Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul Ponta a înjumătățit investițiile în primul trimestru din acest an electoral și a pierdut aproape o cincime din banii europeni față de primul trimestru al anului trecut

Andreea Paul 1

Anul trecut, în aceeași perioadă, a investit 6 miliarde lei. Vorbește despre un buget bazat pe investiții, dar faptele sale arata altceva: cheltuielile cu investițiile au scăzut  cu 45% în primul trimestru din acest an.

Modul în care Guvernul Ponta a cheltuit banii românilor în primul trimestru din acest an nu arată decât încercările chinuite de „a da bine” pe hârtie, pentru că altfel nu poate.  Guvernul Ponta nu își poate aroga nici măcar meritele unui deficit bugetar de 0,14% din PIB în primul trimestru din acest an; l-a obținut artificial și nu prin eficiență economică. Tot ceea ce a făcut a fost să taie – din nou! – din șansele dezvoltării sustenabile ale românilor, adică din cheltuielile cu investițiile. Investițiile s-au redus cu 45% în primul trimestru din acest an față de aceeași perioadă a anului trecut. România sub Ponta a ajuns să funcționeze pe principiul: acumulăm venituri prin taxe noi, cât mai multe, ca să le redistribuim pe asistență socială. Nu investește nimic și nu creează locuri de muncă. Logica economică ne spune că vom intra curând în pană.

Execuția bugetară la 3 luni atestă erorile guvernării Ponta (vezi Tabel 1):

  1. Veniturile din  impozitul pe salarii și venituri au scăzut cu 3,5% față de aceeași lună a anului anterior, deși Guvernul a lărgit baza de impozitare.
  2. Veniturile nefiscale au scăzut cu 12,7% în aceeași perioadă.
  3. Veniturile din TVA s-au diminuat cu 0,5%, o nouă dovadă că evaziunea este în floare, iar guvernului Ponta îi este imposibil să o combată.
  4. Sumele primite de la UE sunt cu aproape 18% mai mici decât cele încasate în primul trimestru al anului trecut. Cifrele indică clar faptul că Guvernul Ponta nu are nici în clin, nici în mânecă cu ce înseamnă a facilita românilor banii gratuiți oferiți de UE.

Viziunea pe termen scurt a premierului Ponta – a se citi „până la alegeri” – pune în pericol dezvoltarea pe termen lung a României. Nu mai departe de o săptămână, premierul ne dădea asigurări: „Avem banii de pensii şi salarii pentru 2014, orice s-ar întâmpla în Ucraina”. Bună promisiune electorală! Dar până când, domnule Ponta? Până trec alegerile, cu siguranță. După aceea, va da din colț în colț.

Executie 3 luni

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.