Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 1 iunie 2023 - Atacul de noaptea trecută asupra Kievului i-a costat pe ruşi circa 17 milioane de dolari

mediafax.ro
razboi ucraina

Moscova încearcă să securizeze ce poate din regiunile anexate ilegal și înființează o nouă companie de căi ferate care să lege Donbasul, Herson și Zaporojie de Rusia. Pe plan militar, forța pare să fi scăzut puternic, lucru remarcat și de experții Institutului american pentru Studiul Războiului, care atrag atenția asupra răspunsului slab al lui Putin după atacul cu drone asupra Moscovei. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de joi, 1 iunie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 1 iunie, ora 22.20: Mihailo Podoliak condamnă atacul lansat de ruşi de Ziua Copilului: Ucigaşii de copii urăsc cuvântul 'pace'

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, a comentat atacul cu rachete lansa de ruşi asupra Kievului, în noaptea de miercuri spre joi. Într-un mesaj postat pe Twitter, Podoliak a precizat că Rusia a decis să bombardeze capitala ucraineană de Ziua Copilului şi că un minor a murit în timpul atacului. Potrivit consilierului, toți cei care fac apel la o "reglementare paşnică" trebuie să înțeleagă că inamicul rus urăște cuvântul "pace".

CONTINUAREA AICI

UPDATE 1 iunie, ora 22.15: De ce ruşii folosesc rachete Iskander pentru a ataca oraşul Kiev? Explicația unui oficial ucrainean

Purtătorul de cuvânt al Comandamentului Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat, a explicat că, atacând Kievul cu rachete Iskander, invadatorii ruși vor să lovească pe neașteptate, astfel încât oamenii să aibă puțin timp la dispoziţie pentru a se ascunde în adăposturi și pentru ca apărarea antiaeriană să nu poată reacționa.

CONTINUAREA AICI

UPDATE 1 iunie, ora 22.10: Kremlinul acuză că nimeni nu-i plânge de milă după atacurile de la Belgorod: 'Nicio singură' condamnare internaţională

Kremlinul a denunţat o absenţă a criticilor internaţionale după loviturile ucrainene asupra regiunii Belgorod, frontalieră cu Ucraina, unde Rusia a anunţat joi că a respins un atac de amploare, relatează AFP, potrivit Agerpres.

CONTINUAREA AICI

UPDATE 1 iunie, ora 17.00: Declaraţie comună semnată de Iohannis și Zelenski: România va ajuta Ucraina să intre în UE și NATO

Preşedintele României, Klaus Iohannis, şi omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, au transmis, joi, o declaraţie comună cu privire la integrarea euroatlantică a Ucrainei, conform Agerpres.

CONTINUAREA AICI

UPDATE 1 iunie, ora 16.35: Lovitură pentru Zelenski! Germania îi dă un răspuns usturător: 'NATO nu poate accepta ca noi membri state aflate în mijlocul unui război'

Porţile NATO rămân deschise pentru noi membri, însă o ţară nu se poate alătura Alianţei cât timp se află în mijlocul unui război, a declarat joi, la Oslo, ministrul de externe german Annalena Baerbock, potrivit Reuters.

CONTINUAREA AICI

UPDATE 1 iunie, ora 15.27: Parlamentul European a aprobat planul pentru livrarea mai multor muniţii către Ucraina

Parlamentul European a aprobat, joi, un proiect de lege pentru creşterea producţiei europene de muniţii şi rachete. Legea privind sprijinirea producţiei de muniţii (ASAP) urmăreşte să accelereze livrarea de muniţii şi rachete în Ucraina şi să ajute statele membre să îşi refacă arsenalele, arată comunicatul de presă al instituţiei. Prin introducerea unor măsuri specifice, inclusiv a unei finanţări în valoare de 500 de milioane de euro, ASAP urmăreşte să sporească capacitatea de producţie a UE pentru a aborda deficitul actual de produse din domeniul apărării, în special muniţie sol-sol şi muniţie de artilerie, rachete şi componente ale acestora, informează News.ro.

Comisia Europeană va identifica, va cartografia şi va monitoriza în permanenţă disponibilitatea acestor produse din domeniul apărării, a componentelor acestora şi a materiilor prime corespunzătoare. Propunerea stabileşte mecanisme, principii şi norme temporare pentru a asigura disponibilitatea în timp util şi durabilă a acestor produse din domeniul apărării pentru cumpărătorii lor în cadrul Uniunii Europene, mai indică sursa citată.

