Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Ucraina: Apărarea antiaeriană ucraineană anunță că a doborât toate cele 31 de rachete ruseşti care au vizat capitala

cna.org
razboi ucraina

Kievul anunță că a doborât toate cele 31 de rachete ruseşti care au vizat capitala, a declarat comandantul forţelor aeriene. Este vorba de rachete de croazieră de tip Kh-101/Kh-555/Kh-55 şi de două rachete balistice - Iskander M şi Kh-47M2 Kinjal, care au fost lansate de 11 bombardiere strategice Tu-95MS din Volgodonsk şi de la baza aeriană Engels de pe teritoriul Federaţiei Ruse. Popko a specificat că, în urma unor manevre complicate, rachetele au vizat Kievul din diferite direcţii.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

UPDATE 22 martie, ora 19.00: Cea mai mare centrală hidroelectrică din Ucraina, lovită de opt rachete ruseşti;distrugeri "foarte grave"

Opt rachete ruseşti au lovit vineri cea mai mare centrală hidroelectrică din Ucraina, situată pe fluviul Nipru, provocând "distrugeri foarte grave", însă nu există un pericol iminent pentru populaţie, a anunţat Parchetul ucrainean, informează AFP, relatează Agerpres.

"Opt rachete au lovit" centrala DniproHES, situată în oraşul Zaporojie (sud) şi au provocat "scoaterea ei din funcţiune", a anunţat la televiziune Iuri Belousov, un responsabil al Parchetului general.

"Deocamdată, nu există niciun pericol pentru cetăţeni", a dat el asigurări. Ministerul Energiei ucrainean a dat de asemenea asigurări, într-un comunicat, că situaţia centralei este "sub control" şi că nu există risc de "rupere a barajului".

Imagini postate pe reţelele sociale arată flăcări cuprinzând barajul, vineri dimineaţa devreme, după un nou atac rusesc masiv.

Un troleibuz care avea ruta pe baraj a fost distrus într-unul dintre bombardamente şi şoferul său de 62 de ani a fost ucis, a anunţat guvernatorul regiunii Zaporojie, Ivan Fedorov.

Cel puţin trei persoane au murit şi alte 25 au fost rănite în aceste atacuri asupra oraşului Zaporojie, potrivit celui mai recent bilanţ publicat de serviciul de stat pentru situaţii de urgenţă.

DniproHES se află la circa 60 de kilometri în amonte de centrala nucleară Zaporojie, ocupată de forţele ruse de la începutul invaziei, în urmă cu doi ani.

Atacul asupra DniproHES, o instalaţie legendară construită în urmă cu aproape 100 de ani de Uniunea Sovietică, a reaprins temerile privind producerea unui dezastru de mediu similar ruperii, în iunie 2023, a unui alt baraj hidroelectric pe Nipru, cel de la Kahovka, situat mai în aval.

Catastrofa din 2023 a provocat enorme inundaţi şi s-a soldat cu zeci de morţi. Kievul acuză Rusia că a făcut să explodeze barajul de la Kahovka, în timp ce Moscova pune responsabilitatea pentru această distrugere pe seama Kievului.

Barajul DniproHES fusese parţial distrus în 1941, când armata sovietică, repliindu-se în faţa ofensivei naziste, îl dinamitase. Un val uriaş lovise zonele din aval, făcând mii şi chiar zeci de mii de morţi, potrivit istoricilor, citaţi de media ucrainene.

UPDATE 22 martie, ora 17.52: Klaus Iohannis a garantat la Bruxelles că România va acorda 'asistență militară' Ucrainei

Continuarea aici.

UPDATE 22 martie, ora 17.42: Banii oligarhilor vor paraliza complet băncile Occidentale: Urmează o serie de procese fără precedent

Continuarea aici.

UPDATE 22 martie, ora 17.25: UE răspunde Rusiei

Uniunea Europeană nu se va lăsa intimidată de posibile contramăsuri luate de Moscova împotriva intenţiei de a folosi veniturile rezultate din activele ruseşti îngheţate în Europa pentru a înarma Ucraina, a afirmat vineri preşedintele Consiliului European, Charles Michel, transmite Reuters, relatează Agerpres.

''Nu suntem intimidaţi de Rusia. Şi credem că este corect ca veniturile din acele active străine să fie folosite pentru Ucraina întrucât aceasta este victima agresiunii lansate de Rusia'', a spus Michel în conferinţa de presă organizată după încheierea summitului UE desfăşurat joi şi vineri la Bruxelles.

