Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 6 iulie - Rusia lovește puternic aproape de Polonia: Morți și răniți în urma atacului cu rachete în Liov

epthinktank.eu
razboi ucraina

Moscova acuză că Kievul plănuieşte un atac cu „bombă murdară” asupra centralei. Însă experții AIEA nu au găsit dovezi pentru niciuna dintre acuzații, dar au cerut rușilor acces suplimentar în centrală. Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, acuză Rusia că ar fi plasat dispozitive explozive pe acoperișurile centralei nucleare de la Zaporojie, cea mai mare din Europa şi care este ocupată de trupele invadatoare încă de la începutul războiului.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de joi, 6 iulie 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 6 iulie, ora 22.40: Zelenski îl ceartă pe Radev după refuzul Bulgariei: Ce ați face? Ați spune: Putin, ia teritoriile bulgare?

Președintele bulgar Rumen Radev a refuzat furnizarea de muniție către Ucraina ceea ce a provocat o reacție dură din partea lui Zelenski, aflat în vizită la Sofia:  Declarația pe care ați semnat-o este un pas important, dar nu susțin furnizarea de muniție, notează Nova News.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 22.19: Foşti oficiali americani s-au întâlnit în secret cu Serghei Lavrov: Ce au pus la cale (NBC)

Foşti oficiali americani au purtat discuţii secrete cu cetăţeni ruşi apropiaţi Kremlinului, inclusiv cu ministrul de externe Serghei Lavrov, pentru a discuta despre viitorul Ucrainei, a relatat joi NBC, transmite EFE, potrivit Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 22.07: Planul Ucrainei după război pentru a se apropia de standardele NATO / Anunțul făcut de premierul Denys Shmyhal

Ucraina intenționează să treacă la o armată profesionistă după încheierea războiului cu Rusia, a anunțat joi premierul ucrainean Denys Shmyhal.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 21.20: VIDEO - Arde Cafe Paușkin, un local legendar din Moscova

Trei persoane au fost rănite într-un incendiu în nordul Moscovei, unde se află studiouri de teatru și dans, potrivit Direcției Principale a Capitalei - Ministerului Situațiilor de Urgență al Federației Ruse.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 21.05: Bilanţul bombardamentelor ruse din Liov a ajuns la cinci morţi şi zeci de răniţi

Cel puţin cinci persoane au fost ucise, iar alte zeci au fost rănite în atacul cu rachete efectuat joi de armata rusă asupra oraşului Liov, situat în vestul Ucrainei, conform noului bilanţ anunţat de autorităţile ucrainene, informează Mediafax.

Primarul oraşului Liov, Andrii Sadovij, a declarat joi după-amiază, potrivit site-ului Tagesschau.de, că bilanţul atacurilor ruse este de cinci morţi şi 37 de răniţi.

Atacurile cu rachete au vizat imobile rezidenţiale, acesta fiind cel mai amplu atac asupra infrastructurii civile din Liov de la începerea invaziei militare ruse, în februarie 2022.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat că forţele militare ucrainene vor avea o "ripostă dură" la acest atac.

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 21.00: CIA și Vladimir Putin ar fi avut o înțelegere cu privire la regulile războiului din Ucraina, chiar înainte de invazie (Newsweek)

CIA a avut un rol central în război chiar înainte de a începe, informează publicația Newsweek, într-un material amplu în care arată încrengăturile din lumea serviciilor secrete din Ucraina, dar și legăturile americanilor cu Vladimir Putin, chiar înainte de invazie. La începutul administrației sale, Biden îl numește pe William Burns în privința problemelor globale - un operator clandestin capabil să comunice cu liderii străini în afara canalelor normale, cineva care să ocupe un spațiu geopolitic important între deschis și „ascuns” și un oficial care să organizeze munca în arena care există între ceea ce este strict militar și ceea ce este strict civil.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 20.22: NATO monitorizează atent activităţile Grupului Wagner: 'Pe Prigojin l-am observat în unele deplasări, dar nu voi furniza mai multe detalii'

Alianţa Nord-Atlantică monitorizează atent activităţile Grupului Wagner, a afirmat joi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, pe fondul informaţiilor privind deplasările lui Evgheni Prigojin, directorul organizaţiei paramilitare ruse.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 20.15: Lukașenko, mesaj pentru Occident: Dacă nu vreţi ca Rusia să câştige, aşezaţi-vă la masa negocierilor

Dacă Occidentul doreşte ca Rusia să nu învingă în Ucraina este necesar să se aşeze la masa negocierilor şi să se ajungă la o înţelegere, a declarat preşedintele belarus Aleksandr Lukaşenko în cadrul unei întâlniri cu presa străină şi belarusă, potrivit agenţiei oficiale de presă belaruse BELTA, notează Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 19.23: E oficial – CSAT a aprobat centrul de antrenament pentru instruirea piloților ucraineni pe F-16

În România va fi înființat un centru regional pentru instruirea piloților care operează pe avioanele militare F-16.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 18.15: Mișcarea curajoasă a lui Zelenski - Liderul de la Kiev merge la Istanbul pentru a-l întâlni pe Erdogan

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se va deplasa vineri la Istanbul, unde va fi primit de şeful statului turc, Recep Tayyip Erdogan, a anunţat joi presa din Turcia, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 17.40: Dmitri Medvedev se prăpădește de râs: 'Cocaina de la Casa Albă era pentru puștiul de la Kiev!'

Dmitri Medvedev, șeful adjunct al Consiliului de Securitate al Rusiei, a sugerat că cocaina găsită recent la Casa Albă era destinată „puștiului de la Kiev", o referire aparentă la președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 17.26: Noua metodă prin care sunt 'executați' miliardarii incomozi din Rusia: Vladimir Putin și-a asigurat 'arma perfectă'

Directorul general al companiei ruse de internet Yandex, listată la bursa americană Nasdaq, este acuzat de un tribunal rus pentru presupuse infracţiuni în temeiul aşa-numitei legi împotriva ”propagandei LGBT”, a anunţat miercuri o notificare de pe site-ul instanţei, transmite Reuters.

