Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 4 aprilie 2023 - Rusia amenință Finlanda, iar NATO avertizează cu riscul unui război în alte regiuni

capital.ro
razboi ucraina

Grupul Wagner susține că a capturat orașul Bahmut, dar Statul Major al Ucrainei a negat această informație și a declarat că armata ucraineană controlează orașul și respinge atacurile inamice. Belarusul a dezvăluit detalii despre planurile Rusiei de a desfășura arme nucleare tactice în țara lor, în apropierea frontierelor cu țările vecine membre NATO. STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de marți, 4 aprilie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE - 4 aprilie, ora 22.20: Statele Unite au anunţat marţi o nouă tranşă de ajutor militar pentru Ucraina, în valoare de 2,6 miliarde de dolari, inclusiv rachete antiaeriene Patriot şi muniţii de artilerie, transmite AFP. Pe listă se mai află şi rachete pentru lansatoarele de înaltă precizie HIMARS, precum şi piese de schimb, conform Agerpres.

Continuarea aici.

UPDATE 4 aprilie, ora 20.19: Preşedintele rus Vladimir Putin va prezida miercuri o reuniune a Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse pentru a analiza situaţia de securitate din regiunile ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie, anexate în septembrie anul trecut de Rusia, deşi pe teren le controlează doar parţial, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

Continuarea aici.

UPDATE - 4 aprilie, ora 19.24: Militari ai forţelor armate belaruse au început marţi să fie instruiţi în Rusia în utilizarea armelor nucleare "tactice", au indicat Moscova şi Minskul, după ce Kremlinul a anunţat recent că va trimite astfel de arme în Belarus, relatează AFP şi EFE, potrivit Agerpres.

Continuarea aici.

UPDATE - 4 aprilie, ora 18.30: Kievul nu crede amenințările Moscovei: 'Staționarea armelor nucleare în Belarus este o cacealma'

Continuarea aici.

UPDATE - 4 aprilie, ora 16.42: Belarusul a arestat cetăţeni polonezi, ucraineni şi baltici pentru spionaj

"Observăm că asupra Belarusului s-a intensificat notabil activitatea subversivă şi de spionaj", a semnalat şeful KGB-ului, Ivan Tertel, în timpul unei întâlniri cu preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko şi cu şeful Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin. El nu a precizat când au fost efectuate arestările la care s-a referit, dar declaraţia sa pare să fie un bilanţ pentru perioada scursă de la începutul invaziei ruse în Ucraina.

UPDATE - 4 aprilie, ora 16.30: Preşedinţii Putin și Lukașenko se vor întâlni la Moscova în perioada 5-6 aprilie

Președintele belarus Alexander Lukașenko va călători miercuri la Moscova, pentru două zile de discuții cu președintele rus Vladimir Putin, au anunțat oficiali de la Kremlin. Întâlnirea despre "probleme bilaterale și internaționale de actualitate" are loc înaintea unei reuniuni a Consiliului Suprem al Statului Uniunii din 6 aprilie, se menţionează în comunicatul de marți de la Kremlin.

Rusia și Belarus fac parte oficial dintr-un Stat al Uniunii, o uniune și o alianță fără granițe între cele două țări ex-sovietice. Rusia este principala susținătoare politică și financiară a Belarusului, iar preşedintele Lukașenko i-a permis omologului său rus să folosească teritoriul ţării sale ca bază de lansare a invaziei ruseşti de anul trecut. Luna trecută, Vladimir Putin a spus că Rusia va desfășura arme nucleare tactice în Belarus.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a declarat marţi că Rusia va spori capacităţile nucleare din Belarus ca răspuns la aderarea Finlandei la alianţa militară NATO.

UPDATE - 4 aprilie, ora 16.20: Forțele armate rusești au schimbat tatica în Ucraina

Forţele ruse utilizează zilnic aproximativ 20 de bombe aeriene ghidate 'cu planare' (glide bomb, în engleză) pe întreaga linie a frontului, pentru a nu-şi trimite avioanele în zona în care pot fi lovite de apărarea antiaeriană ucraineană, a declarat marţi un purtător de cuvânt al Forţelor aeriene ucrainene, Iuri Ignat, citat de EFE şi Unian, informează Agerpres.

Continuarea aici.

UPDATE - 4 aprilie, ora 15.50: Finlanda a devenit oficial membră NATO: Antony Blinken a asistat semnarea actelor

Finlanda a devenit marţi, în mod oficial, al 31-lea stat membru al NATO, după 30 de ani de nealiniere militară, relatează AFP. Ministrul finlandez de Externe a semnat documentul aderării şi i l-a înmânat secretarului de stat american Antony Blinken. Șeful NATO spune că aderarea a fost generată de Rusia.

Continuarea aici.

