Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 21 martie 2023 - Lupte crâncene pe front în 'noul Bahmut' / Șeful Wagner a avertizat că o ofensivă ucraineană este iminentă

harriman.columbia.edu
razboi ucraina

În cea de-a 390-a zi de război, președintele chinez Xi Jinping a vizitat Moscova și a fost primit la Kremlin de către Vladimir Putin.Beijing descrie vizita ca fiind "o misiune de pace", dar oficialii americani și europeni sunt sceptici și avertizează că, mai degrabă, Xi ar putea alimenta războiul total declanșat de Putin în urmă cu mai mult de un an asupra Ucrainei.STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de marți, 21 martie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE - 21 martie, ora 22.23: Un fost președinte crede că victoria Ucrainei împotriva Rusiei este inevitabilă

Fostul preşedinte georgian deţinut Miahail Saakaşvili consideră că victoria Ucrainei împotriva Rusiei este ”inevitabilă” şi că ea va transforma regiunea, relatează AFP, potrivit news.ro.

Continuarea aici.

UPDATE - 21 martie, ora 21.30: Preşedintele Zelenski va participa la summitul G7

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat marţi că va participa prin videoconferinţă la summitul G7 prevăzut să aibă loc în luna mai la Hiroshima, Japonia, relatează AFP.

"Am acceptat invitaţia (...) şi voi participa la summitul G7 la Hiroshima într-un format online", a declarat Zelenski în cadrul unei conferinţe de presă la Kiev alături de premierul japonez Fumio Kishida, în vizită în Ucraina.

Premierul Fumio Kishida s-a deplasat marţi la Bucea, oraş-martir situat lângă Kiev, devenit simbol al atrocităţilor ocupaţiei ruse, în cadrul primei sale vizite "istorice" în Ucraina. Kishida a devenit primul prim-ministru nipon care s-a deplasat într-o zonă de război după încheierea celui de-al Doilea Război Mondial.

UPDATE - 21 martie, ora 21.00 - Alertă la Kremlin: SUA vor accelera livrarea tancurilor Abrams către Ucraina

Departamentul de Apărare al SUA își va accelera furnizarea de tancuri Abrams către Ucraina, hotărând să trimită un model de tanc mai vechi recondiționat din stoc, a informat Associated Press pe 21 martie, citând oficiali americani nenumiți.

Continuarea aici.

UPDATE - 21 martie, ora 20.38 - Volodimir Zelenski pare să lase de la el. Președintele Ucrainei aşteaptă telefonul lui Xi Jinping

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a afirmat marţi seară că aşteaptă "dialog" cu Administraţia de la Beijing pe tema iniţiativelor de negocieri, în contextul în care preşedintele Chinei, Xi Jinping, se află în vizită în Rusia.

Continuarea aici.

UPDATE - 21 martie, ora 20.00 - Vladimir Putin amenință Marea Britanie pe tema munițiilor cu uraniu sărăcit pentru Ucraina

Preşedintele rus Vladimir Putin a asigurat marţi că Rusia va "răspunde corespunzător" dacă Marea Britanie va furniza Ucrainei muniţii cu uraniu sărăcit, în timp ce ministrul rus al apărării Serghei Şoigu a avertizat că rămân tot mai puţini paşi de făcut înaintea unei potenţiale "coliziuni nucleare" între Rusia şi Occident.

Continuarea aici.

UPDATE - 21 martie, ora 19.19 - Războiul din Ucraina - Xi Jinping trebuie să dialogheze în mod direct cu Volodimir Zelenski

China trebuie să dialogheze ''în mod direct'' cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski dacă vrea ca planul său de pace să fie luat în serios, a susţinut marţi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, potrivit agenţiei France Presse, anunță Agerpres.

Continuarea aici

UPDATE - 21 martie, ora 19.00 - Planul de pace al Chinei, pe placul lui Putin

Multe puncte din planul de pace al Chinei referitor la Ucraina pot fi luate ca bază pentru o înţelegere atunci când Occidentul şi Kievul vor vrea să discute despre asta, dar deocamdată o astfel de disponibilitate nu există, a declarat Vladimir Putin marţi, în urma discuţiilor cu liderul chinez Xi Jinping, relatează TASS, potrivit news.ro.

Continuarea aici.

