Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Istoria arhitecturală a cartierului Vatra Luminoasă, într-o expoziţie la Galeria Macadam din Paris

http://www.b365.ro/
vile Vatra luminoasa

Expoziţia „Vatra Luminoasă, modelul oraşelor-grădină din Bucureşti“, o călătorie în istoria arhitecturală a unuia dintre cele mai interesante cartiere ale Bucureştiului de la început de secol 20, este găzduită de Galeria Macadam a Institutului Cultural Român de la Paris între 3 noiembrie şi 17 decembrie 2020, potrivit news.ro.

Citește și: DNA despre SPECULA generată de pandemie - 'A fost creat cadrul propice apariției 'indispensabilului traficant de influență''

Vatra Luminoasă este un cartier de locuinţe sociale, construit la periferia Bucureştiului între anii 1933 şi 1949, destinat muncitorilor, meşteşugarilor şi funcţionarilor. Cartierul, care se înscrie în istoria Mişcării Moderne, a fost conceput de arhitecţii Ioan Hanciu şi Nicolae Aprihăneanu, având la bază modelul oraşelor-grădini. Cei doi arhitecţi au pus pe primul plan spaţiile verzi, individuale şi colective, dar şi echipamentele publice. Aceste spaţii sunt astăzi protejate de Institutul Naţional al Patrimoniului şi reprezintă unica realizare de această calitate si anvergură din România interbelică.

Expoziţia de la ICR Paris prezintă aspectele vaste ale acestei arhitecturi moderne, de la urban la locuinţa personală. Sunt decriptate astfel istoria arhitecturală a Bucureştiului de la începutul secolului 20, cartierele-grădini, locuinţele sociale şi noţiunea de modernism, ca şi tipologia caselor.

Citește și: DOSAR Mario Iorgulescu către medic - 'Mă simt BINE și vreau să mă întorc SĂ CONDUC mașina și să merg SĂ DANSEZ cu prietena mea'

Pentru a evidenţia particularitatea acestui cartier, dar şi raportul cu istoria timpului său, expoziţia propune documente de arhivă, cărţi, corespondenţe, carnete, schiţe, fotografii de epocă. Vor fi prezentate şi 15 imagini rezultate în urma unui fotoreportaj realizat cu această ocazie de artistul Nicu Ilfoveanu.

Curatorul expoziţiei este arhitectul Jérémy Vercken de Vreuschmen, strănepot al arhitectului Ioan Hanciu.

Totodată, în cadrul proiectului expoziţional, va fi lansat albumul bilingv „Vatra Luminoasă, le modèle des cités-jardins à Bucarest/ Vatra Luminoasă, modelul oraşelor-grădină în Bucureşti“, care conţine fotografii şi desene, publicat la editura Studio Zona, în colaborare cu asociaţia Ideilagram.

Citește și: DOSAR Raport 'ABSURD' al unui specialist italian în cazul Mario Iorgulescu - Se bazează pe afirmațiile părinților care spun că a căzut în cap când era mic

Volumul va fi lansat online în data de 5 noiembrie, la ora 18.00 (ora Franţei), pe pagina de Facebook a Institut Culturel Roumain de Paris fiind transmisă, în direct, de la Galeria Macadam a ICR Paris, prezentarea susţinută de Jérémy Vercken de Vreuschmen, curatorul expoziţiei. Cartea reia istoria şi arhitectura cartierului Vatra Luminoasă din Bucureşti, fiind realizată sub coordonarea lui Jérémy Vercken de Vreuschmen, cu contribuţia Irinei Calotă şi a lui Andrei Răzvan Voinea.

Fotografiile sunt realizate de Nicu Ilfoveanu şi Dragoş Cîrneală. Albumul este disponibil la librăria pariziană Volume şi la ICR Paris.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.