Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 15 martie 2023 - Ucrainenii au doborât o dronă rusească în Regiunea Herson

ndtvimg.com
razboi

Soldații ucraineni au raportat că trupele rusești continuă să sosească în mod constant pe linia frontului din estul Ucrainei, indicând faptul că ofensiva de iarnă a Rusiei nu s-a oprit, deși nu au reușit să obțină nicio victorie semnificativă până în prezent. Un avion militar rus Su-27 a lovit o dronă americană de tip Reaper deasupra Mării Negre, într-o zonă monitorizată intens de NATO în contextul Războiului Rus în Ucraina. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de miercuri, 15 martie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 15 martie, ora 22.44: Secretarul american al Apărării anunță peste 150 de tancuri pentru Ucraina

Nouă naţiuni au asumat angajamentul de a furniza Ucrainei peste 150 de tancuri de fabricaţie germană de tip Leopard, a declarat miercuri secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, cu ocazia reuniunii prin videoconferinţă a Grupului de contact.

"Coaliţia ţărilor care donează tancuri Leopard Ucrainei continuă să se extindă. Nouă ţări s-au angajat să furnizeze Ucrainei peste 150 de tancuri Leopard", a afirmat Lloyd Austin, conform cotidianului Le Monde.

Detalii AICI!

UPDATE 15 martie ora 22.00: SUA nu sunt sigure dacă contactul fizic al unui avion rusesc cu drona a fost intenționat, afirmă un înalt oficial militar

Președintele Statului Major interarme, generalul Mark Milley, a declarat că Statele Unite nu știu dacă avionul de vânătoare rusesc a lovit intenționat drona americană deasupra Mării Negre, notează CNN.

Este un lucru pe care oficialii îl analizează, a declarat el miercuri, în cadrul unei conferințe de presă, adăugând că are programată o convorbire cu omologul său rus pentru a discuta acest aspect, printre altele.

Detalii AICI!

UPDATE 15 martie ora 21.45:  Lloyd Austin a vorbit cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, după incidentul cu drona

Secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a vorbit miercuri, prin telefon, cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, după incidentul cu drona militară a SUA prăbuşită în Marea Neagră.

"Tocmai am vorbit la telefon cu omologul meu rus, ministrul Şoigu. Aşa cum am spus în mod repetat, este important ca marile puteri să fie modele de transparenţă şi comunicare, iar Statele Unite vor continua să efectueze activităţi aeriene oricând permite legislaţia internaţională", a afirmat Lloyd Austin, citat de agenţia The Associated Press.

Ministerul rus al Apărării a confirmat convorbirea telefonică. "Pe 15 martie, ministrul rus al Apărării, generalul Serghei Şoigu, şi secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, au discutat prin telefon, la iniţiativa părţii americane", a comunicat Ministerul Apărării de la Moscova, potrivit cotidianului Le Monde.

UPDATE 15 martie, ora 21.17: SUA au șters datele sensibile de pe drona doborâtă în Marea Neagră

Statele Unite au șters de la distanță software-ul sensibil de pe drona MQ-9 Reaper înainte ca aceasta să se prăbușească în Marea Neagră pentru a împiedica Rusia să colecteze informații secrete, potrivit a doi oficiali americani, transmite CNN.

Măsurile de ștergere a software-ului au fost luate după întâlnirea dintre dronă și două avioane de luptă rusești Su-27. Avioanele rusești au aruncat combustibil pentru avioane în fața dronei de supraveghere americane marți dimineața devreme, după care unul dintre avioanele rusești s-a ciocnit cu drona, avariindu-i elicea și forțând SUA să o doboare în Marea Neagră.

Detalii AICI!

UPDATE 15 martie, ora 21.05 Forţele ucrainene au doborât un avion militar rusesc lângă Bahmut (Video)

Forţe ucrainene au doborât un avion militar rusesc în apropiere de Bahmut, anunţă miercuri şeful de cabinet al preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski Andrii Iermak, relatează CNN, potrivit news.ro.

DETALII

UPDATE 15 martie, ora 20.04 Înalt oficial ucrainean, după incidentul din Marea Neagră: 'Vladimir Putin este gata să extindă conflictul!'

