Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

INTERCEPTARE INCENDIARĂ Șefa CNCIR s-a încurcat între `cadouri` și `economii` când a fost întrebată de bancă despre banii delapidați intrați în conturile ei

6261252568145__interceptari

Fosta șefă a CNCIR, nepoata fostului șef al SRI, Ioana Timofte a fost „luată în balon”, de o angajată a băncii la care aceasta primea numerar în contul de card de la subalternii ei, care i-a cerut explicații și documentație ce să justifice sumele uriașe încasate nelegal lunar, una dintre sumele pomenite de angajata bancară fiind cea de 100.000 de de lei.

Potrivit datelor arătate până în prezent, conform dosarului ajuns pe masa judecătorilor bucureșteni, funcționarul public, Ioana Timofte încasa lunar, de trei ani încoace sume de zeci de mii de lei.

Banii proveneau din delapidarea controlată a companiei publice pe care a fost numită să o conducă, totul cu complicitatea subalternilor săi, respectiv directorii de Direcții care au intrat în mecanica infracțională.

Astfel, în perioada iulie 2020 - ianuarie 2023, femeia ar fi încasat în contul său deschis la o bancă, suma de 989.830 lei de la numiții Dorinel Tăbîrcă,Marian Valentin Clenci, Casian Simionescu, Vasilica Ivan, Oltea Maria Stancu și Florina Emacu, toți angajați ai C.N.C.I.R. - 860.333 lei fiind virați în numerar.

Sumele de bani astfel încasate nu se regăsesc în declarațiile de avere ale numitei Timofte Ioana, după verificările făcute de autorul acestui material din sursele publice de informare precum portalul declarațiilor de avere și interese.

Luată în balon de bancă pentru sumele uriașe de bani

La începutul anului Ioana Timofte a fost sunată de către o angajată a unei bănci care a înștiințat-o pe șefa CNCIR că trebuie să depună documente justificative pentru sumele uriașe de bani încasate lunar pe cardul personal.

Timofte a ripostat cu scuza că nu știa că trebuie justificate „cadourile„, apoi a vorbit de „economii„ pentru ca în final să se rezume sec la a spune că va justificat sumele de sute de mii de lei încasate într-o perioadă relativ scurtă de timp.

„TIMOFTE IOANA: Alo!

ANGAJATĂ : Alo! Bună ziua! Doamna Timofte?

TIMOFTE IOANA: Bună ziua! Da!

ANGAJATĂ : De la ...- Agenția .... vă contactez.

TIMOFTE IOANA: Da! Vă rog!

ANGAJATĂ : V-am sunat și eu să vă rog, în primul rând, să treceți printr-o agenție ... pentru actualizarea de date..

TIMOFTE IOANA: Da!

ANGAJATĂ : Și, în al doilea rând, avem nevoie și noi de niște documente... ați avut dumneavoastră, în luna decembrie, niște depuneri..

TIMOFTE IOANA: Da!

ANGAJATĂ : La bancomat.

TIMOFTE IOANA: Da!”, au discutat cele două.

Dans „lambada„ între „cadouri„ și „economii„

„......

ANGAJATĂ : Puteți să-mi trimiteți pe Whatsapp sau pe mail?

TIMOFTE IOANA: Ce să vă trimit?

ANGAJATĂ : Documente justificative.

TIMOFTE IOANA: Dar, sincer, nu știu cât am depus și nici nu mai știu..

ANGAJATĂ : Undeva la o sută și ceva de mii..

TIMOFTE IOANA: Și ce vă trebuie? Ce documente justificative vă trebuie pentru asta?

ANGAJATĂ : Păi, nu știu! Ce documente aveți dumneavoastră. Contracte, habar n-am! Nu știu! Ce aveți dumneavoastră.

TIMOFTE IOANA: Îs banii mei din... ce documente să vă trimit? Economii d-ale mele, am primit cadou de Crăciun.. ce vreți să vă spun? Documente justificative, altele decât cele care... vă trimit documentele salariale? Ce să vă trimit?

ANGAJATĂ: Dați-mi pentru... dar salariul nu îl încasați la noi?

TIMOFTE IOANA: Ba da, ba da!

ANGAJATĂ : Îl încasați la noi.

TIMOFTE IOANA: Da!”, este discuția halucinantă pe care a trebuit să o poarte angajata băncii cu pricina.

„Chiar din economii d-ale mele, am primit bărbată-meu cadou de Crăciun, scris vă dau, n-am niciun secret”

„ANGAJATĂ : Alte documente să înțeleg că nu aveți?!