UPDATE - 21 martie, ora 18.50 - Maria Zaharova acuză un scenariu Iugoslav în Ucraina

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a condamnat marţi intenţia britanicilor de a trimite în Ucraina muniţie care conţine uraniu sărăcit, acuzând că acesta este "scenariul iugoslav", relatează TASS, potrivit news.ro.

Continuarea aici.

UPDATE - 21 Martie, ora 18.02: Ce a observat secretarul general al NATO, la întâlnirea dintre Vladimir Putin și Xi Jinping

NATO a "văzut unele semne" că Rusia a cerut probabil ajutor letal din partea Chinei pentru a susține războiul în Ucraina, a declarat marți secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, anunță CNN, potrivit Rador.

Continuarea aici.

UPDATE - 21 martie, ora 17.15: Marea Britanie trimite obuze cu uraniu sărăcit în Ucraina

Autoritățile britanice vor furniza Ucrainei obuze care conțin uraniu sărăcit și care au o eficiență sporită în distrugerea vehiculelor blindate, se afirmă în răspunsul scris publicat, luni, al adjunctului secretarului apărării al Regatului Unit, baronesa Annabel Goldie, la întrebarea unui membru al Camerei Lorzilor a Parlamentului britanic, Raymond Jolliffe, informează Rador.

"Pe lângă furnizarea Ucrainei a unei companii de tancuri de luptă principale "Challenger 2", vom furniza muniție, inclusiv obuze perforatoare care conțin uraniu sărăcit. Astfel de obuze sunt foarte eficiente împotriva tancurilor și vehiculelor blindate moderne" - se afirmă în declaraţia lui Goldie, care a fost publicată pe site-ul web al parlamentului.

UPDATE - 21 martie, ora 16.59: SUA accelează trimiterea tancurilor Abrams în Ucraina

Statele Unite vor accelera procesul de livrare de tancuri Abrams în Ucraina, trimițând modele mai vechi, M1-A1, ale principalului tanc de luptă american în locul versiunii mai moderne a tancului, au declarat doi oficiali americani.

Schimbarea va permite ca tancurile să ajungă încă din toamna acestui an, a declarat unul dintre oficiali, reducând astfel cu câteva luni din calendarul anterior, care ar fi putut dura un an sau mai mult. Marți dimineață, coordonatorul de comunicare strategică al Consiliului Național de Securitate al SUA, John Kirby, a declarat că SUA lucrează pentru a accelera livrarea tancurilor către Ucraina.

"Lucrăm la asta. Există unele schimbări pe care le puteți face în acest proces pentru a grăbi lucrurile. Pentagonul lucrează cât de repede poate", a declarat John Kirby

UPDATE - 21 martie, ora 16.35: ucrainenii se plâng de avioanele primite

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat, a declarat că furnizarea de avioane de tip MiG către armata ucraineană nu va schimba situația "pe cer", dar i-ar putea face pe aliații Kievului să trimită avioane de luptă F-16, informează RBC, relatează Rador.

Continuarea aici

UPDATE - 21 martie, ora 16.05: Rusia amenință indirect Japonia: gest militar cu avioane nucleare făcut de Moscova

Două bombardiere strategice ruseşti au zburat deasupra Mării Japoniei timp de peste şapte ore, a transmis marţi, printr-un comunicat, Ministerul Apărării rus, în contextul în care premierul nipon Fumio Kishida efectuează o vizită în Ucraina, relatează Reuters.

Continuarea aici.

UPDATE - 21 martie, ora 15.45: China acuză Japonia că ar vrea escaladarea războiului din Ucraina: avertisment după vizita premierului la Kiev

Vizita premierul japonez Fumio Kishida la Kiev nu este văzută cu ochi buni de China! Beijingul a avertizat Japonia să încerce să medieze pacea, „nu invers”.

Continuarea aici.

UPDATE - 21 martie, ora 15:25: Forțele ucrainene se plâng de avioanele primite: 'Aprovizionarea cu acest tip de aeronave nu va schimba situația!'

Purtătorul de cuvânt al Forțelor Aeriene ale Ucrainei, Iuri Ihnat, a declarat că furnizarea de avioane de tip MiG către armata ucraineană nu va schimba situația "pe cer", dar i-ar putea face pe aliații Kievului să trimită avioane de luptă F-16.

Continuarea aici.