Incidentul cu dronă de la Marea Neagră arată că președintele rus Vladimir Putin este pregătit să extindă conflictul la nivel regional, transmite șeful Consiliului de Securitate Națională și Apărare din Ucraina, Oleksiy Danilov. Mesajul lui Danilov vine în contradicție cu cel al ministrului ucrainean de Externe, Dmitro Kuleba, care a respins posibilitatea escaladării conflictului după prăbuşirea dronei americane în Marea Neagră.

DETALII

UPDATE 15 martie, ora 19.10 Șeful spionilor ruși arată cu degetul către SUA: Americanii desfășoară activități de recunoaștere active în zona Mării Negre

Directorul Serviciului de Informații Externe (SVR) al Rusiei, Serghei Narîşkin, a declarat, într-o discuţie cu jurnalistul Pavel Zarubin, purtată în emisiunea "Moscova. Kremlin. Putin", că Statele Unite ale Americii efectuează activităţi de recunoaștere active în zona Mării Negre folosind toate mijloacele tehnologice, anunță Gazeta, potrivit Rador.

DETALII

UPDATE 15 martie, ora 18.30 Pe fondul scandalurilor de corupție, Zelenski mai demite trei șefi din administrația militară ucraineană: motivele invocate

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a demis pe șefii administrației regionale militare (OVA) din Lugansk, Odesa și Hmelnițki, se arată în decretele semnate de liderul de la Kiev, relatează presa ucraineană.

DETALII

UPDATE 15 martie, ora 18.07 Ramzan Kadîrov: 'Îmi pare rău să vă dezamăgesc: sunt sănătos și plin de energie!'

Șeful Ceceniei, Ramzan Kadîrov, a negat zvonurile despre „boala sa incurabilă" și a spus că este sănătos și în putere.

DETALII

UPDATE 15 martie, ora 17.25 Ucraina a respins posibilitatea escaladării conflictului după prăbuşirea unei drone americane în Marea Neagră

Ministrul ucrainean de externe a respins posibilitatea escaladării conflictului după prăbuşirea unei drone americane în Marea Neagră ca urmare a coliziunii cu un avion de luptă rusesc, informează BBC, potrivit Rador. Dmitro Kuleba a descris incidentul ca pe unul obişnuit, care se poate întâmpla din când în când. Kuleba a spus că astfel de incidente sunt „inevitabile".

UPDATE 15 martie, ora 16.33: Noul fenomen de pe frontul din Ucraina: în timp ce soldații mor pe capete, linia frontului rămâne aproape neschimbată (analiză)

Rusia a reuşit să-şi extindă controlul în Ucraina doar cu 0,39% din teritoriul acesteia în luna februarie, timp în care s-au dat cele mai crâncene lupte între cele două tabere, ambele înregistrând pierderi semnificative de vieţi omeneşti, relatează miercuri EFE într-o analiză, potrivit Agerpres. Date în acest sens au fost publicate miercuri de media americană The Insider, care le-a obţinut plecând de la cartografia efectuată asupra Ucrainei de către grupul de experţi ai Institutului pentru Studiul Războiului.

DETALII

UPDATE 15 martie, ora 15.15 Americanii îi avertizează dur pe ruși după incidentul din Marea Neagră: 'Ei sunt cei care trebuie să fie mai atenţi!'

Oficiali americani i-au spus ambasadorului rus în SUA că Moscova trebuie să fie mai atentă când zboară prin spaţiul aerian internaţional, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Casei Albe, John Kirby, în urma prăbuşirii unei drone militare americane în Marea Neagră după ce a fost interceptată de avioane de luptă ruseşti, relatează Reuters, informează Agerpres.

DETALII

UPDATE 15 martie, ora 15.08 Kremlinul izbucnește după incidentul cu drona: Relațiile cu SUA sunt în stare lamentabilă

Relaţiile dintre Federaţia Rusă şi Statele Unite se află acum la cel mai scăzut nivel, într-o stare "lamentabilă", dar Moscova nu a refuzat şi nu refuză niciodată un dialog constructiv, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, comentând incidentul cu drona americană doborâtă deasupra Mării Negre, relatează agenţia rusă TASS.

DETALII

UPDATE 15 martie, 0ra 15.01 Rușii sunt convinşi că Ucraina va lansa o contraofensivă. Oleksi Reznikov: 'Odată ce au intrat în defensivă, au pierdut acest război'

Ocupanții ruși au intrat deja în defensivă, încercând să se pregătească pentru contraofensiva Ucrainei, iar acesta este un semn bun - a declarat, marți, ministrul ucrainean al apărării, Oleksi Reznikov, în cadrul unei conferințe de presă comune cu omologul său olandez, Kajsa Ollongren, care a vizitat Odesa, scrie Rador.

