Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Aude și triada PSD Coica-Fedorca-Dragnea?

Recenta discuție privind dezinfectanții din spitalele din România a adus în prim-plan o chestiune intens discutată în alte state și asta pentru că dezinfectanții chiar și în concentrația optimă nu reușesc să elimine toate bacteriile. Japonezii, de pildă, pentru a elimina bacteriile intraspitalicești, la fiecare 30 de ani, dărâmă spitalele și construiesc unele noi. Paradoxal, în România, din 1990 până în prezent, numărul spitalelor publice a scăzut cu 57 de spitale, în timp ce au apărut 161 de spitale private, conform ultimelor date oficiale publicate de Institutul Național de Statistică.

Această problemă a spitalelor am supus-o atenției Ministerului Sănătății încă din anul 2015 printr-o interpelare parlamentară (detalii aici), având în vedere faptul că datele publicate pe site-ul Ministerului Sănătății erau neactualizate din anul 2011, când echipa anterioară plecase de la guvernare. Răspunsul superficial dat de ministrul de la acea vreme, Nicolae Bănicioiu, a fost urmat de aceeași indiferență și lipsă de interes pentru actualizarea datelor la nivelul ministerului (detalii aici). În prezent, pentru a putea  consulta „Infrastructura în Sănătate” de pe site-ul Ministerului Sănătății trebuie depusă o cerere, incredibil, prin fax, la Minister pentru obținerea datelor de logare și abia apoi poate fi consultată această pagină. Iată dovada aici:

ms

Așadar, o lipsă totală de transparență. Tot de lipsă de transparență m-am lovit și atunci când am semnalat problemele grave de la Sistemul de Ambulanță Satu Mare, stația Negrești Oaș (detalii aici) în martie 2015. Am reluat această interpelare rămasă fără răspuns și în anul 2016. Tot fără succes. Și a doua întrebare parlamentară a rămas fără răspuns. Contactați telefonic, reprezentații Ministerului au declarat că nu au un răspuns ferm din cauza faptului că cei de la Serviciul de Ambulanță Satu Mare întârzie să transmită raportul privind situația stației Negrești Oaș. De altfel, pe site-ul Serviciului Județean de Ambulanță Satu Mare datele au rămas neactualizate din anul 2010 în cazul achizițiilor efectuate, respectiv din anul 2013 pentru execuția bugetară a instituției ( detalii aici).  Am reluat astăzi această interpelare, cu speranța că noul ministru al Sănătății care va fi desemnat va răspunde prompt.

Problemele sunt reale, însă cu voință se rezolvă multe. În calitate de deputat al Țării Oașului am reușit să obțin printr-un amendament depus la proiectul de buget aferent anului 2015, o jumătate de milion de lei pentru modernizarea Laboratorului de analize al Spitalului orășenesc din Negrești Oaș. Am insistat în a obţine finanţarea acestui obiectiv investiţional pentru a da o şansă reală la viaţă tuturor oşenilor care trec pragul Spitalului orăşenesc din Negreşti Oaş, ştiut fiind că speranţa medie de viaţă a unui sătmărean este cea mai mică din ţară, conform datelor oficiale ale Institutului Naţional de Statistică, precum şi faptul că o cincime din populaţia sătmăreană depinde de serviciile acestui spital. Cum arăta înainte și după modernizarea Laboratorului  vedeți aici.

Așadar, se poate! Mai sunt multe de făcut, dar totul trebuie să înceapă cu transparentizarea deciziilor publice, a achizițiilor publice și a stării actuale reale a sistemului de sănătate. Orice decizie publică sau strategie locală de dezvoltare trebuie să pornească de la oameni şi investiţiile necesare pentru sănătatea lor, cu atât mai mult în județul Satu Mare unde speranța medie de viață, repet, este cea mai mică din țară. Acest sistem sanitar bolnav are nevoie de transparență, dar și de reforme urgente, coerente, definite pe termen lung. Această strategie trebuie să țină cont de faptul că e nevoie de concurență privată, neviciată de practici neloiale, dar și de faptul că  „sănătatea nu este o marfă, ci ține de drepturi și de responsabilitatea sectorului public”, așa cum spune și Organizația Mondială a Sănătății în ultimul său raport (detalii aici). Nu mai pot fi tolerate practicile actuale din Satu Mare și din restul țării prin care se amână accesul populației la serviciile de sănătate modernizate cu bani publici, dar nepuse în funcțiune din varii motive birocratice, doar pentru a trimite pacienții să scoată banii din buzunar în spitale private. Aude și triada PSD Coica-Fedorca-Dragnea?

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.