Eficacitatea acestui regulament va fi evaluată până la jumătatea anului 2024, ţinând seama de evoluţia contextului de securitate. Pe baza rezultatelor, se poate lua în considerare extinderea acestor măsuri şi alocarea unui buget suplimentar.

Comisia Europeană a prezentat legislaţia ASAP la 3 mai 2023, iar deputaţii au convenit în aceeaşi lună să declanşeze procedura de urgenţă a Parlamentului pentru a accelera aprobarea proiectului de lege.

„Decizia de astăzi marchează un pas important pentru securitatea şi apărarea Uniunii noastre şi, în special, pentru sprijinul ferm acordat Ucrainei în faţa agresiunii Rusiei. Aceasta ne va spori capacitatea de a răspunde provocărilor în materie de securitate. Este o victorie pentru Europa şi pentru securitatea noastră colectivă. Parlamentul este acum pregătit să negocieze cu Consiliul şi sperăm să ajungem la un acord cât mai curând posibil”, a declarat liderul echipei de negociere a PE, eurodeputatul PNL Cristian Buşoi, conform sursei menţionate.

Legea a fost adoptată cu 446 voturi „pentru”, 67 „împotrivă” şi 112 abţineri. Eurodeputaţii vor începe acum negocierile cu Consiliul, cu scopul de a ajunge la un acord politic, pe care PE intenţionează să îl voteze apoi în plen în iulie.

În paralel, eurodeputaţii lucrează asupra Actului privind consolidarea industriei europene de apărare prin achiziţii publice în comun (EDIRPA) pentru a sprijini colaborarea dintre statele membre în faza de achiziţii publice în domeniul apărării pentru a acoperi cele mai urgente şi critice lacune.

content-image

UPDATE 1 iunie, ora 15.22: Ucrainenii s-au dezlănțuit în Belgorod: Guvernatorul rus izbucnește din cauza unor atacuri neîntrerupte

Oraşul rus Şebekinp din regiunea Belgorod, situată la frontiera cu Ucraina, era vizat de mai multe ore de ”atacuri neîntrerupte”, soldate cu opt răniţi, anunţă joi guvernatorul Viaceslav Gladkov, relatează AFP.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 1 iunie, ora 14.26: Klaus Iohannis, mesaj pentru Volodimir Zelenski: Agresiunea împotriva Ucrainei constituie cea mai disruptivă perioadă de după Războiul Rece

Președintele Klaus Iohannis a transmis la al doilea Summit al Comunității Politice Europene un mesaj de sprijin pentru Ucraina și Republica Moldova la summitul CPE. Mesaj pentru Zelenski: „suntem uniți și solidari în sprijinul puternic pentru Ucraina”, informează Mediafax.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 1 iunie, ora 14.04 Ministerul Apărării al Federației Ruse a anunțat respingerea a trei atacuri ucrainene în regiunea Belgorod

Forţele armate ruse au raportat că au respins atacurile forțelor ucrainene, care, folosind tancuri, au încercat să treacă fraudulos granița din regiunea Belgorod. Joi dimineață, Forțele Armate ale Federației Ruse, împreună cu unități ale Serviciului de Frontieră și unități ale FSB, au zădărnicit o nouă încercare a regimului de la Kiev de a comite un act terorist împotriva populației civile din orașul Şebekino, din regiunea Belgorod', a precizat Ministerul rus al Apărării, conform Rador.


'Forțele armate a două companii de infanterie motorizată şi tancuri au încercat să pătrundă fraudulos pe teritoriul Federației Ruse în apropierea localității Novaia Tavoljanka și pe la punctul internațional de control auto Şebekino', a declarat joi Ministerul rus al Apărării. Ministerul a specificat că nu au fost înregistrate pătrunderi frauduloase ale frontierei de stat a Rusiei. Ministerul rus al Apărării a declarat că a folosit aviația, trupele de rachete și artileria pentru a respinge atacurile forțelor ucrainene de lângă granița regiunii Belgorod.


Aviația din Districtul Militar Vest a lansat 11 atacuri asupra inamicului. Trupele de rachete și artileria au efectuat 77 de atacuri, două atacuri au fost efectuate cu sistemele grele de artilerie', a precizat ministerul, joi. Ministerul a mai precizat că partea ucraineană a încercat să atace, în jurul orei 3:00, ora Moscovei, după lansarea unor atacuri intense cu obuze asupra obiectelor civile din regiunea Belgorod.