Continuarea aici,

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 17.05: Human Rights Watch aruncă războiul în aer: Ucraina a folosit, cot la cot cu Rusia, bombe cu fragmentație asupra ucrainenilor

Atât forţele ruse, cât şi cele ucrainene au folosit muniţii cu fragmentaţie care au ucis civili ucraineni, informează joi Human Wrights Watch într-un raport, în contextul în care SUA analizează o solicitare de astfel de dispozitive din partea guvernului ucrainean, relatează Reuters.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 16.40: REUTERS: Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei declară că Ucraina a coordonat anul acesta zeci de atacuri cu drone în Crimeea

Secretarul Consiliului de Securitate al Federației Ruse, Nikolai Patrușev, a declarat joi că Ucraina a coordonat peste 70 de atacuri cu drone în Crimeea în cursul acestui an și a atacat, de asemenea, regiunile Krasnodar și Rostov din sudul Rusiei, a transmis agenția de presă RIA, relatează Rador. „Țintele, de regulă, sunt infrastructura energetică și industrială, a căror distrugere sau deteriorare amenință viața pașnică și sănătatea umană”, a declarat Patrușev la o întâlnire la Krasnodar privind securitatea sudului țării. Rusia a confiscat și anexat unilateral Crimeea din Ucraina în 2014, într-o mișcare nerecunoscută la nivel internațional. Kievul cere ca Moscova înapoieze Crimeea.

UPDATE 6 iulie, ora 16.37: FOTO - Ai putea să treci pe lângă Evgheni Prigojin fără să îl recunoști: imagini uluitoare cu șeful Wagner, cu perucă și barbă, îmbrăcat ca un personaj de film

Serviciul de securitate al Rusiei a distribuit poze din albumul personal al liderului Wagner, Evgheni Prigojin. Șeful Wagner apare cu barbă, perucă sau chiar și cu ochelari.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 15.37: Nicio ţară nu face la fel de multe reforme ca Ucraina în vreme de război (MAE ucrainean)

Nicio altă ţară nu se transformă atât de mult ca Ucraina în plin război, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului ucrainean de Externe, Oleg Nikolenko, ca reacţie la o declaraţie a secretarului de presă al Casei Albe, care afirmase că Kievul trebuie să facă reforme pentru a adera la NATO, relatează EFE, informează Agerpres.

"Nu există altă ţară în lume care să realizeze atât de multe reforme în condiţiile unui război la scară largă pe teritoriul său", a precizat Nikolenko, într-o notă postată pe contul său de Facebook, ca reacţie la cuvintele purtătoarei de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre.

Citându-l pe preşedintele american Joe Biden, Karine Jean-Pierre a declarat miercuri într-o conferinţă de presă că "Ucraina trebuie să realizeze reforme pentru a corespunde aceloraşi standarde ca orice alt stat membru al NATO înainte de a se alătura Alianţei Nord-Atlantice". Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe a adăugat că Biden crede că Ucraina este capabilă să realizeze acest lucru.

În schimb, purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean a declarat că "o reformă neterminată" este cea a "atitudinii Occidentului faţă de rolul Rusiei în arhitectura de securitate euro-atlantică".

"Când aliaţii noştri vor examina problema aderării Ucrainei la NATO fără a privi înspre Moscova va fi clar că invitarea Ucrainei de a se alătura Alianţei corespunde intereselor de securitate ale partenerilor" Kievului, a afirmat Nikolenko.

Purtătorul de cuvânt al MAE ucrainean - care a mulţumit SUA pentru toată asistenţă acordată Kievului - a declarat că intrarea Ucrainei în NATO "va fi un pas important pentru restabilirea păcii în Ucraina şi în Europa în general şi pentru a preveni o repetare a agresiunii ruse în viitor".

Ucraina speră să primească o invitaţie clară de a adera la NATO, odată ce războiul se va încheia, la summitul Alianţei din Lituania, preconizat să aibă loc în 11 şi 12 iulie la Vilnius.

UPDATE 6 iulie, ora 15.36: SUA, aşteptate să anunţe furnizarea de muniţii cu fragmentaţie Ucrainei (presă)

Statele Unite sunt aşteptate să anunţe furnizarea de muniţii cu fragmentaţie Ucrainei pentru a le folosi în războiul cu Rusia, potrivit ziarului New York Times, citat de Reuters, informează Agerpres.

Conform acestei surse, decizia ar urma să fie anunţată joi. Pentagonul consideră că muniţiile cu fragmentaţie vor ajuta armata ucraineană în contraofensiva pe care a lansat-o în urmă cu o lună pentru eliberarea teritoriilor ocupate de trupele ruse, dar care până în prezent a înregistrat doar înaintări minore.

Washingtonul nu a aprobat deocamdată furnizarea unor astfel de muniţii Ucrainei din cauza restricţiilor Congresului şi îngrijorărilor din rândul aliaţilor, dar Kievul a insistat pe lângă responsabilii americani să dea undă verde acestor livrări.

Interzise de mai mult de 120 de ţări, muniţiile cu fragmentaţie eliberează un mare număr de submuniţii de mici dimensiuni care pot ucide nediscriminatoriu pe o zonă extinsă, fiind astfel o ameninţare pentru populaţia civilă.

Atât Rusia cât şi Ucraina au folosit astfel de muniţii în războiul lor aflat în desfăşurare, omorând numeroşi civili, a avertizat tot joi Human Rights Watch, care a cerut SUA să nu livreze muniţii de acest fel Kievului.

UPDATE 6 iulie, ora 15.31: „Tensiunile scad” la centrala Nucleară Zaporojie, anunţă Kievul

Kievul anunţă joi că ”tensiunile scad” la centrala Nucleară Zaporojie, ocupată de Rusia în sudul Ucrainei, după ce cele două tabere s-au acuzat reciproc de o provocare iminentă, relatează AFP, informează News.ro.

”Tensiunile scad puţin câte puţin”, în urma ”unei munci puternice” a armatei şi diplomaţiei ucrainene şi a ”partenerilor noştri străini, care exercită presiuni” asupra Rusiei, anunţă într-o conferinţă de presă o purtătoare de cuvânt pe frontul de sud a armatei ucrainene, Natalia Gumeniuk.

Preşedinţia rusă anunţă joi că vizita preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski în Bulgaria arată voinţa Kievului de a antrena ”mai multe ţări” în Războiul din Ucraina.

”Regimul de la Kiev face tot ce poate cu scopul de a antrena (...) şi mai multe ţări în acest conflict”, acuză un purtător de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

”Numeroase ţări au intrat până peste cap în acest conflict, în mod direct sau indirect”, denunţă el.

”Acest subiect va fi abordat cu bulgarii”, acum, afirmă Peskov.

UPDATE 6 iulie, ora 14.58: Un depozit rusesc de muniţii a fost distrus la Makiivka, regiunea Doneţk

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a raportat, joi, distrugerea unui depozit foarte mare de muniţii aparţinând invadatorilor ruşi din Makiivka, regiunea Doneţk. Maliar a precizat că ruşii au depozitat acolo un număr semnificativ de obuze de artilerie și rachete pentru sistemul BM-21 "Grad".

