Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT - Război în Ucraina: Presiune infernală pe armata ucraineană: Superioară numeric, armata rusă amenință să cucerească orașul strategic Ceasiv Iar

bangkokpost.com
razboi ucraina

Atacurile cu drone ale Rusiei s-au concentrat asupra oraşului Harkov. Forţele aeriene au raportat că toate cele 10 drone lansate asupra regiunii Harkov au fost interceptate. Atacul a vizat infrastructura critică din oraş, aflat la circa 40 km de graniţa rusă.

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Ucraina

 

UPDATE 15 aprilie, ora 22.30: 'Nu trebuie să activați articolul 5 pentru a face acest lucru' – Zelensky a cerut țărilor NATO să apere Ucraina la fel ca pe Israel

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut aliaților occidentali să dea dovadă de o unitate similară în apărarea Ucrainei, la fel ca și în apărarea Israelului în timpul atacului iranian.

Detalii aici

content-image

UPDATE 15 aprilie, ora 19.55: Presiune infernală pe armata ucraineană: Superioară numeric, armata rusă amenință să cucerească orașul strategic Ceasiv Iar

Ucraina a recunoscut duminica aceasta că situaţia este "tensionată" pe frontul de est, unde armata rusă, "în superioritate numerică", exercită în continuare o presiune tot mai mare pentru a cuceri localitatea strategică Ceasiv Iar, în condiţiile în care forţele ucrainene se confruntă cu stocuri reduse de muniţie, relatează France Presse, conform Agepres.

Detalii aici

content-image

UPDATE 15 aprilie, ora 17.55: Ruptură majoră între SUA și Zelenski dezvăluită de WP: președintele ucrainean e 'iritat' de pretențiile americanilor și refuză recomandările lor

Vicepreședintele SUA, Kamala Harris, a avut o întâlnire confidențială cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski la Conferința de Securitate de la München din februarie 2024 și a cerut Kievului să se abțină de la atacarea rafinăriilor rusești, informează Washington Post, care citează surse informate din administrația americană.

Detalii aici

content-image

UPDATE 15 aprilie, ora 16.55: Vladimir Putin va avea cu ce se lăuda pe 9 mai. Rusia și-a schimbat tactica atacurilor masive lansate asupra Ucrainei

În ultimele săptămâni, trupele ruse au început să folosească noi tactici pentru a ataca infrastructura energetică ucraineană. Dacă în trecut atacurile erau haotice, acum au devenit mult mai precise și mai concentrate pe anumite ţinte, potrivit Meduza, citată de Rador Radio România. Precizăm că Rusia celebrează pe 9 mai Ziua Victoriei.

Detalii aici

content-image

UPDATE 15 aprilie, ora 15.45 - Patru civili au fost ucişi într-un atac rus cu lansatoare multiple de rachetă la Siversk, în regiunea Doneţk, în estul Ucrainei, anunţă luni autorităţile locale ucrainene, relatează AFP.

”Oraşul (Siversk) a fost bombardat ieri (duminică) seara cu lansatoare de rachetă multiple. S-a stabilit că patru bărbaţi cu vârste cuprinse între 36 şi 86 de ani au fost ucişi”, anunţă pe reţele de scializare guvernatorul Vadîm Filaşkin. Siversk este un oraş minier, care avea înaintea invaziei ruse 11.000 de locuitori. Oraşul se află în apropierea liniei frontului şi este bombardat foarte frecvent.

UPDATE 15 aprilie, ora 15.05 - Secretarul general adjunt al NATO, Mircea Geoană, a oferit un interviu cotidianului italian LaStampa și a vorbit despre conflictul din Orientul Mijlociu, războiul din Ucraina, dar și despre riscul ca aceste războaie să escaladeze și să avem parte de un al Treilea Război Mondial. Continuarea aici.

UPDATE 15 aprilie, ora 14.37 - Un tribunal militar rus a pronunţat o sentinţă de 14 ani de închisoare împotriva unui bărbat pe care l-a găsit vinovat de cooperare cu un stat străin şi de "justificarea terorismului", a informat luni presa rusă, preluată de Reuters.