'În urma acțiunilor prompte ale unităților care asigură paza graniței de stat din Districtul Militar Vest și a FSB, formațiunile teroriste ale regimului de la Kiev, care au suferit pierderi semnificative, au fost respinse', se arată un comunicatul ministerului. Potrivit Ministerului rus al Apărării, peste 30 de militari ucraineni, patru vehicule blindate de luptă, un lansator de rachete multiplă Grad MLRS și o camionetă au fost distruse în zona de frontieră a Rusiei cu Ucraina

content-image

UPDATE 1 iunie, ora 13.58 Zelenski face apel la consolidarea apărării aeriene a Ucrainei

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că ajutorul partenerilor din aşa-numitele coaliţii de sisteme Patriot şi de avioane de vânătoare va pune capăt terorii rachetelor ruseşti şi va aduce pacea mai aproape. Potrivit Ukrinform, Zelenski a făcut declaraţia respectivă, joi, în localitatea Bulboaca, din Republica Moldova, în cadrul deschiderii summitului Comunității Politice Europene.

"Rachetele rusești au luat încă trei vieți în această dimineață în capitala noastră, Kiev, iar alte zece persoane au fost rănite. Sute de oameni au mai fost uciși de teroarea rusă. Cel puțin 484 de copii ucraineni au fost uciși deja de Rusia. Două componente trebuie rezolvate acum: coaliția (de sisteme, n.r.) Patriot, care va pune capăt șantajului rusesc cu rachete balistice și coaliția de avioane de vânătoare moderne, care va arăta că teroarea împotriva orașelor noastre nu are nicio șansă" - a subliniat liderul ucrainean.

Volodimir Zelenski a mulțumit tuturor celor care "ajută și înțeleg că orice pas în direcția întăririi apărării aeriene ucrainene salvează literalmente vieți". "Iar viteza formării acestor două coaliții - coaliția Patriot și coaliția avioanelor de vânătoare moderne - accelerează literalmente pacea" - a adăugat președintele

content-image

UPDATE 1 iunie, ora 13.31 Atacul de noaptea trecută asupra Kievului i-a costat pe ruşi circa 17 milioane de dolari

Portalul ucrainean Military Media Center scrie că cele 10 rachete lansate de Rusia asupra Kievului în noaptea de miercuri spre joi i-au costat pe ruşi aproximativ 17 milioane de dolari.

"O rachetă Iskander-M costă până la două milioane de dolari americani, iar preţul unei rachete Iskander-K - este de până într-un milion de dolari. Aşadar, ocupanții ruși au cheltuit până la 17 milioane de dolari pentru doar o noapte de atac asupra capitalei Ucrainei. Iar singurul 'rezultat' pe care l-au obținut a fost moartea unui copil ucrainean din cauza unor fragmente de muniţie, chiar de Ziua Internațională a Copilului" - se arată în mesaj.

Amintim că Forțele de Apărare Aeriană și mijloacele de apărare antiaeriană ale armatei Ucrainei au raportat anterior că au distrus toate cele 10 rachete lansate de ruşi noaptea trecută: șapte rachete balistice Iskander-M și trei rachete de croazieră Iskander-K. În urma atacului rusesc cu rachete de la Kiev, 19 persoane au fost rănite, iar trei dintre acestea au murit, printre care şi un copil. O persoană rănită se află la secția de terapie intensivă

content-image

UPDATE 1 iunie, ora 13.16 Detalii sordide despre atacul rușilor, la Kiev! Prăpădul de Ziua Copilului a venit cu 10 rachete Iskander

CONTINUAREA AICI

UPDATE 1 iunie, ora 13.14 Ucraina a atacat un oraş de graniţă cu un sistem de rachete Grad (Guvernatorul regiunii ruse Belgorod)

Guvernatorul regiunii ruse Belgorod a declarat joi că forţele ucrainene au atacat oraşul de graniţă Şebekino folosind un sistem de rachete din epoca sovietică şi provocând un incendiu la o clădire de locuinţe.