El a adăugat că declaraţiile Rusiei legate de război arată importanţa construirii unei industrii a apărării a Uniunii Europene.

''Trebuie să fim lucizi şi să le spunem cetăţenilor noştri din întreaga UE că, dacă vrem pace, securitate şi stabilitate, este extrem de important să ne îmbunătăţim capacităţile de apărare şi să construim o adevărată Uniune Europeană în domeniul apărării'', a subliniat Charles Michel.

La rândul său, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a spus că respectivele comentarii ale Kremlinului arată că acesta a trădat populaţia rusă în ultimii doi ani ascunzând faptele şi negând că Rusia se află în război.

''Consiliul European a analizat progresele înregistrate cu privire la următorii paşi concreţi în sensul direcţionării veniturilor extraordinare provenite din activele blocate ale Rusiei în beneficiul Ucrainei, inclusiv posibilitatea de a finanţa sprijinul militar. Acesta invită Consiliul să ducă mai departe lucrările referitoare la propunerile recente ale Înaltului Reprezentant şi ale Comisiei Europene'', relevă concluziile Consiliului European desfăşurat joi şi vineri la Bruxelles.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat vineri că Rusia se consideră în război din cauza implicării Occidentului de partea Ucrainei şi nu poate permite existenţa la graniţele sale a unui stat care s-a arătat gata să folosească orice metodă pentru a prelua controlul asupra Crimeei.

Aceste comentarii, făcute de purtătorul de cuvânt al Kremlinului în cadrul unui interviu acordat publicaţiei ruse 'Argumentî i Faktî', unele dintre cele mai dure la adresa Ucraina, intervin după un atac masiv al Rusiei efectuat noaptea trecută asupra infrastructurii energetice a Ucrainei.

"Ne aflăm în stare de război. Da, aceasta a început ca o operaţiune militară specială, dar de îndată ce această bandă s-a format, când Occidentul colectiv a participat la toate acestea alături de Ucraina, pentru noi a devenit un război", a spus Dmitri Peskov, citat de AFP.

El a insistat că Rusia va continua să facă tot ce îi stă în putinţă pentru a se asigura că potenţialul de război al Ucrainei nu reprezintă o ameninţare pentru cetăţenii şi teritoriile sale, inclusiv pentru cele patru regiuni ucrainene anexate în primul an de război.

UPDATE 22 martie, ora 16.15: Ucraina, scenariu apocaliptic: 'O nouă ofensivă rusă la vară cu 100.000 de soldați'

Continuarea aici.

UPDATE 22 martie, ora 15.55: Moment istoric în Europa – Germania se pregătește de război cu Rusia: 'Nu există alternativă'

Continuarea aici.

UPDATE 22 martie, ora 14.50: Putin devine tot mai greu de oprit: De ce starea de război din Rusia ar putea fi o amenințare directă pentru NATO (Analiză)

Continuarea aici.

UPDATE 22 martie, ora 14:30:Acuzații grave la adresa lui Putin. Până la 31 de milioane de voturi deturnate în favoarea sa

Continuarea AICI

UPDATE 22 martie, ora 12:40: BREAKING - Rusia a intrat oficial în stare de război: Kremlinul consideră Occidentul ca fiind parte a războiului din Ucraina

Continuarea AICI

UPDATE 22 martie, ora 11:35: Atac de proporții. Peste 150 de rachete și drone au vizat ținte din Ucraina

Ucraina a fost vizată de un atac de proporții lansat de ruși în noaptea de joi spre vineri. Peste 150 de rachete și drone au atacat diferite ținte, inclusiv clădiri rezidențiale și centrale electrice. Ucrainenii anunță că au reușit să doboare aproximativ 90.

Ucrainenii anunță că forțele aeriene au doborât 92 din 151 de rachete și drone în timpul atacului nocturn, potrivit Sky News.

Volodimir Zelenski a anunțat pe Telegram că în ciuda dimensiunii atacului toate localitățile vizate „au în funcțiune serviciile necesare”.

„Lumea vede țintele teroriștilor ruși cât se poate de clar: centrale electrice și linii de alimentare cu energie, un baraj hidroelectric, clădiri rezidențiale obișnuite, chiar și un troleibuz”, a scris Zelenski.

Echipele de salvatori se află pe teren și alimentarea cu energie electrică a fost restabilită, au precizat autoritățile ucrainene.