DETALII

UPDATE 15 martie, ora 14.47 SUA sfidează Rusia după incidentul din Marea Neagră: Zborurile de supraveghere vor continua lângă zonele de conflict din Ucraina

Statele Unite afirmă că vor continua zborurile de supraveghere lângă zonele de conflict din Ucraina, în pofida pierderii unei drone care s-a prăbuşit în Marea Neagră, după ce a fost interceptată de avioane de luptă ruseşti, potrivit BBC.

DETALII

UPDATE 15 martie, ora 14.38 Ucraina, acuzații după incidentul din Marea Neagră: 'Vladimir Putin este gata să extindă zona de conflict şi să implice alte părţi'

DETALII

UPDATE 15 martie, ora 14.25 Forțele ruse au preluat controlul unei localități din Ucraina / Echipele de asalt extind atacul şi încercuirea Bahmutului

DETALII

UPDATE 15 martie, ora 14.19 Regiunea Herson - Ucrainenii au doborât o dronă rusească

Soldați ucraineni din cadrul Gărzii Naționale au doborât o dronă rusească în regiunea sudică Herson - a anunţat, miercuri, Garda Națională a Ucrainei. "În timpul alertei de raid aerian de marți, luptătorii Brigăzii Krivi Rih a Gărzii Naționale a Ucrainei au doborât cu arme standard un vehicul aerian fără pilot inamic, într-unul dintre raioanele din regiunea Herson" - se arată în mesaj, conform Rador.

Investigațiile pentru a stabili tipul de dronă doborâtă sunt în desfășurare.

UPDATE 15 martie, 14.17 Regiunea Kiev - 199 de cadavre rămân neidentificate

Şeful poliției din regiunea Kiev, Andri Nebitov, a declarat că 199 de cadavre aparţinând unor ucraineni ucişi de ruşi în tipul ocupaţiei nu au fost încă identificate. "Avem 199 de oameni neidentificaţi. Până astăzi (miercuri, n.r.), am găsit, în total, 137 de cadavre aparţinând unor civili ucraineni care au fost uciși în timpul ostilităților active" - a transmis Nebitov, conform Rador.

Ukrinform aminteşte că pe 3 februarie, Andri Nebitov a raportat că 278 de persoane sunt considerate dispărute în regiunea Kiev

UPDATE 15 martie, ora 14.11: Ambasadorul rus la Washingtonul, acuzații după incidentul din Marea Neagră: 'Ce fac dronele la mii de kilometri de SUA? Răspunsul este evident'

DETALII

UPDATE 15 martie, ora 14.08 Pe conturile rusești de Telegram s-a publicat un material video în care se vede drona americană, filmată dintr-un avion rusesc SU-27, participant la operațiunea de sabotaj.

DETALII

UPDATE 15 martie, ora 13.44 Alertă de raid aerian în Ucraina

Sirenele de raid aerian au sunat, din nou, în toată Ucraina - potrivit unor informaţii transmise la ora 13:00, scrie Rador. Alerte de raid aerian au fost declanşate şi miercuri dimineaţă, la ora 9:45, după ce un avion de vânătoare rusesc a decolat de pe un aerodrom din Belarus. Canalele de monitorizare raportează că posibila cauză a declanşării alertei de la ora 13:00 ar fi decolarea unui avion de luptă rusesc de tip MiG-31.

UPDATE 15 martie, ora 13.12 Departamentul de contrainformații din Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a reţinut un agent rus, în timpul unei operațiuni speciale de amploare desfăşurate la Harkiv.

DETALII AICI

UPDATE 15 martie, 12.48 SUA și Rusia se contrazic flagrant pe tema dronei americane doborâte în Marea Neagră

DETALII AICI

UPDATE 15 martie, ora 12.30 Un bombardier rusesc a fost doborât de ucraineni lângă Bahmut

Armata ucraineană a distrus, miercuri, un bombardier rusesc Su-24 lângă Bahmut, regiunea Donețk, unde continuă luptele aprige cu invadatorii ruşi. Potrivit lui Andri Ermak, şeful cancelariei prezidenţiale ucrainene, avionul a fost doborât de Brigada 93, scrie Rador.

