DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Legea controlului psihologic obligatoriu pentru parlamentari

razvan zamfir

de Răzvan Zamfir, jurnalist

Sunt blând, prea moderat, ar fi trebuit să scriu despre necesitatea unui control psihiatric pentru demnitari, nu doar psihologic. În fond, medicul psihiatru Aurel Romila a declarat recent, pentru Formula AS, că „psihopații au ocupat toate funcțiile cheie” din țară. Și a mai spus că nu avem sănătate mintală în România, pentru societatea noastră se împarte în depresivi, adică cei oprimați, și conducătorii psihopați. Brusc, titlul ales de mine nu vi se mai pare deloc exagerat, nu?

Poate credeți că-i o comparație facilă - poate vă duce cu gândul la remarca președintelui Iohannis despre paznicii care trebuie să prezinte cazierul la angajare, în timp ce premierii, nu -, dar trebuie să observ că până și pentru obținerea permisului de conducere e necesar un control psihologic măcar formal.  În același timp, orice dezaxat ajuns parlamentar are dreptul să ne voteze viitorul dintr-un fotoliu comod al Camerei sau al Senatului.

Vă rog, nu-mi vorbiți despre reprezentativitate, despre miile de voturi din spatele fiecărui membru al Parlamentului... În anii `90, psihopații numiți de dr. Romila s-au ascuns pe liste de partid și-au avut succes, pentru că românii au preferat întotdeauna să privească simboluri electorale, nu persoane. Scorurile celor două mari partide și ale partenerilor lor episodici au ținut mereu ușile Parlamentului deschise pentru oricine care își asigura, prin negociere politică sau contract de vânzare cumpărare, un loc eligibil. Nici așa-zisul vot uninominal n-a schimbat paradigma, fiind, în esență, un vot pe liste cu un singur candidat din partea fiecărui partid. Pare complicat? E simplu de ilustrat. În 2012, Gabriel Oprea, personaj pe care nicio casă de sondare a opiniei publice nu a îndraznit atunci să plaseze într-un top al simpatiei, credibilității sau intenției de vot, a devenit senator de București, fără nicio emoție electorală. De ce? Pentru că orice – nu doar oricine – ar fi candidat sub acronimul USL devenea parlamentar.

Aleși în 2012: Chiriașul din Parlament, luptătorul contra sataniștilor antiromâni, premierul vânător de fasciști, fanii unui pușcăriaș violator și ultranaționalistul ortodox care militează pentru drepturile gay

Din 2016, de anul acesta, revenim la votul pe liste, cutia cu surprize electorale. Iar surprizele politice sunt, de regulă, neplăcute.

Nu mi-ar plăcea, de exemplu, să descopăr că un senator doarme noaptea prin birourile Parlamentului, doar pentru că nu concepe să închirieze o cameră undeva, oriunde, deși statul îi oferă sute de euro pentru cazare. S-a întâmplat în legislatura aceasta. N-aș vrea să văd un grup de parlamentari entuziaști, fericiți că au ocazia să se pozeze cu un fost pușcăriaș închis pentru viol, chiar dacă omul a devenit celebru după ce i-a mușcat urechea unui adversar în ringul de box. Din nou, în această legislatură, am văzut parlamentari îmbrăcați ca de sărbătoare și acoperiți de ridicol, fotografiindu-se cu Tyson pe treptele Senatului. Chiar mai mult, fostul pugilist a fost invitat de onoare al camerei superioare a Parlamentului.

Din 2017, mi-as dori să nu mai citesc teorii ale conspirației promovate de parlamentari, potrivit cărora forțele oculte – sataniști, masoni, tehnocrați, sorosiști sau alți inefabili – pun la cale dezmembrarea României prin tragedii precum cea din clubul Colectiv. Aș prefera să recunoască, spășiți, că au colegi politici cărora le-a fost mai drag banul decât siguranță cetățenilor și, dacă se poate, să admită că adevărații ”sataniști” sunt corupții.

