Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 14 martie 2023 - Dronă americană doborâtă de ruși în Marea Neagră/ Reacția Rusiei

apnews.com
razboi ucraina

Războiul din Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 384. Luptele se concentrează în continuare pe frontul din nord-vestul Donbasului, cu episoade periodice de atacuri cu rachete asupra unor obiective din toată Ucraina. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de marți, 14 martie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 14 martie, ora 21,30:  Drona americană doborâtă de ruși în Marea Neagră a decolat din Sicilia

Două avioane de vânătoare de tip Suhoi 27 (Su-27) au lovit marţi un avion american fără pilot (dronă) de tip Reaper deasupra Mării Negre, o zonă foarte supravegheată de NATO de la începutul Războiului rus în Ucraina. Drona a căzut în apele mării. Deși asemenea aparate de zbor sunt staționate și în România, drona doborâtă a decolat de la baza navală Sigonella din Sicilia, Italia.

Potrivit traseului de zbor al dronei, aceasta a zburat din sudul Italiei, peste sudul Greciei, Bulgaria, Marea Neagră. Aparatul de zbor s-a îndreptat spre apele internaționale din sudul Peninsulei Crimeea, unde, după o perioadă de patrulare, a fost interceptat de cele două aeronave rusești.

Detalii AICI!

content-image

UPDATE 14 martie 2023, ora 21.13: Atentat în orașul ucrainean Melitopol, ocupat de ruși

O explozie puternică a avut loc în centrul orașului Melitopol, ocupat temporar de forțele ruse. Un oficial care reprezenta autoritățile de ocupație se afla probabil în mașina care a explodat, notează presa ucraineană, citând RIA Melitopol.

RIA Melitopol raportează că "un oficial" a fost ucis. Ulterior, a apărut o informație potrivit căreia mașina aparținea colaboraționistului și pompierului Dmytro Kucherkov.

Detalii AICI!

UPDATE 14 martie 2023, ora 20.57:  Prima reacție a Ministerului rus al Apărării după doborârea dronei americane

Ministerul Rus al Apărării susține că avioanele de luptă rusești „nu au folosit armele de la bord” în cazul dronei americane doborâte în Marea Neagră. „În dimineața zilei de 14 martie, deasupra Mării Negre, în apropiere de Crimeea, controalele spațiului aerian al Forțelor Aeriene Ruse au detectat zborul unei drone americane MQ-9 în direcția frontierei rusești.

Zborul a fost efectuat cu transponderele dezactivate, încălcând limitele zonei de regim temporar de utilizare a spațiului aerian stabilite în scopul unei operațiuni militare speciale, comunicate tuturor utilizatorilor spațiului aerian internațional și publicate în conformitate cu normele internaționale.

Detalii AICI!

UPDATE 14 martie 2023, ora 20.31: Resturile dronei americane doborâte de ruși în Marea Neagră nu au fost încă recuperate. Detalii AICI!

UPDATE 14 martie 2023, ora 20.00: Casa Albă anunță că aeronavele SUA vor continua să zboare deasupra Mării Negre

SUA vor continua să opereze deasupra Mării Negre și nu vor fi descurajate de interceptarea de către Rusia a unei drone în spațiul aerian internațional, a declarat marți un oficial de la Casa Albă.

"Dacă mesajul este că vor să ne descurajeze sau să ne descurajeze să zburăm și să operăm în spațiul aerian internațional, deasupra Mării Negre, atunci acest mesaj va eșua, pentru că nu se va întâmpla acest lucru", a declarat John Kirby, coordonator pentru comunicare strategică la Consiliul de Securitate Națională, potrivit CNN.

Detalii AICI!

UPDATE 14 martie 2023, ora 19.36: Joe Biden, informat despre incindetul cu drona americană din Marea Neagră

Președintele american Joe Biden a fost informat marți dimineață despre incidentul între o dronă americană și un avion rusesc deasupra Mării Negre, potrivit CNN. Consilierul pe probleme de securitate națională Jake Sullivan l-a informat pe Biden pe această temă, potrivit purtătorului de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby.