TIMOFTE IOANA: Nu!

ANGAJATĂ : Ok!

TIMOFTE IOANA: Chiar din economii d-ale mele, am primit bărbată-meu cadou de Crăciun.

ANGAJATĂ: Ok!

TIMOFTE IOANA: Dar nu-i problemă! Dacă trebuie să vă dau, nu știu..

ANGAJATĂ : Bine!

TIMOFTE IOANA: Scris vă dau.

ANGAJATĂ : Vă scriu, vă scriu dacă mai îmi trebuie sau nu. Da?

TIMOFTE IOANA: Îmi scrieți dacă trebuie vă dau în scris! Nu-i problemă!

ANGAJATĂ : Ok! În regulă!

TIMOFTE IOANA: Da?

ANGAJATĂ : Bine! Revin eu atunci, cu un mesaj pe Whatsapp, dacă trebuie neapărat.

TIMOFTE IOANA: Da, da, da! Vă rog! Vă trimit ce vă trebuie, nu-i problemă!

ANGAJATĂ: Bine, bine!

TIMOFTE IOANA: Dar numai să-mi spuneți ce și cum!

ANGAJATĂ : În regulă! În regulă! Bine!

TIMOFTE IOANA: N-am niciun secret. Ăsta e...”, au conchis cele două interlocutoare.

Arest la domiciliu pentru „nepoțică”...

Nepoata fostului șef SRI a fost arestată la domiciliu de Curtea de Apel București, pentru fapt de constituire a unui grup infracțional organizat (GIO - n.r.), delapidare și spălare de bani, totul legat de felul de drenare a fondurilor instituției publice la care aceasta lucra.

Concret, anchetatorii DIICOT stau de luni bune cu ochii pe gruparea coagulată la nivelul Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune (CNCIR) din subordinea Ministerului Energiei, și au reușit să afle întreaga mașinațiune penală prin care bani publici de ordinul milioanelor de euro ajungeau în buzunarele și conturile private ale Ioanei Timofte.

Autorul materialului va prezenta detaliat în zilele următoare dedesubturile acestui mega-dosar de crimă organizată perfectat de anchetatorii DIICOT.

GIO în toată regula...

În dosar se arată că  pentru a se reține săvârșirea infracțiunii de constituire a unui grup infracțional organizat, este necesar ca făptuitorii saususpecții să acționeze ca o structură organizată formată din 3 sau mai multe persoane între care să fi existat un consens de voință pentru o anumită perioadă de timp și care să fi acționat în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracțiuni pentru a obține direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material.

Potrivit normelor penale aflate în prezent în vigoare „grupul infracțional organizat este acel grup structurat, format din trei sau mai multe persoane care există pentru o perioadă și acționează în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracțiuni”, astfel încât nu constituie grup infracțional organizat grupul format ocazional în scopul comiterii imediate a uneia sau mai multor infracțiuni și care nu are continuitate sau o structură determinată ori roluri prestabilite pentru membri săi.

Probele din dosar îi indică pe Ioana Timofte, director general al C.N.C.I.R. S.A. (companie cu capital integral de stat aflată în subordinea Ministerului Energiei), Ștefan Bogdan Ciprian - director comercial al C.N.C.I.R. S.A. în perioada mai 2020 - decembrie 2022, director general adjunct administrativ începând cu luna ianuarie anul 2023, Ivan Vasilica - șef Serviciu Administrativ în perioada 07.05.2020 - 31.12.2022 și director comercial începând cu luna ianuarie anul 2023, Stancu Oltea-Maria - director economic în cadrul C.N.C.I.R. S.A., Vulpe Liviu - șef Serviciu Achiziții în cadrul C.N.C.I.R. S.A., Nedelcu Maria - magaziner în cadrul C.N.C.I.R. S.A, drept membrii direcți și capi ai GIO descoperit de anchetatori.

