Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 15 iunie - Crește numărul morților după bombardarea orașului Krivoi Rog din Ucraina

AP
razboi ucraina

Apărarea aeriană a Ucrainei a doborât trei rachete de croazieră rusești și nouă drone kamikaze lansate peste noapte, au informat Forțele Aeriene. Belarusul a început să primească arme nucleare tactice de la ruşi, a declarat președintele Aleksandr Lukaşenko. Acesta a subliniat că unele dintre ele sunt de trei ori mai puternice decât bombele atomice de la Hiroshima și Nagasaki. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de joi, 15 iunie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 15 iunie, ora 23.10: Tancurile Abrams, tot mai aproape de câmpul de luptă din Ucraina: SUA anunță când vor termina militarii ucraineni pregătirea

Soldații ucraineni vor termina probabil antrenamentul pe tancurile Abrams până la sfârșitul verii, a declarat pe 14 iunie un oficial înalt al Comandamentului pentru Europa și Africa al Armatei SUA, citat de serviciul de presă al Pentagonului.

Continuarea AICI

UPDATE 15 iunie, ora 23.00: Aproape 50.000 de militari aruncă Ucraina în contraofensivă: momentan e doar încălzirea (analiză)

Konrad Muzyka, un analist militar din Polonia care urmărește îndeaproape evoluția războiului, a declarat că doar 3 din cele 12 brigăzi ucrainene au participat la contraofensiva din sud-estul Ucrainei, iar Ucraina ar putea să pregătească o contraofensivă de cel puțin șase luni, informează Reuters.

Continuarea AICI

UPDATE 15 iunie, ora 16.48: Contraofensiva ucraineană se dovedește deocamdată a fi una simbolică: Câteva sate fără importanță

Avansurile ucrainene pe frontul de sud-est au fost reduse la tăcere de impactul unui obuz împotriva unui bloc din Krivoi Roig, locul de naștere al președintelui Volodimir Zelenski, care a făcut cel puțin unsprezece morți. Sistemele antiaeriene pe care le-a primit Ucraina au făcut posibilă anularea unei mari părți a amenințării rusești, în special la Kiev, dar țara este uriașă și eficiența totală împotriva rachetelor și a dronelor este imposibilă. Imaginile de la Krivoi Rog s-au repetat încă de la începutul războiului în multe orașe, racheta i-a surprins pe locuitori în miezul nopții, când dormeau, iar odată cu explozia s-au trezit în mijlocul unui coșmar.

Continuarea AICI

UPDATE 15 iunie, ora 15.21: Moscova anunţă alegeri locale la 10 septembrie în teritoriile ocupate şi anexate în Ucraina

Comisia Electorală rusă anunţă joi organizarea unor ”alegeri locale” - la 10 septembrie - în teritoriile pe care Rusia le ocupă în Ucraina şi a căror anexare a revendicat-o în septembrie 2022, relatează AFP.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 15.10: BREAKING – Armata Ucrainei a recucerit peste 100 de kilometri pătraţi de teritoriu (Statul Major General)

Trupele ucrainene au un oarecare succes în direcția Zaporijjia - potrivit unui anunţ făcut joi de șeful adjunct al Direcției Operaționale Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul de brigadă Oleksi Hromov, informează Rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 14.54: Rușii prezintă date incredibile: anunță că au făcut prăpăd și au distrus contraofensiva Ucrainei

În timp ce Kievul pretinde „câştiguri” teritoriale de la începutul contraofensivei ucrainene în conflictul împotriva Rusiei, Piotr Tolstoi, vicepreşedintele Dumei de Stat,a susţinut, miercuri la BFMTV, că multaşteptata contraofensivă ucraineaă a "eşuat lamentabil".

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 14.52: Rusia pregăteşte o nouă provocare, urmând să dezinformeze că înalţi oficiali ucraineni ar avea cetăţenie rusă (SBU)

Serviciile speciale ale Federației Ruse pregătesc o nouă operațiune specială informațional-psihologică (IPSO), urmând să difuzeze informaţii potrivit cărora mai mulţi oficiali ucraineni ar avea cetăţenie rusă, inclusiv în conducerea Forțelor de Apărare și Securitate și familiile acestora - avertizează Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU), relateză Rador.

