Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

LIVE TEXT | Ziua 6 de război în Israel: Ultima oră! Atac armat în Ierusalim/ Mai multe rachete au fost trase spre sudul Israelului

Twitter
gaza

STIRIPESURSE.RO vă prezintă mai jos, în format „live text”, principalele știri legate de războiul din Israel în timpul zilei de joi, 12 octombrie 2023, pe măsură ce acestea apar.

UPDATE 13 octombrie, ora 00.00: Expert: 'Netanyahu a fost învinuit de mulți israelieni. A adus Israelul în tulburări doar pentru a scăpa de condamnarea pentru acuzații de luare de mită'

Problemele premierului israelian Benjamin Netanyahu pe plan intern ar fi putut juca un rol în atacul mortal al Hamas de sâmbătă, au declarat experții pentru Al Jazeera.

Continuarea AICI

UPDATE 12 octombrie, ora 23.35: Biden discută cu oficialii de top din SUA despre securitatea internă a țării

Președintele SUA, Joe Biden, s-a întâlnit cu oficiali de top din administrația sa pentru a discuta situația securității interne în Statele Unite în contextul războiului din Gaza.

Casa Albă a declarat că Biden a organizat întâlnirea "pentru a discuta măsurile pe care le luăm pentru a proteja patria și poporul Statelor Unite, inclusiv comunitățile evreiești, arabe și musulmane, în urma atacurilor teroriste ale Hamas în Israel".

Anterior, FBI a declarat că monitorizează evenimentele, dar că "nu deține informații specifice și credibile care să indice o amenințare la adresa Statelor Unite provenind din atacurile Hamas în Israel".

UPDATE 12 octombrie, ora 23.15: Atacul aerian israelian asupra unei locuințe familiale ucide 45 de palestinieni în Gaza

Militarii israelieni au bombardat o clădire rezidențială în dens populatul tabără de refugiați Jabaliya din nordul Gazai, ucigând cel puțin 45 de persoane și rănind zeci de altele, a declarat Ministerul de Interne al Gazai.

Un atac aerian târziu după-amiază a lovit casa familiei Al-Shihab din centrul taberei Jabaliya, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne Eyad Bozum pentru Associated Press.

Casa Al-Shihab era plină cu zeci de rude în momentul atacului aerian, spune Bozum.

Unii membri ai familiei fuseseră fugit de bombardamentele grele din alte părți ale Fâșiei Gaza și se adăpostiseră acolo.

Bozum spune că bilanțul morților ar putea crește din cauza acelui atac aerian, deoarece lucrătorii de apărare civilă încă scoteau trupurile din dărâmături și numărau morții.

UPDATE 12 octombrie, ora 22.55: Guvernul de unitate din Israel nu înseamnă unitate politică

Israelienii s-au plâns de ani de zile de diviziunile amare dintre politicienii lor, și un sondaj recent a arătat, de fapt, că o mare majoritate a israelienilor - vorbim de 94 la sută dintre israelieni - atribuie ceea ce s-a întâmplat lipsei de securitate și lipsei de acțiune a armatei, diviziunilor politice din guvern, politicienilor țării.

Deci, da, israelienii sunt uniți. Ar dori să vadă acest guvern de unitate națională să înainteze și să pună capăt acestei războaie. Dar asta nu înseamnă că la sfârșitul acestuia prim-ministrul nu va avea probleme, pentru că tot mai mulți israelieni, tot mai multe voci care se fac auzite îl blamează pentru tot ce s-a întâmplat, conform presei din Israel.

UPDATE 12 octombrie, ora 22.35: „Nu există nicio intenție sau plan de a desfășura trupe americane pe teritoriul Israelului”, a declarat purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate al Casei Albe, John Kirby, în fața jurnaliștilor.

Kirby a adăugat că Washington nu a exclus nicio opțiune legată de asigurarea eliberării ostaticilor ținuți de Hamas.

Purtătorul de cuvânt a declarat că 27 de cetățeni americani au fost uciși în Israel. Guvernul nu a dat încă publicității numărul celor luați ostatici.

UPDATE 12 octombrie, ora 22.15 - Circa 270.000 de persoane strămutate intern se adapostesc în prezent în adăposturi gestionate de UNRWA în Gaza, dar stocurile de provizii sunt periculos de scăz ute, potrivit reprezentantei UNRWA, Jenifer Austin.

"Noi ne-am epuizat aproape toate stocurile. Este extrem de, extrem de dificil", a declarat ea pentru Al Jazeera. ONU a afirmat că un total de 338.000 de palestinieni din enclavă au fost strămutați.

"Avem nevoie să aducem combustibil în Gaza, combustibilul menține în funcțiune instalațiile de desalinizare, astfel că fără acesta nu putem obține apă potabilă curată", a adăugat ea. "Combustibilul menține în funcțiune generatoarele din spitale, astfel că fără combustibil Gaza se află într-o situație foarte dificilă.

"Astăzi avem... 100 de adăposturi și avem apă potabilă pentru 50 dintre acestea și putem redistribui apa, dar în termen de patru zile până la zece zile vom rămâne fără apă", a declarat ea.

UPDATE 12 octombrie, ora 21.50: Ultima oră! Atac armat în Ierusalim, în plin război cu Hamas: Doi polițiști au fost răniți

A fost raportat un atac armat în Ierusalim, joi, conform publicației israeliene Haaretz. Atacatorul ar fi fost ucis, iar doi polițiști au fost răniți, anunță Mediafax.

Doi ofițeri de poliție au fost răniți într-un incident armat spre o secție de poliție din Ierusalimul de Est, în apropiere de Poarta lui Irod din Vechiul Oraș.

Continuarea AICI

UPDATE 12 octombrie, ora 21.30: Ministerul de Externe al Rusiei a declarat că raidurile aeriene ale Israelului asupra Siriei de astăzi au încălcat suveranitatea țării și dreptul internațional.

Forțele aeriene ale Israelului au avariat piste ale aeroporturilor internaționale din Damasc și Aleppo, forțându-le să-și suspende operațiunile, a declarat ministerul.