La grupului infracțional organizat astfel constituit, grup care acționează și în prezent, în scopul săvârșirii infracțiunilor de delapidare (însușirea unor sume de bani din patrimoniul C.N.C.I.R. S.A, pentru sine și pentru altul) și spălare de bani, au aderat ulterior Constantin Lucian (administrator de drept al PRAXMODE S.R.L, administrator de fapt al DANY STRIDENT BUSINESS S.R.L. și COORDONATE CONSTRUCT DELUX S.R.L.), Rujancu Niculae-Robertino (administrator statutar al GENERAL STATIONERY STORE S.R.L., administrator de fapt al PRAXMODE S.R.L, GTI EURO CLASS S.R.L, MATTEO TARRUCO LTD S.R.L, DON MATTEO INTERBELIC S.R.L, D.A.D. ROYAL GROUP S.R.L, DANY STRIDENT BUSINESS S.R.L, SKYEXPLORER S.R.L, RED GLOBAL INVESTS.R.L și NGVINTERACTIV UNION S.R.L.), Costache lonuț (șef Serviciu Administrativ în cadrul CNCIR SA începând cu luna ianuarie anul 2023), Dumitru Gheorghe (administrator de drept și de fapt al CONTACTOR ELECTRIC GENERAL S.R.L și administrator de fapt al METAL FABRICA CONSTRUCT S.R.L. și MET TUB MODULAR S.R.L.), Dumitru Marius-Roberto (administrator de drept și de fapt al METAL FABRICA CONSTRUCT S.R.L. și administrator de fapt al UNITATEA DE DESFACERE A INDUSTRIEI S.R.L, COMERT TOTAL GENERAL S.R.L, CONTACTOR ELECTRIC GENERAL S.R.L. și MET TUB MODULAR S.R.L) și Bițu Daniel-Samuel (fost administrator de drept și de fapt al UNITATEA DE DESFACERE A INDUSTRIEI S.R.L. și de fapt al METAL FABRICA CONSTRUCT S.R.L, COMERT TOTAL GENERAL S.R.L, CONTACTOR ELECTRIC GENERAL S.R.L. și MET TUB MODULAR S.R.L).

Grupul, se arată în dosarul aflat la instanță, a funcționat (și încă funcționează) pe o perioadă îndelungată de timp (de ordinul anilor - începând în cursul lunii mai 2020 până în prezent), iar fiecare membru al său are un rol bine stabilit.

Anchetatorii au putut stabili în dosar că GIO condus de capii CNCIR nu avea un caracter ocazional, ci era constituit pe baza unui „studiu” prealabil care să aibă în vedere anumite calități, însușiri și specializări ale membrilor acestuia.

Timofte și șefii CNCIR, palierul superior...

În scopul derulării activității infracționale, așa cum aceasta a fost concepută de către membrii din palierul superior al grupului infracțional organizat ( respectiv Timofte Ioana, Ștefan Bogdan Ciprian, Ivan Vasilica) aceștia au beneficiat de ajutorul unor alte persoane, care au derulat activități infracționale convergente celor derulate de membrii grupului, activități infracționale care, direct sau indirect au profitat acestora.

Mecanismul infracțional presupunea efectuarea de achiziții fictive de bunuri de la societăți controlate de membrii grupului infracțional/persoane care au aderat la grupul infracțional/persoane apropiate de membrii grupului infracțional constituienți sau aderenți, prin atribuire directă în platforma SEAP, fără ca bunurile/produsele să fie livrate efectiv, urmată însă de achitarea contravalorii acestor achiziții, retragerea sumelor de bani numerar de la ATM sau de la ghișeele unităților bancare și distribuirea acestora între membrii grupului infracțional organizat.

Lista firmelor „de casă„

Ancehtatorii au descoperit pe parcursul anchetei că au existat două grupuri de societăți comerciale ofertante, de la care CNCIR SA a efectuat achiziții fictive în perioada mai 2020 - mai 2023 respectiv un grup controlat de Rujancu Nicolae Robertino, Constantin Lucian, Neacșu lacov, din care fac parte persoanele juridice PRAXMODE S.R.L, COORDONATE CONSTRUCT DELUX S.R.L., GENERAL STATIONERY STORE SRL, RED GLOBAL INVEST SRL, SKY EXPLORE S.R.L., GTI EURO CLASS S.R.L., DANY STRIDENT BUSINESS S.R.L., DON MATTEO INTERBELIC S.R.L., ROBSTIL CARGO S.R.L., MATTEO TARUCO LTD S.R.L., NGV INTERACTIV UNION S.R.L., D.A.D. GROUP ROYAL INVEST S.R.L

Anchetatorii au descoperit și un al doilea grup, controlat de  Dumitru Gheorghe, Dumitru Marius Roberto, Bîțu Samuel , din care fac parte persoanele juridice SC METAL FABRICA CONSTRUCT SRL, SC UNITATEA DE DESFACERE A INDUSTRIEI SRL, SC CONTACTOR ELECTRIC GENERAL SRL, SC COMERT TOTAL GENERAL SRL, SAECO MET CONSTRUCT S.R.L., MET TUB MODULAR S.R.L., VIACON EXPRES TOOLS SRL.

