Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Islanda: A treia încercare de a forma un guvern a eşuat

flag islanda

O a treia încercare de a forma un nou guvern în Islanda a eşuat luni după ce liderul Partidului Piraţilor, antisistem, nu a reuşit să formeze o coaliţie în urma unui mandat primit în acest sens de la preşedinte la începutul acestei luni, informează agenţia DPA.

Birgitta Jonsdottir de la Partidul Piraţilor a declarat că rezultatul este dezamăgitor.

"Dar dacă oamenii nu sunt gata să meargă pe un drum lung şi să iasă din zona lor de confort, nu îi poţi împinge să se alăture unei coaliţii", a spus ea.

Citește și: SUA sunt în plin SCANDAL ce poate EXPLODA: Anunțul făcut de Casa Albă și care vizează Rusia

Preşedintele Gudni Johannesson i-a cerut la 2 decembrie să formeze un guvern şi în ultimele 10 zile, ea a purtat discuţii cu alţi lideri de partid.

Partidul Piraţilor avea ca scop să formeze o coaliţie de cinci partide cu Viitorul Luminos, social-democraţii, Partidul Reconstrucţiei şi Mişcarea Verzilor-Stângii. Ei ar fi avut 34 de locuri - cu două mai multe decât sunt necesare pentru o majoritate - în legislativul de 63 de locuri.

Liderul Mişcării Verzilor-Stângii Katrin Jakobsdottir, care anterior nu a reuşit să formeze o coaliţie similară, şi-a exprimat de asemenea dezamăgirea.

"Aceasta era coaliţia la care ne-am gândit că este cea mai bună", a spus Jakobsdottir, notând că diferenţa dintre partide este prea mare.

Jakobsdottir a adăugat că nu exclude o coaliţie minoritară.

Alegerile din 29 octombrie - programate iniţial pentru aprilie 2017 dar ţinute mai devreme după scurgerea de informaţii Panama Papers în acest an, un scandal ce îi implică pe unii politicieni - au avut ca rezultat un parlament fragmentat cu şapte partide.

Situaţia este complicată de faptul că mai multe partide au exclus să lucreze împreună, potrivit Agerpres.

Preşedintele l-a mandatat iniţial să formeze guvernul pe Bjarni Benediktsson de la Partidul Independenţei, conservator, care a făcut parte din fosta coaliţie de centru-dreapta. Partidul lui Benediktsson a câştigat 21 de locuri, devenind cel mai mare în parlament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.