Viaceslav Gladkov a afirmat că atacul a avariat de asemenea clădirea administraţiei locale şi a rănit un localnic. Anterior, Gladkov a decarat că au avut loc atacuri intense peste noapte, afirmând că acestea au dus la rănirea a opt persoane şi evacuarea locuitorilor.

UPDATE 1 iunie, ora 13.12 Ucraina ar trebui despăgubită pentru că este în imposibilitatea de a fi membru complet NATO (Preşedintele lituanian)

Preşedintele lituanian, Gitanas Nauseda, a declarat joi că aliaţii occidentali ar trebui să găsească un mod de a despăgubi Ucraina pentru incapacitatea lor de a oferi statut complet de membru NATO ţării sfâşiate de război.

"Ucraina trebuie să ştie ce se va întâmpla după terminarea războiului", a declarat el pentru reporteri, înaintea unui summit care are loc în Republica Moldova.

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a afirmat anterior că Ucraina este pregătită să devină membru al alianţei militare NATO şi Kievul aşteaptă ca şi grupul să fie pregătit să o primească. NATO nu a acceptat cererea Ucrainei de aderare accelerată, pe fondul îngrijorărilor guvernelor occidentale, printre care SUA şi Germania, legate de acţiuni care ar putea duce alianţa mai aproape de un război activ cu Rusia.

content-image

UPDATE 1 iunie, ora 12.44 Cu țara pârjolită, Zelenski caută un loc sub umbrela de securitate a NATO: 'Ucraina este pregătită să adere, aşteptăm ca NATO să fie pregătită să accepte'

CONTINUAREA AICI

UPDATE 1 iunie, ora 12.28 Putin a fost informat în legătură cu atacul comis asupra Şebekino, din regiunea Belgorod (Dmitri Peskov)

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a fost informat operativ în legătură cu atacul comis asupra Şebekino, din regiunea Belgorod, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus, Vladimir Putin.

El a primit rapoarte operative de la autorităţile locale, FSB, Ministerul rus pentru Situaţii de Urgență şi Ministerul rus al Apărării. Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunțat că un nou atac a fost lansat asupra Şebekino, din regiunea Belgorod - relatează Agenţia de presă Interfax. 'Atacul lansat de Forțele Armate ale Ucrainei a durat o oră.

Potrivit unor date preliminare, s-au înregistrat doi răniţi', a precizat guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov.

În ultimele zile, orașul Şebekino și districtul urban Şebekinsk au fost supuse unor bombardamente masive din Ucraina. Au fost raportaţi doi morți din rândul civililor și mai mulți răniți.

content-image

UPDATE 1 iunie, ora 11.56 Declarație de război făcută de Zelenski pentru Putin, din Moldova: Războiul se va încheia doar când ucrainenii vor învinge sau când Rusia va părăsi teritoriile

CONTINUAREA AICI

UPDATE 1 iunie, ora 11.45 Kievul anunţă reţinerea unui spion al ruşilor infiltrat în armata Ucrainei

Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) anunţă că a reținut o "cârtiță" a Rusiei infiltrată în forțele armate ucrainene. Este vorba despre un rezident din Bahmut, care fusese recrutat de agenția de informații militare (GRU) a Federației Ruse și ar fi urmat să planifice acţiuni de sabotaj împotriva conducerii Forțelor de Apărare ale Ucrainei.

Potrivit SBU, înainte de începerea invaziei ruse la scară largă, bărbatul a fost recrutat de GRU, prin intermediul lui Nikita Klimovski, reprezentant al centrului 72 de informații al Direcției Principale a Statului Major al Forțelor Armate ale Rusiei.

Reprezentantul GRU i-a trasat spionului din Bahmut mai multe sarcini, crescându-le constant dificultatea. Una dintre primele sarcini a fost de a raporta consecințele atacurilor aeriene asupra oraşului Bahmut. Invadatorii au fost interesați și de coordonatele exacte ale podurilor din Bahmut și din împrejurimi.

Ulterior, GRU i-a cerut bărbatului să meargă în regiunea Dnipropetrovsk și să intre în rândurile Forțelor de Apărare ale Ucrainei. După ce s-a înrolat într-una dintre unitățile militare ale armatei ucrainene, spionul ruşilor a colectat informații despre numărul de militari și armele aflate în unități.

În plus, bărbatul a încercat să localizeze sistemele de apărare antiaeriană ucrainene și cele mai recente arme furnizate de Occident.