UPDATE - 21 martie, ora 15.22: Putin a anunţat că a examinat cu Xi Jinping aspecte de pe agenda externă și relațiile bilaterale

Președintele rus, Vladimir Putin, a declarat că a avut timp să discute aspectele internaționale actuale și relațiile bilaterale cu președintele chinez, Xi Jinping, relatează Rador. "Au fost examinate atât aspecte de actualitate cu caracter internațional, cât și relațiile bilaterale'', a susţinut Putin, în deschiderea întâlnirii. Din partea Rusiei la discuții participă vicepreședintele Consiliului rus de Securitate, Dmitri Medvedev, prim-viceprim-ministrul Andrei Belousov, ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, și alţi înalţi oficiali ruşi.

UPDATE - 21 martie, ora 15.03: Consilierul prezidențial ucrainean Podolyak respinge încetarea focului

Mykhailo Podolyak, consilierul președintelui ucrainean Volodimir Zelenski, este sceptic cu privire la propunerile pentru o posibilă încetare a focului. „Orice încercare de a 'îngheța' conflictul, de a-l prelungi, de a încheia o 'încetare a focului' va însemna un singur lucru - un război neterminat care mocnește în inima Europei și o erodare constantă a bazelor securității globale", a scris Podolyak pe Twitter. "Trageți concluziile corecte și nu folosiți cuvântul 'pace' în interesul rusesc."

UPDATE - 21 martie, ora 14.46: Atac cu dronă la o staţie de pompare Transneft în regiunea rusă Briansk

Ucraina a atacat marţi cu dronă o staţie de pomparea petrolului Transneft, la Novozîbkov, în Briansk, o regiune rusă situată în apropiere de frontieră - fără să facă victime -, acuză guvernatorul regiunii Aleksandr Bogomaz, relatează AFP, relatează News.ro. ”Forţele armate ucrainene au folosit o dronă pentru a ataca teritoriul staţiei de pompare a petrolului la Novozîbkov, care aparţine Transneft”, acuză într-o postare pe Telegram guvernatorul regiunii ruse Briansk Aleksandr Bogomaz. ”Nicio victimă nu a fost semnalată”, anunţă el.

UPDATE - 21 martie, ora 14.44 - Negocieri în format restrâns

Marți, 21 martie, la Kremlin au început negocierile dintre președintele rus Vladimir Putin și președintele chinez Xi Jinping într-un format restrâns. Întâlnirea are loc la Marele Palat al Kremlinului.

UPDATE - 21 martie, ora 14.22: Xi anunță că face din relaţia sa 'strategică' cu Rusia o 'prioritate'

Preşedintele chinez Xi Jinping a afişat marţi în Rusia, în a doua zi a vizitei sale de stat, 'prioritatea' pe care o acordă relaţiilor 'strategice' între Moscova şi Beijing, două 'mari puteri'. Deplasarea sa la Moscova răspunde unei 'logici istorice ' a spus Xi, căci 'suntem cele mai mari puteri vecine şi parteneri strategici la toate nivelurile', a adăugat el.

Continuarea aici.

UPDATE - 21 martie, ora 14.08: Ultimă oră: Ucraina anunță că flora Rusiei din Marea Neagră e prinsă în capcană

Şefa centrului de presă a Comandamentului Operaţional "Sud" din Ucraina, Natalia Humeniuk, susţine că Flota Rusă de la Marea Neagră a ajuns, practic, prinsă în capcană și, chiar dacă ar vrea să se retragă din regiune, nu are o astfel de posibilitate.

Continuarea aici.

UPDATE - 21 martie, 0ra 13.51 - UE trimite 1,5 miliarde de euro către Ucraina

Uniunea Europeană a transferat Ucrainei 1,5 miliarde de euro, suma respectivă reprezentând a doua tranșă din asistența macrofinanciară în valoare de 18 miliarde de euro - transmite RBC. "Astăzi (marţi, n.r.), am transferat încă 1,5 miliarde de euro către Ucraina" - a scris pe Twitter şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Potrivit acesteia, sprijinul respectiv ajută Ucraina să funcționeze, să se apere şi să-şi continue calea spre UE.

Ursula von der Leyen a subliniat că acest ajutor sprijină reformele, inclusiv buna guvernare și stabilitatea financiară a Ucrainei.

UPDATE - 21 martie, ora 13.37: Forțele armate ucrainene și-au anunțat strategia militară pentru cucerirea peninsulei Crimeea: se prefigurează lupte crâncene

Şefa centrului de presă a Forţelor de Apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a comentat exploziile de luni seară din nordul Crimeii, peninsulă temporar ocupată de ruşi, relatează RBC, potrivit Rador.

