Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marcel Vela, decizie care nu va fi pe placul foștilor miniștrii de Interne

Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Vela

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, duminică, că ia în calcul transformarea în muzeu a fostului sediu al Comitetului Central al PCR, aflat în incinta instituției pe care o conduce, astfel încât doritorii să poată vizita biroul lui Ceaușescu, dar și celule de arest ale fostei Securități.

Citește și: Guvernul provoacă CUTREMUR în rândul bugetarilor: 9 măsuri care vor afecta angajații la stat

„Este și aceasta o variantă la care ne-am gândit (de transformare a locației în muzeu - n.red.), dar, evident, trebuie să stabilim și câteva criterii care țin de obiectivul ministerului cu privire la Secturitate și ce înseamnă un curs programat de vizitatori care, pe viitor, să poată veni oricând să trăiască, peste ani, să vadă ce au simțit înaintașii noștri care s-au jerfit la Revoluție”, a spus Vela, duminică, la Ziua porților deschise la Comitetul Central al PCR.

Ministrul de Interne a adăugat că cei care doresc, pot veni duminică pentru a vizita cabinetul dictatorului, biroul de lucru, balconul, subsolurile, celulele de arest, izolatoarele.

Această manifestare are loc pentru prima dată în 30 de ani, publicul având acces în locații precum arestul fostei Securități sau balconul de la etajul 1, de unde dictatorul Nicolae Ceaușescu s-a adresat pentru ultima dată românilor, potrivit MAI.

Duminică, la ora 12:08, a avut loc un moment de reculegere în Piața Revoluției, de lângă sediul MAI.

Ulterior, la 12:09, oră la care Elena și Nicolae Ceaușescu au decolat cu elicopterul de pe acoperișul Ministerului Afacerilor Interne (MAI), s-au deschis porțile pentru a vizita clădirea unde a funcționat Comitetul Central al Partidului Comunist Român până în data de 22 Decembrie 1989 și locul de unde a condus România dictatorul.

În interiorul MAI sunt prezentate și două expoziții cu documente și fotografii de referință: „Expoziție documentară dedicată Revoluției din Decembrie 1989”, organizată sub egida Arhivelor Naționale, și „Revoluția din Decembrie 1989 – 30 de ani” cu imagini din arhiva Agenției Naționale de Presă Agerpres, menționează reprezentanții Ministerului.

Împreună cu Guvernul Romaniei, Asociația Geeks For Democracy și Asociația 21 Decembrie se va organiza un eveniment de lumină și culoare în fața sediului fostului CC, unde vor fi proiectate imagini inedite din perioada 1945-1989, precum și imagini din zilele Revoluției din Decembrie 1989.

Totodată, se va face apelul solemn prin rostirea numelor Eroilor martiri căzuți în Decembrie 1989, conform MAI.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.