Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT Război în Ucraina, 9 august - Explozie în zona Moscovei: un depozit cu echipamente explozive a sărit în aer

defenseromania.ro
abrams-tanc

Zelenski a avertizat Rusia că risca să-și piardă navele în cazul atacurilor asupra porturilor ucrainene, confirmat și de consilierul său economic, Oleg Ustenko. De asemenea, primele tancuri Abrams de la SUA au primit aprobarea de expediere către Ucraina și sunt așteptate până la începutul toamnei. Cu toate acestea, oficialii occidentali sunt tot mai rezervați cu privire la capacitatea forțelor ucrainene de a recâștiga teritorii în contraofensiva lor.

 

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de război în timpul zilei de miercuri, 9 august 2023, pe măsură ce apar.

UPDATE 9 august, ora 22.30: Rușii forțează frontul la Kupiansk: 'Luptele sunt foarte intense acum'

Canalele ucrainene raportează bombardarea masivă a pozițiilor Forțelor Armate ale Ucrainei în regiunea Kupiansk.

Detalii aici

content-image

UPDATE 9 august, ora 18.33: Ucraina refuză să confirme că soldaţi ai săi au trecut râul Nipru şi au înaintat dincolo de liniile inamicului

Ucraina a refuzat să confirme informaţiile potrivit cărora zeci de soldaţi ai săi ar fi trecut râul Nipru şi au rupt apărarea forţelor ruse, înaintând aproximativ un km dincolo de linia frontului. Marţi, mai mulţi bloggeri militari ruşi au relatat că mai multe bărci ucrainene au trecut râul Nipru şi au ajuns în apropiere de localitatea Kozaci Laheri, însemnând un avans de 800 de metri. Potrivit unor informaţii, soldaţii ucraineni au profitat de rotirea soldaţilor ruşi, cei proaspăt aduşi nefiind experimentaţi. Râul Nipru formează o linie a frontului naturală în războiul din Ucraina, iar o traversare a lui în număr mare ar putea asigura un avantaj pentru forţele ucrainene.

UPDATE 9 august, ora 18.15: Rușii atacă dezlănțuit în Ucraina: 'Intensitatea ostilităților și a bombardamentelor este mare'

Confruntări pe frontul din estul Ucrainei: rușii încearcă să spargă apărarea ucrainenilor și să ajungă la Kupiansk!

Viceministrul apărării de la Kiev, Hanna Maliar, a declarat, miercuri, că, în zona de est a Ucrainei, forțele armate rusești încearcă să spargă apărarea trupelor ucrainene și să păstrundă în Kupiansk, informează RBC, relatează Rador.

Detalii aici

content-image

UPDATE 9 august, ora 17.05: Serghei Șoigu anunță că Rusia va suplimenta forţele militare la frontierele vestice, pe fondul tensiunilor cu NATO

Rusia îşi va consolida forţele la graniţele sale vestice, după aderarea Finlandei la NATO, a declarat miercuri ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, la reuniunea consiliului de conducere al ministerului, în care a subliniat că "ameninţările la adresa securităţii militare a Rusiei necesită un răspuns adecvat şi în timp util", relatează Reuters, conform News.ro.

Detalii aici

content-image

UPDATE 9 august, ora 17.00: Soluția 'militară' promovată de Zelenski pierde teren: puterile mondiale promovează soluția 'politică' pentru oprirea războiului

Soluția 'militară' promovată de Zelenski pierde teren: puterile mondiale promovează soluția 'politică' pentru oprirea războiului

Reuniunea cu privire la Ucraina, desfăşurată la sfârşitul săptămânii trecute în oraşul saudit Jeddah, la care a participat şi un emisar al Beijingului, a contribuit la "consolidarea consensului" pentru "găsirea unei soluţii politice", a apreciat Ministerul de Externe chinez într-un comunicat postat pe pagina sa de internet, relatează miercuri EFE.

Detalii aici

content-image

UPDATE 9 august, ora 13.55: Efect de bumerang pentru Rusia: atacurile din Marea Neagră împotriva Ucrainei 'îngroapă' un sector vital din Rusia

Porturile ruseşti de cereale dau pe dinafară după două recolte consistente, ceea ce înseamnă că orice escaladare militară în Marea Neagră riscă să lipsească lumea de cantităţile mari de cereale pe care contează, transmite Bloomberg, relatează Agerpres.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 9 august, ora 12.49: Explozie în zona Moscovei: un depozit cu echipamente explozive a sărit în aer / sunt oameni sub dărâmături

O explozie s-a produs miercuri la o fabrică de opto-mecanică din oraşul Serghiev Posad, situat la aproximativ 70 km nord de Moscova, provocând rănirea a cel puţin 16 persoane, a anunţat EFE, citând autorităţile locale, relatează Agerpres. "O explozie a avut loc pe teritoriul fabricii de opto-mecanică Zagorsk", a scris primarul oraşului, Dmitri Akulov, pe contul său de Telegram.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 9 august, ora 12.40: Incursiune fulger a comandourilor ucrainene în Herson în zona controlată de ruși/ Deranj mare în pozițiile defensive ruse

Militarii ucraineni din regiunea sudică Herson au făcut noi pași pe malul stâng al Niprului, în zona aflată sub ocupaţia trupelor ruse - transmite, miercuri, televiziunea 24 Kanal preluat de Rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 9 august, ora 10.55: Gestul făcut în tăcere prin care Joe Biden vrea să-l învingă pe Vladimir Putin în Ucraina: a dat 'undă verde'