Acesta a declarat că nu este "neobișnuit" ca avioanele rusești să intercepteze avioane americane deasupra Mării Negre și a precizat că au mai avut loc și alte interceptări în ultimele săptămâni.

Detalii AICI!

UPDATE: 14 martie 2023, ora 19.03: O dronă americană a fost doborâtă de două avioane rusești în Marea Neagră

Un avion de vânătoare de tip Suhoi 27 (Su-27) a lovit marţi un avion american fără pilot (dronă) de tip Reaper deasupra Mării Negre, o zonă foarte supravegheată de NATO de la începutul Războiului rus în Ucraina, anunţă armata americană.

”Drona noastră de tip MQ-9 efectua operaţiuni de rutină în spaţiul aerian internaţional, atunci când a fost interceptată şi lovită de un avion rus, antrenând prăbuşirea şi pierderea MQ-9”, anunţă comandantul Forţelor Armate Americane în Europa şi Africa, generalul James Hecker.

Detalii AICI!

content-image

UPDATE 14 martie 2023, ora 18.40: Avioanele MiG-29 sunt tot mai aproape de Ucraina

Polonia ar putea oferi Ucrainei avioane de luptă MiG-29 în următoarele patru până la șase săptămâni, a declarat marți premierul Mateusz Morawiecki, sugerând că aliații administraţiei de la Kiev se apropie de un acord cu privire la următorul pas în sprijinul lor militar pentru Ucraina, transmite Reuters.

Autorităţile poloneze au declarat că ar fi pregătite să trimită în Ucraina avioane de vânătoare MiG-29 de producţie sovietică. Cu toate acestea, având în vedere că aliații Ucrainei adoptă o poziţie prudentă în ceea ce privește livrarea de avioane de luptă, nu se ştie cât de mult ar putea dura un astfel de proces. Asta s-ar putea întâmpla în următoarele 4-6 săptămâni", a spus Morawiecki în cursul unei conferințe de presă, când a fost întrebat cât va dura până când Polonia va livra aeronavele.

Detalii AICI!

UPDATE 14 martie 2023, ora 16.24: Se anunță mișcări de trupe impresionante pe front

Președintele Volodimir Zelenski și principalii comnadanţi militari ucraineni au convenit, marți, să continue apărarea oraşului Bahmut din estul Ucrainei, a anunțat cabinetul prezidenţial, relatează Reuters.

În urma unei întâlniri la care au participat președintele, înalţi oficiali guvernamentali și comandanți militari, cabinetul dlui Zelenski a transmis într-o declarație: "După analizarea oportunităţii operațiunii defensive în direcția Bahmut, toți membrii și-au exprimat o poziție comună de a continua să păstreze controlul și să apere orașul Bahmut".

Detalii AICI!

UPDATE 14 martie 2023, ora 16.09: Rusia nu recunoaşte jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale de la Haga

Kremlinul a anunţat marţi că Rusia nu recunoaşte jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale de la Haga (CPI), a informat agenţia de presă TASS, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al administraţiei prezidenţiale a Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov, transmite Reuters.

Peskov a fost întrebat despre relatările potrivit cărora în viitorul apropiat CPI ar urma să emită primele mandate de arestare împotriva unor cetăţeni ruşi în legătură cu conflictul din Ucraina.

Detalii AICI!

UPDATE 14 martie 2023, ora 14.20  Ministrul rus al apărării a cerut dublarea producţiei de rachete tactice de înaltă precizie

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a cerut unei companii de stat producătoare de arme să îşi dubleze producţia de rachete tactice de înaltă precizie, informează Rador.

Cererea a fost făcută pe fondul relatărilor conform cărora armata rusă se confruntă cu un deficit de astfel de arme.

Forţele ruseşti continuă să lanseze atacuri masive asupra infrastructurii energetice ucrainene, deşi nu cu aceeaşi frecvenţă de anul trecut.