Cum plecau banii publici...

Sumele de bani transferate din contul CNCIR SA ca urmare a achizițiilor fictive erau retrase la ATM sau la ghișeul unității bancare de administratorii de fapt/de drept/împuterniciții să efectueze operațiuni bancare  precum Constantin Lucian, Rujancu Niculae Robertino, Neacșu Iacov, Dumitru Marius Roberto, Bîțu Samuel,  la intervale scurte de timp, de regulă 1-2 zile de la transfer, pentru a fi ulterior împărțite între membrii grupului infracțional organizat.

Pentru a intra cât mai rapid în posesia sumelor de bani transferate din contul CNCIR SA acestea erau retrase direct din conturile persoanei juridice ofertante, dar se realizau și transferuri succesive în conturile personale ale administratorilor de fapt/de drept precum și conturile celorlalte persoane juridice implicate în activitatea infracțională, astfel încât suma retrasă zilnic sau la 2 zile de la încasare să acopere cuantumul sumei însușite din patrimoniul CNCIR.

Ulterior, pentru a scădea din gestiune stocul de bunuri astfel achiziționate, acestea erau eliberate în consum către departementelor și serviciilor din CNCIR - structura centrală sau către unitățile subordonate precum sucursale regionale și Puncte de lucru teritoriale.

Tupeu de „nepoțică„...

DIICOT a descins la finele lunii mai peste șefa Companiei Naţionale pentru Controlul Cazanelor, Instalațiilor de Ridicat și Recipientelor sub Presiune din subordinea Ministerului Energiei, Ioana Timofte în cadrul unui amplu dosar de crima organizată, scopul grupului infracțional fiind acela de a delapida instituția publică.

Pe lângă sediile instituționale anchetatorii au luat cu asalt și imobilele private ale Ioanei Timofte. Aceasta este nepoata fostului șef al Serviciului Român de Informații, Radu Timofte, decedat în octombrie 2009.

Timofte i-a luat tare pe ofițerii și anchetatorii veniți să îi percheziționeze biroul profesional dar și domiciliul. Femeia s-a năpustit asupra lor cu acuzații cu iz politic.

"Ați venit să mă schimbați din funcție. E clar. Eu. Pe mine. Eu am dus CNCIR-ul ăsta pe culmi și acum sunt schimbată politic. Sunt numai aranjamente politice", ar fi strigat cu năduf către polițiștii care i-au pășit pragul.

Ea s-a ținut tare pe poziții în prima parte a acțiunii DIICOT. Și-a chemat o armată de avocați care au asistat-o pe toată durata perchezițiilor de la birou și domiciliul sau dar și apoi când a fost luată și dusă la sediul DIICOT Central pentru audieri.

Față-n față cu anchetatorul

Cu siguranță de sine femeia l-a persiflat în primele faze ale audierii pe procurorul care i-a luat declarațiile. Ea nu a recunoscut nimic. Nu a admis nimic. A insistat că ea nu cunoaște nimic din mecanismele de delapidare ce se produceau sub pixul și comanda sa la CNCIR.

La rândul său anchetatorul, benevolent și înțelegător cu situația medicală a copilului acesteia, suferind de o boală, i-a lăsat femeii posibilitatea de a alege conduita sa în cadrul anchetei, chestiune de care urma să depindă și măsura preventivă aleasă de către DIICOT.

Din acest moment întreaga apărare a femeii, care susținea inițial clar și răspicat că DIICOT nu are nimic împotriva ei, a început să se clatine incontrolabil.

Au existat discuții rapide între ea și avocați iar după acestea, într-o prima faza ea deja a început să întrebe despre posibile beneficii în cazul în care ar recunoaște.

Pentru "devastarea" totală a apărării acesteia, care încă se agăța de posibila lipsă a unor probe procurorul a decis să arate apărătorilor aleși ai femeii doar o mică fracțiune din probele existente față de Timofte.

După ultime discuții cu apărătorii săi femeia a intrat "resetată" la procuror și a spus că se oferă să recunoască tot.

Astfel a dat prime declarații de admitere și recunoaștere. Un alt supliment pentru a câștiga la rândul sau benevolența acuzării a fost acela ca femeia s-a oferit sa vândă imobilele de lux si alte bunuri pentru a acoperi "gaura" produsă prin faptele ei instituției pe care a condus-o.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.