Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a crescut în luna mai cu 4 puncte, la valoarea de 59 puncte

CFA Romania
CFA Romania

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a crescut în luna mai cu 4 puncte, la valoarea de 59 puncte. Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creştere a PIB real a scăzut faţă de exerciţiul anterior la valoarea de 2,7%, potrivit news.ro.

”Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociaţiei CFA Romania a crescut în luna mai, (cu 4 puncte) la valoarea de 59 puncte. Această situaţie s-a datorat componentei de anticipaţii, care a înregistrat o creştere de 8 puncte, până la valoarea de 56,7 puncte. Rata anticipată a inflaţiei pentru orizontul de 12 luni a continuat să scadă şi s-a situat la valoarea medie de 7,73% - cea mai mică valoare din martie 2022”, arată CFA România.

În ceea ce priveste cursul de schimb EUR/RON, 85% dintre participanţi anticipează o depreciere a leului în următoarele 12 luni (comparativ cu valoarea actuală). Astfel valoarea medie a anticipaţiilor pentru orizontul de 6 luni este de 5,0146 lei pentru un euro, în timp ce pentru orizontul de 12 luni valoarea medie a cursului anticipat este 5,0719 lei pentru un euro.

“Conform rezultatelor sondajului, procesul dezinflaţionist continuă, anticipaţiile inflaţioniste atingând cea mai mică valoare din 2013. Consistent cu aceste anticipaţii dezinflaţioniste sunt şi anticipaţiile de uşoară reducere a ratelor de dobândă. Însă, în acest ciclu economic, atât rata inflaţiei, cât şi ratele de dobândă se vor stabiliza la valori semnificativ mai ridicate decât cele înregistrate între cele două crize: criza subprime şi criza corona”, spune Adrian Codirlaşu, CFA – vicepreşedinte al Asociaţiei CFA Romania.

Referitor la evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale în oraşe, 61,5% dintre participanţi anticipează o stabilitate a acestora în timp ce 38,5% dintre participanţi anticipează o scădere în următoarele 12 luni, nefiind înregistrată nicio opinie de majorare a preţurilor. De asemenea 46% consideră că preţurile actuale sunt supraevaluate, iar 54% că sunt corect evaluate.

Deficitul bugetului de stat anticipat pentru acest an: valoarea medie a anticipaţiilor este de 4,8%.

Pentru anul 2023 valoarea anticipată de creştere a PIB real a scăzut faţă de exerciţiul anterior la valoarea de 2,7%.

Datoria publică calculată ca procent în PIB este anticipată să se majoreze la 54% în următoarele 12 luni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.