Potrivit SBU, de pregătirea acestor informații și operațiuni psihologice se ocupă serviciul 5 al FSB (Serviciul Federal de Securitate al Rusiei). Campania ruşilor ar urma să includă dezinformări despre presupusa cetățenie rusă a oficialilor guvernamentali ucraineni, a conducerii Forțelor de Apărare și Securitate și a familiilor acestora, precum și a altor oficiali. "Fără succes pe câmpul de luptă, inamicul caută prin orice mijloace să slăbească starea psihologică și emoțională a militarilor ucraineni din prima linie și să destabilizeze situația din țară. Facem apel la reprezentanții presei ucrainene să abordeze în mod critic apariția unor astfel de informații ''senzaționale''" - se arată în mesajul SBU. În cadrul acestei noi operaţiuni, FSB planifică să introducă în registrele de stat ale Rusiei date care ar trebui să confirme versiunea serviciilor speciale ruse. De asemenea, FSB ar urma să prezinte documente false ca fiind ale unor oameni de stat ucraineni și ale reprezentanților Forțelor de Apărare.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 14.51: Ministrul apărării din Ucraina a prezentat la reuniunea NATO de la Bruxelles situaţia contraofensivei ucrainene

Ministrul apărării din Ucraina, Oleksi Reznikov, se află la Bruxelles, pentru a informa reuniunea NATO despre contraofensiva pe care ţara sa a lansat-o împotriva forţelor ruse de ocupaţie, scrie BBC, potrivit Rador. Oleksi Reznikov a fost îmbrăţişat, la sosirea sa la sediul NATO, de secretarul american al apărării, Lloyd Austin. Secretarul american al apărării a lăudat curajul şi eficienţa armatei ucrainene şi a declarat că Kievul va primi sprijin şi instruire de luptă pe termen lung, subliniază BBC.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 14.50: Regiunea Doneţk - Armata Ucrainei a avansat un kilometru în direcţia Vuhledar

Centrul Comun de Presă al Forțelor de Apărare "Tavria" din Ucraina raportează că armata ucraineană avansează în direcția Tavriisk, informează Rador. În zona Vuhledar, din regiunea Donețk, de asemenea, Forțele Armate ale Ucrainei au reușit să se apropie de pozițiile ocupanților ruşi - potrivit unui comunicat remis joi. "În cadrul operațiunii de apărare din zona orașului Vuhledar, se iau măsuri pentru îmbunătățirea situației tactice. Astfel, unitățile și trupele noastre au înaintat 1 km spre inamic" - se arată în raport. Vuhledarul este bombardat masiv de către trupele ruse.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 14.49: Rusia susţine că a interceptat şi doborât rachete HIMARS şi drone lansate de Ucraina

Ministerul Apărării din Rusia a anunţat joi că apărarea aeriană rusă a interceptat 5 rachete HIMARS şi a doborât 25 de drone lansate de forţele ucrainene, informează agenţia rusă de ştiri TASS, relatează Reuters, potrivit Rador. Ministerul rus al Apărării a precizat că forţele ruse au "lovit cu succes" o fabrică ucraineană de producere a dronelor, informează agenţia rusă de ştiri RIA.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 14.48: Rusia a pierdut în Ucraina de cinci ori mai multe elicoptere decât în cele două războaie din Cecenia (Oleksi Hromov)