UPDATE 6 iulie, ora 14.53: Staţie feroviară din regiunea Harkov, distrusă de bombardamente ruseşti

Parchetului Regional Haroiv raportează că o gară dintr-o localitate din regiune a fost complet distrusă, joi, în urma unui atac lansat de trupele invadatoare ruse.

"Pe 6 iulie, la ora 11:00, armata rusă a tras asupra stației feroviare Odnorobivka, din raionul Bohoduhiv. Potrivit datelor preliminare, a fost un atac de artilerie" - a detaliat instituţia. Parchetul a adaugat ca staţia a fost distrusă în totalitate, atacul fiind urmat de un incendiu de amploare.

UPDATE 6 iulie, ora 14.50: Rusia va permite accesul ambasadorului SUA la jurnalistul Evan Gershkovich pe bază „de reciprocitate” (Maria Zaharova)

Rusia îi va permite ambasadorului SUA la Moscova să-l viziteze pe jurnalistul Wall Street Journal arestat, Evan Gershkovich, „pe bază de reciprocitate”, a declarat joi purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova.

Ambasadorul Lynne Tracy a putut să-l viziteze pe Gershkovich săptămâna aceasta doar pentru a doua oară de când a fost reținut în martie pentru acuzații de spionaj, acuzații negate de jurnalist, angajatorul său și Washington.

Personalul ambasadei ruse a primit acces în aceeași zi la Vladimir Dunaev, un cetățean rus aflat în arest preventiv în Ohio, acuzat de infracțiuni cibernetice. Kremlinul a transmis săptămâna aceasta că au existat „anumite contacte” cu Statele Unite în privința cazului lui Gershkovich, dar „acestea trebuie derulate și continuate în tăcere deplină”.

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 14.45: Regiunea Herson - Bombardamente soldate cu cinci răniţi

Ocupanții ruși continuă să bombardeze localităţile din regiunea sud-ucrainană Herson. În urma bombardamentelor de joi dimineață, autorităţile ucrainene au raportat cinci victime.

Şeful regiunii, Oleksandr Prokudin, a transmis că, la Antonivka, ruşii au rănit o femeie de 73 de ani, care se afla pe stradă în momentul atacului. În Priozerne, o femeie de 71 de ani și un bărbat de 65 de ani au fost grav răniți în urma bombardamentelor. În atacurile din oraşul Herson, potrivit unor date preliminare, au fost rănite două persoane.

UPDATE 6 iulie, ora 14.40: Portrete ale familiei imperiale ruse, descoperite în Lavra Pecerska din Kiev

Comisia specială a Ministerului ucrainean al Culturii care îşi desfăşoară activitatea în Lavra Pecerska din Kiev a găsit într-una dintre camerele din complexul monahal portrete ale împăratului rus Nicolae al II-lea și ale soției sale.

Potrivit ministrului ucrainean al culturii, Oleksandr Tkacenko, membrii comisiei ministeriale au inspectat și sigilat, joi, trei spații ale Lavrei Pecerska, printre care şi reședința mitropolitului Onufrie. Tkacenko a remarcat că Biserica Ortodoxă Ucraineană, subordonată Moscovei, a ignorat complet reglementările sanitare și cele pentru situaţii în caz de incendiu.

UPDATE 6 iulie, ora 14.30: Polonia promite un răspuns "adecvat" în cazul unui atac terorist rusesc la Centrala Nucleară Zaporojie

Ministrul polonez de externe, Zbigniew Rau, a declarat că, în cazul unei lovituri rusești asupra Centralei Nucleare Zaporojie, răspunsul Varșoviei va fi unul "adecvat", deoarece un astfel de gest al ruşilor ar afecta teritorii NATO - potrivit Rzeczpospolita.

"Va fi o situație complet nouă. Prin urmare, vom răspunde în mod adecvat" - a afirmat ministrul. Totodată,

Zbigniew Rau a menționat că un astfel de atac terorist rusesc ar putea afecta o parte semnificativă a teritoriului NATO. "Prin urmare, acest lucru va necesita un răspuns. Și nu vă așteptați să vă spun exact care va fi acest răspuns" - a subliniat Rau.

UPDATE 6 iulie, ora 14.20: Autorităţile din Lviv au decretat două zile de doliu, în memoria celor ucişi în atacul cu rachete

Autoritățile orașului ucrainean Lviv au decretat două zile de doliu în memoria celor uciși de atacul rusesc cu rachete din noaptea de miercuri spre joi.

"Declarăm două zile de doliu la Lviv, în memoria celor care au murit în urma unui atac cu rachetă asupra orașului. Memorie eternă" - a scris transmis primarul din Lviv, Andri Sadovi.

Ukrinform aminteşte că, în noaptea de miercuri spre joi, rușii au lansat un atac cu rachete asupra oraşului vest-ucrainean Lviv, lovind infrastructură critică și o clădire rezidențială. În urma atacului, etajele 3 și 4 ale unei clădiri rezidențiale cu patru etaje au fost distruse. Patru persoane au fost ucise şi alte 37 au fost rănite.

Potrivit Forțelor Aeriene ale Ucrainei, ruşii au lansat din Marea Neagră rachete de croazieră Kalibr. Armata ucraineană a reușit să distrugă șapte din zece rachete lansate de ruşi. Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a dat asigurări că va exista cu siguranță un răspuns la atacul ruşilor.

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 14.15: Podoliak sugerează că Occidentul trebuie să accelereze furnizarea sprijinului militar către Ucraina

Mihailo Podoliak, consilier al şefului cancelariei prezidenţiale ucrainene, susţine că Occidentul trebuie să accelereze livrarea ajutoarelor necesare Ucrainei și să nu se mai teamă de prăbuşirea regimului rus. Într-un mesaj postat, joi, pe Twitter, consilierul scrie că fiecare rachetă lansată de ruşi asupra infrastructurii civile ucrainene ridică două întrebări.

"Oare transferul la timp de obuze, tancuri, rachete cu rază lungă de acțiune, aviație nu merită viețile ucrainene salvate? Să ne fie frică în continuare de căderea regimului rus, pentru că 'nu ştim ce să facem cu Rusia și ne e frică de haos acolo'? Sau este totuna, fiindcă, oricum, rachetele nu vor zbura mai departe de Kiev, Odesa și Lviv?" - a scris Podoliak.

Consilierul a transmis acest mesaj în contxtul celui mai recent atac cu rachete lansat de ruşi la Lviv. În noaptea de miercuri spre joi, armata rusă a bombardat oraşul cu rachete Kalibr. Patru oameni au murit şi peste 30 au fost răniţi, după ce ruşii au lovit un bloc de locuinţe.