Anchetatorii l-au acuzat iniţial pe Vladlen Menşikov, în vârstă de 29 de ani, că a încercat să saboteze linii de cale ferată pe care se transportă echipament militar în apropierea locului său natal, Rezh, un mic sat de lângă oraşul Ekaterinburg din Munţii Ural, a transmis ziarul Vecernie Vedomosti.

El a fost ulterior acuzat de celelalte două capete de acuzare, iar acuzaţia de tentativă de sabotaj a fost retrasă, a precizat publicaţia, citând documente de la tribunalul militar din Ekaterinburg.

Menşikov este suspectat că a primit instrucţiuni de la Legiunea Libertăţii Rusiei, un grup paramilitar ucrainean de ruşi care se opun preşedintelui Vladimir Putin şi care au revendicat responsabilitatea pentru atacuri transfrontaliere pe teritoriul rus.

content-image

UPDATE 15 aprilie, ora 13.17 - La Sevastopol a fost declarată o alertă de raid aerian, a declarat guvernatorul orașului Mihail Razvojaev. Mesajul a fost postat pe canalul său de Telegram, la ora 11:26. Circulaţia transportului public maritim și terestru este oprit. Cu puțin timp înainte de această alertă, a fost închis circulaţiei rutiere Podul Crimeea.

UPDATE 15 aprilie, ora 13.10 - Ucraina a făcut din nou apel luni la aliaţii săi pe care i-a îndemnat să adopte "măsuri extraordinare şi îndrăzneţe" în ceea ce priveşte furnizarea de sisteme de apărare antiaeriană pentru a o ajuta la contracararea valurilor de atacuri aeriene ruseşti care au vizat sistemul său energetic în ultimele săptămâni, relatează Reuters.

"Avem nevoie urgentă de sisteme Patriot suplimentare şi alte sisteme moderne de apărare antiaeriană, arme şi muniţii", a declarat ministrul de externe Dmitro Kuleba în cadrul unei conferinţe pe tema securităţii la Marea Neagră. "Profit de această ocazie pentru a-i îndemna încă o dată pe toţi partenerii noştri să ia măsuri extraordinare şi îndrăzneţe", a afirmat el.

"Apărarea aeriană ucraineană protejează în prezent nu numai cerul Ucrainei de teroarea aeriană rusă, ea apără de asemenea ţările vecine - Republica Moldova, România şi Polonia - de ameninţarea imediată ca rachetele şi dronele lansate de Rusia să pătrundă în spaţiul lor aerian", a adăugat Kuleba.

content-image

UPDATE 15 aprilie, ora 12.40 - Conducerea militară a Ucrainei a avertizat cu privire la o posibilă operaţiune sub steag fals la centrala nucleară ucraineană din Zaporojie (sud), aflată sub ocupaţie rusă, în următoarele zile, a transmis DPA.

Această centrală atomo-electrică, cea mai mare din Europa şi a treia ca mărime din lume, este ocupată de trupele ruse din martie 2022, la scurt timp după lansarea invaziei ruse pe scară largă în Ucraina la 24 februarie 2022. Statul Major General al armatei ucrainene a declarat duminică într-o postare pe Facebook că operaţiunea ar face ca Ucraina să pară responsabilă pentru orice s-ar întâmpla la uzina din sudul ţăr

UPDATE 15 aprilie, ora 12.00 - MEDUZA: Rusia și-a schimbat tactica atacurilor masive lansate asupra Ucrainei

'Tacticile lor s-au schimbat, din păcate, nu în bine pentru noi', a declarat ministrul adjunct al energiei din Ucraina, Svetlana Hrinciuk. Drept rezultat al atacurilor masive rusești, a spus ea, 'aproape toate eforturile noastre de-a lungul unui an de a reconstrui și repara au fost distruse în câteva zile'.

