Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ÎNGRIJORĂTOR Zone din România se scufundă! Care este situația în București / HARTĂ

harta 1

Mai multe zone din România, printre care unele din București și Cluj-Napoca, se scufundă cu câțiva centimetri pe an. Măsurătorile au fost făcute din satelit în ultimii cinci ani.

O companie românească a realizat o hartă pe baza datelor satelitare culese pe o perioadă de cinci ani cu zonele din România care se scufundă.

Harta arată, cu acuratețe milimetrică, zonele stabile și instabile, fiind rezultatul prelucrării a peste 1500 de imagini radar, culese de satelitul european Sentinel-1 în perioada 2015–2019.

Măsurătorile de precizie ale stabilității terenului au fost înregistrate din spațiu, de la o înălțime de peste 600 km.

Potrivit hărții, câteva zone bine delimitate din zona centrală a Bucureștiului se scufundă cu până la 1 cm pe an.

content-image

Este vorba de clădiri din apropierea râului Dâmbovița, care au fost construite pe un teren moale, stabilizat artificial.

Acele zone sunt cunoscute pentru riscurile seismice încă din anii ‘70-’80, dar studiile pe baza imaginilor din satelit pot confirma tasarea terenului.

A. Zegrean, după ce CCR a amânat decizia privind impozitarea pensiilor speciale: 'Asta e garanția că judecătorul are independență față de cel care l-a numit'

„Din cauza poziției sale pe râul Dâmbovița și a nivelurilor ridicate ale apelor subterane, riscul de tasare a terenului în capitală este ridicat. În plus, apropierea sa de zona seismică Vrancea sporește riscul unor deformări cauzate de cutremure”, a declarat Florin Șerban, directorul general al companiei Terrasigna.

Centrala Nucleară de la Cernavodă, o infrastructură critică pentru România, este stabilă, conform informațiilor obținute prin procesarea imaginilor din satelit.

În vecinătatea imediată a Dunării, precum și în orașul Cernavodă, există, însă, câteva zone în care pământul se tasează cu 3-6 mm/an.

„Studiul regiunii Cernavodă a relevat faptul că podul Anghel Saligny, mai vechi de 100 de ani, se dovedeste, în continuare solid si stabil”, a precizat Șerban.

De asemenea, conform datelor satelitare, și municipiul Cluj-Napoca are câteva zone problematice printre care și cartierul Bună Ziua în care s-au construit rapid foarte multe clădiri rezidențiale și care se deplasează cu până la 12 mm/an.

De asemenea, zonele înclinate din apropierea străzii Republicii alunecă cu 6-8 mm/an.

„Satelitii Copernicus Sentinel-1 A/B trec o dată la șase zile peste aceeași zona de 150 km x 250 km și realizeaza imagini satelitare ale zonei respective, acoperind astfel întreaga Europă”, a explicat Valentin Poncos, responsabil de prelucrarea datelor satelitare în cadrul Terrasigna.

Pentru a obține deplasarea terenului se apelează la o tehnică avansată de procesare a imaginilor radar, cunoscută sub numele de Persistent Scatterer Interferometry (PSI).

Practic, senzorul montat la bordul satelitului trimite microunde electromagnetice spre suprafața terestră și, în funcție de reflexia sa pe așa-numitele ținte radar - care pot fi clădiri, stânci, diverse infrastructuri, și timpul în care unda se întoarce la senzor, se poate determina, cu o precizie extraordinară, distanța lor față de senzor.

„Prin procesarea datelor culese de satelit pentru aceeași porțiune de teren, pe o perioadă de cinci ani, am putut estima, în milimetri/an, deplasarea medie anuală”, a explicat Poncos.

Specialiștii companiei susțin că instabilitatea terenului poate avea cauze diverse, în funcție de aria geografică studiată, dar monitorizarea acestor deplasări, chiar și de ordin milimetric, este esențială în mai multe domenii.

Astfel, lucrările de construcție de amploare au nevoie de studii ale mișcărilor de teren, pentru a evita greșeli majore de planificare, iar orice lucrări subterane, cum ar fi tuneluri sau linii de metrou, trebuie monitorizate constant, pentru a putea interveni rapid cu măsuri de remediere.

„Cele mai importante obiective de monitorizare ar fi zonele unde sunt elemente de infrastructură importante - autostrăzi, drumuri și poduri, printre altele. În cazul acestora, instabilitățile, fie ele tasări sau alunecări de teren, care nu sunt remediate la timp ar putea avea consecințe foarte serioase”, a precizat și Delia Teleagă, coordonatorul departamentului Tehnic în cadrul companiei.

Măsurătorile au fost realizate pe o suprafață de aproximativ 250.000 km pătrați, ce acoperă toată suprafața României, părți din Bulgaria, Moldova și Ucraina.

Pentru realizarea hărților de deplasare a terenului, au fost analizate peste 21 milioane de măsurători.

Hărțile au o rezoluție de 10 m x 10 m, ceea ce înseamnă că fiecare punct colorat din ilustrație reprezintă o suprafață de 100 de metri pătrați.

Terrasigna este unul dintre puținii furnizori validați de Agenția Spațială Europeana pentru oferirea serviciilor de PSI, acreditarea fiind primită în anul 2014.

Linkuri utile:

Monitorizarea mișcărilor de teren din România (colecția completă de hărți)

Site-ul Terrasigna

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.