Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Liberalii lui Marian Vanghelie

de Razvan Zamfir, jurnalist

Cu o luna in urma, pe 5 aprilie mai exact, Alina Gorghiu ne prezenta grafica de campanie si candidatii sai la alegerile locale. Sper, totusi, ca nu aceasta era si ordinea importantei pentru doamna co-presedinte. Insa, dincolo de sperantele mele, istoria a consemnat ca din cei 7 ”magnifici” oferiti de liberali spre votare, au ramas doar 5. Ludovic Orban s-a retras benevol dupa ce a dobandit calitatea de urmarit penal, iar pe necunoscutul candidat de la Sectorul 3 l-au retras liberalii cand, dupa popasul lui Negoita la DNA, au inceput sa creada in propriile sanse.

content-image

De la Stefan Vasile, intr-o maniera care a ajuns sa-i defineasca, liberalii au schimbat candidatul la Primaria Sectorului 3, ajungand la Cristina Pocora, o fata mult mai cunoscuta pasionatilor de stiri politice. Bineinteles, e dreptul fiecarui partid sa-si decida candidatii si e dreptul fiecarui om politic sa intre in lupta doar atunci cand isi simte adversarul suficient de slabit. E dreptul Partidului National Liberal sa fie instabil.

Dar, in paralel, exista dreptul votantului sa se simta jignit. Pentru ca atunci cand unii membri mai noi ai Partidului National Liberal au protestat fata de nominalizarea lui Marian Munteanu drept candidat la Primaria Generala, conducerea partidului s-a intors pe calcaie si, indirect, si-a incalcat propria decizie. Si-a schimbat (din nou) candidatul. Munteanu nu era suficient de ”liberal” pentru ca pretendentii la primariile sectoarelor 5, 6 si 4 sa se poata afisa alaturi de el in materialele electorale.

Insa, domnul ex-penelist Stefan Vasile, actual candidat la Primaria Sectorului 3 din partea Partidului Dreptatii Sociale prezidat de Marian Vanghelie, a fost perfect valabil ca partener de afis pentru aceiasi liberali sensibili. Zambetul sau nu trada nicio umbra deviationista, alura sa chiar le amintea vag de Ionel Bratianu. Niciunul dintre jandarmii liberalismului n-a simtit o briza socialista dinspre domnul Vasile. S-au pozat, au zambit si-au facut campanie impreuna. Impreuna cu cel care – care este! – acum mai la stanga decat PSD.

content-image

Sa pornim cu o ipoteza a bunei credinte. Poate domnul Stefan Vasile, ca un actor de geniu, i-a prostit pe toti si a mimat liberalismul cu citate bine alese din Locke si Mill. Dar atunci, cine sa-i mai voteze pe oamenii acestia atat de naivi? Daca, ajunsi in functiile la care aspira, liberalii respectivi vor fi prostiti si de diversi oameni de afaceri abonati la contractele cu primaria? Daca vor aloca intreg bugetul local doar pentru panselute, dusi de nas de cine stie ce florareasa abila? Daca vor fi pacaliti de interlopi si vor actiona, prostiti fiind, impotriva interesului cetatenesc? Riscant, zic.

Pe de alta parte, poate candidatii PNL stiau foarte bine ca fostul coleg de campanie – cu care bateau strazile Bucurestiului de luni bune in cautare de votanti – nu-i un om de incredere; ca nu e omul fidel unor principii, ci doar un politician ca oricare altul, dispus sa sara de la dreapta la stanga doar pentru a-si atinge un obictiv personal. Si nu a contat. Pentru ca pana la intersectarea drumurilor lui Robert Negoita cu cele ale procurorilor anticoruptie, marelui Partid National Liberal nu a parut sa-i pese de alegatorul liberal din Sectorul 3.

Deci, ce sa fie, stimati liberali? Dezinteres insultator fata de propriul electorat, caruia ii ofereati un candidat „de stanga” pana sa va aprinda DNA luminita sperantei politice, sau o nepricepere absoluta in selectia oamenilor de partid? Demagogie sau incompetenta?

PS: Ar mai exista si o ultima varianta de lucru. Poate, pur si simplu, traseismul e ceva firesc pentru noii liberali, iar transferul unui om din echipa PNL in cea a domnului Vanghelie e o tranzitie naturala, previzibila. Dar atunci dictonul acestui partid istoric ar trebui actualizat: Prin noi insine, care este!

---

Citeste-l pe Razvan Zamfir si pe www.razvanzamfir.ro

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.