UPDATE 14 martie 2023, ora 14.19 O stație de pompieri și o mașină, lovite de rachete în Harkov. O femeie a murit

O stație de pompieri și o mașină au fost lovite de rachete rusești în Harkov. O femeie a murit, au anunțat autoritățile ucrainene.

O femeie în vârstă de 55 de ani a fost ucisă într-un bombardament în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, au anunțat autoritățile locale, potrivit Sky News.

Guvernatorul din Harkov, Oleh Syniehubov, a declarat că Rusia a vizat infrastructura civilă din orașul Vovchansk marți, în jurul orei 10.00.

O rachetă a lovit o mașină, iar femeia „a murit pe loc", a precizat Syniehubov.

Trupele Moscovei ar fi lovit și o stație de pompieri din oraș. Informațiile nu au putut fi verificate din surse independente.

UPDATE 14 martie 2023, 13.25 Kremlinul afirmă că o soluţie paşnică în Ucraina nu este posibilă fără a lua în considerare "noile realităţi" ale situaţiei

Kremlinul a afirmat, marţi, că o soluţie paşnică în Ucraina nu este posibilă fără a lua în considerare "noile realităţi" ale situaţiei. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că poziţia Rusiei privind încetarea ostilităţilor este "binecunoscută", potrivit Reuters.

Moscova a afirmat în mod repetat că Ucraina va trebuie să accepte anexarea - respinsă drept ilegală de Kiev şi de Occident - a patru regiuni ale Ucrainei pe care Rusia le ocupă parţial

UPDATE 14 martie 2023, ora 13.18 Un militar rus s-a ascuns timp de șase luni într-o zonă recucerită de ucraineni

Un militar rus a reușit să se ascundă timp de șase luni într-o zonă recucerită de ucraineni. Rusul a fost găsit de polițiștii ucraineni și a fost arestat, potrivit BBC.

Militarul rus susține că a reușit să se ascundă în regiunea ucraineană Harkov timp de șase luni, potrivit poliției ucrainene.

Bărbatul, în vârstă de 42 de ani, a fost descoperit luni de membri ai forțelor armate ucrainene în timp ce patrulau în districtul Kupiansk, a anunțat departamentul regional de poliție din Harkov.

Zona a fost recucerită de forțele ucrainene în septembrie anul trecut. De atunci, rusul s-a ascuns în clădiri abandonate.

Poliția au aflat că bărbatul îmbrăcat în haine civile este militar în cadrul Brigăzii 27 de pușcași motorizați din Rusia și rezident al regiunii Moscova.

Militarul a fost dus la o secție de poliție locală pentru investigații suplimentare.

Kupiansk, unde se află un nod feroviar important, a fost scena unor lupte aprige la începutul războiului. Rusia a ocupat orașul timp de mai multe luni.

UPDATE 14 martie 2023, ora 12.44:: Kremlinul anunță că obiectivele din Ucraina se ating numai prin forță militară

Kremlinul a declarat marţi că obiectivele Rusiei în Ucraina nu pot fi atinse decât prin forţă militară şi a dat vina pentru asta pe "poziţia Kievului", au relatat agenţiile de presă ruse, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

"Trebuie să ne atingem obiectivele. În acest moment, acest lucru este posibil doar prin mijloace militare, din cauza poziţiei actuale a regimului de la Kiev", a declarat Peskov,

Detalii AICI!

UPDATE 14 martie 2023, ora 12.23 Marea Britanie este dispusă să coopereze cu Rusia la momentul "potrivit"

Marea Britanie va colabora cu Rusia pentru a rezolva problemele geopolitice, dar numai 'când va fi momentul potrivit', a declarat pentru Agenţia de presă TASS de către reprezentantul primului-ministru al Regatului Unit, Rishi Sunak, scrie Rador.

Potrivit interlocutorului Agenției TASS, Londra este pregătită să revină la un dialog deplin cu Moscova pentru a rezolva problemele globale, după soluționarea conflictului din Ucraina.