UPDATE 15 martie, ora 11.43 Regiunea Herson: Ocupanții ruşi intensifică presiunea asupra civililor (Statul Major al Ucrainei)

Ocupanții ruși au intensificat măsurile de filtrare în rândul civililor din satul ucrainean Abrikosivka (regiunea Herson), suspectând că oamenii îi ajută pe soldații Ucrainei - raportează Statul Major al Forțelor Armate Ucrainene.

„În cursul zilei trecute (luni - n.r.), inamicul, cu sprijinul activ al așa-numitelor autorități ocupante locale, a întreprins măsuri de filtrare împotriva populației locale din așezarea Abrikosivka, din teritoriul temporar ocupat al regiunii Herson”, scrie comandamentul ucrainean, într-un mesaj postat, marţi, pe Facebook, scrie Rador.

Motivul perchezițiilor şi inspectării dispozitivelor de comunicații mobile, laptopurilor și calculatoarelor personale a fost atacul efectuat de către soldații ucraineni asupra unui loc în care se aflau unități rusești. În urma loviturii ucrainene, patru unități de vehicule blindate au fost distruse și aproximativ 15 ocupanți au fost ucişi.

UPDATE 15 martie, ora 11.24 Regiunea Donețk - Ocupanții ruşi intenționează să "mobilizeze" aproximativ 500 de localnici din orașul Horlivka

Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei raportează că ocupanții ruşi plănuiesc să "mobilizeze" aproximativ 500 de localnici din orașul Horlivka, ocupat temporar, din regiunea estică Donețk, pentru a înlocui pierderile suferite de trupele ruse, scrie Rador.

Potrivit comandamentului ucrainean, ocupanții vor să-i "mobilizeze" pe cei care au fost scutiți anterior de serviciul militar din cauza inaptitudinii. Astfel, ruşii plănuiesc să își reînnoiască unitățile care au fost retrase temporar din zona de luptă din cauza pierderilor suferite.

În plus, în Horlivka, aproximativ 90 de militari ruși care sunt tratați în unitățile medicale ale orașului vor fi trimiși în satul Urzuf, pentru a fi examinaţi medical. Acolo, medicii militari vor stabili dacă aceştia sunt potriviți pentru servicii ulterioare - mai notează Statul Major al Ucrainei pe Facebook.

UPDATE 15 martie, ora 11.18 Explozii la Herson și la Harkiv

Mai multe explozii au fost raportate în oraşul ucrainean Herson, miercuri dimineaţă, în timpul unei alerte de raid aerian care a vizat toate regiunile Ucrainei - potrivit radiodifuzorului public Suspilne, scrie Rador.

În jurul orei 10:30, explozii au fost semnalate şi în Harkiv, iar guvernatorul regiunii, Oleh Sinehubov, a raportat că ruşii bombardează infrastructura civilă, lovind zone rezidenţiale.

UPDATE 15 martie, ora 11.15 Rusia menține în Marea Neagră patru nave purtătoare de rachete Kalibr

Comandamentul Forțelor Navale ale Ucrainei raportează că în Marea Neagră se află în serviciu de luptă 13 nave rusești, inclusiv patru nave purtătoare de rachete cu o salvă totală de 28 de rachete de croazieră de tip Kalibr.

"Pe 15 martie 2023, în Marea Neagră, există 13 nave inamice aflate în serviciu de luptă, inclusiv patru purtătoare de rachete de croazieră Kalibr cu o salvă totală de până la 28 de rachete”, notează comandamentul pe Facebook, conform Rador. O navă inamică există și în Marea Azov, iar în Marea Mediterană - până la șapte nave, inclusiv trei purtătoare de Kalibr, cu o salvă totală de până la 20 de rachete.

Marţi seară, Rusia desfăşurase deja în Marea Neagră 17 nave de război, printre care și patru purtătoare de rachete.

UPDATE 15 martie, ora 11.09 Putin a testat un simulator de zbor pe un elicopter Mi-171A2, în Ulan-Ude

În timpul vizitei sale la Uzina de Aviație Ulan-Ude, preşedintele rus Vladimir Putin a testat un simulator de zbor pentru piloții elicopterului de clasă grea Mi-171A2. Administraţia prezidenţială a postat o înregistrare video cu Putin în timpul acestui test. Putin a efectuat zborul de test cu un instructor. Atunci când președintele s-a așezat la cârmă, simulatorul a simulat decolarea elicopterului, zborul în condiții urbane și aterizarea. Pe ecranul simulatorului se puteau vedea pista aeroportului și panorama orașului de sus. După cum notează Agenţia de presă TASS, "președintele a efectuat mai multe manevre și a urmărit cu interes schimbarea orei, care putea fi activată pe simulator", scrie Rador.