UPDATE 6 iulie, ora 14.10: Rusia afirmă că va răspunde cu severitate maximă la orice atac al Ucrainei asupra centralei Zaporojie

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a declarat joi că Moscova va răspunde cu maximă severitate la orice atac ucrainean asupra centralei nucleare de la Zaporijjia.

Rusia şi Ucraina s-au acuzat reciproc de planuri de a ataca cea mai mare centrală din Europa, care este situată pe teritoriul regiunii ucrainene Zaporijjia, aflată sub controlul Rusiei, în apropierea liniei întâi a frontului, în conflictul cu Ucraina.

UPDATE 6 iulie, ora 14.05: Numărul morților după ruperea barajului hidrocentralei Kahovka a crescut la 53

Numărul morților după ruperea barajului de la hidrocentrala Kahovka (din regiunea Herson, ocupată de Rusia, n.r.) a crescut la 53. Potrivit serviciilor de urgență ruse, 139 de persoane au fost internate. Numărul total al morților în timpul ruperii barajului hidrocentralei Kahovka a ajuns la 53, au declarat joi serviciile de urgență pentru TASS.

'Au fost găsite cadavrele altor trei persoane, numărul total al morților a ajuns astfel la 53. 139 de persoane au fost internate', a specificat sursa.

În cursul dimineții de 6 iunie, Forțele Armate ale Ucrainei au lansat un atac cu rachete asupra hidrocentralei Kahovka, în urma căruia supapele au fost distruse și a început o descărcare necontrolată a apei. Distrugerea hidrocentralei a cauzat daune grave mediului, câmpurile agricole de-a lungul fluviului Nipru au fost inundate și există riscul umplerii cu nisip a Canalului Crimeea de Nord.

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 13.50: Peskov: Vizita lui Zelenski în Bulgaria arată că Ucraina încearcă să atragă cât mai multe ţări în conflict

Kremlinul a afirmat joi că vizita preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, în Bulgaria demonstrează că Kievul face tot ceea ce poate pentru a atrage în conflict cât mai multe ţări posibil.

Zelenski a afirmat că se află în capitala bulgară, Sofia, pentru discuţii cu preşedintele şi premierul ţării, pe tema unor chestiuni precum securitatea şi summitul NATO de săptămâna viitoare.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că discuţiile precum cele pe care le poartă Zelenski în Bulgaria nu vor afecta în mod semnificativ "operaţiunea militară specială" a Rusiei în Ucraina.

UPDATE 6 iulie, ora 13.45: Reacţie de la Kiev, după ce Statele Unite au transmis că Ucraina trebuie să implementeze reforme, înainte de a adera la NATO

Ministerul de Externe de la Kiev a transmis că Occidentul ar trebui să-și schimbe atitudinea față de Rusia în arhitectura sa de securitate, după ce Statele Unite au anunțat necesitatea unor reforme în Ucraina pentru ca ţara să poată adera la NATO.

Secretarul de presă al Ministerului ucrainean de Externe, Oleh Nikolenko, a declarat că Statele Unite sunt principalul aliat al Kievului în contracararea agresiunii armate a Rusiei şi a subliniat că ţara este foarte recunoscătoare tuturor americanilor care sprijină Ucraina. Acesta a subliniat că, în momentul de faţă, nu există un alt stat în lume, cu excepția Ucrainei, care să realizeze un număr atât de mare de reforme în condițiile în care pe teritoriul său se desfăşoară un război de amploare.

Nikolenko a adăugat că transformările interne fundamentale din Ucraina vor continua în mod inevitabil. "Totodată, credem că, în lume, o reformă rămâne neterminată - atitudinea Occidentului față de rolul Rusiei în arhitectura de securitate euroatlantică" - a scris Nikolenko pe o reţea socială.

Acesta a adăugat că, de îndată ce aliații Kievului vor analiza aderarea Ucrainei la NATO fără a ține cont de Federația Rusă, va deveni evident că acordarea invitației de aderare deja în acest stadiu este în interesul aliaților în materie de securitate. "Acesta va fi un pas important către restabilirea păcii în Ucraina și Europa în ansamblu și prevenirea reapariției agresiunii ruse în viitor" - a mai menţionat Oleh Nikolenko.

RBC aminteşte că reprezentantul oficial al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a afirmat recent că Ucraina ar trebui să implementeze reforme pentru a îndeplini standardele țărilor membre NATO, înainte de a adera la Alianță.

Între timp, Ucraina vrea ca NATO să adopte o decizie politică privind sprijinul pentru aderare după încheierea războiului deja la summitul de la Vilnius, care va avea loc în perioada 11-12 iulie. Președintele Volodimir Zelenski este de părere că există toate motivele ca ţara sa să fie acceptată în NATO. Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a transmis recent că, la summitul de la Vilnius, aliații vor decide apropierea Ucrainei de NATO.

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 13.30: Declaraţii făcute de Lukașenko despre posibilitatea iniţierii unor negocieri între Rusia și Ucraina

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că, deocamdată, se mai poate discuta despre pace cu Ucraina. Discuțiile de pace cu Ucraina pot avea loc în momentul de faţă, dar, după contraofensivă, acest lucru nu va fi posibil, a specificat președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, relatează TASS.

'Astăzi este posibil să discutăm cu Ucraina și să ajungem la acorduri de pace, am în vedere Rusia, ea va negocia', a adăugat președintele belarus. Potrivit lui Lukașenko, dacă Kievul decide să lanseze o contraofensivă, situația se va schimba semnificativ. 'Nu se ştie dacă vor mai dori să discute cu tine? Ucraina nu vede și nu înțelege acest lucru', a adăugat Lukașenko.

Șeful statului belarus a îndemnat partea ucraineană să se gândească acum când mai există o astfel de oportunitate. În momentul de faţă, potrivit lui, pe masa negocierilor există un pachet de chestiuni asupra cărora Kievul și Moscova ar putea încerca să ajungă la un acord. Lukașenko a mai menționat că reglementarea conflictului din Ucraina nu ar trebui să depindă de Washington. Lukașenko a dat asigurări că tensiunea dintre NATO și Rusia a intrat într-o fază fierbinte.

UPDATE 6 iulie, ora 13.25: Noi detalii despre atacul cu rachete de la Liov

Şeful Administraţiei Militare Regionale Lviv, Maksim Koziţki, a precizat că cea mai tânără victimă a atacului rusesc de noaptea trecută avea 21 de ani, iar cea mai în vârstă - 95.

"Cea mai tânără fată care a fost ucisă de o rachetă în propriul apartament, noaptea trecută, la Lviv, avea doar 21 de ani... Cea mai în vârstă persoană care a murit avea 95 de ani. Femeia a supraviețuit celui de-al Doilea Război Mondial, dar, din păcate, nu a supraviețuit raşismului (raşism - termen folosit de ucraineni la adresa invadatorilor ruşi, n.r.)" - a scris Koziţki pe Telegram.