Cu puțin noroc și o mai bună selecție politică, poate nu vom mai asista la puseele de ”Tourette politic” ale unui fost premier care pune eticheta de fascist oricărui adversar politic. Mai ales dacă același ex-premier e partenerul neoficial al unui partid cu trupe în uniforme negre.

Apoi, poate ar fi plăcut, sau măcar coerent, ca un parlamentar care promovează drepturile persoanelor de același sex să nu migreze senin către un partid pentru care homosexualitatea e o ”deviație de la dreapta credință”. Și tot la capitolul consecvență, logic ar fi ca același partid ultraortodox, compus din oameni aleși pe listele largi ale USL, să nu-și aleagă ca purtător de cuvânt un adversar declarat al Bisericii Ortodoxe Române.

Pentru a nu obosi - sau chiar deprima – cititorul, am selectat doar câteva mostre de comportament parlamentar neobișnuit. Evident, exemplele pot continua cu oameni pentru care trădarea a devenit un mod de a fi, chiar dincolo de propriile interese politice, sau cu personaje care s-au plimbat între aceleași două partide, de patru ori, în doar câteva luni. În astfel de cazuri, lipsa de caracter sau corupția nu pot fi explicații suficiente. Mai e nevoie de ceva. Poate de un control psihologic.

Iată de ce, cred eu, soluția vine de la Mihai Eminescu: ”Să-i împarţi în două cete: în smintiţi şi în mişei”. Iar dacă pe mișei îi prinde, rând pe rând, Justiția, poate pe smintiți reușim să îi ținem departe de funcții printr-o lege a controlului psihologic obligatoriu.

---

Citeste-l pe Razvan Zamfir pe www.lumearomaneasca.ro si pe www.razvanzamfir.ro

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

ONU anunţă arestarea unui activist pentru educaţia fetelor în Afganistan şi cere explicaţii talibanilor FLUXUL AGERPRES 12:00ECHIPE DE LEGENDĂ: „Fetele spectaculoase din Caraibe”, echipa naţională de volei feminin a Cubei (1991-2000) 11:33Vaticanul va trimite în spaţiu un discurs al papei Francisc din 2020 11:30Prim-ministrul Poloniei – primit la Palatul Victoria, de premierul Nicolae Ciucă 11:30Ciucă: Schimburile comerciale între România şi Polonia au crescut;trebuie găsite soluţii pentru echilibrarea balanţei comerciale 11:27Sate evacuate în estul Spaniei din calea unui incendiu de vegetaţie alimentat de vânt şi secetă 11:25Comunicat de presă – Peste 1200 de alergători au participat în weekend la ediţia a 4-a Timişoara 21k by SportGuru 11:24Daraban (CCIR): Trade between Romania and Poland amounted to 10.94 billion euros in 2022 11:24Virgil Popescu: România susţine dezvoltarea programului nuclear civil; decarbonizare fără energie nucleară nu se poate 11:22Vânzările de petrol rusesc către India au crescut anul trecut de 22 de ori 11:21Bucharest Stock Exchange opens higher on Tuesday Vezi mai mult Vezi mai putin CELE MAI CITITE DIN POLITICA-EXTERNA acum 6 ore Rusia a lovit cu rachete supersonice anti-navă o ţintă de antrenament din Marea Japoniei acum 4 ore Regele Charles al III-lea, aşteptat miercuri în Germania în prima sa vizită de stat externă acum 14 ore Primele tancuri britanice Challenger au sosit în Ucraina acum 5 ore Kim Jong Un ordonă creşterea producţiei nucleare militare a Coreei de Nord acum 6 ore SUA: O comisie a Congresului ordonă predarea unei telegrame diplomatice confidenţiale cu privire la retragerea din Afganistan acum 15 ore Germania şi Ţările de Jos continuă integrarea militară acum 9 ore Rusia avertizează cu consecinţe grave dacă Armenia aderă la Statutul de la Roma al Curţii Penale Internaţionale acum 13 ore BiH: Uniunea Europeană condamnă acţiunile conducerii Republicii Srpska ce vizează reducerea libertăţilor fundamentale

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.