Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

HALUCINANT Declarații de ministru: Adrian Oros spune că limitarea la 5 porci pentru fiecare gospodărie țărănească este o lovitură pentru samsari

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam Adrian Oros

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, susţine că proiectul de ordin privind stabilirea tipurilor de exploataţii de suine, lansat în dezbatere publică, nu distruge gospodăria ţărănească, ci opreşte activitatea ilegală a samsarilor, în timp ce toţi crescătorii mari sau mici trebuie să respecte reguli minime de biosecuritate.

"Ordinul 24/2021 este un proiect de ordin, în timp Ordinul 538 dat de domnul Daea (fostul ministru al Agriculturii, Petre Daea - n. r.) este în vigoare, dar care spune exact acelaşi lucru. Din nefericire, dacă în spatele acestui ordin nu stau şi acţiuni ale altor instituţii care trebuie să se ocupe de oprirea pestei porcine africane, vom continua să ne lamentăm că producem în România doar 25% din consum şi că din cele 3,6 milioane de locuri de cazare pentru porcul gras sunt populate sub 900. Toate fermele acelea au fost falimentate. Statul român plăteşte 600 de milioane (euro - n. r.) despăgubiri din buget, din banii tuturor, deficitul comercial pentru carnea de porc este cel mai mare, a fost de 621 de milioane de euro în 2019. Este clar că toată lumea, şi crescătorii mari şi crescătorii mici, trebuie să respecte nişte reguli, în primul rând nişte reguli de biosecuritate ca să putem opri răspândirea pestei porcine africane şi relansa creşterea porcului", a declarat vineri Adrian Oros, la dezbaterile pe buget în comisiile parlamentare reunite pentru buget, finanţe şi bănci.

Citește și: Florin Cîțu, uimit de protestul polițiștilor: ‘Nu înțeleg rostul acestor proteste. Așa ceva nu se poate, nu poți să ai performanță când numești oameni pe două luni’

El a adăugat că, prin lansarea proiectului de ordin în dezbatere publică, a dorit să "aducă pe tapet această discuţie, care cred că este foarte serioasă: ce facem cu pesta şi cum relansăm creşterea porcului?".

"Sigur că sunt autorităţi care au atribuţii în circulaţia animalelor şi gestionarea mistreţilor. Ministerul Agriculturii, prin acest ordin pe care l-a adus în dezbatere, repet, în dezbatere, în timp ce există alt ordin cu aceleaşi prevederi în vigoare, a vrut doar să aducă pe tapet această discuţie, care cred că este foarte serioasă: ce facem cu pesta şi cum relansăm? Aşa, la modul populist, a discuta doar, fără soluţii, putem să discutăm în continuare, cum facem din 2017, şi lucrurile să se agraveze, nu să se rezolve (...)", a susţinut şeful MADR.

Citește și: Florian Bodog: ‘Vlad Voiculescu este un mare mincinos! Ar trebui să se apuce de treabă, dar el nu prea vrea să muncească’

Întrebat dacă prin aceste măsuri nu va distruge gospodăria ţărănească, Oros a precizat că, fără respectarea unor reguli minime de biosecuritate, nu vom scăpa de "această boala păcătoasă".

"În 2019, ţara era roşie pentru că nu s-au luat măsuri la timp, din populism. Eu nu spun că vreau să distrug gospodăria ţărănească, asta spun unii, eu spun că toţi, şi cei mici şi cei mari, trebuie să respectăm nişte reguli minime de biosecuritate până scăpăm de această boală păcătoasă. Să ştiţi că nu este nicio diferenţă între pesta porcină africană, ca extindere şi ca periculozitate, şi ceea ce se întâmplă cu această pandemie Covid. Dacă nu luăm măsuri şi nu respectăm măsurile luate, şi cei mici şi cei mari, nu vom rezolva niciodată această pierdere constantă pe tot ce înseamnă producţie de porc", a mai spus el.

Citește și: Ion Cristoiu: ‘Ateul comunist Nicolae Ceaușescu s-a implicat în salvarea Schitului Prodromu. USR PLUS militează fățiș pentru revenirea anilor de ateism de pe vremea comunismului’

În opinia sa, ordinul ar putea opri activitatea ilegală a samsarilor, a acelor mijlocitori de animale, care poartă porcii domestici dintr-o parte în alta şi răspândesc boala.

"Nu are nimeni treabă cu gospodăria ţărănească, dar ştim că există acei mijlocitori de animale care sunt samsarii şi care chiar nu au nicio treabă cu gospodăria ţărănească, doar poartă porcii domestici în portbagaj răspândind boala. Reglementarea se referă, în primul rând, la a opri activitatea aceasta ilegală a samsarilor. Am vrut să atrag atenţia că avem o problemă reală care se va adânci privind creşterea porcului în România şi, dacă nu luăm măsuri chiar nepopulare, dar necesare, nu o să putem opri acest lucru", a transmis Adrian Oros.

Citește și: Marcel Ciolacu îi aruncă ‘cartoful’ fierbinte în brațe lui Florin Cîțu: ‘Sunt sigur că va ieși azi și va da de pământ cu socialiștii lui Biden care îndrăznesc să nege filozofia austerității’

Proiectul de Ordin 24/2021, lansat la finele lunii ianuarie în dezbatere publică, reglementează creşterea şi mişcarea porcilor domestici şi clasifică exploataţiile de porci în exploataţii non-comerciale (gospodăriile ţărăneşti), unde pot fi crescuţi pentru consum familial până la 5 porci, şi exploataţii comerciale, unde sunt crescuţi porci pentru comercializare.

"Ordinul vine să reglementeze activitatea a maxim 2% din crescători, obligând la respectarea unor norme minime de biosecuritate, pentru protejarea celorlalţi 98%, care cresc porci pentru consum familial sau au ferme comerciale şi respectă legea", spunea recent Adrian Oros.

Citește și: Florin Cîțu, mesaj tranșant: ‘Eu cred că o creștere de 20% este una semnificativă și pentru aceste alocații, în condiții de criză’

România înregistrează 443 de focare active de pestă porcină africană (PPA) în 37 de judeţe, din care şapte în exploataţii comerciale şi şase focare în exploataţii comerciale de tip A, potrivit datelor anunţate vineri de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.070 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe.

Citește și: USR îi ia la ochi pe judecătorii Curții Constituționale: ‘Este timpul să intervenim în actele normative asupra cărora s-a intervenit distructiv în ultimii patru ani’

În intervalul 18 februarie 2021 - 25 februarie 2021 au fost înregistrate 22 de focare noi de pestă porcină africană.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.