De asemenea, acesta a transmis ruşilor informații despre posibile vizite în garnizoană ale reprezentanților înaltului comandament al Forțelor Armate ale Ucrainei.

"În acest sens, sunt verificate informații despre pregătirea unui posibil sabotaj împotriva oficialilor Forțelor Armate ale Ucrainei" - se arată în comunicat.

Pe baza probelor strânse, anchetatorii SBU i-au comunicat bărbatului reţinut că are calitatea de suspect într-un dosar penal deschis pentru infracţiunea de înaltă trădare pe timp de război. Bărbatul riscă închisoare pe viață.

content-image

UPDATE 1 iunie, ora 11.20 Anchetă la Kiev, după ce trei oameni au murit în fața ușilor încuiate ale unui adăpost antiaerian

Ministrul ucrainean de interne, Ihor Klimenko, a anunţat că Poliția Naţională a deschis un dosar penal din cauza unui adăpost antiaerian din Kiev care a fost găsit închis în timpul atacului cu rachete lansat de ruşi în noaptea de miercuri spre joi. Trei persoane au murit din cauza faptului că nu au putut intra în adăpostul respectiv, încăperea având uşile încuiate. Potrivit ministrului, Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgență și Poliţia Naţioanală vor inspecta periodic adăposturile antiaeriene din toată țara.

"Adăposturile trebuie să fie deschise non-stop" - a remarcat Klimenko, conform Rador.

În noaptea de 31 mai spre 1 iunie, armata rusă a continuat seria de atacuri masive asupra capitalei urainene. Explozii s-au auzit în mai multe cartiere ale Kievului, iar, ulterior, autorităţile au anunţat că a fost activată apărarea antiaeriană. Fragmente de rachete doborâte au căzut în trei cartiere ale oraşului. În cartierul Desniansk, trei persoane au fost ucise - doi adulți și un copil. Martorii au relatat că oamenii au murit în drum spre un adăpost, care, în cele din urmă, s-a dovedit a fi închis. În cartierul Dnipro, de asemenea, au fost raportate distrugeri și persoane rănite.

content-image

UPDATE 1 iunie, ora 09.40 Regiunea Harkov - Raport privind bombardamentele lansate de ruşi în ultimele 24 de ore

Trupele Federației Ruse continuă să bombardeze linia frontului și așezările de graniță din regiunea ucraineană Harkov. La Vovceansk, bombardamentele s-au soldat cu un mort și un rănit. Guvernatorul regiunii, Oleh Sinegubov, a raportat, joi dimineaţă, că orașe și sate din raioanele Harkov, Ciuhuiv și Kupiansk au fost vizate de atacuri lansate de ocupanţii ruşi.

"În ultimele 24 de ore, rușii au bombardat masiv Vovceanskul, raionul ciuhuiv. Au fost avariate clădiri rezidențiale particulare, întreprinderi din industria civilă, o bibliotecă şi o piață. De asemenea, au izbucnit incendii. Un bărbat de 60 de ani a murit, iar două femei au fost rănite" - a precizat Sinehubov. Acesta a adăugat că, în seara de 31 mai, rușii au lovit, din nou, localitatea Kivşarivka, din raionul Kupiansk, lansând asupra acesteia o bombă ghidată. O lovitură a fost înregistrată pe teritoriul unui stadion local. A fost avariat un gard, iar explozia a distrus ferestrele caselor învecinate. Nu au fost înregistrate victime - potrivit guvernatorului.

content-image

UPDATE 1 iunie, ora 09.25 Numărul militarilor ruşi ucişi pe frontul din Ucraina a depăşit 208.000 (armata ucraineană)

Forţele ucrainene au lichidat 460 invadatori ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul militarilor armatei ruse ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 208.370 - potrivit unui raport publicat, joi dimineaţă, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, scrie Rador.

De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 313 avioane și 298 de elicoptere rusești. Au mai fost distruse 3.804 (+2) tancuri ale armatei ruse, 7.478 (+6) de vehicule blindate, 3.474 (+14) de sisteme de artilerie, 333 de sisteme de apărare antiaeriană, 575 de lansatoare multiple de rachete, 6.239 (+9) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 3.131 (+7) de drone, 1.107 rachete de croazieră și tehnică specială (458 de unități).

content-image

UPDATE 1 iunie, ora 08.40 Regiunea Herson - Un mort şi cinci răniţi, în urma atacurilor ruseşti din ultimele 24 de ore

Şeful Administraţiei Militare Regionale Herson, Oleksandr Prokudin, a raportat că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a atacat regiunea de 61 de ori, lansând 309 obuze. Potrivit unui comunicat remis joi dimineaţă, ruşii au utilizat mortiere, artilerie, tancuri şi drone, lovind zone rezidenţiale din mai multe localităţi. Un civil a fost ucis şi alţi cinci au fost răniţi în timpul bombardamentelor.