Rusia a început să folosească noile tactici pe 22 martie, în timpul unuia dintre cele mai masive atacuri asupra Ucrainei, a declarat și Oleksandr Harcenko, directorul Centrului de Cercetare în domeniul Industriei Energetice de la Kiev. 'Noua lor strategie constă în atacuri masive cu rachete împotriva unor anumite ținte, cu un număr mare de rachete și drone care vizează simultan un număr foarte limitat de ținte', a spus el.

'Din păcate, inamicul și-a îmbunătățit tactica și folosește arme de precizie. Drept urmare, eficiența sa distructivă a crescut semnificativ față de anul 2023', a declarat CEO-ul DTEK, Maksim Timcenko.

content-image

UPDATE 15 aprilie, ora 11.18 - Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a lansat un apel ţărilor occidentale să aplice mai eficient sancţiunile instituite împotriva Rusiei pentru a împiedica "terorismul rusesc" în Ucraina, relatează luni DPA.

Fiecare rachetă care a lovit Ucraina conţinea componente provenind de la companii din alte ţări şi care au fost importate prin teritoriul ţărilor vecine Rusiei, a declarat Zelenski în discursul său video de duminică seara.

"Toate acestea trebuie şi pot fi stopate: complicitatea cu teroarea, capacitatea teroriştilor de a căuta complici în întreaga lume şi toate formele de teroare rusească în sine", a afirmat Volodimir Zelenski, cerând mai mult sprijin din partea Occidentului pentru ca ţara sa să se apere mai bine de atacurile aeriene şi cu rachete ale Rusiei. El a punctat în acest sens apărarea în mare parte reuşită împotriva atacurilor iraniene asupra Israelului de sâmbătă seara.

UPDATE 15 aprilie, ora 10.30 - Mai multe explozii au avut loc în dimineața zilei de luni în orașul Herson, controlat de partea ucraineană, a relatat publicația ucraineană Obşcestvenne. Cu puțin timp înainte de aceste explozii, au fost raportate explozii în regiunea Dnipropetrovsk.

content-image

UPDATE 15 aprilie, ora 09.22 - Rușii acuză un atac ucrainean cu 16 morți și 20 de răniți în orașul Tokmak

Cel puţin 16 persoane au fost ucise, iar alte 20 au fost rănite în bombardamente în oraşul Tokmak - aflat sub control rus în regiunea Zaporojie, potrivit unui reprezentant al ocupaţiei ruse din sudul Ucrainei. Continuarea aici.

UPDATE 15 aprilie, ora 09.00 - Ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov, a vizitat unități de luptă din Donbas și a declarat că rușii își concentrează forțele pentru un asalt la vest de Bahmut.

UPDATE 15 aprilie, ora 08.30 - Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski , a declarat că situația de pe front, în special în direcția Donețk, s-a înrăutățit în ultimele zile. "Situația de pe front în timpul unui război atât de fierbinte este întotdeauna dificilă. Dar în zilele noastre - și mai ales în direcțiile Donețk - este mai dificilă", a spus acesta, duminică seară.

content-image

UPDATE 15 aprilie, ora 08.00 - Forțele aeriene ucrainene au raportat o amenințare balistică dinspre est, iar explozii au răsunat în Nipro

UPDATE, 15 aprilie, ora 02:00 - Rusia vrea să pună mâna pe o localitate strategică din Ucraina: Lupte grele la Ceasov Iar

Comandantul-şef al forţelor armate ucrainene, Oleksandr Sârski, a afirmat duminica aceasta că trupele care apără oraşul Ceasov Iar (Ceasiv Iar), un punct fierbinte al frontului de est, au primit armament suplimentar pentru a contracara mai bine ofensiva armatei ruse, care vrea să ocupe această localitate strategică, informează AFP.

"Au fost luate măsuri pentru a întări în mod semnificativ brigăzile cu muniţii, drone şi echipamente de război electronic", a scris Sîrski pe Facebook, afirmând că a întreprins o vizită la unităţile militare vizate, scrie agerpres.ro.

Continuarea aici

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.