Elicopterul de clasă grea Mi-171A2, care a decolat pentru prima dată în 2014, este în prezent cea mai modernă versiune a elicopterelor de tip Mi-8/17. Pe 16 februarie, ministrul rus al industriei și comerțului, Denis Manturov, a declarat că în perioada 2023-2025, în Rusia se preconizează să se producă 86 de elicoptere cu un cost total de 44,5 miliarde de ruble. El a menționat că, la solicitarea lui Putin, este luată în calcul producția a 86 de elicoptere Mi-8AMT/Mi-8MTV-1, adăugând că acestea vor fi repartizate către 17 companii aeriene ruseşti.

Marţi, președintele Vladimir Putin a sosit în Republica Buriația și a inspectat atelierele Uzinei de Aviație Ulan-Ude.

UPDATE 15 martie, ora 10.48 Într-un sat pustiu din nordul Doneţkului, un grup de voluntari ucraineni care îşi spune „Laleaua neagră” s-a apucat de o treabă sinistră...

DETALII

UPDATE 15 martie, ora 10.39 Zelenski s-a întâlnit cu premierul Islandei

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit, marți, cu premierul Islandei, Katrín Jakobsdóttir, care a sosit într-o vizită la Kiev. Cei doi demnitari au discutat despre sprijinul pentru Ucraina și lupta ucrainenilor împotriva Rusiei. Potrivit lui Zelenski, în timpul întâlnirii, au mai fost abordate acţiunile vizând tragerea la răspundere a Rusiei pentru crimele de război comise în Ucraina.

"Am luat în considerare implementarea formulei de pace ucrainene. Am discutat, de asemenea, despre progresul și perspectivele reconstrucției Ucrainei. Am subliniat perspectivele de utilizare a experienței Islandei în domeniul energiei 'verzi' și am invitat afacerile islandeze să investească încă de pe acum proiecte în țara noastră" - a scris președintele pe Telegram, conform Rador.

Zelenski i-a mulțumit premierului islandez și poporului Islandei pentru asistența politică, financiară și umanitară acordată Ucrainei. De asemenea, potrivit acestuia, a fost discutată chestiunea securității nucleare, pe care Rusia o pune în pericol. În urma întâlnirii de la Kiev, președintele Zelenski și premierul Jakobsdóttir au semnat o declaraţie comună.

UPDATE 15 martie, ora 10.36 Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a demis trei guvernatori regionali, inclusiv pe șeful regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, relatează Reuters.

DETALII

UPDATE 15 martie, ora 10.35 Alertă de raid aerian în Ucraina

Sirenele de raid aerian au început să sune în Ucraina, miercuri dimineaţă, după ora 9:30, scrie Rador. Potrivit unor grupuri de monitorizare, alertele au fost declanşate după ce un avion de vânătoare rusesc a decolat de pe aeroportul belarus Maciulişci.

UPDATE 15 martie, ora 10.33 Regiunea Luhansk - Armata rusă recrutează deţinuţi

Ocupanții ruși continuă mobilizarea mascată în teritoriile ocupate din regiunea ucraineană Luhansk, recrutând inclusiv deţinuţi din penitenciare - potrivit Administraţiei Militare Regionale Luhansk, scrie Rador. Instituţia menţionează că deţinuţii recrutați sunt trimişi imediat pe front, în războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei. Administraţia precizează că astfel de recrutări au loc în Brianka, Alcevsk, Perevalsk, Hrustalne, Sorokine și Suhodilsk

UPDATE 15 martie, ora 09.43 Un mare producător de arme ucrainean a anunţat marţi că a început fabricarea de proiectile de calibru 125 pentru tancuri de generaţie sovietică, în contextul în care Ucraina încearcă să-şi majoreze capacităţile militare pentru o contraofensivă împotriva forţelor invadatoare ruse, transmite Reuters.

DETALII

UPDATE 15 martie, ora 09.32 Regiunea Harkiv - Atacuri ruseşti soldate cu morţi şi răniţi

Şeful Administraţiei Militare Regionale Harkiv, Oleh Sinehubov, a raportat că, în ultimele 24 de ore, armata rusă a bombardat localităţi de fronteră din raioanele Harkiv, Ciuhuiv şi Kupiansk, oraşul vizat de cele mai multe atacuri fiind Vovceansk, scrie Rador.