Oraşul Herson a fost bombardat de 11 ori, ruşii lansând asupra acestuia 57 de obuze, scrie Rador.

content-image

UPDATE 1 iunie, ora 08.37 Două persoane au fost rănite în urma atacului lansat asupra Şebekino, din regiunea Belgorod (Viaceslav Gladkov)

Guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov, a anunțat că un nou atac a fost lansat asupra Şebekino, din regiunea Belgorod - relatează Agenţia de presă Interfax.

'A fost din nou o noapte tensionată pentru Şebekino. Atacul lansat de Forțele Armate ale Ucrainei a durat o oră. Potrivit unor date preliminare, s-au înregistrat doi răniţi: un bărbat care a rămas fără un braţ, starea sa fiind gravă, iar cea de-a doua persoană rănită s-a ales cu o contuzie. Bărbatul se află într-o stare de gravitate moderată', a precizat guvernatorul regiunii Belgorod, Viaceslav Gladkov.

El a mai precizat că ambele persoane au fost internate la Spitalul nr. 2 din orașul Belgorod. Echipele de intervenţie și de urgență se află la fața locului.

'Verificarea şi stabilirea pagubelor înregistrate se va efectua în cursul zilei de joi', a precizat guvernatorul.

În ultimele zile, orașul Şebekino și districtul urban Şebekinsk au fost supuse unor bombardamente masive din Ucraina.

Au fost raportaţi doi morți din rândul civililor și mai mulți răniți.

content-image

UPDATE 1 iunie, ora 08.35 Înalt oficial rus recunoaște că Rusia are breșe de securitate

CONTINUAREA AICI

UPDATE 1 iunie, ora 08.12 Atac cu rachete asupra Kievului - Precizări ale autorităţilor privind bilanţul victimelor

Autorităţile ucrainene au actualizat, joi dimineaţă, datele referitoare la numărul de victime ale atacului de noaptea trecută de la Kiev, precizând că printre cei trei morți este un singur copil, nu doi, aşa cum au anunţat anterior. Alte 10 persoane au fost rănite, printre acestea fiind şi un minor. Administrația militară din Kiev a mai menţionat că toate decesele raportate au fost înregistrate în cartierul Desniansk al capitalei.

"Victime: în cartierul Desniansk, sunt trei morți, inclusiv un copil născut în 2012, precum şi 10 persoane rănite, inclusiv un copil" - a transmis administraţia, potrivit Rador.

Amintim că, în noaptea de miercuri spre joi, sirenele de raid aerian au sunat la Kiev și în mai multe regiuni ale Ucrainei. Potrivit Administrației Militare Regionale Kiev, armata rusă a folosit rachete în atacul de noaptea trecută. Armata ucraineană a activat apărarea antiaeriană, pentru a intercepta rachetele ruseşti, astfel că mai multe explozii s-au auzit în capitală. Ulterior, autoritățile au raportat că fragmente din rachetele doborâte au căzut în două cartiere ale Kievului. Administraţia capitalei ucrainene a transmis că, cel mai probabil, Federația Rusă a folosit rachete de croazieră și rachete balistice şi a subliniat că toate au fost doborâte de armată. Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că, în noaptea de miercuri spre joi, invadatorii ruşi au tras 10 rachete Iskander spre capitala ucraineană. Toate rachetele au fost distruse de forțele de apărare antiaeriană

content-image

UPDATE 1 iunie, ora 07.35 Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât toate rachetele Iskander trimise de ruşi să bombardeze Kievul

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează că, în noaptea de miercuri spre joi, invadatorii ruşi au tras 10 rachete Iskander spre capitala ucraineană, însă toate au fost distruse de forțele de apărare antiaeriană.

