Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Guvernul, prins în offside. Criza economică a ajuns deja în România / ANALIZĂ

sah strategie surse plan

La fel ca iarna, criza financiară ne prinde, din nou, nepregătiți. Debutul crizei din 2008-2012 a fost dat de industria auto, apoi a continuat cu piața imobiliară și apoi colapsul total. Astăzi putem spune că în România a debutat criza financiară. Ford România a anunțat că nu mai prelungește 200 de contracte de muncă ce aveau perioadă determinată. Este primul jucător din industria auto care face acest pas în România. Conform ultimelor informații, multe companii multinaționale vor începe concedierile. Grupul francez Airbus a anunțat că va concedia 15.000 de angajați. Francezii au trei fabrici și la Brașov. Este greu de crezut că fabricile din România vor fi cruțate.

Revine șomajul galopant

INS a prezentat ieri rata şomajului pe luna mai a anului 2020. Acesta a crescut simțitor și a ajuns la nivelul din 2017. În momentul de față, șomajul în România se situează la 5,2%. România din 2020 începe să semene tot mai mult cu România din 2010. Deși șomajul este la 5,2% tebuie să luăm în calcul și zecile de mii de persoane fără șomaj și fără loc de muncă, dar și pe cei întorși recent din diaspora.

Lipsa de viziune guvernamentală îngroapă economia

Conform experților economici, criza generată de pandemia COVID-19 ar putea cauza intrarea în faliment a circa 150.000 de firme din România în următorul an. Estimarea se bazează pe datele ce arată evoluția firmelor active pe piața locală, în perioada 2008 - 2017. O analiză ZF arată că în două luni de stare de urgenţă, companiile din România au pierdut deja 30 de miliarde de euro din cifra de afaceri, adică 500 de milioane de euro pe zi. Până la finalul anului, companiile vor mai pierde între 30-50 de miliarde de euro, ceea ce înseamnă că pierderea pe tot anul din cifra de afaceri va depăşi 20%, adică între 70-80 de miliarde de euro.

Până în acest moment, guvernul a făcut doar planuri și a injectat în piață promisiuni. Ajutoarele de stat și investițiile vor veni, dar în viitor, nu există termene fixe. Cel mai probabil, acest viitor va fi prins de prea puține companii mici și mijloci.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.