Continuare aici.

UPDATE - 21 martie, ora 13.31: Condițiile pentru oprirea războiului impuse de Rusia în pline negocieri între Vladimir Putin și Xi Jinping

Ministerul de Externe al Rusiei a exclus marţi patru ţări dintr-un eventual efort de mediere a conflictului în Ucraina, subliniind într-o declaraţie pentru agenţia oficială de presă RIA Novosti, că SUA, Regatul Unit, Franţa şi Germania nu pot avea pretenţii la un rol de mediatori neutri în procesul de pace în Ucraina, întrucât sunt implicate în conflictul cu Rusia, relateză Agerpres. De precizat că în paralel, la Moscova, au loc tratative între președintele chinez Xi Jinping și cel rus Vladimir Putin.

Continuarea aici.

UPDATE - 21 martie, 0ra 13.03 - Lupte crâncene la Bakhmut

Comandantul Forțelor Terestre ale Ucrainei, Oleksandr Sirski, a raportat, marţi, că lupte intense sunt în desfășurare în direcția Bahmut, unde ocupanții ruşi încearcă să avanseze spre centrul oraşului.

Cu toate acestea, a subliniat Sirski, forțele ucrainene nu permit armatei ruse să avanseze, informează Rador.

"Apărarea Bahmutului continuă. Lupte intense au loc pe toată linia frontului în zona de responsabilitate a Grupului de Forțe ”Est”. Echipamentele inamice, militarii și depozitele lor sunt constant distruse în direcția Bahmut" - a afirmat oficialul militar ucrainean.

UPDATE - 21 martie, ora 12.52: NATO dezvăluie lovitura secretă pregătită de Ucraina: 'Să rupă podul terestru spre Crimeea' (Bild)

NATO e convinsă că armele furnizate în prezent de Occident către Ucraina vor fi folosite pentru a alunga armata rusă din sudul și estul Ucrainei încă din luna mai. Însă marea lovitură ar putea să fie dată în Crimeea. Cel puțin asta a declarat un înalt oficial al alianței militare în fața jurnaștilor străini la o întâlnire, relatează publicația germană Bild, care nu îi relevă numele sau funcția.

Continuarea aici.

UPDATE - 21 martie, ora 12.37: Zelenski, prins între ciocan și nicovală: vrea relații bune cu China, în timp ce Occidentul privește cu scepticism regimul chinez (analiză Politico)

Volodimir Zelenski dorește să mențină relații bune cu China, în pofida criticilor din unele părți care susțin că o astfel de apropiere ar putea îndepărta Ucraina de Occident, relatează publicația POLITICO într-o analiză.

Continuarea aici.

UPDATE - 21 martie, 0ra 12.19 - Atac cu drone asupra stației Drujba

Un atac cu drone a avut loc pe teritoriul stației de pompare a petrolului Drujba, relatează Baza.

Acest incident a fost al patrulea din ultimele zile, precizează publicația. Potrivit sursei, atacul a avut loc în jurul prânzului zilei de luni, 20 martie. De această dată, o dronă a aruncat muniție. Baza relatează că nimeni nu a fost rănit și că nu există pagube. Dispozitivul a fost dezamorsat de genişti.

UPDATE - 21 martie, 0ra 11.43 - Rușii susțin că au respins atacurile din Crimeea

Ocupaţia rusă anunţă marţi că a doborât luni drone ucrainene în Crimeea, la două zile după o vizită a preşedintelui rus Vladimir Putin în această peninsulă ucraineană anexată de Rusia în 2014, relatează AFP.

Luni seara, ”apărarea antiaeriană a respins un atac cu dronă în apropiere de oraşul Djankoi, în Crimeea”, anunţă într-un comunicat Comitetul rus de anchetă, un organ însărcinat cu cele mai importante investigaţii.

Continuarea aici

UPDATE - 21 martie, 0ra 10.56 - Ucraina anunță noi atacuri în Crimeea

Şefa centrului de presă a Forţelor de Apărare din sudul Ucrainei, Natalia Humeniuk, a comentat exploziile de luni seară din nordul Crimeii, peninsulă temporar ocupată de ruşi. Potrivit acesteia, exploziile de la Djankoi transmit un semnal clar rușilor: distrugerea logisticii ocupanţilor va continua, așa că rușii ar trebui să părăsească peninsula.

