Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Incredibil! PSD este pe cale să bulverseze mediul de afaceri cu ajutorul Parlamentului

Nu au trecut nici măcar două luni de la intrarea în vigoare a noului Cod fiscal şi peste o sută de parlamentarii PSD au iniţiat o propunere legislativă, care a fost deja adoptată de Senat şi care va crea un adevărat haos în sistemul fiscal şi în mediul de afaceri românesc.

Astfel, sub denumirea populistă de „propunere legislativă privind impozitul specific unor activităţi”, iniţiatorii propun un nou sistem de impozitare pentru activităţile economice din domeniul turismului, hotelier, restaurante şi alimentaţie publică, sistem paralel cu sistemul fiscal deja existent în Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal pentru microîntreprinderi.

Lipsa de profesionalism a iniţiatorilor, dar şi a comisiilor de specialitate în care a fost avizat actul normativ în Senatul României, se reflectă în faptul că nu au ţinut în nici un fel cont de observaţiile Consiliului Legislativ, care a recomandat expres ca modificările aduse politicii fiscale să se facă în interiorul Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, în scopul unei unice reglementări fiscale. S-ar fi evitat astfel paralelismele legislative, precum şi confuzia enormă care s-ar crea în mediul de afaceri prin existenţa a două norme fiscale. Mai caragios este faptul că, deşi potrivit regulamentelor celor două Camere o astfel de iniţiativă trebuia analizată pe fond de către comisiile de buget-finanţe, majoritatea PSD-ALDE-UNPR din Parlament a evitat dezbaterea în aceste comisii, încercând să obţină un raport favorabil în comisii care nu au în competenţă politica fiscală şi bugetară a ţării.

Este mare păcat că, la nici două luni de la implementare noului Cod fiscal, parlamentarii PSD calcă în picioare unul dintre principiile fundamentale ale noului Cod fiscal, asupra căruia toate partidele politice căzuseră de acord şi anume – predictibilitatea politicii fiscale din România. Acest principiu înseamnă, în sensul legii, că politica fiscală asigură „predictibilitatea impunerii, asigură stabilitatea impozitelor, taxelor și contribuțiilor obligatorii, pentru o perioadă de timp de cel puțin un an, în care nu pot interveni modificări în sensul majorării sau introducerii de noi impozite, taxe și contribuții obligatorii.”.

În perioada în care am deţinut funcţia de ministru al finanţelor publice m-am consultat în permanenţă cu mediul de afaceri şi cu întreprinzătorii mici şi mijlocii, în special din domeniul turismului şi hotelier şi îmi aduc foarte bine aminte că opinia majoritară a acestora era în sensul lăsării la latitudinea agentului economic, a întreprinzătorului, a felului de impunere pentru care aceştia optează.

În felul în care PSD înţelege să bulverseze astăzi politica fiscală, abia reformată, ne duce cu gândul la faptul că dacă iniţiativa PSD va fi adoptată, se va crea confuzie nu numai în rândul agenţilor economici din sectorul turismului, dar şi pentru inspectorii fiscali ai ANAF.

Din păcate, majoritatea parlamentară a PSD-ALDE-UNPR este pe punctul de a compromite încă o dată iniţiativele venite dinspre mediul de afaceri, printr-o proastă reglementare.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.