Şeful adjunct al Direcției Operaționale Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, generalul de brigadă Oleksi Hromov, a declarat, joi, că Rusia a pierdut de cinci ori mai multe elicoptere în războiul declanşat pe 24 februarie 2022 decât în cele ​​două războaie agresive purtate în Icikeria (Icikeria - republică cecenă nerecunoscută, n.r.), informează RBC, relatează Rador. În aces sens, Hromov a felicitat unitățile de apărare aeriană ale Ucrainei pentru distrugerea celui de-al 300-lea elicopter rusesc, în luptele din ultimele 24 de ore. Este vorba despre un elicopter de atac multifuncțional Ka-52 "Alligator". "Astfel, numărul de elicoptere distruse în Ucraina este de aproximativ cinci ori mai mare decât în ​​timpul celor două războaie de cucerire din Icikeria, unde pierderile teroriștilor ruși s-au ridicat la aproximativ 60 de elicoptere de luptă și transport" - a remarcat Oleksi Hromov.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 14.47: Rusia susţine că forţele sale au respins ofensiva forţelor ucrainene în regiunea Zaporijjia

Ministerul rus al Apărării a anunţat joi că forțele sale au respins operațiunile ofensive ucrainene în regiunea Zaporijjia, informează CNN, relatează Rador. "În direcția Iujno-Donețk, unitățile grupului de trupe Vostok, cu sprijinul artileriei și al aviației, au provocat pagube prin foc inamicului care încearcă să desfășoare operațiuni ofensive", a declarat Oleg Cehov, șeful centrului de presă al grupului Vostok. Într-o informare video, Oleg Cehov a declarat că unitățile de pușcași motorizați ale grupului au respins atacurile inamicului în apropiere de Novosilka, Novodarivka și Levadne, trei zone în care au avut loc lupte grele în ultimele zile. El a precizat că au fost respinse atacuri inamice și în zona din jurul localităţii Makarivka, un sat care a schimbat de mai multe ori proprietarul, subliniază CNN.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 14.47: Podoliak susţine că armata Ucrainei încă nu a început contraofensiva

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale de la Kiev, a declarat că Forțele Armate ale Ucrainei nu au lansat încă o contraofensivă, dar desfășoară operațiuni ofensive, pentru a identifica punctele slabe ale apărării ruse, informează Rador. Potrivit acestuia, în momentul de faţă, Ucraina urmărește trei obiective: să distrugă cât mai mulți soldaţi ruşi - pentru a adăuga presiune psihologică asupra armatei ruse; să distrugă cât mai mult echipament rusesc; să desfăşoare "teste" care să permită forţelor ucrainene să înainteze şi creeze panică.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 14.44: Ucraina folosește deja avioanele MiG-29 primite din Polonia și din Slovacia

Şeful adjunct al Direcției Operaționale Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksi Hromov, a declarat că Ucraina folosește deja avioane de luptă MiG-29 donate de Polonia și de Slovacia, informează Rador. Cu toate acestea, a subliniat oficialul militar, armata ucraineană speră să primească şi avioane americane F-16. "Aș dori să remarc că, în iunie, au fost ridicate avioanele MiG-29 primite ca parte a asistenței tehnice internaționale din Polonia și din Slovacia" - a afirmat Hromov. Acesta a mulțumit partenerilor pentru sprijinirea armatei ucrainene și și-a exprimat speranța că Ucraina va putea obține şi aeronave F-16. "Le mulțumim sincer partenerilor noștri pentru sprijinul și asistența acordate și sperăm să vedem legendarele avioane de luptă F-16 pe cerul Ucrainei în viitorul apropiat" - a adăugat reprezentantul Statului Major General al Ucrainei. Amintim că, la începutul acestui an, Slovacia și-a anunțat disponibilitatea de a furniza Ucrainei avioane sovietice MiG-29. Până la jumătatea lunii aprilie, Ucraina a primit 13 avioane din Slovacia. Polonia, de asemenea, a transferat aeronave MiG-29 Forțelor Aeriene Ucrainene. Armata ucraineană a primit 14 astfel de avioane de la partenerii polonezi.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 14.43: Kremlinul acuză Australia de "isterie rusofobă"

