Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Legea antilegionară, adoptată ILEGAL. Apel către Iohannis

cenzurat

Legea care interzice propaganda legionară şi simbolurile aferente a fost adoptată de Camera Deputaţilor (cameră decizională) pe 24 iunie 2015. Abia după promulgarea actului normativ de către preşedintele Iohannis au apărut dezbateri intense. Doar trei deputaţi s-au abţinut de la vot în plen, printre care şi Remus Cernea. Acesta a explicat, pentru stiripesurse.ro, decizia de a nu susţine legea. Deputatul independent are şi obiecţii de formă, şi de fond. Actul normativ a fost adoptat cu încălcarea regulamentului, iar textul reprezintă o îngrădire a libertăţii de exprimare, afirmă Remus Cernea.

VEZI AICI TEXTUL LEGII

Remus Cernea consideră Mişcarea legionară ca fiind o mişcare criminală, o mişcare fundamentalistă extremistă, care a comis în perioada interbelică crime politice, care s-a manifestat într-un mod antisemit şi a propagat ura rasială şi ura antievreiască. El însuşi este ţinta atacurilor verbale şi am fost şi ţinta unui atac fizic din partea unui simpatizant legionar, spune deputatul. Mai mult, Cerncea consideră că simpatizanţii Mişcării legionare propagă idei contrare valorilor democratice şi drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti.

Vezi şi: Legea antilegionară, explicată de directorul 'Elie Wiesel'. Replică pentru Pleşu şi Marius Oprea

Obiecţii de formă:

"Susţin că legile şi regulamentele trebuie respectate la virgulă de către Parlamentul României. Ori în privinţa unor chestiuni de procedură, trebuie spus că, din neferice, acest proiect de lege a fost adoptat de către Camera Deputaţilor prin încălcarea regulamentului. A fost încălcat articolul 69, alineatul 2, care spune că raportul comisiei de fond, în acest caz era vorba despre Comisia juridică, trebuia înaintat deputaţilor, pentru ca aceştia să poată examina raportul respectiv din timp, cu cinci zile înainte de votul din plen. Acest regulament trebuie respectat. De ce? Dacă Parlamentul însuşi nu respectă regulamentul, nu respectă prevederile privind procesul decizional, atunci este alterată, este afectată democraţia. Acum eu discut principial. Nu contează despre ce lege a fost vorba când s-a încălcat regulamentul, dar această încălcare a regulamentului este foarte gravă, pentru că aruncă în aer legitimitatea democratică a luării unei decizii. Ori dacă, aşa cum s-a întâmplat de mai multe ori, aceste rapoarte vin doar cu o zi înainte, uneori vin chiar în timpul şedinţelor de plen când se dă votul final, suntem într-o situaţie în care doar se mimează un proces democratic de luare a deciziilor. Evident că nu ai cum să-ţi formezi o părere, nu ai timpul necesar să citeşti un raport, să-l evaluezi, eventual să te mai consulţi cu colegi, cu experţi, pentru a-ţi forma o opinie pe baza căreia îţi vei exprima votul, pe baza căreia vei decide asupra unor legi care au implicaţii uneori asupra a milioane de oameni", spune Remus Cernea.

Deputatul face apel la preşedintele Iohannis "să nu mai promulge nicuna dintre legile adoptate cu încălcarea flagrantă a regulamentului, cum a fost cazul şi aici. Adică să nu mai promulge acele legi care sunt adoptate prin ocultarea unor reguli şi a unor norme de care depinde mersul democraţiei şi mersul decizional în Parlament."

Vezi și: Legea 'anti-legionară', explicată. Ce interzice de fapt

Obiecţii de fond:

Deşi condamnă ideile şi manifestările extremiste, Remus Cercea susţine că autorităţile trebuie să se gândească de două ori înainte de a restrânge libertatea de exprimare, pentru a nu aluneca pe o pantă periculoasă.

"Acum, dacă vorbim pe fondul legii, eu m-am manifestat în nenumărate rânduri pentru apărarea libertăţii de exprimare. Chiar şi atunci când nu sunt de acord cu ideile promovate de cineva, eu îi respect dreptul de a şi le manifesta. Singura limită pe care o consider justă cu privire la libertatea de exprimare este atunci când o persoană sau o organizaţie îndeamnă în mod explicit la violenţă faţă de o persoană anume. Dar, cu excepţia unor îndemnuri explicite la violenţă sau la discriminare, eu cred că oamenii trebuie lăsaţi să-şi exprime punctele de vedere fără teama de a suporta nişte consecinţe legale. Cred că libertatea de exprimare este o condiţie necesară şi foarte importantă a unei democraţii veritabile. Eu am fost, spre exemplu, în Germania, la Dresda, în urmă cu câţiva ani, la un lanţ uman, pentru a opri neonaziştii germani să mărşăluiască prin oraş. Aşadar, cetăţenii cu convingeri democratice au făcut un lanţ uriaş, întins pe kilometri întregi, pentru a izola grupurile de neonazişti care voiau să facă un marş în Dresda pentru a comemora într-un spirit de ură bombardamentele din 13-15 februarie 1945. Neonaziştii aveau totuşi posibilitatea să se manifeste. Chiar în Germania", spune deputatul.

Vezi şi: Andrei Pleşu desfiinţează legea antilegionară: Nu justiţie, ci înfierare tovărăşească

Potrivit lui Remus Cernea, pericolul extremist trebuie combătut prin educaţie, prin dezbateri publice, prin sancţionarea publică şi prin luări de poziţii în cazul unor derapaje, atunci când există accente extremiste în discursuri. Deputatul independent recurge din nou la un exemplu personal.

"Există mecanisme democratice de contracarare a unor derapaje antidemocratice, extremiste şi fundamentaliste, dar dacă mizăm totul pe interdicţii excesive, asta se poate întoarce la un moment dat ca un bumerang împotriva democraţiei. Riscăm să restricţionăm în mod excesiv libertatea de exprimare. Dezbaterea aceasta asupra libertăţii de exprimare se duce în foarte multe ţări. Eu sunt partizanul apărării libertăţii de exprimare. Mai dau un exemplu. Am fost atacat, înjurat, persiflat, uneori în cele mai abjecte moduri. Niciodată nu am dat în judecată pe cine m-a atacat şi pe cine a scris minciuni despre mine. Eventual am dat un răspuns sau o replică prin care să clarific lucrurile. Dar niciodată nu am apelat la lege, deşi poate aş fi câştigat n procese până acum cu diverse persoane care au scris aberaţii despre mine. Le-am respectat libertatea de exprimare, chiar dacă nu mi-a convenit ceea ce au scris sau chiar dacă am considerat că este antidemocratic modul în care tratează o problemă. Nu am apelat la forţa legii pentru a le contracara opiniile. Am răspuns prin a-mi reafirma opiniile şi valorile", a declarat deputatul Remus Cernea, pentru stiripesurse.ro.

Vezi şi: ACUZAȚII grave la adresa președintelui: A instituit cenzura Internetului!/ DOCUMENT

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.