Statele Unite sprijină intens Ucraina în războiul cu Rusia! Fie că vorbim de consultanță militară, fie de cea politică, Wasingtonul păstrează o oarecare reticiență în a da toate detaliile imediat.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 9 august, ora 10.35: Rușii trec la înfrățirea popoarelor din teritoriile ocupate

Administrația rusă a "înfrăţit" oraşul cecen Groznîi cu Mariupolul, oraş ucrainean distrus de armata Rusiei şi aflat acum sub ocupaţia acesteia, conform Rador.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 9 august, ora 09.37: Camaraderia din Carpați: Lansatoare românești de rachete au ajuns în Ucraina (presa olandeză)

Probând cu imagini, portalul olandez Oryx susține că România a trimis Ucrainei lansatoare multiple de rachete, transportoare blindate, obuziere, mitraliere, muniţii și combustibili, relatează Adevărul.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 9 august, ora 09.15:  Previziuni 'sumbre' în privința contraofensivei ucrainene! Oficial de la Casa Albă: 'Nu este lipsită de dificultăți'

Contraofensiva ucraineană împotriva Rusiei nu progresează atât de rapid pe cât se aștepta, a declarat marți coordonatorul Consiliului de Securitate Națională al Casei Albe pentru comunicare strategică, John Kirby, relatează CNN.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 9 august, ora 08.56: Potentații ruși și apropiații lor nu se sinchisesc de sancțiuni. Ei sunt încă bine primiți prin Europa

În pofida durelor sancțiuni menite să izoleze Rusia din cauza războiului din Ucraina, zeci de ruși apropiați președintelui Vladimir Putin sau armatei ruse sunt încă bine primiți în țări din Uniunea Europeană, atrăgând astfel criticile politicienilor și pe cele ale militanților împotriva războiului, relatează The Washington Post citat de rador.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 9 august, ora 8.48: Marele plan al lui Vladimir Putin se prăbușește: o problemă neașteptată a bubuit la Moscova

Rușii au atacat și încearcă să blocheze transportul cerealelor din Ucraina. În paralel, Vladimir Putin a promis să înlocuiască grâul ucrainean cu transporturi ruseşti către Africa, după ce Moscova a pus capăt, în iulie, unui aranjament care oferea încărcăturilor alimentare ale Ucrainei o trecere sigură prin Marea Neagră. Moscova a impus o blocadă de facto vecinului său şi i-a atacat instalaţiile de depozitare şi porturile, într-o escaladare a războiului, informează News.ro.

Continuarea aici.

content-image

UPDATE 9 august, ora 07.35: FOTO - Ucrainenii au fost prinși într-o ambuscadă: trei civili uciși, după bombardamente cu rachete ghidate

Trei civili au murit şi alţi nouă au fost răniţi în regiunea Harkov din Ucraina, după ce rachete ruseşti au lovit un sat din apropiere de Kupiansk, a afirmat Procuratura regională, conform CNN, informează News.ro.

Iniţial, ruşii au lovit satul Kruhliakivka din districtul Kupiansk cu patru bombe aeriene ghidate, luni. „Până la ora 1.18 p.m., numărul morţilor a crescut la trei: o femeie de 45 de ani şi doi bărbaţi au fost ucişi”, a afirmat instituţia, marţi, pe Telegram.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 9 august, ora 07.15: Ucrainenii au încercat o mare lovitură la Moscova: drone doborâte într-o zonă neobișnuită a orașului

Două drone au fost doborâte în suburbiile Moscovei, potrivit primarului Serghei Sobianin, citat de CNN, informează News.ro.

”A existat o încercare de a zbura deasupra oraşului, a două «drone de luptă». Amândouă au fost doborâte de apărarea noastră anti-aeriană”, a afirmat el, într-un mesaj postat pe Telegram.

”Una dintre drone a fost doborâte în apropiere de Domodedovo, în timp ce cealaltă a fost doborâtă aproape de autostrada Minsk”, a spus Sobianin.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 9 august, ora 04.50: Sfidând războiul: comercianții europeni stochează gaze în Ucraina

Traderii europeni de gaze naturale au început să stocheze gaze naturale în Ucraina pentru a profita de prețurile mai mici și de capacitatea disponibilă acolo, indiferent de riscurile războiului în curs, au declarat trei comercianți și oficiali ai companiei, scrie naturalgasworld.com.

Comercianții europeni de gaze au început să stocheze gaze naturale în Ucraina pentru a profita de prețurile mai mici și de capacitatea disponibilă acolo, indiferent de riscurile războiului în curs, au declarat trei comercianți și oficiali ai companiei.

Continuarea aici

content-image

 

UPDATE 9 august, ora 01.30: Cerealele ucrainene vor continua să pună presiune pe Europa - Producția va fi de trei ori mai mare decât consumul

Producţia de cereale a Ucrainei din acest an putea să ajungă la 50-55 milioane de tone, comparativ cu o recoltă de 53 milioane de tone în 2022, a declarat marţi ministrul adjunct al Agriculturii, Taras Vîsoţki, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Potrivit lui Taras Vîsoţki, o producţie mai bună la hectar este principalul motiv pentru noua estimare.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.