Acum canalele de dialog și de detensionare a crizei sunt semnificativ limitate, a precizat reprezentantul premierului britanic, subliniind, totodată, că ele 'pot fi resuscitate atunci când va sosi momentul'.

Autoritățile țării au publicat o versiune actualizată a Evaluării cuprinzătoare a problemelor de securitate, apărare și politică externă.

Documentul spune că prioritatea de politică externă a Regatului Unit pe termen mediu va rămâne reflectarea amenințării, pe care se presupune că Rusia o reprezintă pentru securitatea europeană și ordinea mondială.

UPDATE 14 martie 2023, ora 12.18 Kremlinul spune că obiectivele sale în Ucraina pot fi atinse doar prin forţă militară

Kremlinul a declarat marţi că obiectivele Rusiei în Ucraina nu pot fi atinse decât prin forţă militară şi a dat vina pentru asta pe "poziţia Kievului", au relatat agenţiile de presă ruse, care îl citează pe purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Putin, Dmitri Peskov.

"Trebuie să ne atingem obiectivele. În acest moment, acest lucru este posibil doar prin mijloace militare, din cauza poziţiei actuale a regimului de la Kiev", a declarat Peskov.

UPDATE 14 martie 2023, ora 11.19:  Șase clădiri din regiunea Donețk, atacate cu rachete. O persoană a murit, mai multe au fost rănite

O persoană a fost ucisă într-un atac asupra unui oraș din estul regiunii Donețk, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Rachetele lansate de ruși au lovit șase clădiri înalte, au anunțat ucrainenii, potrivit Sky News.

O rachetă rusească a lovit centrul orașului Kramatorsk, ucigând o persoană și rănind cel puțin alte trei.

Șase clădiri înalte au fost avariate în urma atacului, a spus Zelenski pe Telegram.

„Operațiunile de salvare sunt încă în curs de desfășurare. Statul malefic continuă să lupte împotriva populației civile. Distruge viața și nu lasă nimic uman", a scris președintele pe rețeaua de socializare.

Autoritățile din Donețk au publicat și ele o serie de informații și fotografii despre atacul din regiune.

UPDATE 14 martie 2023, ora 10.53:  Viitorul Ucrainei depinde de rezultatul luptelor din estul ţării, afirmă preşedintele Zelenski

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat că viitorul Ucrainei depinde de rezultatul luptelor care se dau în estul ţării, inclusiv în oraşul Bahmut, aflat sub asediul forţelor ruse.

El a descris situaţia de aici drept "dureroasă", potrivit BBC.

Forţele ruse atacă de mai multe luni oraşul Bahmut, în ceea ce ambele părţi au recunoscut că este cea mai sângeroasă bătălie din războiul izbucnit în urmă cu un an.

UPDATE 14 martie 2023, 10.32:  Rușii s-au dezlănțuit, în această dimineață: se trage din toate direcțiile. Nebunie totală la Bakhmut

UPDATE 14 martie 2023, 10.15: Un grup de partizani ucraineni susține că l-a ucis pe șeful adjunct al administrației militare din Nova Kahovka

Grupul de partizani ucraineni Atesh susține că l-a ucis pe șeful adjunct al administrației militare din Nova Kahovka, luni, potrivit The Guardian. Într-o postare pe canalul de Telegram al grupului, acesta susține că a detonat o bombă ucigându-l pe oficial în timp ce se apropia de mașina sa în fața unei cafenele de pe bulevardul Pobedi și că niciun civil nu a fost rănit.

Afirmațiile nu au putut fi verificate din surse independente.

Atesh este un grup de partizani care operează din septembrie 2022 în părți din Ucraina ocupată, format din ucraineni, tătari din Crimeea și ruși. Acesta a revendicat anterior responsabilitatea pentru o serie de atacuri semnificative asupra personalului rus din Ucraina ocupată, inclusiv un atac cu mașină capcană la 10 februarie în zona Nova Kahovka, care a ucis doi soldați ruși și a rănit alți doi.

