Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Luna europeană a securității cibernetice din 2023 va pune accentul pe ingineria socială

securitate cibernetica

Campania de conștientizare „Luna europeană a securității cibernetice” (ECSM) se va concentra pe ingineria socială, o amenințare cibernetică majoră. Lansarea oficială a campaniei va avea loc în cadrul evenimentului Cyber Days 2023 al Parlamentului European (26-28 septembrie 2023).

Luna europeană a securității cibernetice (European Cyber Security Month) este un proiect la nivel european, coordonat de Agenția UE pentru Securitate Cibernetică (ENISA) și sprijinit de Comisia Europeană și de statele membre ale UE, care va găzdui evenimente în întreaga Europă pe parcursul lunii octombrie, conform mediafax.

Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) este parte a proiectului-pilot ECSM și coordonator național al campaniei de conștientizare încă de la debutul proiectului, din 2012.

„Luna europeană a securității cibernetice își propune să crească gradul de conștientizare în materie de securitate cibernetică și să ne aducă la curent cu amenințările din spațiul cibernetic. Ne reamintește că ne putem întări cu ușurință propria securitate cibernetică prin adoptarea unor obiceiuri digitale bune. Fiind în alertă împotriva escrocilor, putem rămâne în siguranță”, a declarat Margaritis Schinas, vicepreședinte pentru promovarea modului de viață european.

„Scamatorii devin foarte creativi în ceea ce privește modul lor de a ataca utilizatorii și organizațiile. Prin urmare, este esențial să rămânem în alertă cu noile tehnologii și să luăm foarte în serios siguranța noastră online. Amenințările din spațiul cibernetic evoluează într-un ritm alert, iar comportamentul cetățenilor poate juca un rol fundamental în modul în care ne menținem securitatea cibernetică – este responsabilitatea noastră comună”, a adăugat Thierry Breton, comisarul pentru piața internă.

La rândul său, directorul executiv al ENISA, Juhan Lepassaar, a adăugat: „Individul reprezintă una dintre cele mai vulnerabile legături în lanțul de securitate cibernetică. Explicarea modului în care funcționează ingineria socială în practică poate îmbunătăți conștientizarea potențialelor capcane”.

Lansarea oficială a campaniei va avea loc în cadrul evenimentului Cyber Days 2023 al Parlamentului European (26-28 septembrie 2023).

Ingineria socială are loc atunci când cineva este manipulat cu scopul de a efectua acțiuni malițioase sau pentru a oferi atacatorilor informații sensibile și/sau personale. Atacatorii pot folosi informațiile divulgate de victime public, în moduri înșelătoare, tocmai pentru a îi păcăli. Acesta este modul în care atacatorii profită de încrederea victimei în comunicațiile digitale. Fiind chiar noi cei păcăliți să efectuăm o acțiune greșită pentru securitatea datelor noastre este modul general prin care îi ajutăm inconștient pe atacatori să efectueze atacul pe care l-au conceput.

ENISA identifică și analizează amenințările cibernetice actuale și viitoare, inclusiv tendințele din domeniul ingineriei sociale. Creșterea colectării de date comportamentale poate duce la atacuri de phishing mai bine direcționate. Utilizarea tehnologiilor emergente, cum ar fi inteligența artificială (IA) și automatizarea prin învățarea automată, permite atacatorilor să analizeze comportamentul utilizatorilor și să lanseze atacuri specifice.

ENISA, prin intermediul peisajului de amenințări identificat, a constatat că phishing-ul a devenit cel mai frecvent vector inițial, ceea ce înseamnă că ingineria socială este cel mai popular tip de atac pentru a avea acces la o organizație. Odată ce atacatorii au acces în interiorul unei organizații, alte atacuri pot fi efectuate, cum ar fi ransomware.

Această campanie va atrage atenția utilizatorilor de toate vârstele asupra diferitelor tehnici de inginerie socială utilizate de atacatori împotriva lor și le va permite să fie prudenți. Activitățile și informațiile vor fi furnizate pentru a-i ajuta să se familiarizeze cu diferitele moduri în care pot fi păcăliți de infractorii cibernetici. Ei vor învăța, de asemenea, cum să identifice și să se ferească de potențiale escrocherii.

Premiile ECSM fac parte dintr-o inițiativă care își propune să evidențieze materialele promoționale de succes și/sau inovatoare produse de statele membre ale UE (SM) de-a lungul anilor.

Premiile clasifică în trei categorii: Cel mai bun videoclip, cel mai bun infografic și cel mai bun material educațional. Materialele câștigătoare din fiecare categorie sunt promovate de toate statele membre participante la de conștientizare la nivel european în luna octombrie.

Luna Europeană a Securității Cibernetice (ECSM) este o campania anuală a Uniunii Europene dedicată promovării securității cibernetice în rândul cetățenilor, organizațiilor și furnizării de informații actualizate privind securitatea digitală prin sensibilizare și schimbul de bune practici.

În fiecare an, pe tot parcursul întregii luni octombrie, au loc sute de activități în întreaga Europă, inclusiv conferințe, ateliere de lucru, cursuri de formare, seminare online, prezentări, chestionare online și multe altele, cu scopul de a oferi cetățenilor resurse pentru a afla mai multe despre protecția online.

ECSM este coordonat de Agenția Uniunii Europene pentru Securitate Cibernetică (ENISA) de peste 10 ani și este sprijinit de Comisia Europeană, Europol, Banca Centrală Europeană și statele membre ale UE, țările AELS și peste 300 de parteneri (guverne, universități, grupuri de reflecție, ONG-uri, asociații profesionale, întreprinderi) din Europa și din afara acesteia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.