Kremlinul a calificat refuzul Australiei de a permite construirea unei noi ambasade ruse la Canberra drept o acţiune "ostilă", scrie Rador. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Australia se alătură altor state care au dat dovadă de o "isterie rusofobă". Guvernul australian a iniţiat o legislaţie prin care interzice Rusiei să construiască o nouă ambasadă lângă Parlamentul de la Canberra. Introducerea legislaţiei a durat mai puţin de cinci minute, iar aceasta a fost adoptată. Premierul australian, Antony Albanese, a declarat că o nouă ambasadă rusă, aflată atât de aproape de clădirea Parlamentului, ar constitui o ameninţare la adresa securităţii naţionale. Guvernul său a iniţiat legislaţia ce anula închirierea terenului respectiv de către Federaţia Rusă. Demersul nu afectează ambasada actuală a Rusiei, aflată în suburbiile capitalei australiene. Domnul Albanese a condamnat din nou invazia "ilegală şi imorală" a Rusiei în Ucraina.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 14.42: Rusia trimite trupe de rachete la granița cu Ucraina (armata ucraineană)

Trupele ruse au început să crească numărul grupurilor tactice de forțe de rachete în regiunile de la granița cu Ucraina, scrie RBC, relatează Rador. Din această cauză, pentru o serie de zone se menţine amenințarea unor atacuri cu rachete ruseşti - potrivit unui avertisment transmis, joi, de șeful adjunct al Direcției Operaționale Principale a Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksiy Hromov. "Inamicul îşi crește numărul de grupuri tactice de trupe de rachete în zonele de la granița cu Ucraina. Potrivit rapoartelor, o divizie a sistemului de rachete de coastă Bal a fost mutată în regiunea Briansk" - a detaliat oficialul militar ucrainean. Hromov a subliniat că riscul unor atacuri ruseşti cu rachete Kh-35 este în creștere. "Raza de acţiune a acestora le permite să lovească obiective din regiunile Jitomir, Kiev, Poltava, Cerkasi, Cernihiv, Sumi și Harkiv" - a adăugat Oleksi Hromov. Totodată, reprezentantul armatei ucrainene a remarcat că în momentul de faţă agresorul rus se concentrează asupra țintelor legate de logistică, instalații industriale, precum și de aprovizionarea cu petrol și gaze.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 12.53: Evgheni Prigojin îl sfidează în mod public pe Vladimir Putin: data la care i se decide destinul liderului Wagner

Retorica liderului PMC Wagner, Evgheni Prigojin, se transformă în nesupunere față de liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, și față de autoritățile ruse, potrivit unei analize a serviciilor de informații ale Ministerului britanic al Apărării, publicată pe 15 iunie pe Twitter.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 12.47: RBC: Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică a sosit la Centrala Nucleară Zaporijjia

Directorul general al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, a sosit, joi, la Centrala Nucleară Zaporijjia, controlată de trupele de ocupaţie ale Rusiei, relatează Rador. Potrivit RBC, aceasta este a treia vizită a lui Grossi la stația ocupată de ruși. Vizita şefului AIEA la Centrala Nucleară Zaporijjia trebuia să aibă loc mai devreme, dar a fost amânată, motivul fiind situația de securitate din zona respectivă. Directorul general al AIEA a efectuat prima vizită la centrală în septembrie 2022, iar a doua oară a fost acolo în martie 2023.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 12.46: RBC: Preşedintele Cehiei, despre o eventuală intrare a NATO în război: Orice politician raţional ar respinge o astfel de opțiune