"În contextul escaladării accentuate a situației în zona conflictului palestino-israelian, astfel de acțiuni violente pot duce la consecințe extrem de periculoase, deoarece ar putea provoca o escaladare armată în întreaga regiune. Acest lucru nu trebuie să se întâmple niciodată", a declarat ministerul.

Rusia s-a aliniat strâns cu președintele sirian Bashar al-Assad în ultimii ani, intrând formal în războiul din Siria în sprijinul forțelor guvernamentale în 2015.

UPDATE 12 octombrie, ora 21.05: Biroul lui Netanyahu publică 'fotografii îngrozitoare cu bebluşi ucişi şi arşi de către monştrii Hamas' (FOTO)

Biroul de presă al premierului siraelian Benjamin Netanyahu publică joi „fotografii îngrozitoare cu bebluşi ucişi şi arşi de către monştrii Hamas”, relatează CNN.

Guvernul postează trei fotografii în care apar doi bebeluşi ale căror corpuri au fost arese şi nu pot fi recunoscute şi un al treilea corp de copil pe care se văd pete de sânge.

Continuarea AICI

UPDATE 12 octombrie, ora 20.50: "Se spune că absența de vești bune înseamnă că totul este în regulă, dar pentru oamenii din Gaza, sub asediu și în mijlocul războiului, absența de vești poate însemna sfârșitul," scrie Maram Humaid din Gaza City într-un jurnal de reporter.

Jurnalul său detaliază momentele de liniște trecătoare din enclava asediată, între atacurile israeliene.

"Anul trecut, în timpul operațiunii Măciuca de Foc, am scris că asteptam liniștea. Și acum așteptăm liniștea, dar până la următoarea rafală de bombe. Iar asta se repetă, iarăși și iarăși."

"Anul trecut, jurnalul meu a devenit cel mai citit, ceea ce a adus durerea și suferința poporului gazan la nivel mondial. În acest an, nu știu dacă mesajele mele vor mai fi citite sau mai vor aduce ceva, pentru că situația este mai teribilă decât în ​​anul precedent. Am crezut că atunci a fost cel mai rău moment, dar am fost înșelat."

"Anul trecut, m-am gândit că nu va mai fi nevoie să scriu vreodată despre război și suferință, dar mi-am dat seama că, probabil, în fiecare an voi scrie despre război, suferință și ucidere, pentru că nimic nu s-a schimbat. Anul trecut am fost singurul gazetar din Gaza care a scris, pentru că ceilalți erau acasă. Anul acesta suntem cu toții aici, iar bomba deasupra noastră ne-a adus împreună. Anul trecut am scris despre spitalele pline de răniți, despre morgile care au fost inundate, dar anul acesta morgile sunt pline, iar răniții sunt îngrijorați de soarta lor. Am scris în fiecare an despre durerea noastră, iar anul acesta este mai dureros și mai înspăimântător."

Acesta este un scurt rezumat al jurnalului reporterului Maram Humaid din Gaza, care descrie viața sub asediu și impactul războiului asupra oamenilor din zonă.

content-image

 

UPDATE 12 octombrie, ora 20.35: Luptători Hamas încearcă în continuare să pătrundă în Israel, armata israeliană a adus tancurile

Luptătorii Hamas încă încearcă să intre în Israel, dar au fost blocați, a declarat joi, într-un briefing de presă, un purtător de cuvânt al forțelor israeliene, Lt Col Richard Hecht.

Potrivit acestuia, luptătorii Hamas încă încearcă să intre pe teritoriul israelian pe mare. „Am interceptat câteva ținte maritime”, a precizat oficialul israelian.

Continuarea AICI

UPDATE 12 octombrie, ora 20.20: Doi palestinieni au fost răniți de forțele israeliene într-un schimb de focuri lângă o stație de poliție israeliană din Ierusalimul de Est ocupat.

Poliția israeliană susține că au deschis focul asupra unui grup de palestinieni după ce un bărbat a tras în stația de poliție.

Nu au fost raportate victime între polițiștii israelieni.

UPDATE 12 octombrie, ora 20.00: Blinken a declarat că, în afara întâlnirii cu regele Abdullah al Iordaniei și cu președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, el se va întâlni și cu "lideri din Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Egipt și Qatar" în zilele următoare.

"În cadrul fiecărei astfel de întâlniri, (SUA) va continua să îndemne țările să ajute la prevenirea extinderii conflictului și să folosească influența lor asupra Hamas pentru eliberarea imediată și necondiționată a ostaticilor", a spus el.

Agenția de știri de stat din Qatar a raportat că Blinken va ajunge în Qatar vineri.

UPDATE 12 octombrie, ora 19.20: Franța anunță interzicerea tuturor demonstrațiilor pro-palestiniene pe motiv că astfel de proteste amenință ordinea publică.

Ministrul de Interne Gerald Darmanin a transmis într-o notă prefecturilor regionale că demonstrațiile "au potențialul de a genera perturbări ale ordinii publice", adăugând că organizatorii ar trebui să fie arestați.

Continuarea AICI

UPDATE 12 octombrie, ora 18.50: Gaza este martoră la bombardamente neîntrerupte din toate direcțiile - de pe uscat, din aer și de la mare, de la nord la sud

Spitalele au lansat apeluri către organizațiile umanitare internaționale pentru a furniza asistență medicală urgentă, atât de necesară.

Au apărut imagini cu cadavre plasate în afara Spitalului al-Shifa pentru că nu mai exista loc pentru a le depune. Lucrătorii medicali au ridicat o cortină în interiorul spitalului acum două zile, deoarece morga fusese depășită.

Situația este catastrofală, iar oamenii au pierdut toată speranța că lucrurile vor deveni mai bune. Ei se tem că cel mai rău scenariu - intrarea armatei israeliene în Gaza - este pe cale să se întâmple.

content-image

UPDATE 12 octombrie, ora 18.35:Ploaie de bombe asupra Fâșiei Gaza: Israelienii susțin că au lansat aproximativ 6.000 de proiectile

Israelienii susțin că au aruncat aproximativ 6.000 de bombe cu o greutate totală de 4.000 de tone asupra Fâșiei Gaza asediate de la atacul Hamas de sâmbătă.