 

UPDATE 14 martie 2023, 09:51 ISW: Forțele ruse au înregistrat câștiguri „marginale” în mai multe părți ale Ucrainei

Forțele ruse au înregistrat câștiguri „marginale” în mai multe părți ale Ucrainei, conform ultimei analize a Institutului pentru Studiul Războiului (ISW). La nord-est de Kupiansk, forțele ruse păreau să avanseze cu 17 kilometri, ajungând la 7 kilometri est de Siversk.

Cu toate acestea, ISW spune că forțele ruse nu au fost capabile să finalizeze o mișcare de întoarcere în jurul orașului Bahmut, în ciuda progreselor ulterioare în zonă.

Bloggerii militari ruși asociați cu Grupul de mercenari Wagner au speculat că organizația încearcă să-și extindă operațiunile la vest de Bahmut până la Râul Doneț din Donbas pentru a crea o „încercuire operațională artificială”.

 

UPDATE 14 martie 2023, ora 9.35: Rușii au lansat cinci atacuri cu rachete și 35 de lovituri aeriene în ultimele 24 de ore, au anunțat ucrainenii.

Armata ucraineană susține că atacurile s-au întețit la primele ore ale dimineții.

Infrastructura civilă din regiunile Sumî și Donețk a fost lovită, au precizat militarii, potrivit Sky News.

Ucraina a respins atacurile asupra a șapte așezări din zona Bakhmut, a adăugat armata.

Într-o pădure aflată la aproximativ 8 kilometri de front, se aud numeroase explozii.

UPDATE 14 martie 2023, ora 9.27  Aviația ucraineană a fost dotată cu rachete cu rază lungă de acțiune. Ce sunt și cum acționeză `bombele inteligente` JDAM

UPDATE 14 martie 2023, ora 9.15 Rachete concepute pentru a lovi obiective la o distanţă de 72 km.

Aviaţia ucraineană este de acum echipată cu bombe "inteligente" JDAM cu rază lungă, de concepţie americană, capabile să lovească obiective la o distanţă de 72 km după aruncarea din avioane de luptă de concepţie sovietică, au relatat în această săptămână mai multe media, printre care site-ul specializat The War Zone, relatează La Libre Belgique citat de Rador.

Potrivit site-ului, comandantul forţelor aeriene americane în Europa (USAFE), care le conduce şi pe cele ale NATO, generalul James Hecker, a făcut acest anunţ la un simpozion ţinut între 6 şi 8 martie la Aurora, în statul american Colorado. El a afirmat că Ucraina este deja în posesia unor bombe cu ghidaj de precizie de tip "Joint Direct Attack Munition-Extended Range" (JDAM-ER).

UPDATE 14 martie 2023, ora 8.15: Kievul a criticat condiţiile Moscovei de reînnoire a acordului asupra exporturilor de cereale

Rusia a propus luni prelungirea acordului asupra exporturilor de cereale ucrainene, care expiră la 18 martie, cu doar 60 de zile, ofertă criticată de Kiev care vede astfel acordul iniţial pus sub semnul întrebării - DETALII

 

UPDATE 14 martie 2023, ora 8.06: Uniunea Europeană a aprobat extinderea sancțiunilor aplicate împotriva Rusiei

Deputatul Dumei de Stat a Rusiei Nikolai Petrunin, redactorul șef al publicaţiei Komsomolskaia Pravda, Nikolai Sungorkin și guvernatorul adjunct al regiunii Herson, Kirill Stremousov, au fost excluși de pe lista neagră a sancţiunilor UE. Uniunea Europeană și-a pus în aplicare decizia cu privire la următoarea prelungire cu șase luni a listei de sancțiuni antiruseşti, înlăturându-l din această listă pe viceguvernatorul decedat al regiunii Herson, Kirill Stremousov. Decizia corespunzătoare a Consiliului UE a fost publicată marți în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. UE extinde cu șase luni absolut toate sancțiunile aplicate împotriva a 1.500 de cetăţeni ruși și a 205 de persoane juridice. SUA și UE au anunțat noi pași pentru a preveni eludarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