"Dacă ne amintim cum arată harta Crimeii temporar ocupate, în special legăturile feroviare, vedem că Djankoi este o stație de legătură. La începutul invaziei la scară largă, se spunea că distrugerea logisticii ar fi principala modalitate care ar influența schimbarea modului în care inamicul înțelege ce are de făcut în Crimeea. Deocamdată a fost indicată o direcţie clară, astfel încât să se înțeleagă că trebuie să plece" - a afirmat Humeniuk

UPDATE - 21 martie, 0ra 10.04 - Se dau lupte grele în orașul Avdiivka

Se dau lupte grele la Avdiivka! Forțele armate rusești se luptă să prindă în „clește” forțele ucrainene (în fapt o încercuire de tipul celei folosite și la Bahkmut). Este pentru a cincea zi în care cele două părți se atacă puternic și raportează pierderi semnificative. Ultima confirmare a venit de la Igor Ghirkin, blogger militar rus, veteran al armatei ruse şi fost ofiţer al Serviciului Federal de Securitate (FSB).

„Lupte aprige au avut loc în apropiere de Avdiivka pentru a cincea zi. Unitățile noastre încearcă să captureze orașul din sud și din nord și să-l încercuiască. Pe ambele părți - pierderi foarte grave de forță de muncă și echipamente. Până ieri seară, Forțele Armate ale Federației Ruse au reușit să realizeze progrese atât spre sud, cât și spre nord”, a spus Ghirkin.

Continuarea aici

UPDATE - 21 martie, 0ra 9.47 - Kievul așteaptă o convorbire între Zelenski și Xi Jinping

Kievul așteaptă confirmarea unui posibil apel telefonic între președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, și liderul chinez, Xi Jinping, a declarat vicepremierul ucrainean, Irina Vereșciuk, într-un interviu publicat marți.

„Nu știu, așteptăm confirmarea”, a spus Vereşciuk când a fost întrebată dacă va avea loc un apel între cei doi lideri.

"Ar fi o mișcare importantă. Au lucruri să-şi spună", a declarat Vereşciuk pentru cotidianul italian Corriere della Sera

UPDATE - 21 martie, 0ra 9.17 - Ucrainenii au doborât dronele rusești Supercam S350

Şeful Administraţiei Militare Regionale Mikolaiv, Vitali Kim, a anunţat că, luni după-amiază, armata ucraineană a doborât două drone de recunoaștere rusești de tip Supercam S350.

"Ieri (luni, n.r.), între 16:00 şi 16:30, în regiunea Mikolaiv, două drone de recunoaștere rusești Supercam S350 au fost distruse de forțele și mijloacele de apărare antiaeriană ale Comandamentului Aerien Sud" - a scris Kim pe Telegram.

Oficialul a subliniat că, în cursul zilei de luni, în regiune nu au fost semnalate bombardamente

UPDATE - 21 martie, 0ra 9.01 - Rușii evacuează forțat populația din Herson

Centrul de rezistență națională din Ucraina "SPROTIV" raportează că rușii continuă să evacueze forțat populaţia din zona ocupată a regiunii Herson, operaţiunea fiind menită să contribuie la propaganda diseminată de ruși.

Potrivit centrului, rușii au dus cu forța localnici din orașului Oleșki, ocupat temporar, în orașul Ceaplinka. Așa-numita evacuare a fost efectuată din cauza presupuselor bombardamente ucrainene. Totodată, militarii ruşi au început să se instaleze în casele localnicilor care nu se mai află în oraş.

„Aici au loc din ce în ce mai multe jafuri. Așa arată ”eliberarea rusă” - înlocuirea populaţiei și jefuirea celor rămași”, notează SPROTIV.

UPDATE - 21 martie, 0ra 8.30 - Explozii puternice în Crimeea

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat luni că o explozie observată la Djankoi, în nordul peninsulei Crimeea, a distrus rachete de croazieră ruseşti destinate utilizării de către flota rusă din Marea Neagră, relatează Reuters.

"O explozie în oraşul Djankoi din nordul Crimeei ocupate temporar a distrus rachete de croazieră ruseşti Kalibr-KN în timp ce erau transportate pe calea ferată", a declarat principala direcţie de informaţii a Ministerului Apărării (SBU) în postări pe reţelele sociale.

Continuarea aici.