Bombardamentele au ucis până acum cel puțin 1.417 persoane, aproximativ jumătate copii și femei și au rănit peste 6.000, potrivit oficialilor sănătății palestiniene.

Continuarea AICI

UPDATE 12 octombrie, ora 18.20: În urma a ceea ce am relatat mai devreme cu privire la cei patru paramedici din Societatea Palestiniană a Crucii Roșii (PRCS) care au fost uciși miercuri, purtătorul de cuvânt Nebal Farsakh a descris și el pentru Al Jazeera provocările cu care se confruntă echipele medicale PRCS din Gaza.

"Provocările sunt numeroase. Bombardamentele continue lovesc totul și pun și echipele noastre în pericol... Distrugerea infrastructurii și a marilor drumuri împiedică, de asemenea, deplasarea noastră pentru a ajunge la persoanele rănite.

"De aceea solicităm deschiderea unui coridor umanitar [în Gaza]. Dacă există un coridor, echipele noastre se pot deplasa în siguranță și pot ajuta persoanele rănite", a spus Farsakh.

Cu blocada continuă a Gaza, Farsakh explică faptul că situația, care era deja "groaznică" înainte de lupte, este acum și mai rea, iar toate ambulanțele funcționează la capacitate maximă cu echipamente deficitare.

Farsakh a adăugat că sănătatea mentală a paramedicilor PRCS este "foarte precară", deoarece personalul trebuie să-și vadă colegii murind și să se îngrijoreze când pleacă de lângă familiile lor pentru a salva viețile altor persoane în timpul unui atac aerian.

UPDATE 12 octombrie, ora 18.05: Marți, președintele rus Vladimir Putin șa rupt tăcerea pentru a denunța „catastrofa” morților din conflict și a criticat eșecul SUA în Orientul Mijlociu.

Dmitry Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat, de asemenea, jurnaliștilor miercuri că Moscova discută cu ambele părți și își va menține poziția „ca o națiune care are potențialul de a participa la procesul de soluționare”.

Cu toate acestea, unii analiști susțin că răspunsul reținut al lui Putin la conflict se datorează beneficiilor pe care le aduce Rusiei și deturnarea atenției de la Ucraina.

UPDATE 12 octombrie, ora 17.55: Mai multe rachete au fost trase spre sudul Israelului

Avem rapoarte despre o nouă serie de rachete trase din Gaza spre Ashkelon și Ashdod în sudul Israelului.

UPDATE 12 octombrie, ora 17.45: Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, s-a întâlnit cu regele Iordaniei, Abdullah, în capitala Iordaniei, Amman.

Abbas a cerut oprirea imediată a atacurilor Israelului asupra Fâșiei Gaza, furnizarea de ajutor umanitar, apă și energie electrică, precum și deschiderea unor coridoare umanitare urgente.

De asemenea, el a spus că respinge uciderea sau abuzarea civililor de ambele părți ale conflictului.

"Renunțăm la violență și aderăm la legitimitatea internațională, rezistența populară pașnică și acțiunea politică ca mijloace pentru a ne atinge obiectivele naționale", a fost citat Abbas de agenția oficială de știri WAFA.

Vineri, Abbas este programat să se întâlnească cu Blinken în Amman.

content-image

UPDATE 12 octombrie, ora 17.35: Soția prim-ministrului Scoției, Humza Yousaf, spune că părinții săi sunt „terorizați” după ce au rămas blocați în Gaza în mijlocul atacurilor aeriene israeliene.

Nadia El-Nakla a spus că părinții ei îi spun „că simt că vor muri”.

A adăugat că părinții ei discută despre economisirea bateriilor telefoanelor din cauza lipsei de energie electrică după ce Israelul a tăiat curentul electric în Gaza în urma atacului Hamas.

content-image

UPDATE 12 octombrie, ora 17.25: Infografic: Cele mai recente cifre privind victimele

content-image

UPDATE 12 octombrie, ora 17.15: Israelul se află într-o zonă crepusculară: cele cinci fronturi în care se poate dezlănțui o nouă invazie

Israelul se află într-o zonă crepusculară: cele cinci fronturi în care se poate dezlănțui o nouă invazie

Actualul conflict dintre Israel și Hamas este foarte lung și are multe puncte de plecare pentru o escaladare mai largă, notează publicația BILD, citând specialiști de la centrul pentru Orientul Mijlociu Le Beck, cu sediul în Bahrain și Arabia Saudită.

Continuarea AICI

UPDATE 12 octombrie, ora 17.05: Patru paramedici de la Societatea Crucii Roșii Palestiniene [PRCS] au fost uciși miercuri în urma unui atac aerian israelian, a declarat purtătorul de cuvânt Nebal Farsakh pentru Al Jazeera.

"Primul incident a avut loc în nordul Gazei. A dus la distrugerea completă a ambulanței noastre și la moartea a trei dintre paramedicii noștri. Al doilea incident a avut loc în altă zonă ... în estul Gazei. Am primit un apel care spunea că acolo au fost răniți din cauza unui atac aerian."

Farsakh a declarat că una dintre cele două persoane care au mers să ajute a fost ucisă într-un raid aerian, iar cealaltă persoană care a supraviețuit este acum traumatizată de situație.

"Țintirea intenționată a ambulanțelor PRCS are un emblema clar vizibilă pe partea de sus a fiecărui vehicul. Aceasta poate fi văzută foarte clar de oriunde, de la înălțime. Emblema ar trebui să fie respectată conform dreptului internațional umanitar. Ei le-au vizat [ambulanțele] intenționat", a adăugat Farsakh.

UPDATE 12 octombrie, ora 16.50: Comandantul șef al armatei Israelului a recunoscut că forțele de securitate au eșuat în prevenirea atacului Hamas din ziua de sâmbătă.

"IDF [Forțele de Apărare ale Israelului] sunt responsabile de apărarea țării și a cetățenilor săi, iar sâmbătă dimineața în zona din jurul Gazei, nu am fost pe măsură," a declarat generalul locotenent Herzi Halevi.

"Vom învăța, vom investiga, dar acum este timpul pentru război."