UPDATE 22 martie, ora 10:40: Rușii au lansat un atac la scară largă în Ucraina: centralele electrice sunt la pământ/ VIDEO

Continuarea AICI

UPDATE 22 martie, ora 07:50: Rachete ruseşti lovescu sursa de alimentare cu energie electrică din Harkov

Aproximativ 15 explozii au fost auzite vineri dimineaţă în oraşul Harkov din Ucraina, a declarat primarul Ihor Terekhov, iar atacurile cu rachete ruseşti par să vizeze sursa de alimentare cu energie electrică a oraşului, provocând întreruperi parţiale de curent, transmite Reuters.

Terekhov nu a raportat victime. El a spus că unele dintre pompele de apă ale oraşului s-au oprit din cauza atacurilor.

În centrul Ucrainei, primarul Krivoi Roc, Oleksandr Vilkul, a declarat că s-au auzit explozii în oraş, dar nu a oferit detalii.

Într-un alt oraş din centrul Ucrainei, Viniţa, un „obiectiv de infrastructură critică” a fost avariat, potrivit primarului Serghei Borzov.

Administraţia oraşului Zaporojie, din sudul Ucrainei, a anunţat opt atacuri cu rachete şi a spus că unii localnici au fost răniţi.

Potrivit oficialilor ucraineni, mai multe rachete ruseşti încă vizau ţinte din Ucraina.

UPDATE 22 martie, ora 07.27: Rușii atacă în valuri în Ucraina: se trage puternic lângă cea mai mare centrală nucleară din Europa/ VIDEO

Şeful Administraţiei Militare Regionale Zaporijjia, Ivan Fedorov, a raportat că, în timpul atacului masiv lansat de ruşi vineri dimineaţă, în centrul regional, au fost înregistrate 12 explozii. Câteva persoane au fost rănite, șapte clădiri rezidenţiale au fost distruse, iar alte câteva zeci au fost avariate.

"Un atac masiv cu rachete la Zaporijjia. Rușii au lansat 12 lovituri cu rachete" - a scris Fedorov pe Telegram, menţionând că informaţiile sunt în curs de actualizare. Potrivit oficialului, datele preliminare arată că şapte clădiri au fost distruse, iar alte 35 au fost avariate.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 22 martie, ora 06.25: Ursula von der Leyen a propus impunerea de taxe vamale la cerealele importate din Rusia

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus joi impunerea de taxe vamale la cerealele importate din Rusia, care sunt în prezent scutite, spre nemulţumirea fermierilor din UE, transmite AFP, citat de AGERPRES.

"Am pregătit o propunere de creştere a taxelor vamale la importurile de cereale, oleaginoase şi produse derivate din Rusia şi Belarus. Acest lucru va împiedica cerealele ruseşti să destabilizeze piaţa europeană pentru aceste produse", a declarat Von der Leyen în cadrul unei conferinţe de presă, la sfârşitul primei zile a unui summit al şefilor de stat şi de guvern din UE de la Bruxelles.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 22 martie, ora 06.23: UE, tot mai aproape de o decizie foarte riscantă: vrea să ofere Ucrainei activele ruseşti îngheţate / Reacția vehementă a Kremlinului

Liderii UE au ajuns joi seara la un acord de principiu pentru a rechiziţiona o mare parte din profiturile excepţionale generate de activele ruseşti îngheţate şi a le da Ucrainei, relatează The Guardian, citat de news.ro.

Acordul vine după aproape un an de negocieri legate de temeiul juridic pentru sechestrarea efectivă a 190 de miliarde de euro deţinute în depozitarul central belgian de valori mobiliare Euroclear.

Continuarea aici

content-image

UPDATE 22 martie, ora 01.30: Izolat pe plan internațional, Vladimir Putin a primit un mesaj de la Viktor Orban: premierul maghiar bate fierul cât e cald

Premierul Ungariei Viktor Orbán i-a trimis joi o scrisoare de felicitare lui Vladimir Putin, cu ocazia realegerii sale în funcţie, a declarat pentru agenţia ungară de presă MTI Bertalan Havasi, subsecretarul de stat care conduce Biroul de presă al prim-ministrului, relatează News.ro.

În mesaj, premierul de la Budapesta, unul dintre puţinii lideri occidentali care şi-a păstrat o relaţie cordială cu Kremlinul, a declarat că se bucură de existenţa unei cooperări între Ungaria şi Rusia care se bazează pe respectul reciproc, ceea ce permite discutarea unor probleme importante chiar şi în actuala situaţie geopolitică foarte dificilă. „Ungaria este de partea păcii. Suntem convinşi că menţinerea dialogului este o condiţie esenţială pentru instaurarea cât mai grabnică a păcii”, i-a scris Viktor Orban lui Vladimir Putin.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.