Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mega-dosarul de CORUPȚIE al lui Andrei și Viorel Hrebenciuc LA FINAL - Curtea de Apel Brașov va asculta pledoariile finale în dosarul `LOVIT` de deciziile CCR

viorel hrebenciuc

Judecătorii Curții de Apel Brașov încep dezbaterile în dosarul retrocedării ilegale a peste 43.000 hectare de pădure în județul Bacău, anunță Romsilva printr-un amplu comunicat de presă.

Citește și: SURSE Posibil IMPLICAT în ATENTATUL TERORIST de la metroul londonez GĂSIT de SRI în România...

Judecătorii Curții de Apel Brașov încep vineri, 18 iunie, dezbaterile în dosarul retrocedării ilegale a 43.227 hectare de pădure de stat administrate de Direcția Silvică Bacău, urmând să intre în pronunțare în acest caz complex, după ce a fost administrat probatoriul.

Suprafață de pădure de 300 de milioane de euro!

Soarta a unui sfert din suprafața împădurită a județului Bacău, cu o valoare estimată la peste 300 milioane de euro, va fi hotărâtă de un judecător specializat în infracțiuni de corupție, așa cum a hotărât Curtea Constituțională a României, prin decizia sa controversată din 3 iulie 2019, iar instanța urmează să se pronunțe dacă faptele reținute în rechizitoriul înaintat Înaltei Curți de Casație și Justiție de Direcția Națională Anticorupție în ianuarie 2015 sunt sau nu dovedite.

Curtea de Apel Brașov rejudecă pe fond dosarul retrocedării ilegale a celor 43.227 hectare împădurite, drept efect al Curții Constituționale, iar începând cu februarie 2020 s-au readministrat o serie de probe, respectiv au fost reaudiați o serie de martori, s-a efectuat o expertiză criminalistică, s-au audiat înregistrări, s-au luat declarații unor inculpați, dar au fost declarate nule, pe baza unei alte decizii ale Curții Constituționale a României, interceptările convorbirilor, mesaje sau înregistrări ambientale obținute de procurori cu sprijinul Serviciului Român de Informații.

Citește și: DNA Intervenție de tip MAFIOT a lui Dragnea la un MARTOR al DNA...

Romsilva dată la o parte...

Menționăm că juriștii Direcției Silvice Bacău și ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, deși au formulat cerere de constituire ca parte civilă, au fost scoși în afara cadrului procesual, în iunie 2020, ca de altfel și procurorii DNA.

Reamintim că în anul 2018 președintele completului de judecată din cadrul Tribunalului Covasna, care a retrocedat ilegal cele 43.227 hectare de pădure, a fost condamnat de către judecătorii Înaltei Curți de Casație si Justiție la pedeapsa închisorii de 3 ani, însă în urma efectului nefast al deciziei Curții Constitutionale a României, soluția de condamnare cu executare pentru luare de mită a fost anulată de către completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție și întregul dosar a fost trimis în rejudecare.

Dosarul de corupție a ajuns la Curtea de Apel Brașov, ca urmare a faptului că inculpații cu înalte funcții de demnitari publici au renunțat la acestea, pentru a nu mai fi judecați de către Înalta Curte de Casație si Justiție.

„Deși cererea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și a Direcției Silvice Bacău de constituire ca parte civilă în dosar a fost respinsă de Curtea de Apel Brașov în data de 26 iunie 2020 motivat de faptul că statul este reprezentat de Ministerul Finanțelor, sperăm într-o judecată corectă, în care probele existente în cele 63 (LXIII) de dosare anexate de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov să fie analizate obiectiv, inclusiv probele propuse prin termenul Ministerul Finanțelor Publice la termenul din 24 iulie 2020”, arată instituția în comunicat.

Citește și: Discuțiile INDISCRETE despre cererile unui șef de SERVICIU `DISCRET` ...

