Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 8 august - Ucraina primește 50 de tancuri Leopard de la un donator misterios/ Armata ucraineană înregistrează succese în sud

epthinktank.eu
razboi ucraina

Conform experților de la Institutul pentru Studiul Războiului, atacurile asupra podului Crimeii au fost parte a strategiei Kievului de a tăia comunicațiile și transporturile militare ale trupelor ruse, prin provocarea de perturbări semnificative de logistică.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de marți, 8 august 2023, pe măsură ce apar.

 

UPDATE 8 august, ora 23.23: Munițiile cu dispersie oferă un nou impuls contraofensivei Ucrainei (WSJ)

Munițiile cu dispersie furnizate de SUA distrug pozițiile rusești în zonele în care trupele ucrainene au luptat să avanseze, a informat Wall Street Journal (WSJ) pe 8 august.

Detalii aici

content-image

UPDATE 8 august, ora 23.13: Kievul este împotriva negocierilor cu Rusia și a oricărui scenariu de încetare a focului. Podoliak: 'Aceasta va fi o mare înfrângere pentru lumea occidentală'

Ucraina se pronunță împotriva oricărui scenariu de încetare a focului, deoarece acest lucru înseamnă victoria Rusiei, a declarat șeful Biroului președintelui Ucrainei, Mihailo Podoliak, declarația a fost postată pe rețelele de socializare.

Detalii aici

content-image

UPDATE 8 august, ora 22.35: Armata ucraineană avansează și preia inițiativa pe front (comandant-șef)

Trupele ucrainene creează condiţiile necesare pentru a avansa pas cu pas şi a prelua iniţiativa pe câmpul de luptă, a declarat luni seara comandantul şef al armatei ucrainene, generalul Valeri Zalujnîi, citat de Reuters, scrie Agerpres.

Detalii aici

content-image

UPDATE 8 august, ora 21.05: 'Este cel mai dificil moment al războiului' - Cancelariile occidentale primesc informații sumbre despre contraofensiva Ucrainei

La câteva săptămâni de la începerea contraofensivei extrem de aşteptate a Ucrainei, oficialii occidentali au evaluări din ce în ce mai "sumbre" cu privire la capacitatea forţelor ucrainene de a recuceri un teritoriu semnificativ, au declarat pentru CNN patru oficiali americani şi occidentali de rang înalt, scrie news.ro.

Detalii aici

content-image

UPDATE 8 august, ora 20.09: Ucraina primește 50 de tancuri Leopard de la un donator misterios - Tancurile au aparținut armatei belgiene

Ziarul belgian De Standaard a relatat că un cumpărător secret a cumpărat 50 de tancuri Leopard 1 de la o companie privată din Belgia pentru a le dona Kievului.

Detalii aici

content-image

UPDATE 8 august, ora 19.00: Ucraina anunță lupte grele la Bahmut: Inamicul rezistă cu disperare

În direcția Bahmut, armata ucraineană păstrează inițiativa în ciuda rezistenței puternice a inamicului, în special a muncii grele a artileriei grele a Federației Ruse anunță purtătorul de cuvânt al Grupului de Est al Forțelor Armate, Serhiy Cherevaty, notează Ukrainka Pravda.

Detalii aici

content-image

UPDATE 8 august, ora 14.30: GUR reacționează după explozia din portul turcesc Derince: 'Este necesară analizarea implicării Rusiei. Situația pare foarte ciudată'

Andri Iusov, reprezentant oficial al Direcţiei Principale de Informaţii (GUR) din Ministerul Apărării de la Kiev, a declarat că, în cadrul anchetei cu privire la explozia de luni dintr-un port din Turcia, este necesară studierea eventualei implicări a Rusiei.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 8 august, ora 14.21: Profeție sumbră lansată de președintele Dumei de Stat a Rusiei: 'Zelenski va repeta soarta lui Saakașvili. Istoria se repetă'

Preşedintele Dumei de Stat a Rusiei, Viaceslav Volodin, a declarat pe Telegram că Volodimir Zelenski va repeta soarta fostului președinte al Georgiei, Mihail Saakașvili.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 8 august, ora 13.40: Ruta secretă prin care SUA alimentează din plin armata Rusiei: în numele banilor își încalcă propriile sancțiuni