Preşedintele ceh, Petr Pavel, a declarat că NATO nu va intra în război pe teritoriul Ucrainei şi a subliniat că orice politician rezonabil ar respinge o astfel de opțiune, relatează Rador. "Cred că nu vor fi schimbări în această chestiune. Nu contează dacă trupele NATO s-ar alătura operațiunii chiar de la început sau la sfârșitul acesteia. Din punct de vedere juridic, nu ar fi nicio diferență. Indiferent de țara sau de grupul de țări care s-ar alătura conflictului, aceasta ar însemna, prin definiţie, că NATO s-a alăturat războiului împotriva Rusiei" - a explicat Pavel, într-un interviu pentru postul ucrainean Radio Svoboda. Potrivit președintelui Cehiei, nimeni nu vrea un război între NATO și Rusia, în pofida faptului că Rusia şi armata sa sunt slabe. Probabil că, într-un astfel de scenariu, țara ocupantă va dori să folosească arme nucleare - consideră politicianul. "Au vorbit în mod repetat despre acest lucru și, prin urmare, cred că orice politician raţional ar respinge o astfel de opțiune" - a adăugat președintele ceh.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 11.59: REUTERS: Un copil a fost ucis de bombardamente ucrainene în regiunea Herson, aflată parţial sub controlul Rusiei (TASS)

Un copil a fost ucis de bombardamente ucrainene în regiunea sudică ucraineană Herson, ocupată parţial de forţele ruse, au anunţat autorităţile instalate de Rusia din Herson, citate de agenţia de presă TASS, relatează Reuters, potrivit Rador. Herson este una dintre cele patru regiuni pe care Moscova susţine că le-a anexat de la Ucraina în 2022, chiar dacă forţele ruse nu deţin în întregime controlul asupra acestui teritoriu.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 10.29: SLOVO I DILO: Ucraina nu mai primește informații despre situaţia radiologică de la Centrala Nucleară Zaporijjia (Oleh Korikov)

Șeful Inspecției de Stat pentru Reglementarea Nucleară din Ucraina, Oleh Korikov, a anunțat, miercuri, că ocupanții ruşi au oprit transmiterea automată către partea ucraineană a datelor privind nivelul de radiații, înregistrat de senzorii Centralei Nucleare Zaporijjia, informează Rador. Potrivit lui Korikov, în urmă cu două săptămâni, rușii au blocat transmiterea automată a datelor de la senzorii de monitorizare a radiațiilor amplasați la centrala respectivă. "Acest lucru este inacceptabil și este o încălcare a cerințelor de securitate nucleară și radiologică" - a declarat Korikov. Potrivit acestuia, în condiţiile actuale, specialiștii Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) aflaţi pe teritoriul centralei sunt nevoiți să fotografieze sau să înregistreze datele de la senzori și să le transmită manual către sediul AIEA. Odată ajunse acolo, informațiile sunt introduse într-un sistem la care au acces toate țările membre, inclusiv Ucraina.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 10.28: UKRINFORM: Kuleba şi Baerbock au discutat despre importanța unui pas decisiv vizând aderarea Ucrainei la NATO

RADOR (15 iunie) - Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a avut, miercuri, o conversație la telefon cu omologul său german, Annalena Baerbock. Potrivit unui mesaj postat pe contul de Twitter al lui Kuleba, în timpul discuţiei telefonice cu Baerbock, oficialul ucrainean a subliniat importanţa unui pas decisiv către aderarea Ucrainei la NATO. "În timpul conversației noastre, i-am mulțumit ministrului Baerbock pentru sprijin. Am vorbit despre Vilnius (summitul NATO din luna iulie, n.r.), iar poziția Ucrainei este clară: crearea unui Consiliu Ucraina-NATO fără un pas decisiv spre aderare este ca și cum ai oferi un tanc fără turelă. NATO are nevoie de Ucraina ca aliat, nu doar ca partener privilegiat" - a scris Kuleba pe Twitter. Amintim că secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat recent că Alianța va trimite un semnal clar cu privire la apartenența Ucrainei. Totodată, oficialul a anunțat crearea unui nou format de cooperare - Consiliul Ucraina-NATO.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 09.47: Ofensivă în trei direcții - Statul Major al Ucrainei, despre zonele în care au loc cele mai aprige bătălii

Purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forțelor Armate ale Ucrainei, Andri Kovaliov, a declarat joi că armata ucraineană continuă operațiunile ofensive în trei direcții ale frontului, înregistrând progrese în lupta împotriva agresorilor ruşi, relatează Rador.