UPDATE 14 martie 2023, ora 8.04: Elveția a decis să își distrugă stocurile cu armament și muniție învechită în ciuda apelurilor să le trimită în Ucraina

O nouă etapă în strategia de „necooperare” a Confederației Elvețiene a avut loc duminică, 12 martie, odată cu descoperirea, de către ziarul Neue Zurcher Zeitung am Sonntag, a casării de către armata elvețiană a unui întreg arsenal, desigur, puțin învechit, dar încă utilizabil și performant. Mai mult, Elveția a interzis - DETALII

UPDATE 14 martie 2023, ora 7.53: Kievul critică condițiile Rusiei privind prelungirea acordului privind exportul de cereale

Rusia a propus luni prelungirea acordului asupra exporturilor de cereale ucrainene, care expiră la 18 martie, cu doar 60 de zile, ofertă criticată de Kiev care vede astfel acordul iniţial pus sub semnul întrebării, relatează France Presse.

"Acordul asupra +Iniţiativei cerealiere din Marea Neagră+ implică prelungirea cu cel puţin 120 de zile, poziţia Rusiei de a-l prelungi cu doar 60 de zile, prin urmare, contrazice documentul semnat de Turcia şi ONU", a scris pe Twitter ministrul ucrainean al infrastructurii, Oleksandr Kubrakov, precizând că Ucraina aşteaptă "poziţia oficială" a Naţiunilor Unite şi Ankarei, ca "garanţi ai iniţiativei", anunță Agerpres.

UPDATE 14 martie 2023, ora 7.36: UE va oferi asistență financiară țărilor afectate de importurile  în exces de cereale ucrainene

Uniunea Europeană va acorda asistență financiară celor trei țări cel mai puternic afectate de importul în exces de cereale ucrainene, a anunţat Agenţiei de Presă Poloneze, comisarul UE pentru agricultură, Janusz Wojciechowski - DETALII

UPDATE 14 martie 2023, ora 6.40: Invazia Rusiei din Ucraina a adăugat o nouă armă în arsenalul populiştilor în Europa de Est: frica de război, notează luni France Presse într-o amplă analiză

La peste un an de la declanşarea sa, nu se întrevede niciun fel de sfârşit al războiului. Iar unii oamenii politici nu ezită să profite de anxietatea pe care acesta o provoacă pentru a lăsa să se înţeleagă că sprijinul pentru Ucraina ar putea antrena ţara lor în război - DETALII

 

UPDATE 14 martie 2023, ora 6.25: Vicepreşedintele Consiliului Securităţii Rusiei, Dmitri Medvedev, avertizează Occidentul că livrările de arme către Ucraina ar putea duce la un dezastru nuclear

Dmitri Medvedev a avertizat joi NATO să nu pună la dispoziţia Ucrainei avioane de luptă şi să le asigure întreţinerea în Polonia, spunând că acest lucru ar echivala cu a intra în război direct împotriva Rusiei, informează Reuters - DETALII

UPDATE 14 martie 2023, ora 05.20:  Ministrul ucrainean al apărării a avut o convorbire telefonică cu secretarul apărării SUA, Lloyd Austin

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov a avut luni o convorbire telefonică cu secretarul american al apărării, Lloyd Austin, în care cei doi au discutat despre "calea spre victorie", informează agenţia ucraineană de ştiri Ukrinform. "Înainte de viitoarea reuniune în format Ramstein, am avut o conversație cu marele meu prieten, secretarul american al apărării, Lloyd Austin. Am comparat notele despre cooperarea noastră și despre calea spre Victorie", a scris pe Twitter Oleksii Reznikov. Potrivit ministrului Reznikov, acest sprijin autentic al aliaților îl face să fie foarte optimist în privința viitorului. "Solidaritatea devine eficiență pe câmpul de luptă", a subliniat el.

