Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Frans Timmermans: “Economia hidrogenului va fi uriașă”. România a depus în PNRR un întreg concept care foloseșe gaz și hidrogen

caleaeuropeana.ro
Frans Timmermans

Gazul şi energia nucleară sunt cărţile pe care România trebuie să mizeze în următorii 10 ani. Tranziţia va fi extrem de dură, spune Frans Timmermans, vicepreşedinte executiv al Comisiei Europene, cel care conduce de la cel mai înalt nivel realizarea şi implementarea Green Deal.

„România are în faţa ei o provocare pe care o vedem la toate ţările care se bazează pe cărbune. Gazul va fi necesar în aceste ţări, altfel tranziţia energetică va fi prea dură. Ceea ce este important este ca infrastructura de gaz care se va construi acum să poată să acomodeze proiectele pe hidrogen. Economia hidrogenului va fi uriaşă“, a declarat Frans Timmermans pe tema Fit for 55.

Date fiind țintele extrem de ambițioase ale Green Deal - Pachetul Fit for 55 transpune în legislaţie obiectivele Green Deal – este de așteptat să angreneze o nouă revoluție industrială în majoritatea sectoarelor – de la energie, la auto, aviatic, transport.

Până la acest moment, România a propus în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) cel puțin două proiecte care se încadrează în cerințele Comisiei expuse și de Timmermans. Este vorba de un proiect care va fi realizat în regim public-privat în virtutea parteneriatului dintre Romgaz și compania GSP. Tot pentru producţia de hidrogen, Hidroelectrica, compania controlată de stat, este într-o asociere cu o altă companie, Verbund din Austria, şi împreună vor face investiţii în hidrogen.

“Avem un proiect foarte interesant, un concept foarte interesant făcut de către Romgaz împreună cu GSP Power. Este un concept de Green City i-au spus cel care l-au promovat. Este vorba de producere de energie electrică folosind un amestec de gaz natural cu 30% hidrogen, hidrogen ce este produs din energie regenerabilă, captare de CO2 în aşa fel încât să avem cât mai mici emisiile de CO2 şi folosirea acestui CO2 prin injecţie în zona de agricultură, în serele de legume, de flori, de orice altceva, în aşa fel încât să respectăm taxonomia pentru producerea de energie electrică”, a detaliat recent într-un interviu video ministrul Energiei, Virgil Popescu, subliniind că a fost singurul proiect propus de a produce energie cu emisii foarte mici de CO2 în bandă, ceea ce nici regenerabilele nu produc.

Legat cât costă să faci un Green City, este vorba de o valoare de peste o jumătate de miliard de euro. De spus că cele două companii asociate vor primi acești bani, ci atât costă la cheie finalizarea celor două proiecte. Finanțarea via PNRR va fi undeva de până în 50% din valoarea proiectelor.

“Practic acest concept pe care l-a propus Romgaz împreună cu GSP Power este crearea unui vehicul între cele două companii, iar pe acest vehicul se va face acea construcţie pe care v-am explicat-o mai devreme. După finalizarea construcţiei, compania privată va primi un tarif de procesare. Romgaz va veni şi va procesa gazul pe care-l are, apoi în contrapartidă, după ce plăteşte şi tariful de procesare, va lua energie electrică”, a mai explicat la acel moment Popescu.

La fel, pentru producţia de hidrogen Hidroelectrica este într-o asociere cu o altă companie, Verbund din Austria, şi împreună vor face toate aceste investiţii în hidrogen. Practic, avem parteneriate şi la hidrogen avem parteneriate şi în partea de producere de energie electrică, iar, să vă spun sincer, îmi doresc ca şi companiile noastre să participe la parteneriate şi să meargă înainte.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.