"Forțele de Apărare ale Ucrainei continuă să desfășoare atât operațiuni defensive, cât și ofensive. Au un succes parțial. Acolo unde soldații ucraineni sunt în defensivă, nu s-a pierdut nicio poziție. Operațiunile ofensive ale Forțelor de Apărare continuă în direcţiile Berdiansk, Mariupol și Bahmut" - a detaliat Kovaliov. Potrivit acestuia, în direcția Berdiansk, luptele continuă în apropiere de Makarivka. În direcţia Mariupol, luptele au loc în zona localităţilor Novodanilivka și Novopokrovka. În direcția Bahmut, unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au efectuat operațiuni de asalt în zona localităţilor Rozdolivka, Krasnopolivka și Berhivka-Iahidne.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Statul Major al Ucrainei, militarii ucraineni înregistrează progrese în acest sector al frontului. RBC notează că în ultima săptămână, armata ucraineană și-a intensificat ofensiva în sud-estul ţării, lansând atacuri împotriva ocupanţilor ruşi din vestul regiunii Donețk și din regiunea Zaporijjia. În ultimele trei zile, apărătorii ucraineni au reușit să elibereze aproximativ trei kilometri pătrați de teritoriu, în direcții diferite, precum și șapte localităţi.

content-image

UPDATE 09.46: Încă o noapte de foc pe cerul Ucrainei: Rușii au lovit cu drone și rachete de croazieră

Apărarea antiaeriană a Ucrainei a doborât toate cele 20 de drone Shahed-136/131 lansate de forțele ruse peste noaptea de 15 iunie, a anunțat Forțele Aeriene în actualizarea sa de dimineață.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 09.42: Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov: `Ucraina apără Europa democratică de Rusia barbară'

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, susţine că Ucraina are deja rolul de flanc estic al NATO, protejând Europa democratică de Rusia barbară, relatează Rador.

Într-un interviu pentru "Vocea Americii", oficialul a subliniat că, pentru Ucraina, apărarea Europei "nu este doar un concept abstract". În opinia sa, Ucraina a devenit, de fapt, flancul estic al NATO și continuă să consolideze cooperarea cu Alianța. "Am obținut deja rezultate impresionante în lupta împotriva Rusiei datorită conlucrării noastre cu țările Alianței. Am adunat deja un arsenal incredibil de divers de arme și echipamente. Am construit rute logistice din țările NATO către noi. Sunt rute logistice de o complexitate fără precedent, programe de instruire organizate în țările NATO etc" - a afirmat ministrul apărării de la Kiev.

Oleksi Reznikov a remarcat că Ucraina așteaptă claritate cu privire la perspectivele de aderare la NATO la summitul de vară de la Vilnius. Potrivit ministrului, "întreaga țară așteaptă claritate: când și cum vom deveni membru cu drepturi depline al Alianței". "Iar Ministerul Apărării și Forțele Armate ale Ucrainei se străduiesc să obțină o interoperabilitate maximă cu țările NATO. Scopul nostru este să îndeplinim tot ceea ce ține de competența Ministerului Apărării și a Forțelor Armate ale Ucrainei, să construim toate lucrurile practice în așa măsură încât, la Vilnius, să existe spațiu maxim pentru luarea deciziilor politice necesare la nivelul șefilor de stat" - a mai declarat Reznikov.

Menţionăm că summitul liderilor NATO de la Vilnius va avea loc în perioada 11-12 iulie 2023. Conducerea politică notează că Ucraina se așteaptă ca NATO să facă pași decisivi pentru aderarea statului ucrainean. Președintele Volodimir Zelenski a afirmat în repetate rânduri că Ucraina are nevoie de garanții clare de securitate din partea Occidentului, garanţii care să fie puse pe hârtie. Potrivit ministrului ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, Ucraina se așteaptă să primească un "program clar" referitor la aderare, în urma rezultatelor summitului de vară al NATO. Între timp, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat că Alianța va trimite un semnal clar cu privire la apartenența Ucrainei. Totodată, oficialul a anunțat crearea unui nou format de cooperare - Consiliul Ucraina-NATO.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 09.00: Ucraina continuă contraofensiva pe cel puțin 3 direcții (ISW)