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva își exprimă speranța că acest proces reprezintă o șansă pentru menținerea în patrimoniul statului a celor 43.227 hectare păduri de stat și mizează pe profesionalismul reprezentanților Ministerului Public și cei ai Ministerului Finanțelor Publice care, în urma scoaterii juriștilor instituției noastre din cadrul procesual, au apărat interesele și patrimoniul statului român în fața Curții de Apel Brașov.

Hrebenciuc era ”Spitalul”...dar proba a fost invalidată!

Numele de cod pe care inculpații din dosarul retrocedărilor ilegale îl foloseau cand vorbeau despre Viorel Hrebenciuc era „Spitalul”, la dosare se referau cu termenul de „plăcinte”, instanțele sau complete de judecată erau „clinici” iar aranjamentele judiciare erau denumite „internări”, potrivit documentelor DNA.

Anchetatorii DNA aratau, într-un document recent transmis instanței supreme, că „din declarația inculpatului Sturdza Paltin Gheorghe și din cuprinsul agendelor personale ale acestuia, rezultă că membrii grupului infracțional aveau un limbaj codificat și îi spuneau lui Hrebenciuc Viorel, SPITALUL”.

În acest sens anchetatorii anticorupție dau drept exemplu magistraților ICCJ o convorbire telefonică din 12 decembrie 2013 între Sturdza și deputatul Ioan Adam, despre problema strămutării (dosarului de retrocedare):

„Sturdza Paltin Gheorghe: Nu mă interesează, că SPITALUL nu face nimic. Nu mă interesează.

Ioan Adam: Mă rog, lasă-i! E treaba mea, nu-i treaba ta!”.

Anchetatorii redau o altă discuție relevantă pentru caz dintre soții Adam în care Roxana Adam, judecătoare, îi divulgă soțului ei o serie de informații de la nivelul instanței la care lucrează, acesta fiind interesat de aranjarea dosarului de retrocedare.

„În 3 februarie 2014, la ora 11:14, Anca Roxana Adam l-a informat pe soțul ei, în mod codificat (n.n. – folosind, în mod vădit, un limbaj specific infracțional, de natură a conspira mesajele transmise) că a discutat cu judecătorul (doctorul/directorul) de la Tribunalul Sibiu pentru dosarul nr.2209/119/2013 – însă s-a trezit «cu o plăcintă» deoarece termenul ce urma să se stabilească era data de 20 sau 27 martie 2014” arată procurorii, adăugând că, „în acest context, Ioan Adam a insistat pentru obținerea unui termen și mai apropiat, solicitare considerată de soția sa ca «nerealistă», aceasta justificând prin faptul că nu este/nu se poate invoca nicio urgență a cauzei”.

În plus, arată anchetatorii, Roxana Adam a indicat că nici solicitarea unei audiențe la nivelul conducerii Tribunalului Sibiu nu ar avea efectul scontat, întrucât în luna februarie 2014 nu se mai pot acorda termene, respectiv „nu se mai fac internări”:

Citește și: DNA Vigilența lui Dragnea TESTATĂ de un intermediar în afacerea penală `vizită la Trump`...

„ADAM ANCA-ROXANA: M-am trezit cu o plăcintă.

ADAM IOAN: Vai de mine! No asta-i de pomină, păi ziceai că-i tocma vara.

ADAM ANCA-ROXANA: Nu, nu are zi.

ADAM IOAN: Păi da… A, credeam că e pă strada… ta..

ADAM ANCA-ROXANA: Nu, nu-i stabilită ziua de plecare.

ADAM IOAN: Păi nu aia… păi asta era ideea că așteaptă cu nerăbdare să vadă când se duce, când îl programează la spital, la operație. Era… era cu sufletu’ la gură.

ADAM ANCA-ROXANA: 20 sau 27 martie.

