Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 20 iulie - Ucrainenii pregatesc asaltul asupra Bahmutului: Forțele ruse au fost semiîncercuite

bangkokpost.com
razboi ucraina

Ucrainenii continuă să atace pozițiile militare ale rușilor, revendicând o nouă lovitură în Crimeea. Ținta a fost un depozit de muniții, izbucnind un incendiu de proporții cu care autoritățile de ocupație estimează că se vor lupta 2 zile.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de joi, 20 iulie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 20 iulie, ora 21.30: Kievul răspunde Kremlinului: Ucraina ameninţă cu atacarea navelor de pe Marea Neagră care s-ar îndrepta spre Rusia

content-image

Administraţia de la Kiev a avertizat, joi, că va considera nave militare suspecte vasele comerciale de pe Marea Neagră care se îndreaptă spre porturi din Rusia, după ce Moscova a ameninţat navele care circulă spre porturi ucrainene, anunță Mediafax.

Detalii aici

UPDATE 20 iulie, ora 19.52: WP: Ucraina a început să folosească pe linia fruntului bombele cu fragmentare trimise de SUA

content-image

Armata ucraineană a început să folosească în luptă muniții cu dispersie furnizate de Statele Unite, notează joi Washington Post, citând oficiali ucraineni.

Detalii aici

UPDATE 20 iulie, ora 18.28: Documente confidențiale: Încă din 2001, Marea Britanie era îngrijorată de o invazie rusă în Ucraina

content-image

Într-un memoriu confidențial din iulie 2001, consilierul pentru politică externă Roger Liddle s-a referit la "cel mai rău" scenariu al unei "intervenții a Rusiei în Ucraina", scrie LA LIBRE BELGIQUE.

Detalii aici

UPDATE 20 iulie, ora 17.45: Serghei Șoigu anunță oficial că a făcut prăpăd în porturile ucrainene: Au fost lovituri de represalii!

content-image

Ministerul rus al Apărării a declara joi că a continuat cu ceea ce numeşte "lovituri de represalii" împotriva Ucrainei şi a lovit ţinte în porturile Odesa şi Mikolaiv (Nikolaev) de la Marea Neagră, în a treia noaptea de atacuri consecutive, la câteva zile după ce Moscova a renunţat la un acord menit să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina, potrivit Reuters şi AFP, scrie Agerpres.

Detalii aici

UPDATE 20 iulie, ora 16.50: Kievul a gândit un plan prin care să dea o lovitură importantă Rusiei

content-image

Kievul îndeamnă companiile globale să se retragă din Rusia şi să se mute în Ucraina afectată de război, în timp ce Moscova continuă să sechestreze activele companiilor străine, relatează CNBC, informează News.ro.

Detalii aici

UPDATE 20 iulie, ora 14.53: Grupul Wagner este activ în Belarus - Antrenamente comune cu armata belarusă

Ministerul Apărării al Belarus a anunţat că Forțele Armate Belaruse continuă antrenamentele comune cu luptătorii Wagner. Forțele Armate din Belarus continuă antrenamentele comune cu luptători din cadrul companiei militare private ruse Wagner, a anuntat Serviciul de presă al Ministerului Apărării din Belarus, potrivit Gazeta.

Detalii aici

content-image

UPDATE 20 iulie, ora 13.40: Consulatul General al Chinei la Odesa, avariat în timpul atacului rusesc de noaptea trecută

Şeful Administraţiei Militare Regionale Odesa, Oleh Kiper, a raportat că, în urma atacului lansat de ruşi noaptea trecută asupra centrului regional, a fost avariată clădirea Consulatului General al Chinei. Deocamdată nu există informaţii suplimentare. Anterior, autorităţile ucrainene au raportat un mort şi mai multe persoane rănite, în urma bombardamentelor ruseşti din noaptea de miercuri spre joi.

content-image

 

UPDATE 20 iulie, ora 13.13: Ucrainenii pregatesc asaltul asupra Bahmutului: Forțele ruse au fost semiîncercuite

Forțele ruse din Bahmut au fost semi-încercuite, deoarece Ucraina a creat condiții pentru a recuceri orașul, a declarat generalul colonel Oleksandr Syrskyi pentru BBC pe 20 iulie.

Detalii aici

content-image

 

UPDATE 20 iulie, ora 13.10: Marea Neagră devine un teatru de război: rușii iau în vizor navele ucrainene și ar fi amplasat mine maritime suplimentare - VIDEO

Loviturile ruseşti asupra zonelor portuare ucrainene au continuat joi, după ce Rusia a avertizat în ajun că navele care se îndreaptă spre porturile ucrainene din Marea Neagră ar putea fi considerate ţinte militare, relatează Reuters.

