Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

GALERIE VIDEO - Uraganul Laura a lovit foarte puternic statul Louisiana: 'Este una dintre cele mai puternice furtuni care au afectat acea zonă a coastei'

www.abcnews.go.com
uragan, furtuna

Uraganul Laura a atins, la primele ore ale zilei de joi, zona de uscat din sud-vestul Louisianei, fiind una dintre cele mai puternice furtuni care a lovit acest stat american, relatează Reuters. Meteorologii au avertizat că uraganul riscă să provoace un ''zid uriaş'' de apă ce ar putea înainta pe continent pe o distanţă de peste 60 de kilometri, inforemază Agerpres.

Laura a atins zona de uscat, joi, cu puţin timp înainte de ora locală 1:00 sub forma unui uragan de categoria a 4-a însoţit de viteze ale vântului de 240 de kilometri la oră, în regiunea localităţii Cameron din Louisiana, a anunţat Centrul Naţional pentru Uragane (NHC).

În cursul dimineţii de joi, uraganul a scăzut din intensitate, ajungând la categoria a 2-a (pe o scară cu cinci trepte), cu viteze maxime ale vântului de 168 de kilometri la oră, în cursul deplasării pe direcţie nordică, şi a lovit sud-vestul statului Louisiana, o zonă mlăştinoasă predispusă la inundaţii.

Pe lângă faptul că reprezintă o ameninţare la adresa vieţii locuitorilor, furtuna se îndreaptă spre centrul industriei petroliere americane, forţând suspendarea activităţii de producţie a platformelor petroliere şi rafinăriilor.

Rafalele de vânt provocate de uraganul Laura au lovit toată noaptea regiunea Lake Charles din Louisiana, smulgând acoperişuri şi spărgând geamuri, potrivit înregistrărilor video publicate pe Twitter.

În oraşul cu 78.000 de locuitori vântul a suflat cu viteze de 137 km/h şi rafale de până la 206 km/h la o oră după ce uraganul a atins zona de uscat, conform NHC.

''Este una dintre cele mai puternice furtuni care au afectat acea zonă a coastei'', a spus David Roth, de la Serviciul Naţional de Meteorologie (NWS). ''Ne îngrijorează faptul că furtuna avansează atât de mult pe continent deoarece, practic, sunt numai zone mlăştinoase spre nord către Autostrada 10. Nu există mare lucru pentru a opri apa'', a adăugat specialistul.

Autorităţile din zona afectată au spus că vor mai trece câteva ore până să poată ieşi pe teren pentru a începe misiunile de căutare şi salvare. Copacii dărâmaţi de vânt ar putea reprezenta cea mai mare provocare imediată pentru salvatori.

''Valul catastrofal de furtună, vânturile extreme şi viiturile continuă în porţiuni din Louisiana'', a indicat NHC în buletinul său de joi dimineaţă.

Aproximativ 620.000 de persoane au fost vizate de ordine de evacuare obligatorii în Louisiana şi Texas.

Valul provocat de furtună ar putea avansa pe continent în statul Louisiana şi ar putea conduce la creşterea nivelului apelor cu până la 6 metri în unele zone din Cameron, potrivit NHC.

''Să te gândeşti că un zid de apă cu înălţimea unei clădiri de peste două etaje va veni peste ţărm, este dificil de imaginat pentru mulţi, dar asta se va întâmpla'', a declarat miercuri, la o conferinţă de presă, un meteorolog din cadrul NWS, Benjamin Schott. Mare parte din parohia Cameron din Louisiana va fi la un moment dat sub apă, a adăugat Schott.

Uraganul Laura ar putea de asemenea să genereze tornade, joi, în Louisiana, Arkansas şi vestul Mississippi, a precizat NHC.

Miercuri seară, guvernatorul din Louisiana, John Bel Edwards, a precizat că ''situaţia se înrăutăţeşte rapid". "Aveţi grijă de voi'', a mai spus guvernatorul american.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.