UPDATE 12 octombrie, ora 16.34: Iată cele mai semnificative evoluții din ultimele ore ale conflictului dintre Israel și Hamas:

Secretarul de Stat al SUA, Blinken, a vizitat Israel și a declarat că vor veni mai multe sprijin militar, inclusiv interceptoare pentru sistemul său Iron Dome.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a numit Hamas drept ISIS și a reiterat că grupul va fi "zdrobit".

Egiptul a declarat că dirijează zborurile de ajutor internațional pentru Gaza către un aeroport din Sinaiul de Nord, în timp ce atacurile israeliene asupra trecerii Rafah continuă.

Ministrul de externe al Iranului a acuzat Israelul de căutarea unui "genocid" prin impunerea unui asediu asupra Gaza.

Avioane israeliene lansează pliante peste nordul Gaza, spunând oamenilor să-și părăsească casele "imediat" și să se îndrepte către "adăposturile cunoscute".

UPDATE 12 octombrie, ora 16.24: Iadul pe pământ: imagini filmate pe străzile din Gaza / VIDEO FOTO

Cel puțin 1.354 de persoane au murit în Gaza, în urma intervenției militare a Israelului, conform Ministerului palestianian al Sănătății. De asemenea, 6.049 de palestinieni au fost răniți în Gaza, iar Israelul continuă bombardamentele și pregătește o invazie terestră.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 12 octombrie, ora 16.14: Numărul palestinienilor uciși în bombardamentele Israelului asupra Fâșiei Gaza continuă să crească.

Ultima cifră a deceselor furnizată de ministerul sănătății al enclavei se ridică la 1.417. Peste 6.200 de persoane au fost, de asemenea, rănite.

În Israel, numărul persoanelor ucise în atacul Hamas a ajuns la 1.300, cu peste 3.200 de răniți.

UPDATE 12 octombrie, ora 16.04: Avioanele de război israeliene au ucis cel puțin 151 de palestinieni în bombardamentele de astăzi, potrivit agenției de știri palestiniene Wafa.

Wafa a raportat că bombardamentele israeliene au continuat fără întrerupere timp de ore, cu zeci de rachete și bombe lovind clădiri de înălțime și locuințe în întreaga fâșie Gaza.

UPDATE 12 octombrie, ora 15.54 - Hamas respinge ideea unui coridor umanitar propusă de Egipt: Ar fi o "strămutare" permanentă

"Ar forţa poporul palestinian să îşi părăsească patria" şi ar implica noi strămutări şi căutări de locuri de refugiu, a declarat joi pentru EFE o sursă din cadrul grupării islamiste. Potrivit acesteia, Hamas continuă să ceară "acces la produsele şi bunurile de primă necesitate, cum ar fi combustibilul sau electricitatea, tot ceea ce poate să le garanteze" celor 2,3 milioane de palestinieni din enclavă "dreptul la viaţă". "Cu toate acestea, deschiderea unui coridor sigur pentru a-i forţa pe oamenii noştri să îşi părăsească patria şi să sufere o moarte permanentă nu este ceva cu care poporul nostru şi rezistenţa noastră să fie de acord", a declarat membrul organizaţiei islamiste.

content-image

UPDATE 12 octombrie, ora 15.42 - Ministrul iranian de externe acuză Israelul că urmărește „genocidul” în Gaza, potrivit televiziunii de stat iraniene

„Astăzi, continuarea crimelor de război comise de Netanyahu și sioniști împotriva civililor din Gaz , asediarea, întreruperea apei și a electricității și interzicerea accesului la medicamente și alimente, a creat condițiile prin care sioniștii caută un genocid pentru toți oamenii din Gaza”, a spus Hossein Amir-Abdollahian. „Războiul la care asistăm astăzi în Fâşia Gaza nu este doar războiul sioniştilor împotriva Hamas, ci este războiul sioniştilor împotriva tuturor palestinienilor”, a completat oficialul iranian.

UPDATE 12 octombrie, ora 15.37 - Israel împrăștie, din avioane militare, hârtii peste orașele din Gaza în care cere populației palestiniene să se adăpostească în locuri sigure pentru că locațiile Hamas și clădirile folosite de aceștia vor fi distruse:

content-image

UPDATE 12 octombrie, ora 15.17 - O "agresiune israeliană" a vizat joi aeroporturile din capitala Damasc și orașul nordic Alep, a relatat televiziunea de stat siriană.

În urma atacului, un avion cargo iranian care trebuia să aterizeze în Siria și se pare că transporta o încărcătură de arme s-a întors la Teheran, relatează presa din Israel. Grupul Visegrád 24 - fără să citeze pe cineva sau surse oficiale - susține că la bord ar fi fost inclusiv ministrul iranian de externe, Hossein Amir-Abdollahian. Raidurile vin în timp ce Israelul este angajat într-un război declanșat de atacul Hamas, care a ucis mii de oameni.

UPDATE 12 octombrie, ora 15.02 -  Cel puțin 1.354 de persoane au murit în Gaza, în urma intervenției militare a Israelului, conform Ministerului palestianian al Sănătății. De asemenea, 6.049 de palestinieni au fost răniți în Gaza.

UPDATE 12 octombrie, ora 14.50 - Compania X a lui Elon Musk a declarat că a eliminat sau etichetat zeci de mii de postări care includ conţinut „ilegal" legat de războiul dintre Israel şi Hamas, răspunzând astfel cerinţelor de a opri răspândirea ştirilor false în jurul conflictului, scrie Bloomberg, citat de Ziarul Financiar.

UPDATE 12 octombrie, ora 14.40 - Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat că crimele Hamas includ „măcelărirea unor familii întregi”, „arderea oamenilor de vii” și „decapitarea”. Ei ar trebui să fie tratați la fel ca Statul Islamic, a spus el. „Hamas are o singură agendă - distrugerea Israelului și uciderea evreilor”, a adăugat Blinken. Oficialul american a recunoscut că în conflict „civili de fiecare naționalitate au fost uciși”.

content-image

UPDATE 12 octombrie, ora 14.30 - Anthony Blinken a zis în conferința cu Benjamin Natanyahu că „Israelul are dreptul să se apere” dar „contează” și cum o face. Fără a spune direct, această remarcă face referire la atacurile aeriene israeliene care ucid inclusiv civili palestinieni în Gaza.