Acesta a amintit că salvatorii continuă operaţiunile de salvare şi căutare la locul tragediei, pentru că sub dărâmături mai există oameni. Patru persoane au murit şi peste 30 au fost rănite, la Lviv, în noaptea de miercuri spre joi, în urma unui atac cu rachete Kalibr lansat de armata rusă.

UPDATE 6 iulie, ora 13.20: Lukașenko a declarat că Zelenski doreşte să atragă NATO într-un conflict cu Rusia

Președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că Ucraina va încerca să demonstreze puterea sa în faţa Rusiei, înainte de summitul NATO de la Vilnius. El a făcut această declaraţie la o întâlnire cu reprezentanții presei străine și din Belarus, relatează TASS.

Potrivit liderului belarus, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, va insista asupra faptului ca țara sa să fie admisă în NATO și ca Alianța Nord-Atlantică să intre în conflict. Lukașenko a adăugat că Zelenski a realizat în cele din urmă că nu va câștiga războiul şi a început treptat să emită pretenții împotriva celor care au împins țara în conflict. În primul rând, potrivit acestuia, el va solicita bani și arme noi.

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 13.15: Lukașenko a vorbit despre desfășurarea focoaselor nucleare rusești în Belarus

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukașenko, a declarat că un număr de focoase nucleare rusești au fost transferate în Belarus. Un anumit număr de focoase nucleare rusești au fost transferate pe teritoriul republicii, a precizat președintele Belarus, Aleksandr Lukașenko.

El a făcut această declaraţie la o întâlnire cu reprezentanții presei străine și ai celei din Belarus, relatează Agenţiei de presă TASS. Potrivit liderului Republicii Belarus, armele nucleare sunt desfășurate în țară doar în scopuri defensive.

UPDATE 6 iulie, ora 13.10: Zaharova, comentarii cu privire la consecințele cooperării Ucrainei cu țările occidentale

Purtătorul de cuvânt al Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, a afirmat că autoritățile de la Kiev ar pregăti teritoriul Ucrainei pentru a fi ocupat de Occident.

Maria Zaharova a adăugat că autoritățile ucrainene ar putea pregăti teritoriul țării lor pentru a fi ocupat de către Occident. Diplomatul rus a făcut acest anunț în cadrul unui briefing pe probleme actuale de politică externă. '

'Ei așteaptă, pregătesc teritoriul Ucrainei pentru a fi ocupat', a subliniat Zaharova.

UPDATE 6 iulie, ora 13.03: Letonia a refuzat să acorde azil unui ucrainean care nu a dorit să meargă la război împotriva Rusiei

Letonia a refuzat să acorde azil unui cetățean al Ucrainei care a declarat că nu sprijină ostilitățile din ţara sa și nu a dorit să participe la război împotriva Federației Ruse.

Potrivit portalului Delfi, cetăţeanul ucrainean a sosit în Letonia în august anul trecut și a cerut azil, susţinând că nu este de acord cu politica Ucrainei și că nu sprijină luptele care au loc în ţara sa. În Ucraina, bărbatul a vizitat biroul de înrolare în armată și a declarat că refuză să meargă la război. Acesta a afirmat că, în anul 2014, el și cei dragi lui au suferit din cauza ostilităților, iar casa și afacerea i-au fost distruse. În plus, bărbatul a declarat că a contractat infecții în timpul pe care l-a petrecut într-un adăpost antiaerian și a suferit traume psihologice.

Fugând din calea luptelor, bărbatul a cerut iniţial azil în Rusia, dar solicitarea i-a fost respinsă. Acesta nu a reușit să obțină azil nici în Spania, Elveția, Franța, Luxemburg, Germania, Belgia și Țările de Jos.

În 2021, bărbatul a fost expulzat din Ţările de Jos în Ucraina. Odată cu începutul invaziei ruse la scară largă, ucraineanul a plecat în regiunea Dnipropetrovsk și, ulterior, la Lviv, de unde a plecat în Rusia prin Crimeea, iar de acolo a decis să meargă în Letonia. Deși bărbatul a cerut azil politic, principalul său interes, potrivit afirmaţiilor sale, este tratamentul medical de care ar avea nevoie.

Departamentul pentru Cetățenie și Migrație din Letonia a refuzat să-i acorde ucraineanului statut de refugiat, astfel că dosarul a ajuns în instanță, unde contestaţia bărbatului a fost respinsă. Instanța nu a constatat că ucraineanul ar fi fost persecutat în Ucraina sau ar fi fost expus riscului de persecuție în legătură cu naționalitatea sa, apartenența la un anumit grup social sau din cauza opiniile politice. În hotărârea instanței, se arată că serviciul leton de securitate a emis un aviz conform căruia bărbatul ar putea amenința securitatea statului și a societății.

UPDATE 6 iulie, ora 12.55: Lukaşenko transmite Occidentului că orice "agresiune" va fi întâmpinată cu un răspuns imediat

Preşedintele belarus, Aleksandr Lukaşenko, a transmis Occidentului că nu sunt plănuite niciun fel de atacuri cu arme nucleare, însă orice semn de agresiune va fi întâmpinat cu un răspuns imediat, a transmis canalul proguvernamental de Telegram Pul Pervogo.

"Noi nu vom ataca pe nimeni cu arme nucleare. (Cât timp) nu vă atingeţi de noi, uitaţi de armele nucleare. Însă, dacă veţi comite o agresiune, răspunsul va fi instantaneu. Ţintele au fost stabilite", a spus Lukaşenko.

UPDATE 6 iulie, ora 12.50: Preşedintele Ucrainei a sosit într-o vizită de o zi în Bulgaria

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a sosit în vizită de o zi în Bulgaria. La Consiliul de Miniştri de la Sofia, Zelenski se va întâlni cu premierul bulgar, Nikolai Denkov, cu vicepremierul şi ministrul afacerilor externe, Maria Gabriel, precum şi cu conducerile grupurilor parlamentare care au iniţiat proiectul de declaraţie în sprijinul aderării Ucrainei la NATO.

Urmează să fie semnată o declaraţie comună privind integrarea euroatlantică a Ucrainei şi un memorandum de cooperare în domeniul energiei.

Joi după-amiază, Nikolai Denkov şi Maria Gabriel vor fi gazdele unei dezbateri la care vor participa Volodimir Zelenski, ambasadori, politicieni şi reprezentanţi ai societăţii civile. Evenimentul va fi transmis live pe pagina de Facebook a Consilului de Miniştri de la Sofia.

