzii, dar asigură şi etichetarea medicamentelor, în acest fel fiind reduse la minim eventualele incidente.

Acesta se află într-o cameră sterilă, iar cu el lucrează persoane calificate şi echipate corespunzător.

Celălalt sistem este format din mai multe infuzomate, care ajută la administrarea medicamentelor.

"Este o premieră în ţara noastră. Este un sistem care se compune din două mari sisteme de aparatură. Este vorba de un aparat aflat într-o cameră sterilă, care pregăteşte citostaticul şi medicamentele în condiţii sterile pentru pacienţii noştri, nu numai citostaticele, ci absolut orice tratament, într-o siguranţă totală, fără să avem orice problemă, ne asigură şi rapiditatea şi punctualitatea şi sterilitatea, deci tot ce trebuie pentru un pacient oncologic în 2021 asta putem face cu aparatura asta. Celălalt sistem complex, care se compune din 64 de infuzomate semi-automate asigură punctualitatea, asigură evitarea unor incidente sau accidente în timpul administrării tratamentului chimioterapic. Aceste sisteme se pot vizualiza împreună de pe un site informatic online, în timp real. (...) Dacă apare un incident, o extravazare în timpul perfuziei, putem vedea imediat şi putem rezolva situaţia în modul cel mai bun pentru pacient", a spus dr. Csató László-Szilárd.

În context, şeful secţie de oncologie, dr. Holló Gergely, a explicat că implementarea celor două sisteme scade timpul de aşteptare în rândul pacienţilor.

"Cu acest sistem, timpul de aşteptare va scădea, pentru că acum, din cauză că este multă lume, timpul de aşteptare este foarte mare, dar creşte şi siguranţa, deoarece sistemul lucrează foarte rapid şi în siguranţă şi putem să începem tratamentele foarte repede. Pacienţii ajung mai repede acasă şi efectele secundare sunt scăzute, pentru că riscul extravazării scade mult, dacă avem un obstacol în sistem imediat observăm şi nu trebuie să aştepte pacienţii să vină asistenta şi să observe că ceva nu e în regulă, sistemul imediat alarmează şi aşa lucrurile merg mult mai uşor", a explicat acesta.

Holló Gergely a mai arătat că, din informaţiile pe care le are, SJU Miercurea Ciuc este primul spital din ţară în care au fost implementate împreună cele două sisteme.

La conferinţa de presă a participat şi preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, care a dat asigurări că SJU va continua proiectele de dezvoltare, astfel încât nicio persoană din judeţ să nu aibă nevoie să meargă să se trateze în alte oraşe din ţară.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.