"Noaptea trecută, inamicul a folosit, din nou, rachete Iskander, vizând obiective de infrastructură civilă și critică din regiunea Kiev. 10 din 10 rachete au fost distruse de forțele și mijloacele Forțelor Aeriene ale Ucrainei. În cursul zilei trecute, inamicul a efectuat asupra pozițiilor trupelor noastre și a zonelor populate trei atacuri cu rachete, 29 de lovituri aeriene şi 49 de atacuri din sisteme de rachete cu lansare multiplă. Din păcate, există victime în rândul populației civile şi clădiri rezidențiale particulare și obiective de infrastructură deteriorate" - se arată în mesaj.

content-image

UPDATE 1 iunie, ora 07.32 Rușii încep să se teamă cu adevărat: evacuează populația de pe teritoriul Rusiei, din cauza atacurilor Ucrainei

CONTINUAREA AICI

UPDATE 1 iunie, ora 07.30 Trei morţi şi 14 răniţi, în urma atacului rusesc de noaptea trecută

Şeful administraţiei militare de la Kiev, Serhi Popko, a anunţat că, în urma atacului lansat de ruşi asupra capitalei, în noaptea de miercuri spre joi, trei persoane au fost ucise, iar alte 14 au fost rănite și au fost avariate clădiri în trei cartiere ale orașului.

În cartierul Desniansk au fost raportate trei morţi, inclusiv doi copii. Alte nouă persoane au fost rănite, iar şapte au fost internate în spial.

De asemenea, au fost distruse ferestrele și ușile unei clădiri de locuințe, iar fragmente de rachetă au căzut pe o clinică de copii.

Au mai fost avariate două școli, o secție de poliție şi o grădiniţă. În cartierul Dnipro au fost raportate trei persoane rănite, o clădire administrativă şi mai multe maşini, avariate.

În cartierul Darniţa, de asemenea, au fost avariate clădiri rezidenţiale ca urmare a căderii de fragmente din rachetele doborâte de apărarea antiaeriană.

În noaptea de 31 mai spre 1 iunie, a fost anunțată o alertă de raid aerian la Kiev și în mai multe regiuni ale Ucrainei.

Ulterior, cel puțin cinci explozii s-au auzit în capitală, iar autoritățile locale au transmis că a fost activată apărarea antiaeriană.

Administraţia de la Kiev a transmis ulterior că, probabil, Federația Rusă a folosit rachete de croazieră și rachete balistice în atacul de noaptea trecută, însă a subliniat că toate ţintele ruseşti au fost doborâte.

content-image

UPDATE 1 iunie, ora 07.15 'Cadou' de Ziua Copilului: rușii au bombardat masiv Kievul și au ucis doi copii

CONTINUAREA AICI

UPDATE 1 iunie, ora 05.20: Zelenski explică de ce Odesa este un punct cheie pentru Ucraina

Preşedintele Volodimir Zelenski, despre care se speculează că şi-ar putea face apariţia, joi, la Chişinău, pentru a participa la summitul Comunităţii Politice Europene, s-a adresat miercuri seara compatrioţilor de la Odesa, anunţând că a făcut aici o vizită de lucru şi că a vorbit despre întărirea apărării acestui port cheie de la Marea Neagră, care a fost vizat în această săptămână de un atac semnificativ al Rusiei, scrie news.ro.

„La Odesa, am avut o întâlnire specială şi îndelungată cu privire la situaţia socială şi de securitate din regiune. Cu conducerea regiunii, armata şi forţele de ordine. Regiunea este o prioritate din toate punctele de vedere. Regiunea Odesa este una dintre bazele securităţii pentru întregul nostru sud şi, prin urmare, pentru ţară”, a declarat Zelenski.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 1 iunie, ora 01.00: Serviciile de informațiile britanice: Rusia pierde inițiativa în războiul împotriva Ucrainei

De la începutul lunii mai, Rusia a cedat din ce în ce mai mult inițiativa în războiul său împotriva Ucrainei, reacționând la acțiunile Kievului, mai degrabă decât să avanseze în mod activ către propriile obiective militare, se arată în raportul Ministerul Apărării din Marea Britanie.

Rusia a efectuat 20 de atacuri peste noapte cu rachete și drone împotriva țintelor din adâncul Ucrainei în ultima lună. Cu toate acestea, Moscova a avut „puțin succes” în atingerea obiectivelor sale probabile – paralizarea apărării antiaeriene îmbunătățite a Ucrainei și distrugerea formațiunilor de contraatac ucrainene.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.