Institutul pentru Studierea Războiului a citat-o ​​pe ministrul adjunct al apărării ucrainean Hanna Maliar, care a declarat pe 14 iunie că trupele ucrainene au făcut câștiguri, înaintând între 200 și 500 de metri în sectoare nespecificate ale frontului Bakhmut și 300 până la 350 de metri în părți nespecificate din Zaporojie.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 08.59: Ucrainenii au lovit în proiectul de suflet gândit de Vladimir Putin: atac masiv cu drone în centrul Crimeei (hartă)

Autoritățile locale din Crimeea raportează în dimineața de joi un atac masiv al forțelor armate ucrainene în zonă. Se pare că ucrainenii ar fi atacat cu nouă drone chiar în centrul din Crimeea.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 08.55: Aproape 600 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina, în ultimele 24 de ore (armata ucraineană)

Forţele ucrainene au lichidat „580 de invadatori ruși, în ultimele 24 de ore”, astfel că numărul militarilor armatei ruse ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 217.910 - potrivit unui raport publicat, joi, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, relatează Rador. De asemenea, „de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 314 avioane și 301 (+) elicoptere rusești. Au mai fost distruse 3.955 (+12) de tancuri ale armatei ruse, 7.667 (+14) de vehicule blindate, 3.793 (+10) de sisteme de artilerie, 364 de sisteme de apărare antiaeriană, 604 (+1) lansatoare multiple de rachete, 6.506 (+24) vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 3.333 (+9) de drone, 1.199 (+3) de rachete de croazieră și tehnică specială (519 unități).”

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 8.14: Regiunea Harkiv, vizată de noi atacuri ruseşti

Trupele Federației Ruse au atacat, din nou, oraşul ucrainean Harkiv și alte localităţi din regiune, în timpul unei alerte de raid aerian declanşate în noaptea de 14 spre 15 iunie, informează Rador. Poliţia Regională Harkiv a confirmat mai multe explozii raportate anterior de localnici.

"Inamicul a început să bombardeze, din nou, regiunea Harkiv. Nu ignorați alertele de raid aerian. Rămâi în adăposturi" - se arată în mesajul poliţiei. Exploziile din Harkiv au fost raportate în jurul orei 01:00. Deocamdată, nu există informaţii suplimentare.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 8.13: Explozii nocturne la Odesa şi Krivi Rih

Mai multe explozii s-au auzit, în noaptea de miercuri spre joi, în oraşele ucrainene Odesa și Krivi Rih, relatează Rador. Potrivit RBC, exploziile au fost semnalate în timpul unei alerte de raid aerian, în jurul orei 04:00.

Șeful administrației militare din Krivi Rih, Oleksandr Vilkul, a confirmat producerea exploziilor, însă a făcut apel la populaţie să nu filmeze şi să nu posteze nimic pe internet. La Odesa, purtătorul de cuvânt al administraţiei militare regionale, Serhi Bratciuk, a transmis că forțele de apărare aeriană "lucrează împotriva ţintelor ruseşti". Acesta a mai menționat că activitatea forțelor de apărare continuă în oraș și a îndemnat populaţia să stea la adăpost.

Ulterior, au apărut informaţii potrivit cărora forțele de apărare aeriană au distrus 13 drone Shahed în spaţiul aerian al regiunii Odesa. Potrivit lui Bratciuk, armata rusă a atacat regiunea cu 13 drone kamikaze de tip Shahed. Forțele de apărare aeriană ucrainene au distrus toate dronele lansate de ruşi.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 8.00: CIA avertizase Ucraina să nu deterioreze Nord Stream cu trei luni înainte de sabotaj (The Washington Post)

Țările de Jos ar fi comunicat CIA detalii despre posibile acțiuni în Marea Baltică. O altă investigație a ziarului "The Washington Post" afirmă că armata ucraineană a plănuit un atac sub acoperire asupra Nord Stream folosind o echipă mică de scafandri.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 07.50: Un soldat rus a fost abandonat de colegii săi: tancul lor a sărit în aer, câteva sute de metri mai încolo/ Video

Războiul din Ucraina ne aduce scene neverosimile cu soldații ruși în prim plan. Un soldat rus a avut norocul vieții lui, chiar în momentul în care considera că are cel mai mare ghinion.

