Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Este oficial: Telefoanele mobile cresc riscul de cancer

vorbit telefon

Ziarul Financiar:

Un studiu major al guvernului Statelor Unite a descoperit o legătură între telefoanele mobile şi cancer, o descoperire explozivă în dezbaterea care durează de ani buni legată de efectele telefoanelor asupra sănătăţii, scrie Wall Street Journal.
Studiul, realizat de Programul Naţional de Toxicologie, a descoperit o ”incidenţă redusă” între două tipuri de tumori la şobolanii masculi care erau expuşi unor frecvenţe radio care sunt în mod normal emise de telefoane mobile.
“Având în vedere scala la care se utilizează comunicaţiile mobile la nivel mondial, de către utilizatori de toate vârstele, chiar şi o mică creştere a incidenţei unor boli apărute în urma expunerii la frecvenţe radio ar putea avea implicaţii mai largi pentru sănătătatea publicului”, potrivit unui raport din cadrul studiului.
Un reprezentat al  Institutului Naţional de Sănătate a spus la începutul săptămânii trecută că observaţiile şi datele colectate pe bază largă de la oameni au găsit puţine dovezi legate de creşterea riscului dezvăltării de cancer din cauza telefoanelor mobile.
În timp ce efectele biologice observate la animale nu se aplică neapărat şi oamenilor, Programul Naţional de Toxicologie a investit 25 de milioane de dolari în cel mai cuprinzător stuidu legat de efectele telefoanelor mobile asupra sănătăţii.
”Cred că studiul pune capăt dezbaterilor şi afirmaţiilor de genul – nu există niciun risc”, a spus Ron Melnick, care a condus programul până în 2009 când s-a retras.

Digi24:

Alertă la toate vămile României pentru a bloca eventuale încercări de intrare în ţară a unor transporturi de gunoaie ambalate. O firmă românească a semnat un contract în care îşi asumă o eventuală depozitare a deşeurilor din Italia.

Gunoiul aparține Italiei, dar nu îl mai vor la ei în țară. O firmă românească, ECO SUD,a promis că îi va scăpa pe italieni de o parte din sutele de mii de tone de deşeuri adunate într-un depozit aflat la 25 de kilometri de Napoli. Firma românească a ajuns să aibă responsabilitatea acestor deşeuri printr-un contract cu un partener italian.
„Am oferit serviciile noastre unei firme care a participat la licitaţie, noi să oferim serviciul de tratare şi depozitare a deşeuri lor în depozitele noastre, respectiv în depozitul Vidra”, a explicat Cristiana Varăşteanu, avocatul firmei ECO SUD.
Vestea ca italienii și-ar putea arunca gunoiul în România a ajuns și în presa din peninsulă. Un ziar românesc a tras semnalul de alarmă acum două săptămâni, lansând către Guvernul de la București întrebarea dacă ascunde gunoiul sub preș.
Câteva zile mai târziu,Guvernul României a negat, pe pagina sa de Facebook, o asemenea posibilitate. Executivul a spus că ştirea este falsă şi că deşeurile nu vor fi aduse în România.
De asemenea, șii Ministerul Mediului spune că până acum nu a primit nicio notificare din partea firmei, ori din partea statului italian, cum ar cere legislaţia europeană. Fapt recunoscut şi de reprezentanţii societăţii româneşti.
„Nu s-a demarat încă procedura de transfer al deşeurilor. Deci până acum nu am adus nici măcar un deşeu din niciun stat. În măsura în care această notificare va fi aprobată de către statul român noi vom primi aceste deşeuri”, a adăugat avocatul companiei.
Legislaţia europeană permite eliberarea unui aviz pentru mutarea unor deşeuri dintr- un stat comunitar în altul doar pentru valorificarea deșeurilor verzi, adică pentru reciclare, activitate pentru care firma ECO SUD nu are autorizaţie.
„Operatorul menționat (...) deține autorizație integrata de mediu pentru depozitarea deșeurilor. Depozitarea deșeurilor reprezinta conform legii o operațiune de eliminare. Ca urmare, aducerea deșeurilor de orice natura și din orice stat UE sau non-UE în Romania în vederea depozitarii ar fi ilegală”, a precizat Ministerul Mediului
Compania respinge acuzaţiile şi spune că toate activităţile sale sunt legale.
„Compania noastră dispune şi de alte disponibilităţi de eliminare a materialelor (...) în Bulgaria, Albania şi Portugalia, la acestea două din urmă chiar transportând acest tip de materiale”, se arată într-un comunicat al ECO SUD.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.