Microcipurile occidentale folosite pentru alimentarea smartphone-urilor şi laptopurilor continuă să intre în Rusia şi să alimenteze arsenalul său militar, arată o nouă analiză, transmite CNBC, informează News.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 8 august, ora 13.39: Polonia trimite soldați pentru a întări granița cu Belarus

Polonia trimite soldați suplimentari la granița sa cu Belarus. Ministerul Apărării se conformează unei cereri corespunzătoare din partea polițiștilor de frontieră de a consolida patrulele, relatează agenția poloneză de știri PAP. Motivul pentru aceasta este "situația dinamică de la granița polono-belarusă", citează PAP Ministerul Apărării.

Deja luni, Ministerul de Interne a declarat că polițiștii de frontieră au cerut încă 1.000 de soldați, deoarece există din ce în ce mai multe treceri ilegale ale frontierei.

Polonia și-a exprimat, de asemenea, în mod repetat îngrijorarea cu privire la prezența mercenarilor ruși Wagner în Belarus.

Potrivit datelor belaruse, ei antrenează soldați belaruși într-o tabără militară din apropierea graniței cu Polonia. Prim-ministrul polonez Mateusz Morawiecki a declarat că scopul mercenarilor Wagner este de a destabiliza flancul estic al NATO. Letonia și Lituania, care se învecinează cu Belarus și, la fel ca Polonia, sunt membre NATO și UE, sunt, de asemenea, îngrijorate de prezența mercenarilor în țara vecină.

content-image

UPDATE 8 august, ora 11.00: Armata Ucrainei înregistrează succese în sud, după ce a spart prima linie de apărare a rușilor

Purtătoarea de cuvânt a Comandamentului Operaţional "Sud" din Ucraina, Natalia Humeniuk, a declarat, marţi, că forțele armate ucrainene reușesc să-şi extindă succesele, după ce au străbătut prima linie de apărare a rușilor în anumite zone din zona de sud, informează RBC, potrivit Rador.

Humeniuk a subliniat că rapoartele despre aceste succese ale armatei sunt anunţate etapizat, pentru a salva viaţa apărătorilor ucraineni. "Da. Dar această lucrare este destul de dificilă. Aceasta este doar prima etapă, când este străpunsă linia de apărare. După aceea, trebuie să câștigi un punct de sprijin în acele zone și să oferi securitate unităților care au făcut acelaşi pas. Prin urmare, știrile în acest sens ar putea fi oarecum încetinite" - a declarat Humeniuk, răspunzând la întrebarea dacă Forțele Armate ale Ucrainei reușesc să obţină noi succese după ce au spart prima linie de apărare a ruşilor în anumite sectoare ale frontului. Natalia Humeniuk a mai remarcat că "trebuie să ne amintim că este vorba despre o muncă grea" şi a asigurat că înaintarea ucrainenilor este în desfăşurare, chiar dacă ştirile în acest sens sunt difuzate cu întârziere, pentru a salva viaţa apărătorilor.

content-image

UPDATE 8 august, ora 09.10: În ciuda contraofensivei ucrainene, trupele ruse efectuează raiduri-fulger în numeroase regiuni

Armata rusă a efectuat luni 42 de lovituri aeriene și 66 de lovituri cu sisteme de lansare de rachete asupra pozițiilor trupelor și așezărilor ucrainene, în urma atacurilor înregistrându-se decese ale civililor, arată Statul Major al Armatei Ucrainei în bilanțul publicat marți dimineață.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 8 august, ora 08.50: Zelenski ridică miza războiului din Marea Neagră: 'Rușii o să rămână fără flotă! Asta este ceea ce vrem să le arătăm!'

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a avertizat Rusia că ar putea rămâne fără flotă dacă forțele Moscovei continuă să atace porturile ucrainene.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 8 august, ora 08.00: Rușii au dezlănțuit iadul în Ucraina: au lovit fix în centrul unui oraș și au omorât civilii care stăteau liniștiți în case/ Video

Rachetele ruseşti au lovit centrul oraşului Pokrovsk de două ori luni seară, provocând moartea a opt persoane, între care cinci civili, a declarat guvernatorul regional Pavlo Kirilenko, citat de Reuters.