ADAM IOAN: Mă așa… mă rog era cu sufletu’ la gură că… că el vrea să facă reprogramare după aia să se ducă la directorul spitalului sau să se ducă la cine dracu…

ADAM ANCA-ROXANA: Nu, nu, nu atuncea… nu. Nu pentru că…

ADAM IOAN: Și spitalu’ nu-l poate programa mai repede, măcar mai repede un pic?

ADAM ANCA-ROXANA: Nu poate pentru că dacă-i stabilește regim preferențial te-a făcut praf

ADAM IOAN: Păi nu-i vorba de regim, da dă-l dracu de director.

ADAM ANCA-ROXANA: N-ai, n-ai, n-ai cum, n-ai cum că te face praf, te cântă până la minister.

ADAM IOAN: Nu mă da nu-i nimic…

ADAM ANCA-ROXANA: Tocmai că nu este, nu există nici o urgență, dacă omu’ trebuia operat era altă poveste, da nu e urgență la așa ceva. În condițiile în care…

ADAM IOAN: Poate totuși…

ADAM ANCA-ROXANA: … țara-i în foamete.

Citește și: INTERCEPTARE Avertismentul CODAT dat de 'cârtița' de la CI șefului de la Permise Suceava...

ADAM IOAN: … poate găsește domnu’ director ăsta, medicu’ ăsta, directoru’ ăsta, poate găsește o soluție să dea măcar mai repede un pic mă cu vreo săptămână, două dracului.

ADAM ANCA-ROXANA: Mai repede cu o săptămână, două înseamnă decapitarea directorului.

ADAM IOAN: Asta-i de toată pomina, țara asta nu mai are leac mă, să mor eu. 20 ai zis?

ADAM ANCA-ROXANA: 20 sau 27.

ADAM IOAN: 20 … 27 …. Doamne ferește. 20 martie, na ce dracu să… Na, hai treaba lui ce să-i fac să… și n-are nici o șansă să se ducă cu… în audiență cu cerere de… să-l pună mai în față.

ADAM ANCA-ROXANA: Păi nu are cum, nu are cum pentru că în luna februarie nu se pot face internări.

ADAM IOAN: Doamne ferește-mă.”.

Cu recursul la... „clinică”...

Anchetatorii mai dovedesc modul codat în care discutau cei din acest dosar cu agendele lui Paltin Sturdza în care acesta notase despre o vizită la „clinică”. În data de 9 iunie 2010, când a fost înregistrat recursul la Tribunalul Covasna, Sturdza și-a notat în agendă următoarele: „Adam a chemat și a spus că la «clinică» nu e așa de rău”.

„Astfel cum rezultă din mai multe interceptări telefonice aflate la dosarul cauzei, prin «clinică» se înțelege instanță, în context fiind vorba despre Tribunalul Covasna”, se arată în documentul anchetatorilor.

Viorel Hrebenciuc și Ioan Adam și-au recunoscut parțial vina, Paltin Sturdza nu

Citește și: DOSAR Cum a ajuns DNA la `cârtița` de la CONTRA-INFORMAȚII Suceava...

Fostul deputat PSD Viorel Hrebenciuc și-a recunoscut doar parțial faptele de corupție de care este acuzat de procurorii DNA Brașov, în dosarul privind retrocedarea ilegală, în favoarea lui Gheorghe Paltin Sturdza, a peste 43.000 de hectare de pădure, se arată în ultimul referat cu propunerea de prelungire a măsurilor preventive luate față de persoanele inculpate în acest caz, document obținut de Mediafax.

În documentul citat, anchetatorii arată că, „fiind audiați, inculpații Hrebenciuc Viorel, Hrebenciuc Andrei, Adam Ioan, Bengescu Dan Costin au recunoscut în parte săvârșirea infracțiunilor de care sunt acuzați”.

