Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Frenezie a cumpărăturilor în Arabia Saudită înainte de triplarea cotei de TVA

laptopuriieftine.org
cumparaturi online

Populaţia Arabiei Saudite s-a grăbit să cumpere bunuri de consum înaintea triplării Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA), care începând de miercuri a urcat la 15%, o măsură de austeritate nepopulară impusă în plină criză economică provocată de pandemia de Covid-19 şi prăbuşirea preţului petrolului, informează AFP.

Triplarea cotei de TVA intervine în acelaşi timp cu eliminarea anumitor alocaţii sociale şi a antrenat o creştere puternică a cumpărăturilor în această săptămână, mergând de la automobile şi până la materiale de construcţii, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Ludovic Orban începe luna cu ședință de guvern: Actele introduse pe ordinea de zi

Însă măsura de austeritate a fost primită negativ de populaţie deoarece va afecta veniturile gospodăriilor din cel mai mare exportator mondial de petrol. În plus, majorarea TVA va avea şi un efect inflaţionist şi va reduce consumul.

"Tăieri, tăieri, peste tot tăieri", se plânge un profesor din Riad, nemulţumit de eliminarea subvenţiilor de către guvern, care vrea să reducă deficitul bugetar. "Aparat de aer condiţionat, televizor, electrocasnice", enumeră acesta lista achiziţiilor făcute în ultimele zile. Este vorba de bunuri care de acum înainte sunt "inaccesibile", potrivit acestuia.

Graţia bogăţiei sale petroliere, regatul saudit a putut să nu introducă o Taxă pe Valoarea Adăugată timp de mai multe decenii. Abia în 2018 a fost introdusă o cotă de TVA de 5%, în cadrul unui plan vizând reducerea dependenţei de aurul negru.

Citește și: Vestea verii vine de la Nelu Tătaru: În maximum o lun, viața revine la normal

În luna mai, pandemia de Covid-19 a obligat Guvernul de la Riad să anunţe o triplare a cotei de TVA şi eliminarea unei alocaţii sociale. Aceste măsuri de austeritate ar putea să pună sub semnul întrebării contractul social vechi de mai multe decenii, în cadrul căruia cetăţenii primesc subvenţii şi ajutoare generoase în schimbul loialităţii lor faţă de monarhia ultraconservatoare.

Creşterea costului vieţii dă naştere şi la semne de întrebare cu privire la miliarde de dolari cheltuite de autorităţile saudite pentru o serie de mari proiecte sau pentru achiziţii în străinătate, cum este de exemplu proiectul care vizează preluarea clubului de fotbal englez Newcastle United.

Cu toate acestea, în ultimele zile magazinele din Arabia Saudită au profitat de o adevărată frenezie a cumpărăturilor şi au înmulţit ofertele pentru a-i atrage pe clienţi. Patronul unui magazin de bijuterii de aur din Riad a declarat pentru AFP că vânzările au crescut cu 70% în timp ce un concesionar auto a informat că a înregistrat o creştere de 15% a comenzilor.

Însă, pe termen mediu, toată lumea se aşteaptă la o stagnare a vânzărilor.

În ceea ce priveşte inflaţia, firma britanică de analiză Capital Economics prognozează o creştere a preţurilor cu 6% în luna iulie a acestui an comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, după un avans de 1,1% în luna mai.

"Arabia Saudită îşi asumă riscuri cu politicile fiscale restrictive", estimează Tarek Fadlallah, directorul Departamentului pentru Orientul Mijlociu la firma de gestionare a investiţiilor Nomura Asset Management.

Cu toate acestea, Arabia Saudită nu are altă alegere din cauza scăderii veniturilor petroliere şi a impactului carantinei asupra economiei. Finanţele regatului au suferit o nouă lovitură după ce săptămâna aceasta autorităţile au fost nevoite să anunţe că pelerinajul la Mecca va fi permis doar unui număr limitat de persoane, pentru a limita răspândirea noului coronavirus. În acest an, doar un milion de persoane vor fi autorizate să efectueze la finele lunii iulie marele pelerinaj anual la Mecca, comparativ cu 2,5 milioane anul trecut. Pelerinajele au generat în 2019 venituri în valoare de aproximativ 10,6 miliarde de euro.

Fondul Monetar Internaţional a avertizat că Produsul Intern Brut al Arabiei Saudite ar putea să se contracte cu 6,8% în acest an, cea mai slabă performanţă de după anii 1980.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.