UPDATE - 21 martie, 0ra 7.45 - Premierul Japoniei merge în vizită la Kiev

Premierul japonez Fumio Kishida se va întâlni marţi cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski în timpul unei vizite surpriză la Kiev, pentru a-i oferi "solidaritate şi sprijin neclintit", a anunţat Ministerul de Externe al Japoniei, potrivit AFP.

Kishida este ultimul lider G7 care a vizitat ţara devastată de război şi a fost supus unor presiuni tot mai mari pentru a face această călătorie, deoarece Japonia găzduieşte summitul grupului în luna mai.
El a declarat în repetate rânduri că o vizită la Kiev este "luată în considerare", deşi provocările legate de securitate şi logistică ar fi fost un obstacol major.

UPDATE - 21 martie, 06.00: Putin arată deschidere față de planul lui Xi Jinping pentru a rezolva conflictul din Ucraina

Vladimir Putin a declarat că va discuta planul în 12 puncte al lui Xi Jinping pentru "soluţionarea crizei acute din Ucraina", în timpul unei vizite foarte aşteptate la Moscova a preşedintelui chinez, transmite BBC. Suntem întotdeauna deschişi pentru un proces de negociere, a spus Putin, potrivit news.ro.

"Suntem întotdeauna deschişi pentru un proces de negociere", a declarat dl Putin, în timp ce liderii s-au numit reciproc "prieteni dragi". China a publicat luna trecută un plan pentru a pune capăt războiului - acesta include "încetarea ostilităţilor" şi reluarea discuţiilor de pace. Însă vineri, SUA au avertizat că planul de pace ar putea fi o "tactică de tragere de timp". Secretarul de stat american Antony Blinken a declarat: "Lumea nu ar trebui să se lase păcălită de nicio mişcare tactică a Rusiei, susţinută de China sau de orice altă ţară, pentru a îngheţa războiul în propriile condiţii". El a adăugat:"A cere o încetare a focului care nu include retragerea forţelor ruseşti de pe teritoriul ucrainean ar însemna, de fapt, să sprijine ratificarea cuceririi ruseşti."

Continuarea AICI

content-image

UPDATE - 21 martie, 04.47: Washingtonul cere președintelui Xi Jinping să solicite retragerea trupelor ruse din Ucraina

Administraţia de la Washington l-a îndemnat, luni seară, pe preşedintele Chinei, Xi Jinping, aflat în vizită în Rusia, să ceară retragerea totală a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, reafirmând că un armistiţiu în acest moment nu ar fi adecvat, întrucât ar confrma ocupaţia militară rusă.

"Îl încurajăm pe preşedintele Chinei să insiste pentru acest punct esenţial, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei, în conformitate cu prevederile Cartei ONU", a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Naţională de la Casa Albă.

"În schimb, suntem preocupaţi că Administraţia Chinei va reafirma apeluri pentru un armistiţiu astfel încât trupele ruse să rămână pe teritoriul suveran al Ucrainei. Orice armistiţiu care nu abordează retragerea trupelor ruse din Ucraina ar ratifica ocupaţia ilegală a Rusiei", a afirmat John Kirby, citat de CNN.

Anterior, John Kirby afirmase că Washingtonul urmăreşte atent întâlnirea preşedinţilor Rusiei şi Chinei, Vladimir Putin şi Xi Jinping, şi se opune unui armistiţiu în Ucraina în acest moment. "Urmărim foarte, foarte atent" vizita preşedintelui Xi Jinping la Moscova. "Apelul în sensul unui armistiţiu în acest moment ar ratifica, practic, cuceririle teritoriale ale Rusiei şi i-ar oferi domnului Putin mai mult timp pentru activităţi de echipare şi instruire, astfel încât să reia operaţiunile când va dori şi unde va dori", a susţinut John Kirby. El a subliniat că Administraţia de la Washington "va respinge" orice apel în sensul unui armistiţiu în acest moment în Ucraina.

Potrivit unor oficiali ruşi citaţi de agenţia RIA Novosti, întâlnirea informală a preşedinţilor Vladimir Putin şi Xi Jinping, desfăşurată la Kremlin, a durat patru ore şi jumătate. Marţi, Vladimir Putin şi Xi Jinping vor avea o întrevedere oficială, în cursul căreia vor semna o serie de acorduri bilaterale.

content-image

 

UPDATE - 21 martie, 04.19: Ucraina: rachete de croazieră rusești au explodat în timpul transportului către flota rusă din Marea Neagră, în regiunea Crimeea

Ministerul ucrainean al Apărării a declarat luni că o explozie observată la Djankoi, în nordul peninsulei Crimeea, a distrus rachete de croazieră ruseşti destinate utilizării de către flota rusă din Marea Neagră, relatează Reuters.