UPDATE - 4 aprilie, ora 15.40: Vladimir Putin e scos din sărite de inflație: Prioritatea numărul unu în stat e creșterea veniturilor populației.

Continuarea aici.

UPDATE - 4 aprilie, ora 15.20: Aderarea Finlandei la NATO: Condiția pentru dislocarea trupelor alianței pe teritoriul noului stat membru

Continuarea aici.

UPDATE - 4 aprilie, ora 15.00: Kremlinul ameninţă marţi cu ”contramăsuri”, după aderarea la NATO a Finlandei, şi cataloghează extinderea alianţei militare occidentale drept o ”atingerea la adresa securităţii” Rusiei, relatează AFP. Finlanda devine marţi al 31-lea stat membru al NATO, după ce a depus în mai o cerere de aderare, din cauza Războiului rus în Ucraina.

Continuarea aici.

UPDATE - 4 aprilie, ora 14.50: Submarinele nucleare ale Chinei și-au intensificat patrulările ceea ce a sporit tensiunea în Asia, potrivit Reuters, relatează Mediafax.

Continuarea aici.

UPDATE: - 4 aprilie, ora 14.41: ONU: Cel puțin 8.451 de civili uciși în război

Cel puțin 2.2023 de civili au fost uciși începând cu 8 aprilie 451, inclusiv 501 copii, potrivit Organizației Națiunilor Unite. În plus, au fost cel puțin 14.156 de răniți, inclusiv 991 de copii. Cu toate acestea, numărul real al victimelor din război este "mult mai mare", scrie biroul ONU pentru drepturile omului din Ucraina pe Twitter.

UPDATE - 4 aprilie, ora 12.56 - Cât a costat, de fapt, războiul din Ucraina: sumele astronomice investite de Occident și Rusia

Continuarea AICI

UPDATE - 4 aprilie, ora 11.59 - Șeful spionajului Extern din Rusia merge în Belarus, după ce Putin a anunțat plasarea de arsenal nuclear

Directorul Serviciului de Informații Externe al Federației Ruse, Serghei Narîşkin, a sosit la Minsk, relatează corespondentul Agenţiei de presă RIA NOVOSTI. Se menţionează că Narîşkin a ajuns la Palatul Independenței din Minsk, unde se va întâlni cu președintele Belarus, Aleksandr Lukașenko.

Ultima dată când directorul Serviciului de Informații Externe s-a întâlnit la Minsk cu liderul statului belarus a fost în luna octombrie 2020. Părțile rusă și belarusă au discutat atunci despre situația din jurul Statului Uniunea Rusia-Belarus, cooperarea dintre cele două state, în scopul protejării intereselor de eventuale amenințări.

UPDATE - 4 aprilie, ora 11.37 - Decizia lui Vladmir Putin, după atentatul cu bombă de la Sankt Petersburg

Continuarea AICI

UPDATE - 4 aprilie, ora 10.31 - Fregata amiral a Rusiei, teste cu rachete Kalibr și Oniks

După ce va efectua lansările de rachete Kalibr și Oniks, nava va reveni la întreprinderea navală Severnaia Verf pentru efectuarea unei revizii tehnice, iar ulterior va fi transferată în dotarea Flotei Ruse, a specificat o sursă militară rusă. În timpul testelor din zona de responsabilitate a Flotei Nordului, cea mai nouă fregată rusă Amiral Golovko va lansa rachetele Kalibr-NK și Oniks, care sunt în serviciul său, în dotarea sa, a specificat sursa TASS.

UPDATE - 4 aprilie, ora 09.33 - Volodin: Occidentul a transformat Ucraina în stat terorist

Președintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a menționat: 'cu teroriștii nu se negociază'. 'Sprijinul acordat pentru regimul de la Kiev din partea Statelor Unite și a Europei a dus la crearea unui stat terorist în Ucraina. Cu teroriştii nu se poartă negocieri, ei sunt distruşi', a declarat marţi preşedintele Dumei de Stat

UPDATE - 4 aprilie, ora 08.53 - Rușii atacă cu o dronă la Briansk

Guvernatorul regiunii Briansk, Aleksandr Bogomaz, a declarat că forțele armate ale Ucrainei au atacat un obiect din districtul Sevsk, folosind o dronă. "Nu s-au înregistrat victime. În urma aruncării unui dispozitiv exploziv, clădirea comisariatului raional militar a fost avariată", a scris Bogomaz pe canalul său de Telegram, luni.
El a adăugat că la fața locului lucrează serviciile de urgență. O jumătate de oră mai târziu, după atac, guvernatorul regiunii a raportat un caz similar comis asupra clădirii poliției. "Un alt atac (...) a fost comis asupra cartierului Sevsk. Cu ajutorul unui UAV, un dispozitiv exploziv a fost aruncat în apropierea clădirii Ministerului Afacerilor Interne al Ministerului Afacerilor Interne. Nu există victime", a precizat el.