În urma bombardamentelor de marţi, în acest oraş au fost avariate clădirea unei unități de pompieri, obiective civile și mai multe magazine. Un obuz a lovit o mașină, astfel că o femeie de 55 de ani a murit, iar șoferul autovehiculului, în vârstă de 47 de ani, a fost rănit.

În urma unor atacuri asupra satului Kolodiazne (raionul Kupiansk), au fost avariate clădiri rezidențiale și obiective de infrastructură, iar un civil de 42 de ani a fost ucis.

Un alt civil, în vârstă de 58 de ani, a fost rănit în bombardamente la Dvoricina

UPDATE 15 martie, ora 09.18 Royal Air Force din Marea Britanie și avioane de luptă germane au interceptat un avion rusesc care survola spațiul aerian al Estoniei, relatează BBC.

DETALII

UPDATE 15 martie, ora 09.12 Regiunea Herson - Blocuri de apartamente din Oleşki, vizate de atacuri ale armatei ruse

Primarul din Oleşki (regiunea Herson), Evhen Rişciuk, a raportat că oraşul a fost atacat de trupele invadatoare ruse, în noaptea de marţi spre miercuri. Potrivit informațiilor preliminare, invadatorii au bombardat orașul imediat după miezul nopţii și în jurul orei 04:00, scrie Rador.

Înregistrările video publicate pe reţelele sociale arată blocuri de apartamente avariate în urma bombardamentelor. Deocamdată, nu există date despre eventuale victime. Menţionăm că Oleşki este situat pe malul drept al râului Niprului, nu departe de Herson. Orașul se află sub ocupaţia trupelor ruse.

UPDATE 15 martie, ora 09.11  Regiunea Doneţk - Un mort şi 16 răniţi în atacurile lansate de ruşi în ultimele 24 de ore

Un civil ucrainean a fost ucis și alți 16 au fost răniți în regiunea Doneţk, în ultimele 24 de ore, în atacurile lansate de trupele invadatoare ruse - a raportat, miercuri, guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko.

"Pe 14 martie, rușii au ucis un locuitor din Donbas - la Kramatorsk" - a scris Kirilenko pe Telegram, conform Rador. De la începutul invaziei ruse la scară largă, în regiunea Doneţk, trupele ocupanţilor au ucis 1.411 persoane şi au rănit alte 3.199.

Acest bilanţ nu include victimele războiului din Mariupol şi Volnovaha.

UPDATE 15 martie, ora 08.44 Regiunea Herson - Patru răniţi în atacurile lansate de ruşi în ultimele 24 de ore

Patru ucraineni au fost răniți în regiunea Herson, în ultimele 24 de ore, în atacurile lansate de trupele invadatoare ruse - a transmis, miercuri, șeful Administrației Militare Regionale, Oleksandr Prokudin, conform Rador. Potrivit acestuia, ruşii au efectuat 78 de atacuri, lansând 396 de obuze. 27 dintre obuze au lovit cartiere rezidenţiale din orașul Herson, case particulare și clădiri de apartamente. Doi dintre oamenii răniţi sunt colaboratori ai Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgenţă.

UPDATE 15 martie, ora 08.20 Aproape 1.000 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina în ultimele 24 de ore (armata ucraineană)

Forţele ucrainene au lichidat 980 de militari ruși în ultimele 24 de ore, astfel că numărul ocupanţilor ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 161.520 - potrivit unui raport publicat, miercuri, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, scrie Rador.

De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 304 avioane și 289 de elicoptere rusești.

Au mai fost distruse 3.492 (+8) de tancuri ale armatei ruse, 6.799 (+10) de vehicule blindate, 2.528 (+9) de sisteme de artilerie, 262 (+2) de sisteme de apărare antiaeriană, 502 (+7) lansatoare multiple de rachete, 5.377 (+10) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 2.132 (+12) de drone, 907 rachete de croazieră și tehnică specială (257 unități)

UPDATE 15 martie, ora 08.02 Kremlinul a declarat că obiectivele Rusiei în privința Ucrainei nu pot fi atinse decât prin forță armată, iar Kievul trebuie să accepte ‘noile realități’ din teren înainte de a se ajunge la o înțelegere pașnică.