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 12.30: Revolta Wagner a fost mult mai amplă - Zelenski susține că aproape jumătate dintre regiunile Rusiei îl susțineau pe Prigojin

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că locuitorii a 18 sau 19 regiuni ale Federației Ruse au susținut rebeliunea lui Evgheni Prigojin, iar reprezentanții a 21 de regiuni au sprijinit acţiunile întreprinse de președintele Vladimir Putin, "ceea ce demonstrează starea de spirit dezechilibrată din societatea rusă", notează Ukrinform, potrivit Rador.

Zelenski a scris pe Telegram că, într-un interviu pentru CNN, a subliniat că înaintarea rapidă a reprezentanților Wagner în interiorul Rusiei și ocuparea unor regiuni arată, în special, că Putin nu controlează situația de securitate din regiunile ţării. Liderul de la Kiev a remarcat că aproape toată armata rusă se află pe teritoriul Ucrainei, motiv pentru care "wagneriţii" (membrii grupării Wagner, n.r.) au mărșăluit atât de ușor prin Rusia.

Continuarea AICI!

UPDATE 6 iulie, ora 12.10: Imagini în premieră din vila lui Prigojin. Media ruse au publicat fotografii realizate la percheziţii

Media ruse au difuzat miercuri seara imagini de la percheziţia din vila şefului grupului paramilitar Wagner, Evgheni Prigojin, întreprinsă la Sankt-Petersburg în timpul tentativei sale de rebeliune armată, la sfârşitul lui iunie, informează joi AFP, conform Agerpres.

Aceste imagini, în mod evident realizate de forţele de ordine şi date publicităţii deodată de media publice şi private ruse, arată o casă foarte mare şi luxoasă, cu un elicopter staţionat în grădină.

Continuarea AICI!

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 11.45: S-a aflat unde este, de fapt, Evgeni Prigojin: surpriză de proporții a liderului Wagner

Liderul Wagner, Evgheni Prigojin, este unul dintre cei mai urmăriți oameni ai momentului, iar zvonurile despre locațiile sale au curs fără încetare.

Președintele Belarusului, Aleksandr Lukașenko susține că Evgheni Prigojin nu se mai află în Belarus, ci la Sankt Petersburg.

Continuarea AICI!

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 11.39: Zelenski a recunoscut în presa americană: Contraofensiva e încetinită, apărarea e crâncenă

Contraofensiva Ucrainei a fost "încetinită" de apărarea crâncenă a Rusiei, a declarat preşedintele ucrainean, Volodimir Zelenski, într-un interviu exclusiv difuzat miercuri de postul de televiziune CNN. Zelenski a adăugat că livrările de arme occidentale au permis Ucrainei să înceapă ofensiva "mult mai devreme".

În interviul acordat jurnalistei CNN Erin Burnett, la Odessa, Zelenski a spus că în unele zone ale ţării armata nu poate "nici măcar să se gândească să înceapă" atacuri, pentru că nu deţine "armele adecvate", scrie Rador.

Continuarea AICI!

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 11.26: Human Rights Watch: Atât Rusia, cât şi Ucraina au folosit bombe cu dispersie care au ucis civili ucraineni

Atât forţele ruseşti, cât şi cele ucrainene au folosit muniţii cu dispersie care au ucis civili ucraineni, a afirmat Human Rights Watch într-un raport publicat joi, în condiţiile în care SUA analizează dacă vor răspunde sau nu solicitării guvernului ucrainean de a-i furniza astfel de arme, relatează Reuters, potrivit news.ro.

Human Rights Watch, un grup internaţional de apărare a drepturilor omului, a cerut atât Rusiei, cât şi Ucrainei să înceteze să mai folosească aceste arme şi a îndemnat SUA să nu le furnizeze.

Continuarea AICI!

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 11.01: Ministerul Apărării din Ucraina anunță că rebeliunea Wagner nu îl viza pe Serghei Șoigu: A fost un impuls

Viceministrul ucrainean al apărării, Hanna Maliar, a declarat că rebeliunea șefului companiei Wagner, Evgheni Prigojin, și a mercenarilor săi a devenit un impuls pentru schimbarea atitudinii rușilor față de conducerea țării agresoare, scrie Rador.

Continuarea AICI!

UPDATE 6 iulie, ora 10.20: Preşedintele ucrainean a declarat că va exista un răspuns tangibil faţă de atacurile ruseşti recente

Un bloc de apartamente din oraşul ucrainean vestic Lviv a fost avariat de un atac rusesc cu bombă. Primarul oraşului, care se află la faţa locului, a afirmat că mai mult de 50 de apartamente au fost afectate. Patru persoane au fost confirmate decedate şi mai mult de 30 au fost rănite. Serviciile de urgenţă încă încearcă să cureţe dărâmăturile, sub care este posibil să se afle alte persoane.

Lviv, aflat lângă graniţa cu Polonia, la mare distanţă de linia frontului, a fost lovit destul de rar, dar acesta este doar cel mai recent atac în care sunt ucişi civili. Un alt atac, în Sumi, a ucis trei persoane, iar cel din Kramatorsk a ucis 13 civili. Într-un mesaj online, preşedintele Zelenski a afirmat că în mod clar va exista un răspuns tangibil împotriva inamicului.

UPDATE 6 iulie, ora 10.10: Secretarul general al Consiliului Europei condamnă atacul cu rachete de la Liov

Secretarul general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić, a condamnat atacul rusesc cu rachete asupra oraşului Lviv, soldat cu patru morţi şi peste 30 de răniţi.

"Condamn cu fermitate atacul fără discernământ al Rusiei asupra civililor din Lviv. Va veni timpul când cei care comit aceste acte odioase vor fi trași la răspundere" - a subliniat oficialul, pe contul său de Twitter.

Amintim că, în noaptea de miercuri spre joi, rușii au atacat oraşul ucrainean Lviv cu rachete de tip Kalibr. Şapte dintre cele zece rachete trase de ruşi au fost distruse de armata ucraineană. Un bilanţ publicat joi dimineaţă indica patru morţi şi 34 de răniţi.

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 10.00: Noi obiecte au fost observate pe acoperișul unei unități a Centralei Nucleare Zaporojie

Noi obiecte au fost observate pe acoperișul unității Nr.4 a Centralei Nucleare Zaporojie, care, potrivit Statului Major General al Ucrainei, a fost minată de către invadatorii ruşi - transmite, joi, Radio Svobda. Imagini realizate în acest sens miercuri dimineață au fost publicate de Planet Labs.