„Știm că Hamas nu reprezintă poporul palestinian”, a mai zis Blinken, potrivit căruia arme americane pentru Israel „sunt pe drum”. Secretarul de stat al SUA este de acord cu Netanyahu că Hamas „este ca ISIS”. El a indicat că 25 de americani au murit în atacurile Hamas din Israel.

UPDATE 12 octombrie, ora 14.20 - Miliţia teroristă islamistă somaleză al-Shabaab mulţumeşte Hamas pentru atacul din Israel

Miliţia teroristă islamistă somaleză al-Shabaab a felicitat grupul palestinian Hamas pentru atacul său asupra Israelului, care s-a soldat cu peste 1.200 de morţi în acest stat, potrivit DPA. "Vă mulţumim pentru jihad şi pentru munca bună pe care aţi făcut-o", se arată într-un mesaj al grupului terorist legat de Al-Qaida, publicat miercuri seara. Al-Shabaab este activă în Somalia de peste 15 ani şi continuă să controleze părţi din această ţară din Cornul Africii, în ciuda încercărilor de a o disloca. Islamiştii conduc acolo cu o interpretare strictă a legii Sharia, cu pedepse care includ execuţii, amputări şi biciuiri. Gruparea ucide civili prin bombardamente şi ia ca ţintă pentru asasinate oficiali, jurnalişti sau critici.

content-image

UPDATE 12 octombrie, ora 14.05 - Egiptul a deschis punctul de trecere dinspre Gaza

Ministerul egiptean de externe a cerut Israelului să oprească atacurile cu rachete în apropierea punctului de trecere a frontierei Rafah din Gaza. Egiptul spune că trecerea este deschisă în prezent. Trecerea este singura cale de ieșire din Gaza - dar că loviturile aeriene au forțat-o să se închidă ieri. Chiar și atunci când este deschisă, lista de așteptare rămâne lungă, cu locuri zilnice limitate la aproximativ 400 în orele normale.

UPDATE 12 octombrie, ora 14.00 - Peste 1.300 de morți în Gaza, scrie BBC. Cel puțin 1.354 de oameni au fost uciși în Gaza de sâmbătă, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, iar 6.049 au fost răniți.

content-image

UPDATE 12 octombrie, ora 13.55 - Vom folosi o mână de fier (președintele israelian)

Președintele israelian Isaac Herzog a spus la un briefing pentru jurnaliștii străini, la reședința prezidențială din Ierusalim, că va încerca să protejeze civilii din Gaza – dar va „face tot ce este necesar cu o mână de fier”. Iar mai târziu, la întrebările jurnaliştilor, Herzog a reacţionat sfidător când a fost întrebat despre amploarea răspunsului Israelului la atacurile mortale ale Hamas. "Lucrăm, operăm militar conform regulilor dreptului internațional, punct. Fără echivoc! Dar suntem în război. Suntem în război!". În paralel, secretarul de stat al SUA Antony Blinken s-a întâlnit cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu. „Suntem aici, nu plecăm nicăieri”, a spus Blinken. El se va întâlni și cu Herzog.

UPDATE 12 octombrie, ora 13.50 - Răsturnare totală de situație. Guvernul israelian nu confirmă decapitarea copiilor de către Hamas

Guvernul israelian nu a confirmat informaţia potrivit căreia atacatorii Hamas au tăiat capetele unor bebeluşi în timpul atacului lor şocant de sâmbătă, a declarat un oficial israelian pentru CNN, contrazicând o declaraţie publică anterioară a biroului premierului. "Au existat cazuri de militanţi Hamas care au efectuat decapitări şi alte atrocităţi de tip ISIS. Cu toate acestea, nu putem confirma dacă victimele au fost bărbaţi sau femei, soldaţi sau civili, adulţi sau copii", a declarat oficialul. Afirmaţiile şocante potrivit cărora copii ar fi fost decapitaţi în kibbutzul Kfar Aza au apărut marţi în presa israeliană.  Continuarea aici.

UPDATE 12 octombrie, ora 13.35 - Președintele egiptean, Abdel Fa tah al-Sisi, a vorbit cu prim- ministrul britanic, Rishi Sunak, despre necesitatea de a asigura regularitatea serviciilor de ajutor umanitar și a ajutorului pentru palestinienii din Gaza .

Israelul a impus un „asediu complet” asupra Gazei, blocând orice circulație a civililor, precum și întrerupând aprovizionarea cu alimente, combustibil, apă și energie. Egiptul are o trecere a frontierei cu Gaza, dar rămâne închisă după acuzațiile că atacurile aeriene israeliene au lovit zona. Armata israeliană a spus că nu poate „nici să confirme sau să infirme” niciun atac asupra trecerii. Egiptul nu a spus dacă va permite palestinienilor să fugă pe teritoriul său.

UPDATE 12 octombrie, ora 13.20 - Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a aterizat joi în Israel pentru a ajuta la prevenirea extinderii războiului şi pentru a face presiuni în vederea eliberării ostaticilor, inclusiv a cetăţenilor americani. El va vizita, de asemenea, Iordania, iar oficiali din cadrul Autorităţii Palestiniene - rivali ai islamiştilor din Hamas care controlează Gaza - au declarat că Blinken se va întâlni vineri şi cu preşedintele lor, Mahmoud Abbas.

 

UPDATE 12 octombrie, ora 13.00 - Poliția Metropolitană britanică spune că nu va considera infracțiune fluturarea unui steag palestinian

Într-o scrisoare adresată comunității evreiești din Londra, comisarul adjunc, Dame Lynne Owen, a spus: „Ceea ce nu putem face este să interpretăm sprijinul pentru cauza palestiniană într-un mod mai larg ca fiind în mod automat sprijin pentru Hamas sau pentru orice alt grup interzis, chiar și atunci când urmează atât de curând după un atac efectuat de acel grup și când pentru mulți legătura pare indiscutabilă. O expresie a sprijinului pentru poporul palestinian în sens mai larg, inclusiv arborarea drapelului palestinian, nu constituie, singură, o infracțiune”.

content-image

UPDATE 12 octombrie, ora 12.50 - REUTERS: Turcia este pregătită să trimită ajutor umanitar palestinienilor afectați de conflictul din Gaza, dar este foarte greu de furnizat în circumstanțele actuale, a declarat joi un oficial turc din cadrul Ministerului Apărării.