Detalii aici

content-image

UPDATE 20 iulie, ora 12.22: Armata rusă a bombardat două sate din regiunea Herson

Armata rusă continuă să distrugă infrastructura civilă din regiunea sud-ucraineană Herson. Joi dimineaţă, ruşii au bombardat satele Dniprovske și Zolota Balka. Serviciul de presă al administrației militare regionale a transmis că, în Dniprovske, din cauza atacului de dimineață, școala și casele mai multor localnici au fost grav avariate. În Zolota Balka, a fost deteriorat acoperișul casei de cultură din localitate.

content-image

UPDATE 20 iulie, ora 11.48:  Pene de curent în Ucraina, din cauza bombardamentelor ruseşti şi a condiţiilor meteo

Ministerul Energiei de la Kiev raportează pene de curent în mai multe zone din Ucraina, în urma atacurilor ruseşti de noaptea trecută şi din cauza condiţiilor meteorologice - scrie, joi, ziarul Korespondent. Din cauza furtunilor, 152 de așezări au rămas fără curent electric în regiunile Transcarpatia (79), Lviv (44), Ivano-Frankivsk (26), Cernihiv (2) şi Sumi (1). De asemenea, din cauza atacului lansta de ruşi în timpul noapţii, o stație de energie din regiunea sudică Mikolaiv a fost avariată și deconectată, astfel că 263 de consumatori au rămas fără curent electric. În regiunea Odesa, 2.800 de abonați au rămas fără elergie electrică. Într-o situaţie similară se află şi abonaţi din regiunile Donețk, Zaporijjia, Sumi, Herson, Harkiv şi Cernihiv.

UPDATE 20 iulie, ora 11.16: Prezența mercenarilor Wagner în Belarus a declanșat alarma la Kiev - Ucraina își consolidează granița de nord

Comandantul Forțelor Întrunite ale armatei din Ucraina, Serhi Naev, susține că militarii consolidează granița de stat astfel încât aceasta să fie de nepătruns pentru invadatorii ruși, potrivit RADOR.

Detalii aici

content-image

UPDATE 20 iulie, ora 10.45: Vladimir Putin e în alertă maximă: stare de urgență declarată în Crimeea

Autoritățile din Crimeea, teritoriu anexat de Moscova în 2014, au declarat stare de urgență în zona atacului cu drone, anunță The Guardian.

Detalii aici

content-image

UPDATE 20 iulie, ora 9.25: Armata ucraineană anunță că a doborât noaptea trecută cinci rachete de croazieră și 13 drone de atac

Armata ucraineană a doborât cinci rachete de croazieră și 13 drone de atac lansate noaptea trecută de forțele ruse în regiunile de sud Mikolaiv și Odesa, au anunțat, joi, forțele aeriene ale Kievului. Potrivit anunțului, Rusia a lansat în total 19 rachete de croazieră și 19 drone, dar nu s-a precizat exact unde au lovit rachetele nedoborâte.

content-image

UPDATE 20 iulie, ora 8.55: Numărul militarilor ruşi ucişi pe frontul din Ucraina a depăşit 240.000

Forţele ucrainene au lichidat 530 de invadatori ruși, în ultimele 24 de ore, astfel că numărul militarilor armatei ruse ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 240.010 - potrivit unui raport publicat, joi, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 315 avioane și 310 elicoptere rusești. Au mai fost distruse 4.129 (+6) de tancuri ale armatei ruse, 8.065 (+6) de vehicule blindate, 4.592 (+19) de sisteme de artilerie, 433 (+3) de sisteme de apărare antiaeriană, 692 (+3) de lansatoare multiple de rachete, 7.134 (+29) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 3.918 (+33) drone, 1.293 (+14) de rachete de croazieră și tehnică specială (685 de unități).

UPDATE 20 iulie, ora 07.15: Casa Albă: războiul se apropie periculos de mult de teritoriul României (Informații declasificate)

Rusia plănuieşte atacuri asupra navelor comerciale care transportă cereale din Ucraina pe Marea Neagră pentru a da apoi vina pe Kiev, a afirmat miercuri un responsabil al Casei Albe, notează AFP, informează Agerpres.