„Paltin Gheorghe Sturdza nu a recunoscut săvârșirea vreunei infracțiuni. Adam Ioan a formulat denunț în prezenta cauză, prin care a arătat că i-a oferit mită judecătorului Ordog Lorand Andras pentru obținerea deciziei 231/2012 a Tribunalului Covasna. Kadas Iosif, Poenaru Jănică și Iacob Sorin Ioan nu au recunoscut comiterea faptelor de care sunt acuzați”, au scris procurorii DNA în referatul citat.

Judecătorii Curții de Apel Brașov încep dezbaterile în dosarul retrocedării ilegale a peste 43.000 hectare de pădure în județul Bacău

 

Judecătorii Curții de Apel Brașov încep vineri, 18 iunie, dezbaterile în dosarul retrocedării ilegale a 43.227 hectare de pădure de stat administrate de Direcția Silvică Bacău, urmând să intre în pronunțare în acest caz complex, după ce a fost administrat probatoriul.

Soarta a unui sfert din suprafața împădurită a județului Bacău, cu o valoare estimată la peste 300 milioane de euro, va fi hotărâtă de un judecător specializat în infracțiuni de corupție, așa cum a hotărât Curtea Constituțională a României, prin decizia sa controversată din 3 iulie 2019, iar instanța urmează să se pronunțe dacă faptele reținute în rechizitoriul înaintat Înaltei Curți de Casație și Justiție de Direcția Națională Anticorupție în ianuarie 2015 sunt sau nu dovedite.

Curtea de Apel Brașov rejudecă pe fond dosarul retrocedării ilegale a celor 43.227 hectare împădurite, drept efect al Curții Constituționale, iar începând cu februarie 2020 s-au readministrat o serie de probe, respectiv au fost reaudiați o serie de martori, s-a efectuat o expertiză criminalistică, s-au audiat înregistrări, s-au luat declarații unor inculpați, dar au fost declarate nule, pe baza unei alte decizii ale Curții Constituționale a României, interceptările convorbirilor, mesaje sau înregistrări ambientale obținute de procurori cu sprijinul Serviciului Român de Informații.

Menționăm că juriștii Direcției Silvice Bacău și ai Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, deși au formulat cerere de constituire ca parte civilă, au fost scoși în afara cadrului procesual, în iunie 2020, ca de altfel și procurorii DNA.

Reamintim că în anul 2018 președintele completului de judecată din cadrul Tribunalului Covasna, care a retrocedat ilegal cele 43.227 hectare de pădure, a fost condamnat de către judecătorii Înaltei Curți de Casație si Justiție la pedeapsa închisorii de 3 ani, însă în urma efectului nefast al deciziei Curții Constitutionale a României, soluția de condamnare cu executare pentru luare de mită a fost anulată de către completul de cinci judecători al Înaltei Curți de Casație și Justiție și întregul dosar a fost trimis în rejudecare.

Dosarul de corupție a ajuns la Curtea de Apel Brașov, ca urmare a faptului că inculpații cu înalte funcții de demnitari publici au renunțat la acestea, pentru a nu mai fi judecați de către Înalta Curte de Casație si Justiție.

Deși cererea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și a Direcției Silvice Bacău de constituire ca parte civilă în dosar a fost respinsă de Curtea de Apel Brașov în data de 26 iunie 2020 motivat de faptul că statul este reprezentat de Ministerul Finanțelor, sperăm într-o judecată corectă, în care probele existente în cele 63 (LXIII) dosare anexate de Direcția Națională Anticorupție – Serviciul Teritorial Brașov să fie analizate obiectiv, inclusiv probele propuse prin termenul Ministerul Finanțelor Publice la termenul din 24 iulie 2020.

Regia Națională a Pădurilor – Romsilva își exprimă speranța că acest proces reprezintă o șansă pentru menținerea în patrimoniul statului a celor 43.227 hectare păduri de stat și mizează pe profesionalismul reprezentanților Ministerului Public și cei ai Ministerului Finanțelor Publice care, în urma scoaterii juriștilor instituției noastre din cadrul procesual, au apărat interesele și patrimoniul statului român în fața Curții de Apel Brașov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.