"Situația din regiune este foarte complicată. În circumstanțele actuale, este foarte dificil să se livreze ajutoare acolo. Dar Forțele Armate turce sunt pregătite să îndeplinească sarcinile atribuite să livreze ajutoare acolo", a declarat pentru jurnaliști oficialul.

content-image

UPDATE 12 octombrie, ora 12.40 - Prin războiul său împotriva Israelului, Hamas se impune pe scena politică palestiniană (experţi)

Odată cu lansarea unui război împotriva Israelului din mica Fâşie Gaza pe care o controlează, Hamas s-a impus în teritoriile palestiniene ocupate, marginalizând o Autoritate palestiniană văzută acum de majoritatea palestinienilor ca o "povară", afirmă experţi citaţi de France Presse.

Prin "Potopul al-Aqsa", un atac coordonat terestru, maritim şi aerian - o premieră pentru facţiunile armate palestiniene - mişcarea islamistă "s-a plasat ca interlocutor palestinian de referinţă, cel care chiar dictează agenda politică şi militară", a declarat pentru AFP Xavier Guignard, specialist în teritoriile ocupate.

Autoritatea palestiniană, născută din Acordurile Oslo în 1993 şi care ar fi trebuit să dispară pentru a lăsa locul unui stat palestinian care se lasă în continuare aşteptat în schimbul recunoaşterii statului Israel, a fost depăşită de evenimente, comentează AFP. 
Acest lucru s-a întâmplat atât în Gaza, unde Hamas a expulzat-o cu forţa în 2007, cât şi în Cisiordania ocupată, unde se află preşedintele său Mahmoud Abbas, al cărui mandat a expirat oficial din 2009.

Preşedintele Mahmoud Abbas - care reprezintă de decenii vocea rezistenţei paşnice pentru înfiinţarea unui stat palestinian şi nu încetează să denunţe violenţa - s-a făcut puţin auzit de la începutul războiului.

content-image

UPDATE 12 octombrie, ora 12.28 - Hamas a respins afirmațiile lui Biden că luptătorii săi au vizat copii în timpul atacului de sâmbătă

„Dă-ne o imagine că Hamas a ucis civili, că Hamas a ucis copii, că Hamas a ucis femei. Nu ucidem civili”, a declarat Ghazi Hamad, membru al biroului politic al Hamas, pentru Al Jazeera.

Joe Biden a spus că văzut imagini cu luptători Hamas decapitatând copii în sudul Israelului.

content-image

UPDATE 12 octombrie, ora 12.16 - Forțele de Apărare ale Israelului au anunțat că au lovit 2.600 de 'ținte teroriste' în Gaza aparținând Hamas și Jihadului Islamic și că 169 de soldați israelieni au murit în timpul luptelor, scriu The Guardian, BBC și CNN.

UPDATE 12 octombrie, ora 12.00 - Numărul persoanelor strămutate în Gaza, acest mic teritoriu dens populat cu 2,3 milioane de locuitori a crescut, până la sfârşitul zilei de miercuri, "cu încă 75.000 de persoane şi a ajuns la 338.934", a indicat biroul ONU într-un comunicat dat publicităţii joi.

UPDATE 12 octombrie, ora 11.50 - Luptătorii Hamas încă încearcă să intre în Israel, dar au fost blocați, a declarat joi, într-un briefing de presă, un purtător de cuvânt al forțelor israeliene, Lt Col Richard Hecht.

Potrivit acestuia, luptătorii Hamas încă încearcă să intre pe teritoriul israelian pe mare. „Am interceptat câteva ținte maritime”, a precizat oficialul israelian.

Armata Israelului încă securizează zona de graniță din jurul Gazei , „construind mici baricade cu tancuri”. „Nu este ermetic, dar zona e plină de soldați și „oricine se apropie de granița va fi împușcat, oricine, nimeni nu intră, nimeni nu iese”, a continuat el.

Richard Hecht a mai spus că serviciile de informații israeliene se concentrează acum pe identificarea luptătorilor care au organizat incursiunea Hamas, prin interogatorii asupra palestinienilor.

content-image

UPDATE 12 octombrie, ora 11.40 - Armata israeliană confirmă: 'Au existat rapoarte anterioare despre mutarea forțelor HAMAS!'

Într-o conversație cu corespondenții militari din această dimineață, purtătorul de cuvânt al armatei israeliene (IDF), generalul de brigadă Daniel Hagari, a confirmat dezvăluirea postului Channel 13 News a consultărilor înalților oficiali după identificarea activității la granița cu Fâșia Gaza, în noaptea dinaintea atacului surpriză al Hamas. Continuarea aici.

content-image

UPDATE 12 octombrie, ora 11.33 - Răzbunarea Hamas după ce raidurile israeliene au lovit tabere de refugiaţi: Tel Aviv, sub tirul rachetelor

Hamas a anunţat joi că a tras rachete în direcţia Tel Aviv după ce raidurile israeliene au lovit "civili" în două tabere de refugiaţi din Fâşia Gaza, enclavă palestiniană controlată de mişcarea islamistă, relatează AFP, conform AGERPRES. Continuarea aici.

content-image

UPDATE 12 octombrie, ora 11.15 - Israelul pregătește invazia terestră în Fâșia Gaza: semnul că se așteaptă la confruntări sângeroase

Purtătorul de cuvânt al armatei Israelului, Jonathan Conricus, susține că 300.000 de soldați au fost mobilizați la frontiera cu Fâșia Gaza și se pregătesc de o invazie terestră, misiune primită din partea Guvernului Israelului. Continuarea aici.