Conversația dintre cei doi lideri din domeniul apărării a fost confirmată și de secretarul de presă al Pentagonului, generalul de brigadă Pat Ryder. Secretarul Lloyd Austin "a oferit o actualizare a eforturilor de asistență pentru securitate oferită de Statele Unite, iar ministrul Oleksii Reznikov a detaliat evoluțiile recente pe teren în Ucraina", a subliniat Pat Ryder. Reamintim că următoarea reuniune a Grupului de contact pentru apărare din Ucraina va avea loc la 15 martie 2023, anunță Rador.

content-image

 

UPDATE 14 martie 2023, ora 04.30: Bătălia pentru Bahmut a provocat pierderi grele pentru ambele tabere

Preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski a declarat că forţele ruseşti au suferit peste 1.100 de morţi în ultimele zile, cu mult mai mulţi răniţi grav. Rusia a declarat că a ucis peste 220 de membri ai serviciilor ucrainene în ultimele 24 de ore. BBC nu este în măsură să verifice cifrele oferite de niciuna dintre părţi.

Analiştii spun că Bakhmut are o valoare strategică redusă, dar a devenit un punct de atracţie pentru comandanţii ruşi care s-au străduit să transmită veşti pozitive Kremlinului. Capturarea oraşului ar aduce Rusia puţin mai aproape de obiectivul său de a controla întreaga regiune Doneţk, una dintre cele patru regiuni din estul şi sudul Ucrainei anexate de Rusia în septembrie anul trecut, în urma unor referendumuri condamnate pe scară largă în afara Rusiei ca fiind un simulacru. Citește mai multe aici

content-image

UPDATE 14 martie 2023, ora 01.30: A fost aprobată suplimentarea bugetului de apărare de către Guvernul Ucrainei

Guvernul Ucrainei a aprobat și înaintat Radei Supreme (parlamentul unicameral al Ucrainei) amendamentele la bugetul de stat, cu peste jumătate de trilion de hrivne (peste 25 de miliarde de euro) alocate suplimentar pentru apărare. Aceste fonduri vor fi folosite pentru a oferi sprijin financiar armatei, sectorului de apărare al Ucrainei și pentru a cumpăra echipamente de apărare, și anume drone, a declarat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, în discursul său video, informează agenţia ucraineană de ştiri Ukrinform.

 

UPDATE 14 martie 2023, ora 01.00: Zelenski, nou mesaj către națiunea ucraineană: "Vom face tot posibilul şi imposibilul pentru a ne întări războinicii"

Preşedintele Volodimir Zelenski a declarat, luni seară, în discursul adresat naţiunii, că oficialităţile ucrainene vor face "tot posibilul şi imposibilul" pentru a oferi sprijin războinicilor care se află pe linia frontului, anunță news.ro.

"Guvernul a aprobat şi propune Radei Supreme să adopte amendamente la bugetul de stat, cu mai mult de jumătate de trilion de grivne alocate suplimentar pentru apărare. Toate fondurile vor fi folosite pentru a oferi sprijin financiar armatei, pentru a sprijini sectorul nostru de apărare şi pentru a cumpăra echipamente de apărare, inclusiv drone. Vom face tot posibilul şi imposibilul pentru a ne întări războinicii. Astăzi am discutat şi despre deminarea umanitară, ceva care este vital, la propriu. Până acum, peste 170.000 de kilometri pătraţi din teritoriul nostru rămân periculoşi din cauza minelor inamice şi a muniţiilor neexplodate. O parte semnificativă a acestui teritoriu este pământul fermierilor noştri, pământul care a fost cultivat. Aşa că astăzi am discutat cum să intensificăm această activitate: să accelerăm deminarea umanitară şi să creştem cooperarea cu partenerii", a spus Zelenski. Citește mai multe aici

content-image

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.