Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INCREDIBIL: Supermarketul care a zguduit o ţară UE şi a provocat căderea unui guvern

Încărcătura politică şi economică a Agrokor face ca acest grup de supermarketuri să fie „too big to fail“. În faţa zvârcolirilor de moarte ale acestui colos, guvernul croat s-a dovedit prea mic pentru a rezista. Şi a căzut. Încercările de a salva Agrokor au dus la căderea coaliţiei de guvernământ de centru-dreapta din Croaţia şi ar putea forţa organizarea de alegeri parlamentare anticipate, scrie Politico.eu, citează Ziarul Financiar.

Nicușor Dan, REALES președinte USR! Victoria a fost floare la ureche: Câte voturi a obținut liderul

Povestea Agrokor, un concern din sectorul alimentar şi de retail cu aproximativ 60.000 de angajaţi la nivelul Europei de Sud-Est, pune de asemenea în lumină capitalismul de cumetrie din Balcani, cu amestecul său toxic de finanţare toxică, supervizare laxă a companiilor şi conexiuni strânse între lumea politică şi cea de business.

Povestea are potenţialul de a obliga cea mai nouă membră a UE să orga­nize­ze a treia rundă de alegeri generale din mai puţin de doi ani, chiar în condi­ţiile în care economia sa, una dintre cele mai sărace din bloc, dă semne de redre­sare după aproape opt ani de declin.

Agrokor este 95% deţinut de Ivica Todoric, un magnat supranumit adesea „Şeful“, care a început ca un mic comerciant de flori şi trăieşte acum într-un castel la marginea Zagrebului. Importanţa companiei sale pentru Croaţia ar fi greu de supraestimat. Veniturile totale ale acesteia se învârt în jurul a 50 miliarde de coroane croate (uşor sub 7 miliarde de euro), repre­zen­tând aproximativ 15% din PIB-ul ţării.

Astfel, când Agrokor s-a aflat în pragul colapsului sub povara uriaşelor sale datorii la începutul acestui an, guvernul premierului croat Andrej Penkovic s-a grăbit să adopte o lege, supranumită Lex Agrokor, care a permis statului să intervină şi să ţină compania la suprafaţă. Todoric a demisionat luna trecută, iar o echipă de management de criză desemnată de guvern a preluat controlul situaţiei şi s-a lansat în negocieri cu creditorii.

Implicarea guvernului a scos la lumină relaţiile apropiate ale Agrokor cu elita politică.

Mișmașurile lui Gheorghe Falcă au EXPLODAT: Zeci de contracte fără licitaţie

Zarko Puhovski, analist politic independent şi fost profesor de ştiinţe politice, spune că afacerea Agrokor evidenţiază pericolele existenţei unor legături atât de apropiate între o companie şi elita politică. Un număr de înalţi oficiali de stat din ultimele două decenii au fost recrutaţi din cadrul companiei.

„În loc ca instituţiile de stat să supervizeze Agrokor, Agrokor a controlat statul“, arată Puhovski.

Grupul produce carne, lactate, îngheţată, apă îmbuteliată şi ulei alimentar, deţinând de asemenea cel mai mare lanţ de distribuţie de ziare din Croaţia. Şase din companiile sale sunt listate pe bursa din Zagreb.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.