UPDATE 12 octombrie, ora 11.04 - Miniștrii apărării din NATO au analizat conflictul din Gaza

Ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, s-a adresat prin videoconferinţă omologilor săi din NATO, joi dimineaţă, şi le-a spus că se aşteaptă la un "sprijin total" din punct de vedere politic, dar nu a cerut alianţei arme, a declarat pentru The Guardian ambasadorul Israelului la UE şi NATO, Haim Regev.

"Mesajul principal al ministrului a fost că a fost un atac sălbatic, un atac brutal al teroriştilor - Hamas este ISIS - şi ne aşteptăm la un sprijin total", a declarat ambasadorul. "Nu cerem lucruri specifice de la NATO în calitate de alianţă militară", a adăugat el.

"Ideea", a spus ambasadorul, "a fost de a face cunoscut NATO cu ce se confruntă Israelul de la început, de sâmbătă dimineaţa, iar ministrul s-a concentrat pe acest lucru, pentru că este important să înţelegem împotriva cui ne poziţionăm", a menţionat Haim Regev. "Este alb şi negru", a insistat el. "Israelul luptă împotriva unui grup terorist - nu împotriva altcuiva", a punctat diplomatul.

Ambasadorul Regev susţine că "pentru noi, a fost extrem de important că miniştrii apărării vor auzi de la noi ce s-a întâmplat", a adăugat diplomatul.

content-image

UPDATE 12 octombrie, ora 10.56 - Șeful spionajului militar ucrainean (GUR), Kirilo Budanov, a declarat într-un interviu la Ukrainskaia Pravda că rușii au oferit grupării islamiste Hamas arme pe care le-au confiscat în Ucraina.

„Știm clar că armele-trofeu din Ucraina au fost transferate de ruși către gruparea Hamas. Cele mai multe dintre ele sunt arme de infanterie”, a declarat șeful GUR.

Budanov mai crede că rușii i-au ajutat pe militanții Hamas să folosească drone împotriva vehiculelor blindate: "Nimeni, în afară de oamenii care au trecut prin teatrul nostru de război, nu ar putea face asta. De vreme ce noi nu am fost acolo, înseamnă că au fost rușii", a indicat el.

content-image

UPDATE 12 octombrie, ora 10.55 - Tânără cu origini românești, ucisă la Festivalul Morții din Israel: 'Copilul nostru a devenit o mică stea în Univers'

O tânără cu origini românești și-a găsit sfârșitul în atacurile teroriste din Israel. În vârstă de doar 24 de ani, Bruna Văleanu a fost ucisă de luptătorii Hamas, la festivalul ce se ținea în apropiere de Fâșia Gaza. Continuarea aici.

UPDATE 12 octombrie, ora 10.45 - Liderul Hamas responsabil de forțele navale, lichidat de armata israeliană: lovituri năpraznice în unitatea de elită a Hamas

Armata israeliană (IDF) a ucis un alt membru de top al Hamas, Muhammad Abu Shamala, și au lovit, de asemenea, centrele de comandă ale unităților care au invadat statul evreu pe 7 octombrie. Continuarea aici.

UPDATE 12 octombrie, ora 10.37 - Fără precedent: Arabia Saudită și Iranul își dau mâna și vor să oprească Israelul

Prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, şi preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, au discutat telefonic despre războiul dintre Israel şi Hamas, a informat joi presa de stat saudită, primul apel de la o apropiere surpriză în martie între Riad şi Teheran, notează AFP. În mod tradițional, Arabia Saudită și Iranul sunt adversari de moarte, dar în ultima perioadă s-a observat o încălzire a relațiilor, iar găsirea unui inamic comun ar putea conduce chiar la o colaborare foarte strânsă, informează Agerpres. Continuarea aici.

UPDATE 12 octombrie, ora 10.24 -  Ostaticii detinuți de Hamas sunt probabil în subteran (armata israeliană)

Autoritățile israeliene cred că ostaticii luați de Hamas sunt ținuți în subteran, a declarat locotenent-colonelul Jonathan Conricus, purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului, conform CNN.

„Rațiunea dictează că sunt în subteran”, a spus Conricus. „Rațiunea dictează, de asemenea, că Hamas, din moment ce a plănuit să lanseze acest atac și a plănuit să ia acești oameni ostatici, a planificat în avans locații pentru a ascunde acești ostatici și a-i feri de informațiile israeliene și de eforturile de a-i scoate”.

Situația cu ostaticii este „un subiect extrem de sensibil și complex”, a spus Conricus. Chiar dacă Israelul a avut „oarecare experiență” cu situații de ostatici, nu s-a ocupat niciodată de așa ceva, a adăugat el. Nu în domeniul de aplicare, nici în amploarea și nici în complexitatea locului în care sunt ostaticii noștri, a spus Conricus.

Luptătorii Hamas țin ostatici până la 150 de persoane în locații din Gaza, după raidurile lor în sudul Israelului de sâmbătă, a declarat luni ambasadorul Israelului la ONU. Abu Obaida, purtătorul de cuvânt al Brigăzilor Al-Qassam ale Hamas, a declarat că Hamas va începe să execute ostatici civili dacă Israelul ar ținti oamenii din Gaza fără avertisment.

content-image

UPDATE 12 octombrie, ora 10.12 - Harta cu zonele afectate de luptele Israel-Hamas

După incursiunea surpriză a Hamas în Israel, armata israeliană a răspuns în forță și acum pregătește o invazie terestră pentru a distruge definitiv gruparea palestiniană.

Iată zonele afectate de lupte, conform CNN (cu portocaliu sunt loviturile Hamas, cu verde atacurile israeliene, iar cu roșu punctele de ciocnire între militanții palestinieni și armata Israelului):

content-image

UPDATE 12 octombrie, ora 09.52 - Președintele palestinian se va întâlni vineri cu Blinken

Președintele palestinian Mahmoud Abbas este programat să se întâlnească vineri cu secretarul de stat al SUA Antony Blinken, a declarat joi un oficial al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OLP). Abbas este președintele Autorității Palestiniene din Cisiordania, care a pierdut controlul asupra Gazei în fața rivalului său Hamas în 2007.

content-image

UPDATE 12 octombrie, ora 09.30 - Israelul nu va dezvălui numărul rachetelor palestiniene interceptate, spre deosebire de conflictele precedente

Armata israeliană a anunţat joi că nu va dezvălui numărul interceptărilor de rachete palestiniene lansate din Fâşia Gaza în timpul actualului conflict, precizând că astfel de informaţii ar ajuta mişcarea islamistă Hamas, transmite Reuters.