"Armata rusă ar putea să-şi extindă vizarea" instalaţiilor şi mijloacelor de transport ale cerealelor Ucrainei "pentru a include atacuri asupra vaselor civile", a declarat pentru AFP Adam Hodge, purtător de cuvânt al Consiliului de Securitate Naţională al SUA.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 20 iulie, ora 07.10: Devenită recent membră a NATO, Finlanda închide un consulat al Rusiei, pe fondul amplificării tensiunilor bilaterale

Devenită recent membră a NATO, Finlanda închide un consulat al Rusiei, pe fondul amplificării tensiunilor bilaterale

Finlanda, devenită recent membră a NATO, a anunţat, miercuri, închiderea Consulatului rus din oraşul Turku, pe fondul tensiunilor cu Rusia, informează site-ul Tagesschau.de, potrivit Mediafax.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 20 iulie, ora 07.00: Ucraina solicită patrule militare pe Marea Neagră pe fondul ameninţărilor Rusiei

Administraţia de la Kiev a propus, miercuri, acordarea de către Naţiunile Unite a unui mandat pentru patrule internaţionale pe Marea Neagră, prin colaborarea cu Turcia şi Bulgaria, în scopul continuării exporturilor de cereale, pe fondul ameninţărilor Rusiei, conform Mediafax.

Mihailo Podoliak, consilier în cadrul Preşedinţiei Ucrainei, a declarat că este necesar un mandat din partea Naţiunilor Unite pentru crearea unei misiuni de escortare a navelor care transportă cereale din Ucraina pe Marea Neagră.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 20 iulie, ora 06.40: Kremlinul explodează la adresa Occidentului, după ce Ucraina a atacat Podul Crimeei: Înțelegem foarte bine

Kremlinul a acuzat miercuri Occidentul că este gata să închidă ochii în continuare la ceea ce a numit "atacuri teroriste" comise de Ucraina în interiorul Rusiei, informează agenţia Reuters. Două persoane au fost ucise şi un minor rănit luni după ce Moscova a anunţat că Ucraina a folosit drone navale pentru a ataca Podul Crimeei ce leagă Rusia de Peninsula Crimeea, pe care Rusia a anexat-o de la Ucraina în 2014, noteaza Agerpres.

Kievul spune că Crimeea este ucraineană şi că intenţionează să o ia înapoi cu forţa.

Continuarea aici

content-image

 

 

UPDATE 20 iulie, ora 05.10: Vladimir Putin este gata să revină în acordul privind cerealele cu condiția respectării condițiilor

Rusia a comunicat că a început să considere toate navele care navighează spre porturile ucrainene din Marea Neagră drept potenţiale transportoare de încărcături militare, anunță Rador.

Anterior în cursul acestei săptămâni, Moscova s-a retras din acordul care garanta trecere sigură pentru vasele care transportau grâne. Preşedintele rus, Vladimir Putin, a afirmat că este dispus să revină în acord imediat, dacă vor fi respectate anumite condiţii. "Am tot prelungit acel acord şi, în acest timp, am demonstrat anduranţă, răbdare şi toleranţă miraculoase.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 20 iulie, ora 03.05: Propaganda rusă continuă să folosească Al Doilea Război Mondial: Berlinul continuă să refuze să plătească despăgubiri locuitorilor din Leningrad

Berlinul continuă să refuze să plătească despăgubiri locuitorilor din Leningradul asediat (în cel de-Al Doilea Război Mondial, n.r.) - a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, relatează Interfax.

”În secolul al XXI-lea Germania plătește daune colaboratorilor care i-au predat poliției pe evrei și partizani, dar nu doreşte să plătească daune pentru locuitorii oraşului Leningrad care au supraviețuit asediului”, a scris ea în articolul său intitulat ”În memoria tuturor victimelor Holocaustului”, publicat de Rossiskaia Gazeta.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 20 iulie, ora 01.30: Aliații lui Putin sunt infailibili! Brazilia, Venezuela și Cuba au blocat noi sancțiuni la Summit-ul UE-CELAC

Reuniţi la Bruxelles, liderii ţărilor din Uniunea Europeană şi America Latină au încercat marţi să-şi pună în valoare relaţiile strânse, dar divergenţele referitoare la războiul declanşat de Rusia împotriva Ucrainei au marcat primul lor summit din ultimii opt ani, comentează AFP, notează Agerpres.

În declaraţia finală a reuniunii, liderii europeni şi latino-americani şi-au exprimat ''îngrijorarea profundă legată de războiul în desfăşurare contra Ucrainei'', fără a menţiona totuşi Rusia. Nici măcar această formulare nu a putut fi adoptată cu unanimitate, Nicaragua refuzând să subscrie.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.