Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ședință de guvern la Palatul Victoria - OUG surpriză pregătită de Dăncilă pentru românii din Diaspora

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam guvern sedinta

Guvernul va adopta, joi, o OUG de extindere a termenului de înregistrare pentru votul în străinătate. Executivul va mai emite o OUG de modificare a Codului administrativ, prin care secretarii generali din ministere să poată semna state de plată și facturi au declarat surse oficiale, pentru MEDIAFAX.

Reuniunea Executivului are loc joi, începând cu ora 10.00.

Referitor la ordonanța de urgență pentru modificarea Codului administrativ, secretarii generali vor avea acest drept de semnătură, ca ordonatori de credite, au explicat sursele citate.

Actul normativ vine în contextul în care aproape 4.200 de angajați din Ministerul Mediului și agențiile care țin de această instituție, precum și aproximativ 200 de angajați de la Energie nu și-au primit, marți, salariile. Potrivit surselor MEDIAFAX, situația a apărut în urma demisiei celor doi miniștri.

La finalul lunii august, miniștrii Mediului și ai Energiei, Grațiela Gavrilescu și Anton Anton, au demisionat din funcții după ce partidul din care fac parte, ALDE, a decis să se retragă din coalișie de guvernare.

ALERTĂ Rovana Plumb nu va mai fi comisar european: Decizia luată de Viorica Dăncilă - Sursa România TV/ UPDATE - Replica premierului

Cât despre ordonanța de urgență care vizează diaspora, aceasta prevede extinderea termenului de înscriere la vot al românilor din străinătate, de la 11 la 15 septembrie.

Premierul Viorica Dăncilă a anunțat, miercuri, că AEP a decis să mențină aplicația de înregistrare deschisă.

Potrivit documentului obținut de MEDIAFAX, legislația electorală se modifică astfel încât „la alegerile pentru Președintele României din anul 2019 (...) termenul de înregistrare ca alegător în străinătate se împlinește la data de 15 septembrie 2019”.

Tot până pe 15 septembrie se va prelungi și termenul de înregistrare ca alegător prin corespondență.

Miercuri a fost ultima zi de înscriere a românilor din străinătate la votul pentru alegerile prezidențiale.

OUG prevede totodată că „partidele politice, alianțele politice, alianțele electorale și organizațiile cetățenilor aparţinând minorităţilor naţionale care participă la alegeri beneficiază de timpi de antenă, la serviciile private de radio și televiziune, contra cost”, potrivit completării legislației.

STS și AEP vor avea la alegerile prezidențiale obligația de a asigura asistența și suportul tehnic pentru funcționarea echipamentelor și aplicațiilor informatice.

Formaţiunile politice care participă la alegeri, precum şi candidaţii independenţi pot desemna experți în tehnologia informației cu drept de acces la infrastructura informatică în condiţiile stabilite prin decizie a Biroului Electoral Central.

Conform unei hotărâri de Guvern, românii din străinătate vor putea vota la primul tur al alegerilor prezidenţiale între 8 şi 10 noiembrie, iar la al doilea tur între 22 şi 24 noiembrie.

Alte proiecte aflate pe ordinea de zi a ședinței de joi a Guvernului ar fi proiect de hotărâre pentru aprobarea unui număr de 198 de autoturisme necesare desfăşurării activităţilor specifice Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti S.A. sau proiectul de lege privind incubatoarele şi acceleratoarele de afaceri.

Un alt proiect de hotărâre vizează repartizarea unor sume de la bugetul de stat către bugete locale pentru finanţarea în 2019 a unor cheltuieli de capital ale unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat.

Acest act normativ prevede repartizarea sumei de 462.000 lei din transferuri din bugetul de stat către bugetele locale, prevăzută în bugetul Ministerului Educaţiei Naționale pe anul în curs pentru finanţarea unor lucrări de amenajare a unor grupuri sanitare și asigurarea cu utilități a acestora la unităţile de învăţământ preuniversitar de stat.

Transferul se face către bugetele locale, prin intermediul inspectoratelor școlare județene, la finalul anului sumele neutilizate fiind virate în bugetul de stat.

Pe ordinea de zi se mai află și proiectul de hotărâre privind trecerea din domeniul public al statului în domeniul privat al statului, în vederea scoaterii din funcţiune şi valorificării prin casare a unor mijloace fixe concesionate Companiei Naţionale de Transport al Energiei Electrice - „Transelectrica” - S.A., Sucursala de Transport Bacău, Sucursala de Transport Bucureşti, Sucursala de Transport Cluj, Sucursala de Transport Constanţa, Sucursala de Transport Piteşti, Sucursala de Transport Sibiu şi Sucursala de Transport Timişoara.

„Ministerul Economiei prin CNTEE „Transelectrica” S.A. asigură administrarea bunurilor având datele de identificare din anexă până la finalizarea procesului de scoatere din funcțiune, valorificare și, după caz, casare, în condițile legii”, potrivit proiectului de act normativ.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.