"Cu toate acestea, rezoluția imaginilor nu ne permite să înțelegem ce anume a apărut pe acoperiș" - notează Radio Svoboda. Astfel de obiecte nu au fost văzute în nicio altă imagine din satelit în ultimul an și jumătate.

Amintim că, în luna iunie, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat că rușii planifică un atac terorist la Centrala Nucleară Zaporojie, urmat de o scurgere de radiații. Şeful spionajului militar ucrainean, Kirilo Budanov, a confirmat că ocupanții au minat suplimentar canalele de răcire a apei de la centrala respectivă.

UPDATE 6 iulie, ora 9.50: Lipsa apei va afecta o jumătate de milion de locuitori ai regiunii Zaporojie (Ivan Fedorov)

Ivan Fedorov, primarul legitim al orașului Melitopol, aflat sub ocupaţie rusă, a anunțat că, prin detonarea barajului hidrocentralei Kahovka, invadatorii ruși au distrus sistemul de alimentare cu apă al regiunii Zaporojie și, de asemenea, au provocat daune ireparabile mediului, distrugând agricultura.

Într-un mesaj transmis miercuri, Fedorov a remarcat că localităţile care foloseau apa din râul Nipru rămân fără alimentare cu apă potabilă și sunt nevoite să recurgă la alte surse, care, potrivit primarului, nu sunt întotdeauna sigure pentru sănătate. De asemenea, acesta a adăugat că există deja un deficit de apă în așezările care folosesc apa din fântâni. În plus, din cauza detonării hidrocentralei, sistemul de irigații a fost complet distrus, astfel că nu mai poate fi vorba despre o agricultură eficientă în regiunea Zaporojie.

"După dezocupare, problema penuriei de apă va afecta aproximativ o jumătate de milion de cetățeni, deoarece acesta este numărul locuitorilor din teritoriile ocupate temporar care au folosit apă din Sistemul de alimentare cu apă Vest" - a scris primarul orașului Melitopol pe Telegram.

UPDATE 6 iulie, ora 9.45: Premierul bulgar a confirmat că Volodimir Zelenski soseşte în vizită în Bulgaria

Premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, a confirmat că preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, soseşte în vizită în Bulgaria. Întrebat dacă este prevăzută o întâlnire între preşedintele Bulgariei, Rumen Radev, şi omologul său ucrainean, prim-ministrul Denkov a declarat: "Programul prevede o întrevedere între cei doi şefi de stat".

UPDATE 6 iulie, ora 9.40: Zelenski a discutat la telefon cu președintele din Guineea-Bissau

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a discutat la telefon, miercuri, cu președintele Republicii Guineea-Bissau, Úmaro Sissoco Embaló. Cei doi liderii au discutat despre cooperarea dintre cele două țări și despre situația de pe front.

Potrivit președintelui ucrainean, în cadrul conversației telefonice, i-a mulțumit lui Embaló pentru sprijinirea suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei. În plus, Zelenski și-a informat omologul despre situația de pe front.

"Am oferit informații despre situația de pe câmpul de luptă. Am discutat despre urmările tentativei de rebeliune a așa-numitului grup Wagner și despre activitățile sale distructive în țările africane" - a scris Zelenski pe Telegram.

De asemenea, potrivit președintelui ucrainean, în timpul conversației, cei doi oficiali au convenit să consolideze cooperarea și contactele dintre Ucraina și Guineea-Bissau atât la nivel bilateral, cât şi multilateral.

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 9.30: Război în Ucraina - Rusia a desfăşurat 36 de rachete pentru atacul de noaptea trecută

Purtărtoarea de cuvânt a Comandamentului Operaţional "Sud" din Ucraina, Natalia Humeniuk, a raportat că, în timpul atacului din noaptea de miercuri spre joi, Rusia a desfășurat șase purtătoare rachete. Potrivit reprezentantei armatei ucrainene, cele şase vehicule aveau o salvă totală de 36 de rachete.

Noaptea trecută, ruşii au lovit cu rachete Kalibr oraşul Lviv. Cel puţin patru persoane au murit şi alte 32 au fost rănite, în urma unui atac asupra unui bloc de locuinţe din acest oraş vest-ucrainean.

UPDATE 6 iulie, ora 9.25: Contraofensiva Ucrainei - Militarii ucraineni continuă să înainteze în direcţia Bahmut

Purtătorul de cuvânt al Marelui Stat Major al Ucrainei, Andri Kovaliov, a raportat, joi dimineaţă, că armata ucraineană înaintează la nord și la sud de Bahmut.

De asemenea, potrivit acestuia, Forțele de Apărare ale Ucrainei continuă operațiunea ofensivă în direcțiile Melitopol, Berdiansk și Bahmut. Kovaliov a mai menţionat că militarii ucraineni contracarează ofensiva trupelor ruse în direcțiile Liman, Avdiivka și Mariinka.

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 9.20: Regret când bulgari cu sentimente pro-ruse nu conştientizează că ne luptăm pentru independenţă (Dmitro Kuleba)

Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a comentat la postul de televiziune NOVA ajutorul pe care Bulgaria îl acordă ţării sale atât în prezent, cât şi în primele zile ale războiului. Şeful diplomaţiei ucrainene a abordat şi tema privind atitudinea bulgarilor faţă de Rusia şi armata rusă.

"În primele ore şi zile îţi devine clar faptul că totul depinde de tine. Chiar dacă doreşte să te ajute statul respectiv are nevoie de timp pentru a trimite acest ajutor. Odată cu intensificarea războiului, am experimentat şi momente bune, dar şi mai puţin bune cu diverse state. Pot aminti Germania. Multe discuţii pot descrie cu diferite ţări. Am avut momente bune şi mai puţin bune şi cu Bulgaria. Noi trecem printr-o etapă pe care Bulgaria a trăit-o, luptându-se pentru independenţa şi libertatea sa. Eu regret întotdeauna atunci când bulgari cu sentimente pro-ruse nu conştientizează acest lucru. Dacă sunteţi recunoscători armatei ruse, care v-a ajutat să vă câştigaţi independenţa şi libertatea, nu înseamnă că secole la rând sunteţi datori să iertaţi infracţiunile, cruzimea, agresiunile şi ocupaţiile efectuate de aceasta. Nu este aşa", a menţionat Kuleba.

UPDATE 6 iulie, ora 9.15: Armata ucraineană anunță că a doborât şapte rachete Kalibr lansate de ruşi

Forțele Aeriene ale Ucrainei au raportat că, în timpul atacului rusesc din noaptea de miercuri spre joi, au reuşit să distrugă șapte dintre cele zece rachete de croazieră de tip Kalibr lansate de armata rusă.

