Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Justiţia militară ajunge la DNA. Gabriel Oprea - personaj principal

oprea

Un demers al Centrului Român pentru Jurnalism de Investigaţie scoate la lumină o situaţie neobişnuită la Curtea Militară de Apel. Promovări dubioase, repartizare neregulamentară a dosarelor şi intervenţii ilegale sunt în atenţia Inspecţiei judiciare şi a DNA.

"Ceea ce veți citi mai jos reprezintă prima investigație cu dovezi concludente despre cum generalul cu patru stele verzi pe pereți Gabriel Oprea corupe Justiția militară din România. Într-o țară cu o presă sănătoasă, acest subiect ar face carieră și ar duce la presiuni enorme ca Oprea să demisioneze. Într-o țară cu o Justiție sănătoasă, lui Gabriel Oprea i s-ar deschide azi dosar la DNA pentru obstrucționarea Justiției", scrie pe blog jurnalistul Cătălin Prisacariu, cel care semnalează investigaţia CRJI.

Un magistrat de la Curtea Militară de Apel (CMA) acuză imixtiunea lui Oprea, în actul de justiție. El susține că sunt mai mulți judecători de la CMA, revoltați de modul de soluționare al unor dosare, de către instanța militară. Magistratul menționat afirmă că dosare în care figurează generali, șefi de servicii secrete, ajung la aceiași doi judecători ai CMA, Gheorghe Manea și Cezarian Buga. Aceștia ar fi devotați vicepremierului Oprea și sistemului pe care acesta îl reprezintă, al ofițerilor superiori de rang înalt. Sursa citată spune că Gabriel Oprea a intervenit personal pentru a-și recompensa cu grade fidelii de la CMA. Astfel, magistratul militar Cezarian Buga a primit gradul de general locotenent cu trei stele, în urma demersurilor făcute de vicepremier la MApN, deși Gabriel Oprea nu are astfel de atribuții. Un control al Inspecției Judiciare, efectuat în aprilie 2015 la Curtea Militară de Apel, confirmă aceste nereguli sesizate de grupul judecătorilor nemulțumiți. Situația a ajuns și în atenția DNA, care i-a audiat pe magistrații rebeli.

Controlul Inspecției Judiciare, din aprilie 2015, a venit în urma sesizării fostului președinte al CMA, generalul Gheorghe Manea. Acesta s-a simțit lezat de acuzațiile colegilor, cum că dosarele cu generali sunt intenționat dirijate, prin repartizare manuală, către el și magistratul general Cezarian Buga. În mod normal și legal repartiția cauzelor se face aleatoriu, prin programul informatic ECRIS. Unul dintre magistrații revoltați arată cum s-a derulat procedura în dosarul 23/81/2014. În această cauză mai mulți ofițeri SRI se plâng de abuzuri ale generalului Dumitru Dumbravă, șeful Direcției Juridice a SRI.

Vezi şi: E primul care are curaj să spună așa ceva: Stelian Tănase destăinuie secretele lui Gabriel Oprea

Inspecția Judiciară mai menționează repartizarea manuală a dosarului Hăpău (nr 493/1/2014), deşi nu exista un motiv obiectiv care să facă inaplicabilă distribuirea prin programul informatic ECRIS. Inspecția Judiciară și DNA l-au audiat pe judecătorul care afirmă că dosarele sunt intenționat direcționate, sub oblăduirea vicepremierului Gabriel Oprea. El consideră că situația actuală favorizează anumiți generali din serviciile secrete și MApN. ”M-am referit concret la un dosar al generalului Hăpău Marian (șeful Direcției Generale de Informații a Armatei – DGIA, n.r). Dosarul a fost repartizat direct, fără procedură aleatorie, la solicitarea expresă a domnului judecător Buga, aflat în anturajul direct al generalului Hăpău dar și al vicepremierului Oprea Gabriel. Generalul Buga se și laudă că se află în acest anturaj, cu care joacă tenis... ”, afirmă judecătorul rebel, potrivit CRJI.

Raportul Inspecției Judiciare evidențiază eforturile nereușite ale grefierei Moise, de repartizare aleatorie a dosarului Hăpău (493/1/2014). În final, judecătorul magistrat Cezarian Buga a luat direct dosarul, l-a judecat și a decis respingerea plângerii contra directorului DGIA.

Deşi n-are nicio calitate ca să intervină pentru avansarea unui magistrat militar, Gabriel Oprea i-a cerut, în scris, ministrului Apărării să-l avanseze la gradul de general locotenent pe Buga, în 27 septembrie 2014. Ministrul Mircea Dușa "s-a executat", a obținut și avizul premierului Victor Ponta și a trimis propunerea de promovare la Consiliul Suprem de Apărare a Țării. Înaintea acestor demersuri, potrivit Statutului cadrelor militare, ministrul Dușa trebuia să consulte Colegiul MapN. Ministerul Apărării a refuzat, de două ori, să comunice dacă această consultare a existat și dacă există solicitarea vicepremierului Oprea, de avansare a magistratului militar Buga. Solicitarea există:

content-image

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.