UPDATE - 4 aprilie, ora 08.15 - Putin a desfășurat o puternică rețea secretă de spionaj în Ucraina înainte de invazia rusă, potrivit unui raport

Continuarea AICI

UPDATE - 4 aprilie, ora 07.40 - Serghei Lavrov: Rusia va trata mai dur Europa

Uniunea Europeană a devenit ostilă și "a pierdut" Rusia, iar Moscova va trata Europa într-o manieră dură dacă va fi nevoie, a declarat ministrul de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu publicat marți. "Uniunea Europeană «a pierdut Rusia». Dar este vina ei", a declarat Lavrov pentru portalul Argumenty i Fatky.

"Țările membre UE și liderii UE sunt cei care declară deschis că este necesar să provoace, așa cum o numesc ei, o înfrângere strategică Rusiei."

Lavrov a precizat că Rusia a decis cum să abordeze Europa, care aprovizionează "regimul criminal" de la Kiev cu arme și instructori.

"Ca răspuns la pașii ostili, vom acționa într-o manieră mai dură dacă va fi necesar, în funcție de interesele naționale ale Rusiei și a principiilor de reciprocitate acceptate în practica diplomatică".

UPDATE - 4 aprilie, ora 05:40: Odesa, lovită de drone rusești marți dimineața

Drone ruseşti au lovit portul strategic ucrainean Odesa, au anunţat marţi dimineaţă autorităţile locale, adăugând că au fost înregistrate "pagube", relatează AFP, citat de news.ro.

"Inamicul tocmai a lovit Odesa şi districtul Odesa cu drone de atac", au precizat autorităţile locale într-un comunicat pe Facebook, referindu-se la vehicule aeriene fără pilot.

"Există pagube", a precizat declaraţia, fără a oferi mai multe detalii.

Continuarea AICI

 

UPDATE - 4 aprilie, ora 04:35: Lavrov a avertizat că Moscova ar putea trata Europa într-un mod dur

Uniunea Europeană a devenit ostilă și "a pierdut" Rusia, iar Moscova va trata Europa într-o manieră dură dacă va fi nevoie, a declarat ministrul de Externe, Serghei Lavrov, într-un interviu publicat marți, informează Rador.

"Uniunea Europeană «a pierdut Rusia». Dar este vina ei", a declarat Lavrov pentru portalul Argumenty i Fatky. "Țările membre UE și liderii UE sunt cei care declară deschis că este necesar să provoace, așa cum o numesc ei, o înfrângere strategică Rusiei."

Continuarea AICI

content-image

 

UPDATE - 4 aprilie, ora 02:45: NATO încearcă să calmeze tensiunile, declarând că nu a observat nicio modificare în configurația forțelor nucleare ruse

Alianţa Nord-Atlantică nu a observat modificări în configuraţia forţelor nucleare ruse care să necesite măsuri suplimentare de apărare, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, în contextul anunţului Moscovei privind un plan de a transfera bombe atomice tactice în Belarus.

"Monitorizăm foarte atent ce face Rusia. Dar, până acum, nu am observat modificări în poziţionarea forţelor nucleare care să necesite schimbarea configuraţiei noastre", a afirmat Jens Stoltenberg, citat de postul de televiziune CNN.

Continuarea AICI

content-image

 

UPDATE - 4 aprilie, ora 01:00: Ucraina a respins afirmațiile Rusiei referitoare la capturarea "legală" a orașului Bahmut.

Ucraina a negat recentele afirmații ale Rusiei privind capturarea "legală" a orașului Bahmut, un oraș încleștat din regiunea Donețk. Comentariile oficialilor ucraineni au fost făcute după ce Evgheni Prigojin, fondatorul companiei paramilitare private Wagner Group, susținută de statul rus, a declarat că mercenarii săi au arborat steagul rusesc pe primăria orașului Bahmut, potrivit kyivindependent.com.

Prigojin a declarat pe 2 aprilie că Bahmut a fost "cucerit în mod legal", iar forțele ucrainene erau "concentrate în zona de vest" a orașului.

Șeful de cabinet al președintelui Zelenski, Andriy Yermak, a îndemnat la "o reacție calmă la falsurile care inventează o victorie, care nu există în realitate", adăugând că "Bahmut este Ucraina".

"Inamicul slăbește și încearcă să își acopere eșecurile cu noi falsuri despre capturarea Bahmutuli", a scris într-o postare pe Telegram generalul-colonel Oleksandr Syrskyi, șeful Forțelor Terestre ucrainene, după ce a vizitat sectorul Bahmut pe 3 aprilie.

Continuarea AICI

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.