“Trebuie să ne atingem obiectivele. În prezent, dată fiind actuala poziție a regimului de la Kiev, acest lucru nu e posibil decât prin niște mijloace de ordin militar”, a transmis agenția de presă rusească de stat, citându-l pe Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, relatează US News & Wold Report citat de Rador.

DETALII

UPDATE 15 martie, ora 06.59 Forțele rusești atacă în Kurakhove.

Forțele rusești au atacat în Kurakhove, regiunea Donețk, în seara zilei de 14 martie, întrerupând alimentarea cu energie electrică a peste 1.000 de gospodării, a anunțat guvernatorul regiunii Donețk, Pavlo Kyrylenko.

UPDATE 15 martie, ora 05.55: ”Este prematur” să se tragă concluzii cu privire la dinamica luptelor din Bahmut

Ministrul adjunct al Apărării din Ucraina, Hanna Maliar, a afirmat, marţi, la televiziunea naţională, că ”este prematur” să se tragă concluzii cu privire la dinamica luptelor din Bahmut, deoarece luptele pentru controlul oraşului din estul ţării sunt încă în toi, transmite CNN, citat de news.ro.

Forţele ruseşti desfăşoară operaţiuni ofensive de-a lungul frontului de est şi încearcă să avanseze în mai multe direcţii, a declarat Maliar.

"Luptele continuă în apropiere de Kreminna, Bilohorivka şi Spirne. Bineînţeles, Bahmut este epicentrul. Inamicul încearcă să captureze oraşul din mai multe direcţii şi să îl încercuiască", a declarat ea. Forţele ruse au avut "unele succese minore", dar armata ucraineană a avut "succese semnificative", deşi ea a refuzat să intre în detalii.

Detalii AICI

content-image

UPDATE 15 martie, ora 04,45: Reacția ambasadorul Rusiei în SUA, după ce o dronă americană a fost doborâtă de un avion rusesc Su-27

Ambasadorul Rusiei în Statele Unite, Anatoli Antonov, a declarat marţi pentru agenţia RIA Novosti că Moscova consideră drept o provocare incidentul în care au fost implicate un avion de luptă rusesc Su-27 şi o dronă militară americană deasupra Mării Negre, informează Reuters, citat de Agerpres.

"Considerăm acest incident drept o provocare", a spus Antonov după ce a fost convocat la Departamentul de Stat al SUA.

Drona de supraveghere militară americană MQ-9 s-a prăbuşit marţi în Marea Neagră după ce un avion rusesc Su-27 i-a lovit elicea, a spus Pentagonul, fiind primul incident de acest fel de la invadarea Ucrainei de către Rusia în urmă cu un an.

Detalii aici

content-image

UPDATE 15 martie, ora 03,15: Zelenski a declarat că poziția întregului Stat Major este că Bahmutul nu trebuie să cadă în mâinile inamicilor

Comandamentul militar suprem al Ucrainei este în unanimitate în favoarea apărării sectorului din estul Ucrainei, inclusiv a oraşului asediat Bahmut, pentru a provoca pierderi maxime inamicului, a anunţat marţi seara preşedintele Volodimir Zelenski, care le-a spus compatrioţilor că „tăria forţelor de apărare şi de securitate se află în puterea poporului”, scrie news.ro.

Însă pierderile grele suferite de armata ucraineană nu i-a făcut pe comandanţii militari ucraineni să se răzgândească şi ordinul rămâne în continuare de a rezista la Bahmut, locul căruia i se mai spune „maşina de tocat carne” din cauza luptelor crâncene care se dau de câteva luni între ruşi şi ucraineni.

Detalii AICI

content-image

 

UPDATE 15 martie, ora 01,20: Kievul a anunțat că rușii se retrag din regiunea Herson, considerată o mișcare explozivă pe frontul din Ucraina, unde au fost desfășurate forțe militare mari de ambele părți

Reprezentanţii instalaţi de Moscova în regiunea ucraineană sudică Herson se pregătesc să părăsească teritoriile pe care încă le ocupă, în ceea ce pare a fi un început de retragere, a declarat marţi purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operativ Sud al forţelor de apărare ucrainene, Natalia Humenik, citată de agenţia de presă EFE, anunță Agerpres.

În declaraţii făcute la postul de televiziune ucrainean Kanal 24, preluate de The Kyiv Independent, Humeniuk a adăugat că aceşti reprezentanţi părăsesc zona "luând cu ei toată documentaţia şi lucrurile pe care le-au jefuit" în timpul ocupaţiei.

Detalii AICI

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.