Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

În contextul actual, e posibil să vedem mai multe filme care se vor concentra pe intimitate, spune profesorul Richard Pena

news.ro
richard pena

Richard Peña, profesor la School of The Arts din cadrul Universităţii Columbia şi fost director de programe la Film Society of Lincoln Center din New York, selecţionerul celei de-a doua ediţii a programului Cinevara desfăşurat la Bucureşti, a declarat pentru News.ro că a avut în vedere ca lista de filme să fie echilibrată şi „pe cât de internaţională posibil”. El a vorbit şi despre implicaţiile pe care pandemia le va avea din punct de vedere al creaţiei cinematografice şi despre parteneriatul încheiat cu The Film Foundation, înfiinţată de cineastul Martin Scorsese, potrivit news.ro.

Contactat din nou pentru o colaborare cu evenimentul din Bucureşti, Peña a sugerat ca pentru ediţia de anul acesta a Cinevara să fie organizat un omagiu The Film Foundation, care împlineşte 30 de ani, astfel că cele două entităţi au încheiat un acord.

„Ei au acceptat imediat, cu bucurie. Am parcurs o listă a filmelor pe care le-au restaurat sau la restaurarea cărora au ajutat de-a lungul anilor şi am ales de acolo”.

Cât priveşte selecţia filmelor, profesorul a declarat: „Am sugerat o listă şi mi-au fost aprobate alegerile. Am sperat ca niciunul dintre filme să nu fie prea cunoscut publicului român”.

Citește și: SURSE Soția fostului colonel SRI, în prezent FUGAR, Daniel Dragomir a dat cu subsemantul la Serviciul de Probațiune după revenirea în țară

Programul de proiecţii a început pe 9 iulie, iar a doua lună propune: „Servitoarea” (1960), de Kim Ki-young – pe 6 august, „Mumia” (1969), de Shadi Abdel Salam – 13 august, „Culoarea rodiei” (1968), de Sergei Parajanov – 20 august, „Touki Bouki” (1973), de Djibril Diop Mambéty – 27 august. Cinevara se va încheia pe 3 septembrie, cu proiecţia filmului „Poveste din Taipei” (1985), regizat de Edward Yang.

Richard Peña şi-a dorit ca lista să fie „pe cât de internaţională posibil” şi este de părere că a reuşit. În plus, selecţia este una echilibrată: opere pentru cinefilii „serioşi”, dar şi pentru publicul larg.

„Fiecare film, în felul lui, provoacă şi chiar ne sfidează aşteptările”, a mai spus el. „Deşi am avut plăcerea de a vizita România de câteva ori, nu pot spune că sunt familiarizat cu publicul de acolo, aşa că nu aş şti ce le-ar plăcea şi ce nu. Cred că lista este echilibrată, cu lucrări care sunt provocatoare chiar şi pentru cinefilii «serioşi» şi cu unele care sunt uşor accesibile unui public larg”.

Legat de situaţia pe care întreaga lume o traversează acum, Richard Peña este de părere că ea s-ar putea traduce, din punct de vedere cinematografic, în apariţia unui val de filme axate pe intimitate.

„Este posibil că vom vedea mai multe filme care se vor concentra pe intimitate, pe viaţa cotidiană. Acesta era cumva rezultatul mutării în zona digitală, dar pandemia a consolidat trendul. Totuşi, este încă destul de devreme să putem spune”.

Cinevara de anul acesta a fost organizat, pe alocuri, a declarat pentru News.ro directoarea Fundaţia9, Anca Drăgoi, mai uşor faţă de ediţia de anul trecut.

„Organizarea din acest an a programului Cinevara a fost, pe alocuri, mai simplă pentru că nu vom mai avea proiecţie de film în stradă - ca anul trecut şi care implică costuri şi eforturi logistice mai mari - şi pentru că avem experienţa câştigată vara trecută. Cât despre pandemie, ne-am asigurat că îndeplinim toate măsurile de siguranţă publică impuse de lege, avem materialele - de la măşti de unică folosinţă, la dezinfectant şi termometru - şi mesajele necesare pentru publicul nostru”.

Toate proiecţiile din luna iulie au fost sold out, iar cât priveşte august, deşi este cunoscută ca lună pentru concedii, au fost deja vândute bilete în mare parte.

Cea de-a doua ediţie Cinevara are loc în grădina Rezidenţei BRD Scena9 din cartierul Icoanei din Bucureşti. Proiecţiile încep la ora 21.00.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.