A doua rachetă a lovit oraşul controlat de Ucraina şi aflat aproape de linia frontului la 40 de minute după prima, a spus guvernatorul. Aceasta a ucis şi rănit salvatori, au declarat martori pentru un cameraman Reuters aflat acolo.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 8 august, ora 07.45: Analiză Reuters - Ucraina a fost îngenuncheată de Rusia, după anularea acordului pe cereale: UE e unica salvare

Ucraina a devenit complet dependentă de rutele alternative din Uniunea Europeană pentru exporturile sale de cereale, după ce luna trecută Rusia a decis să părăsească acordul internaţional care permitea Ucrainei să exporte cereale via porturile sale de la Marea Neagră, arată o analiză Reuters.

Această situaţia a agravat eforturile Bruxelles-ului de a găsi un echilibru între a ajuta Ucraina cu solicitările formulate de cinci state membre din Europa Centrală şi de Est, printre care se numără şi România, pentru a-şi proteja propriile lor pieţe prin prelungirea embargoului referitor la importurile de cereale din Ucraina, cel puţin până la finele lui 2023.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 8 august, ora 04.25: Vine armamentul greu! Aprobare oficială pentru trimiterea primului lot de tancuri Abrams în Ucraina

Primul lot de tancuri Abrams pe care SUA îl furnizează Ucrainei a primit aprobarea pentru expediere în acest weekend, iar tancurile sunt pe cale să ajungă în Ucraina până la începutul toamnei, a declarat luni şeful de achiziţii al armatei, Doug Bush, anunță CNN, citat de news.ro.

"Sunt gata", a declarat Bush reporterilor în cadrul unui briefing de presă. "Acum trebuie să ajungă în Europa şi apoi în Ucraina, împreună cu toate lucrurile care le însoţesc: muniţie, piese de schimb, echipamente de combustibil, instalaţii de reparaţii. După cum ştiţi, nu este vorba doar de tancuri, ci de întregul pachet care le însoţeşte. Acest lucru este încă în desfăşurare", a spus oficialul.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 8 august, ora 03.05: Rușii ucid în regiunea Harkov: fac eforturi să o recucerească profitând de dificultăţile contraofensivei ucrainene

Forţele ruse au afirmat luni că au împins linia frontului înapoi cu trei kilometri în regiunea nord-estică Harkov, pe care au continuat să o bombardeze cu preţul unor victime în rândul civililor, în timp ce un ministru de la Kiev a declarat că Kremlinul încearcă să recupereze regiunea la aproape un an după ce a fost eliberată de forţele ucrainene.

Moscova vrea să profite în acest fel de dificultăţile contraofensivei ucrainene în est şi sud, relatează The Guardian, citat de news.ro.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 8 august, ora 01.35: Cinci persoane ucise și 18 rănite în atacul cu rachete rusești în Pokrovsk, Ucraina

Cel puțin cinci persoane au fost ucise și alte 18 rănite într-un atac cu două rachete ruse asupra unei clădiri rezidențiale din orașul Pokrovsk, din estul Ucrainei, a anunțat Kievul, transmite France Presse, citat de Rador.

Prima rachetă a ucis patru persoane, iar un responsabil al serviciilor de salvare a fost ucis de o a douaa rachetă, a precizat pe Telegram ministrul ucrainean de interne.

content-image

 

UPDATE 8 august, ora 01.20: Când Ucraina va câştiga acest război, va salva şi alte naţiuni: Georgia şi Moldova

Preşedintele Volodimir Zelenski a amintit în discursul video de luni seară, pe care l-a înregistrat în timp ce un atac rusesc făcuse numeroase victime într-un oraş din estul ţării, de agresiunea rusă petrecută în urmă cu 15 ani asupra Georgiei şi a subliniat din nou că opunând rezistenţă Rusiei, Ucraina apără şi alte state de ameninţarea rusă pe care o simt din plin trei dintre fostele republici sovietice, menţionând aici şi Republica Moldova.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.