"O explozie în oraşul Djankoi din nordul Crimeei ocupate temporar a distrus rachete de croazieră ruseşti Kalibr-KN în timp ce erau transportate pe calea ferată", a declarat principala direcţie de informaţii a Ministerului Apărării (SBU) în postări pe reţelele sociale.

SBU a precizat că rachetele, concepute pentru a fi lansate de pe navele de suprafaţă ale flotei ruse din Marea Neagră, au o rază de acţiune operaţională de peste 2.500 de kilometri pe uscat şi de 375 de kilometri pe mare.

Ihor Ivin, şeful administraţiei din Djankoi instalat de ruşi, a declarat că oraşul a fost atacat de drone şi că un bărbat de 33 de ani a fost rănit de şrapnelul unei drone doborâte. Acesta a fost spitalizat şi viaţa nu îi este în pericol. TASS l-a citat pe Ivin spunând la televiziunea Krîm-24 că o casă, o şcoală şi o băcănie au luat foc, iar reţeaua electrică a suferit pagube.

Localnicii au declarat că s-au auzit explozii şi bubuituri şi o parte a oraşului a rămas fără curent electric. Propagandiştii ruşi susţin că a fost vorba de un atac cu drone ucrainene. Guvernatorul prorus al Crimeei, Serhi Aksionov, a declarat că sistemele ruseşti de apărare aeriană au acţionat în oraş, potrivit agenţiei ucrainene UNIAN.

content-image

 

UPDATE - 21 martie, 03.40: Planul UE de a accelera furnizarea de muniții către Ucraina este salutat de către președintele Zelenski

Volodimir Zelenski, a declarat că planurile Uniunii Europene de a accelera furnizarea de muniție către Ucraina îi oferă "încredere în unitatea noastră". "Această decizie valorează două miliarde de euro şi prevede atât livrarea imediată, cât și producția de muniție. Acesta este un demers strategic", a spus Zelenski, în discursul său de luni seară. "Ne dă încredere în unitatea noastră, în statornicia progresului către victoria împotriva statului terorist. Sunt recunoscător tuturor partenerilor noștri din Europa, tuturor celor care sunt cu adevărat dedicaţi să facă Europa puternică și liberă", a adăugat liderul ucrainean.

Anterior, ministrul apărării din Estonia, Hanno Pevkur, a declarat că, în urma unei întâlniri de la Bruxelles, statele membre ale Uniunii Europene au convenit asupra achiziției comune a unui milion de cartușe de 155 mm de muniție de artilerie pentru Ucraina.17 state membre ale UE și Norvegia au convenit să achiziționeze în comun muniție pentru "a ajuta Ucraina și a reumple stocurile naționale", a explicat, ulterior, Agenția Europeană pentru Apărare (EDA), într-un comunicat de presă. În discursul său de noapte, Zelenski și-a reiterat şi mulțumirile aduse Statelor Unite pentru cel mai recent anunț privind pachetul de ajutor militar. El a afirmat că pachetul de 350 de milioane de dolari este "tot ceea ce este cu adevărat necesar pentru a sprijini soldații noștri".

content-image

UPDATE - 21 martie, 01.30: În timp ce președintele Chinei se află la Moscova, un oficial al serviciilor secrete ucrainene a făcut o dezvăluire referitoare la Beijing

Nu există în prezent nicio dovadă că Beijingul furnizează arme Rusiei, a declarat luni un oficial al serviciilor de informaţii ucrainene, citat de CNN, în condiţiile în care preşedintele chinez Xi Jinping se află într-o vizită de trei zile la Moscova, pe fondul temerilor occidentale că va ajuta militar Rusia.

"Există cazuri în care regimul (lui Vladimir) Putin, Federaţia Rusă, achiziţionează drone, bunuri civile din surse deschise şi utilizează microcipuri din aceste bunuri. Cu toate acestea, nu au fost înregistrate dovezi de livrări de arme. Ucraina monitorizează îndeaproape", a declarat Andri Iusov, reprezentant al serviciului de informaţii al armatei din Ucraina (SBU), la televiziunea naţională.

Continuarea AICI

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.