"În jurul orei 01:00, inamicul a lansat un atac din Marea Neagră. Transportatoare de suprafață și submarine au lansat rachete de croazieră Kalibr. Au fost înregistrate mai multe grupuri de rachete, care s-au îndreptat mai întâi în direcția nordică, iar apoi și-au schimbat brusc cursul spre vest" - se arată în mesajul armatei ucrainene.

Ca urmare a operațiunilor de luptă ale unităților de rachete antiaeriene și aeronavelor Forțelor Aeriene ale Ucrainei, șapte din zece rachete Kalibr lansate de ruşi au fost distruse. "Din păcate, au fost şi lovituri de rachetă asupra unor obiecte civile din orașul Lviv. Transmitem condoleanțe familiilor victimelor" - se mai menţionează în mesaj.

"Infractorii de război ruși vor fi cu siguranță pedepsiți. Avem nevoie de F-16!" - au adăugat Forțele Aeriene ale Ucrainei. Ukrinform aminteşte că patru persoane au fost ucise și alte 32 au fost rănite, inclusiv un copil, în oraşul Lviv, în urma unui atac cu rachete rusești lansat în noaptea de miercuri spre joi.

UPDATE 6 iulie, ora 9.00: Regiunea Doneţk - Cinci civili au fost răniţi în atacurile ruşilor

Cinci civili ucraineni au fost răniți în regiunea Doneţk, în ultimele 24 de ore, în atacurile lansate de trupele invadatoare ruse - a raportat, joi, guvernatorul regiunii, Pavlo Kirilenko. "Pe 5 iulie, rușii au rănit cinci locuitori ai regiunii Donețk: doi în Abdiivka şi câte unul la Toreţk, Soloviove şi Velika Novoselka" - a precizat Kirilenko, într-un mesaj postat pe Telegram.

De la începutul invaziei ruse la scară largă, în regiunea Doneţk, trupele ocupanţilor au ucis 1.595 de persoane şi au rănit alte 3.799. Acest bilanţ nu include victimele războiului din Mariupol şi Volnovaha.

UPDATE 6 iulie, ora 8.55: 600 de militari ruşi au fost ucişi în Ucraina, în luptele din ultimele 24 de ore (armata ucraineană)

Forţele ucrainene au lichidat 600 de invadatori ruși, în ultimele 24 de ore, astfel că numărul militarilor armatei ruse ucişi pe front, de la începutul războiului, a ajuns la 232.300 - potrivit unui raport publicat, joi, de Statul Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

De asemenea, de la începutul invaziei ruse la scară largă, trupele ucrainene au doborât 315 avioane și 309 elicoptere rusești. Au mai fost distruse 4.068 (+6) de tancuri ale armatei ruse, 7.932 (+15) de vehicule blindate, 4.310 (+22) sisteme de artilerie, 404 (+9) sisteme de apărare antiaeriană, 657 (+1) de lansatoare multiple de rachete, 6.888 (+23) de vehicule și cisterne transportatoare de combustibil, 18 nave, 3.635 (+21) de drone, 1.264 de rachete de croazieră și tehnică specială (605 unități).

UPDATE 6 iulie, ora 8.51: 'Cerealele negre' ale Ucrainei: Filiera română și descoperirile unei investigații transfrontaliere

În aprilie, sute de fermieri români au folosit tractoare pentru a bloca punctul de trecere a frontierei Halmeu cu Ucraina, protestând împotriva cerealelor ieftine care au 'invadat' piața autohtonă. „Vrem să ajutăm, dar nu cu orice preț!” au scandat românii.

„Importurile din Ucraina sunt o mare pierdere pentru noi”, a spus David Gheorghe, un fermier care este și primarul comunei Moftin (Satu Mare). „Au umplut țara cu cereale ucrainene, iar pentru noi aceasta este o concurență neloială”.

Continuarea AICI!

content-image

UPDATE 6 iulie, ora 8.21: Bombardamente ruseşti la Lviv - Detalii despre cel mai mare atac lansat de ruşi asupra infrastructurii civile a oraşului

Oraşul ucrainean Lviv a fost atacat cu rachete ruseşti, în noaptea de miercuri spre joi, în timpul unui raid aerian care a vizat mai multe regiuni ale Ucrainei. Potrivit datelor preliminare, trupele ruse au tras rachete de tip Kalibr dinspre Marea Neagră. În urma atacului din Lviv, au fost raportaţi mai mulţi morţi şi răniți, autorităţile locale anunţând că operaţiunile de salvare și îndepărtare a molozului continuă la blocul de apartamente bombardat de ruşi.

Primele informaţii despre o serie de explozii produse la Lviv au apărut în jurul orei 03:00. Comandamentul Forțelor Aeriene ale Ucrainei a anunţat atunci că exploziile au fost rezultatul acțiunilor forțelor și mijloacelor de apărare antiaeriană. Ulterior, autoritățile locale din Lviv au informat că ruşii au lovit o instalație din infrastructura critică a oraşului, precum și un bloc de locuințe.

Potrivit Ministerului Afacerilor Interne al Ucrainei, la ora 07:00, bilanţul atacului indica patru morţi şi nouă răniți. Angajații Serviciului de Stat pentru Situaţii de Urgență al Ucrainei au raportat că au salvat şapte persoane și au evacuat 64 de locatari din blocul bombardat de ruşi.

Potrivit șefului Administrației Militare Regionale Lviv, Maksim Koziţki, un incendiu a izbucnit după ce fragmente de rachetă au căzut pe o clădire. Ca urmare atacului rusesc asupra orașului Lviv, un bloc de apartamente a fost avariat, etajele 3 și 4 fiind distruse.

Primarul orașului Lviv, Andri Sadovi, a informat că la fața locului lucrează un comandament operațional, iar cetățenii se pregătesc pentru relocare. De asemenea, primarul a calificat atacul de noaptea trecută ca fiind "cel mai mare lansat de ruşi asupra infrastructurii civile din Lviv de la începutul războiului". "Sunt morți și răniți. Peste 50 de locuințe au fost distruse" - a scris acesta pe Telegram.

Președintele Volodimir Zelenski, de asemenea, a reacționat la atacul cu rachete asupra oraşului Lviv. Acesta a postat pe Telegram imagini video de la locul tragediei. "Lviv. Consecințele unei lovituri de noapte a teroriștilor ruși. Din păcate, există răniți și morți. Condoleanțe familiilor. Va exista cu siguranță un răspuns pentru inamic. Tangibil" - a scris Volodimir Zelenski.

UPDATE 6 iulie, ora 8.11: Cacealma nucleară? - Prezența armelor nucleare tactice rusești în Belarus rămâne puțin probabilă

Prezența armelor nucleare tactice

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.