Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

FIERBE Comisia specială pentru legile justiţiei după raportul GRECO: Liviu Dragnea, acuzat că face ordinea de zi

comisie legile justitiei

Senatorul PNL de Timiş, Alina Gorghiu, a declarat joi, într-o conferinţă de presă la Timişoara, că prezentarea Raportului GRECO impune din punctul de vedere al PNL convocarea de urgenţă a comisiei speciale pentru legile Justiţiei de către preşedintele acesteia, deputatul PSD Florin Iordache.

Ea a afirmat că Hotărârea 69/2017 a Parlamentului, prin care a fost înfiinţată comisia specială, prevede punerea în acord a codurilor cu rapoartele GRECO. 

"Nu vom putea face niciun pas înainte pe nicio iniţiativă legislativă legată de coduri, dacă nu vom demara o dezbatere în care toate concluziile acestui Raport să fie luate în considerare în modificările legislative ulterioare. Acest lucru îi încurcă foarte tare (pe PSD - n.r.), pentru că Raportul desfiinţează în totalitate modificările la legile Justiţiei şi dorinţele de modificare a articolelor din Codul penal", a afirmat Alina Gorghiu, potrivit Agerpres.

Vezi şi: Concluzie inedită a cercetătorilor: De ce e bine să vorbeşti cu tine însuţi la persoana a treia

Senatorul PNL a mai adăugat că, până la discuţia care va avea loc cu ministrul Tudorel Toader în Parlament pentru a da lămuriri cu privire la acest raport, îi solicită acestuia un răspuns public la întrebarea în ce măsură la nivelul Guvernului se cunoştea ce cuprinde acest raport adoptat în sesiunea plenară a GRECO din 23 martie, în condiţiile în care pe 26 martie s-au adoptat apoi în Parlament în foarte mare grabă pachetul de legi cu privire la Justiţie. 

"Pe 23 martie, în sesiunea plenară a GRECO s-a adoptat acest raport. Pe 26 martie, în foarte mare grabă, în Parlament s-au adoptat legile Justiţiei în 24 de ore. Îi solicit ministrului să spună public foarte clar în ce măsură autorităţile române cunoşteau conţinutul raportului înaintea adoptării şi dacă aceste lucruri au fost ascunse deliberat tocmai pentru a se merge pe repede înainte cu votul pe legile Justiţiei. Pentru că dacă este aşa, domnul Toader şi colegii săi din guvern, pentru un asemenea abuz în funcţie nu au altă alegere decât să-şi dea demisia", a afirmat Alina Gorghiu. 

Senatorul PNL a acuzat şi faptul că preşedintele PSD şi al Camerei Deputaţilor "pune presiune asupra acestei comisii" speciale cu privire la legile Justiţiei în ceea ce priveşte ordinea de zi a şedinţelor acesteia. 

"Niciodată, în niciun stat de drept şi în niciun parlament care are decenţă nu îţi face ordinea de zi pentru o comisie specială legată de legile Justiţiei preşedintele Camerei Deputaţilor. Am văzut în declaraţiile lui Liviu Dragnea din această săptămână sarcinile pe care le impune comisiei, adică problemele sale personale din Justiţie devin agenda comisiei speciale", a punctat Alina Gorghiu.

Vezi şi: Top 7 alimente care te fac mai inteligent

Ea a subliniat că dacă va vedea la prima şedinţă pe care o va convoca Florin Iordache că ordinea de zi va fi cea propusă de Liviu Dragnea, va formula împreună cu colegii săi din PNL o scrisoare de protest către Birourile Permanente reunite cu privire la ingerinţele preşedintelui Camerei Deputaţilor în activitatea acestei comisii speciale. 

"A-şi pune amprenta Liviu Dragnea pe tot ceea ce înseamnă activitatea comisiei este o jenă maximă care deja se transformă într-un obicei prost", a mai adăugat parlamentarul PNL. 

Pe de altă parte, Alina Gorghiu a mai anunţat faptul că în data de 23 aprilie, în prima zi a Sesiunii Adunării Parlamentare de pe lângă Consiliul Europei, se va discuta în conducerea acestei Adunări solicitarea PPE, la iniţiativa PNL, pentru sesizarea Comisiei de la Veneţia privind legile Justiţiei, demers pe care-l consideră cu final optimist. 

Grupul statelor împotriva corupţiei al Consiliului Europei se declară, într-un raport publicat miercuri, profund îngrijorat de anumite aspecte ale legii privind statutul judecătorilor şi al procurorilor, ale legii privind organizarea sistemului judiciar şi ale legii privind Consiliul Superior al Magistraturii adoptate recent de Parlamentul României, ca şi de proiectele de amendamente la legislaţia penală, relevă un comunicat de presă al Consiliului Europei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.