''Nu îi voi spune inamicului (care este) numărul interceptărilor noastre'', a declarat locotenent-colonelul Richard Hecht.

Această decizie marchează o diferenţă majoră faţă de conflictele anterioare între Israel şi militanţii palestinieni.

Armata israeliană continua joi dimineaţă să bombardeze Fâşia Gaza ca reacţie la atacurile coordonate lansate la finalul săptămânii trecute de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, pe care Israelul a promis să o ''distrugă''.

content-image

UPDATE 12 octombrie 2023, ora 09.00 -  Spitalele din Gaza „riscă să se transforme în morgi”, deoarece pierd conexiunea la electricitate în timpul bombardamentelor Israelului, a avertizat joi Crucea Roșie, relatează CNN.

O criză umanitară se dezvoltă rapid în Gaza, unde oficialii din domeniul sănătății raportează că sute de mii de persoane au fost strămutate pe fondul penuriei de hrană, apă și electricitate, punând o presiune suplimentară asupra spitalelor.

„Pe măsură ce Gaza își pierde electricitatea, spitalele își pierd conexiunea la rețeaua electrică, punând în pericol nou-născuții din incubatoare și pacienții care respiră prin tuburi cu oxigen”, a declarat directorul regional al Crucii Roșii pentru Orientul Mijlociu, Fabrizio Carboni, într-un comunicat.

content-image

UPDATE 12 octombrie 2023, ora 08.30 - Brazilia convoacă o nouă reuniune a Consiliului de Securitate al ONU

Brazilia, care prezidează în prezent Consiliul de Securitate al ONU, a convocat pentru vineri o nouă reuniune a acestui organism pentru a aborda situaţia în Fâşia Gaza, a anunţat miercuri seară Ministerul Afacerilor Externe, relatează AFP.

ĂPeşedintele brazilian Luiz Inacio Lula da Silva a lansat un apel la protejarea "copiilor palestinieni şi israelieni prinşi în capcana războiului". "Copiii nu ar trebui niciodată luaţi ostatici, indiferent unde în lume", a pledat Lula.

"Trebuie ca Hamas să-i elibereze pe copiii israelieni pe care i-au răpit de la familiile lor. Trebuie ca Israelul să înceteze bombardamentele pentru ca copiii palestinieni şi mamele lor să plece din Fâşia Gaza pe la frontiera cu Egiptul", a adăugat preşedintele brazilian. "Trebuie să existe un minimum de umanitate în nebunia războiului", a îndemnat el.

content-image

UPDATE 12 octombrie 2023, ora 08.00 - REUTERS: Ambasadorul israelian declară că Japonia ar trebui să fie "vigilentă" cu privire la ajutorul acordat palestinienilor

Ambasadorul Israelului în Japonia a declarat joi că țara sa gazdă ar trebui să fie „vigilentă” și să se uite la ce face Hamas cu ajutorul pe care îl acordă palestinienilor. „Japonia ar trebui să fie vigilentă și să vadă ce face Hamas cu acel ajutor”, a spus Gilan Cohen la o conferință de presă. El a apreciat Japonia pentru că a recunoscut atacurile Hamas drept „terorism” și pentru că a declarat că Israelul are dreptul să se apere.

UPDATE 12 octombrie 2023, ora 7.18: Fără precedent: Arabia Saudită și Iranul își dau mâna și vor să oprească Israelul

Prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, şi preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, au discutat telefonic despre războiul dintre Israel şi Hamas, a informat joi presa de stat saudită, primul apel de la o apropiere surpriză în martie între Riad şi Teheran, notează AFP. În mod tradițional, Arabia Saudită și Iranul sunt adversari de moarte, dar în ultima perioadă s-a observat o încălzire a relațiilor, iar găsirea unui inamic comun ar putea conduce chiar la o colaborare foarte strânsă.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 12 octombrie 2023, ora 6.47: Joe Biden lovește puternic: Cea mai mortală zi pentru evrei de la Holocaust încoace

Joe Biden s-a adresat miercuri unei mese rotunde de lideri evrei la Washington, unde a descris atacul sângeros al Hamas asupra Israelului ca fiind "cea mai mortală zi pentru evrei de la Holocaust încoace", scrie The Guardian.

Continuarea AICI

content-image

UPDATE 12 octombrie 2023, ora 6.30: Netanyahu promite distrugerea totală a Hamas

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a declarat miercuri seara că ţara sa a "trecut la ofensivă", avertizând că "orice membru al Hamas este un om mort", notează AFP, citat Agerpres.

Continuarea AICI

content-image

Iată o scurtă prezentare a evenimentelor de miercuri

-Singura centrală electrică din Gaza nu funcționează din cauza lipsei de combustibil în timpul bombardamentelor și blocadei israeliene în curs.

-Lucrătorii medicali din enclavă au emis un semnal de urgență, cu avertismente că capacitatea limitată a generatorului va se termina în curând; Pe lângă cei răniți în atacurile israeliene, cel puțin 100 de nou-născuți și 1.100 de pacienți la dializă depind în prezent de echipamente medicale în Gaza.

-Cel puțin cinci palestinieni au fost uciși și nouă au fost răniți de către soldații israelieni și de violența coloniștilor în Cisiordania ocupată astăzi.

-Premierul israelian Benjamin Netanyahu și liderul partidului de opoziție Benny Gantz au convenit să formeze un guvern de urgență.

-Afirmațiile că paraglajele au intrat în nordul Israelului din Liban și alertele generalizate de adăpost au fost false, conform armatei israeliene.

-Unsprezece lucrători din cadrul Agenției ONU pentru Refugiații Palestineni și cinci membri ai Federației Internaționale a Societăților Crucii Roșii și Semilunii Roșii au fost uciși.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.