Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Marea Britanie ruptă în două de tănăra care a părăsit Regatul pentru a lupta alături de ISIS: Shamima Begum imploră clemență și spune că vrea să revină acasă

SBS
ISIS

Ministrul de interne britanic a avertizat că nu va ezita să împiedice întoarcerea britanicilor care au plecat din ţară pentru a se alătura grupării Stat Islamic (SI), în contextul în care societatea este divizată în privinţa soartei pe care ar trebui să o aibă adolescenta fugară Shamima Begum, relatează vineri agenţia britanică Press Association, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Încă un român extrădat la cererea americanilor. Secret Services l-a săltat pe un lider PNL: ce acuzații i se aduc

Sajid Javid a declarat că cei care au părăsit Marea Britanie pentru a se alătura SI au fost "plini de ură împotriva ţării noastre", în timp ce ministrul securităţii, Ben Wallace, i-a avertizat pe fugarii care vor acum să se întoarcă în ţară că trebuie să înţeleagă că "acţiunile au consecinţe".

Familia Shamimei Begum a pledat ca tânăra de 19 ani, care este însărcinată şi aproape să nască, să beneficieze de clemenţă şi să i se permită să revină la Londra.

Într-o declaraţie acordată The Times într-o tabără de refugiaţi din nordul Siriei, Shamima Begum a spus că ar face "tot ce este necesar doar pentru a putea veni acasă şi a trăi liniştită cu copilul meu".

Cazul ei s-a bucurat de susţinerea unor responsabili de înalt profil din mediul de securitate, un fost şef al MI6 afirmând că adolescentei ar trebui să i se dea o şansă "dacă este să ne respectăm valorile."

Între timp, Anthony Loyd, corespondentul The Times care a găsit-o pe tânără, a afirmat că ea este "o elevă de 15 ani care a făcut o greşeală teribilă (...) şi trebuie să facem tot posibilul pentru a o reabilita în mijlocul poporului nostru".

Pe de altă parte, pledoaria ei a fost respinsă de alţii - inclusiv de fratele lui Alan Henning, lucrătorul social decapitat de celebrul jihadist Jihadi John - care a spus că ei nu ar trebui să i se permită să se întoarcă "absolut în niciun caz".

Sajid Javid a declarat pentru The Times că "trebuie să ne amintim că cei care au părăsit Marea Britanie pentru a se alătura DAESH erau plini de ură faţă de ţara noastră".

"Mesajul este clar - dacă ai susţinut organizaţii teroriste peste hotare nu voi ezita să împiedic întoarcerea ta. Dacă reuşeşti să te întorci trebuie să fii gata să fii interogat, investigat şi chiar inculpat", a adăugat el.

Orice speranţă pentru o misiune de salvare a oficialilor britanici s-a destrămat joi, după ce guvernul a exclus orice efort în Siria pentru a-i oferi asistenţă tinerei.

Deşi a refuzat să comenteze asupra unor cazuri individuale, Ben Wallace a declarat pentru BBC: "Nu pun în pericol vieţile unor britanici pentru a merge şi căuta terorişti sau foşti terorişti într-un stat în anarhie."

"Există servicii consulare în altă parte în regiune şi mesajul puternic pe care acest guvern l-a dat de mulţi ani este că acţiunile au consecinţe", a adăugat Wallace.

Deşi nu a fost prevăzută nicio operaţiune pentru a o aduce pe tânără din Siria, a fost ridicată întrebarea dacă autorităţile din Marea Britanie vor putea să oprească eventuala revenire a Shamimei în Marea Britanie.

Fostul analist independent al legislaţiei privind terorismul Lord Carlile a declarat pentru BBC că dacă Shamima Begum nu a obţinut o a doua cetăţenie a unei alte ţări, ei va trebui să i se permită să se întoarcă în ţara de origine, pentru că în conformitate cu legea internaţională nu este posibil ca o persoană "să fie lipsită de cetăţenia unui stat".

Între timp, Richard Barrett, fost director al departamentului global de combatere a terorismului de la MI6, a sugerat că ar fi "nerezonabil" ca autorităţile să se aştepte ca Forţele de apărare siriene să aibă grijă de tânără pe termen nelimitat.

De asemenea, el a avertizat că o execuţie sumară este "cel mai probabil deznodământ" pentru astfel de cetăţeni străini care sunt predaţi autorităţilor siriene sau irakiene.

"Guvernele au o responsabilitate de a aborda problemele create de cetăţenii lor capturaţi şi de a analiza mai îndeaproape de ce au făcut alegerile pe care le-au făcut", a scris el într-un articol pentru The Guardian.

"Chiar dra Begum, cât de puţin ar regreta faptele, ar trebui să primească o şansă, dacă ne respectăm valorile şi dacă credem că societatea noastră este suficient de puternică de a reprimi o fată de 15 ani care a deraiat grav", a adăugat el.

Faptul că Shamima Begum a recunoscut că nu regretă că a călătorit până în teritoriul controlat de SI în Siria şi afirmaţia ei că "nu mai este aceeaşi şcolăriţă prostuţă de 15 ani care a fugit din Bethnal Green în urmă cu patru ani" a fost invocată ca motiv de îngrijorare de către unii.

Dr. Kim Howells, un fost ministru antiterorism, a declarat pentru Daily Mail: "Pare că nu se căieşte deloc, pare cinică".

La rândul lui, fratele lui Alan Henning, Reg, a declarat pentru The Sun că "autorităţile ar trebui să-i ia paşaportul".

"Şi-a făcut alegerea, nu-i aşa? Şi-a făcut patul, aşa că ar trebui să doarmă în el", a adăugat el.

Pe de altă parte, cumnatul Shamimei Begum, Mohammed Rehman, a declarat pentru Mail Online că familia ei vrea ca tinerei să i se permită să se întoarcă şi să fie "reeducată".

"Înţeleg de ce oamenii din această ţară sunt supăraţi şi nu o vor înapoi. Ceea ce a făcut ea nu prezintă islamul într-o lumină bună. Dar avea doar 15 ani când a plecat în Siria. Facem apel la compasiune şi înţelegere în numele ei", a spus el.

Shamima Begum a fost una dintre cele trei şcolăriţe, alături de Kadiza Sultana şi Amira Abase, de la Academia din Bethnal Green care au fugit din Marea Britanie în februarie 2015. O altă fată, Sharmeena Begum, tot din Bethnal Green dar fără a fi înrudită cu Shamima, a călătorit în Siria cu două luni înainte.

Kadiza Sultana ar fi fost ucisă într-o lovitură aeriană în 2016. Shamima Begum a spus că ar fi auzit, la mâna a doua, că celelalte două fete ar fi încă în viaţă.

Primarul Londrei, Sadiq Khan, a spus că autorităţile trebuie să vorbească cu Shamima Begum dacă ea intenţionează să se întoarcă în Marea Britanie.

"În ceea ce priveşte această persoană, cred că este important ca autorităţile - adică poliţia şi celelalte autorităţi - să vorbească cu ea dacă decide vreodată să revină în Marea Britanie, pentru a evalua dacă au fost comise infracţiuni. Dacă acest lucru s-a întâmplat, atunci este cu adevărat important ca, conform procedurii normale, să fie judecată. Şi va trebui să aşteptăm să vedem ce se întâmplă în legătură cu asta", a declarat Khan pentru postul LBC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.