Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

VIDEO În timp ce regina e înmormântată, unii londonezi ies în stradă: manifestaţie, la Londra, după ce un bărbat de culoare a fost ucis de poliţie

protest londra

Zeci de persoane au manifestat sâmbătă în faţa sediului Scotland Yard-ului pentru a cere "dreptate" după moartea unui bărbat de culoare ucis de un poliţist, ceea ce a relansat dezbaterea despre rasismul din rândul poliţiei londoneze, scrie AFP, informează Agerpres.

Chris Kaba, 24 de ani, a fost împuşcat mortal de un poliţist la 5 septembrie, în sud-vestul Londrei, în timp ce, aflat la volanul maşinii sale, era urmărit de o patrulă.

Tânărul, care era neînarmat, a fost rănit şi a murit peste noapte la spital.

Familia sa a cerut o anchetă pentru crimă, întrebându-se într-un comunicat dacă Chris Kaba ar fi murit "dacă nu era negru".

Adunaţi nu departe de Westminster, unde este expus sicriul defunctei regine Elisabeta a II-a, manifestanţii au cerut sâmbătă "dreptate" pentru victimă.

"Nu avea nicio armă. Deci de ce a fost împuşcat? De ce a fost ucis? Urma să fie tată. Fiul său va creşte fără tată, de ce?", a declarat scriitorul Chris Sibia pentru AFP, adăugând că a fost copleşit de "această nedreptate".

Potrivit poliţiei, plăcuţa de înmatriculare a maşinii lui Chris Kaba a fost detectată de o cameră video semnalând că vehiculul era legat de un incident cu arme de foc în zilele precedente.

Poliţistul la originea tirului a fost suspendat, iar poliţia poliţiei (IOPC) a deschis o anchetă pentru "omucidere". Aceasta din urmă a indicat că va căuta să stabilească dacă faptul că victima era de culoare a putut juca vreun rol.

Familia şi-a exprimat însă via nemulţumire că ancheta ar putea dura până la nouă luni.

În 2020, arestarea de către poliţia londoneză a sportivului de culoare Ricardo Dos Santos, a partenerei sale şi a bebeluşului lor, în mijlocul mişcării Black Lives Matter în Statele Unite, a stârnit scandal.

Cazul a dus la deschiderea unei vaste anchete asupra discriminării rasiale în rândul poliţiei.

De atunci, fosta şefă a Scotland Yard-ului, Cressida Dick, a demisionat în februarie, în urma unui raport acuzator al IOPC care a indicat comportamente rasiste, misogine şi discriminatorii în cadrul echipelor sale.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.