Un grup de soldați ruși se deplasau cu un autovehicul blindat, iar unul dintre aceștia a picat pe drum. Ceilalți soldați nu s-au oprit pentru a-și aștepta camaradul, informează The New Voice of Ukraine.

La doar câteva sute de metri, tancul rușilor a trecut peste o mină și a fost distrus. Toți soldații din interior au murit, iar cel care rămăsese în urmă a supraviețuit.

Continuarea aici

 

UPDATE 15 iunie, ora 07.15: Mare parte a forţelor lui Zelenski sunt încă în culise. Adevăratul test pentru contraofensiva Kievului abia urmează - analiză Reuters

După o săptămână de lupte grele, cu trupele ucrainene aflate la o anumită distanţă de principala linie defensivă a Rusiei şi cu cea mai mare parte a forţelor încă în aşteptare, adevăratul test pentru contraofensiva Kievului abia urmează, arată o analiză Reuters, potrivit news.ro.

Ucraina a lovit în două zone de-a lungul frontului sud-estic săptămâna trecută, când a început faza principală a operaţiunii sale mult aşteptate, raportând că a recucerit şapte sate, dar înregistrând, totodată, pierderi, inclusiv vehicule de luptă de infanterie şi tancuri occidentale.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 15 iunie, ora 04.35: Zelenski lucrează împreună cu Andrzej Duda la un plan pentru aderarea Ucrainei la NATO - Video

Volodimir Zelenski le-a spus miercuri seara compatrioţilor că a vorbit aproape o oră la telefon cu preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, alături de care lucrează la o formulă care să dea Ucrainei o perspectivă concretă de aderare la NATO la summitul de la Vilnius de luna viitoare, scrie news.ro.

„În fiecare conversaţie acordăm o atenţie considerabilă garanţiilor de securitate şi pace pe termen lung, şi nu numai pentru noi. Şi întotdeauna în mod eficient”, a punctat preşedintele ucrainean.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 15 iunie, ora 03.20: Contraofensiva ucraineană: Kievul raportează mici progrese în lupte 'extrem de violente'

Ucraina a raportat miercuri mici progrese în contraofensiva sa împotriva forţelor ruseşti, dar spune că luptele sunt "crâncene", iar ruşii desfăşoară, la rândul lor, o ofensivă pe mai multe direcţii, relatează CNN şi Reuters.

Pe linia frontului ucrainean este în curs o "confruntare serioasă", a declarat miercuri ministrul adjunct al apărării din Ucraina, Hana Maliar, care a vorbit despre o "bătălie crâncenă".

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 15 iunie, ora 01.00: Mister în jurul dispariției asistentului lui Kadîrov - După ce a cerut inclusiv ajutorul ucrainenilor, liderul cecen anunță că Delimhanov e în viață

Un comandant cecen de rang înalt, membru al parlamentului rus şi un aliat apropiat al liderului cecen Ramzan Kadîrov, ar fi fost rănit în Ucraina, au anunţat surse militare ruse, ceea ce a determinat însuşi Kremlinul să se declare îngrijorat, dar în final colegii lui s-au grăbit să spună că este în viaţă şi este bine, relatează BBC.

Adam Delimhanov este un aliat apropiat al celebrului lider cecen Ramzan Kadîrov. Într-un mesaj postat pe Telegram, Kadîrov a scris miercuri că nu poate lua legătura cu el şi a cerut ajutor, inclusiv de la serviciile de informaţii ucrainene, pentru a-l găsi pe "fratele său drag".

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.