Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Mii de nereguli la alegerile prezidenţiale din Rusia: Ameninţări, turism electoral, voturi false

REUTERS/ Sergei Karpukhin
putin deget

Opoziţia rusă şi ONG-uri au denunţat mii de nereguli - transportarea alegătorilor cu autocarul de către poliţie, ameninţarea unor observatori, introducerea ilegală de buletine de vot în urne - în alegerile prezidenţiale de duminică, în Rusia, vizând mai ales o creştere a nivelului prezenţei într-un scrutin fără suspans, relatează AFP, potrivit agenţiei news.ro.

ONG-ul Golos, specializat în monitorizarea alegerilor şi care întocmeşte o hartă a fraudelor pe site, anunţa, până la ora 15.00 GMT (17.00, ora României) 2.288 de cazuri de nereguli precum introducerea ilegală a unor buletine de vot în urne, cazuri de votări multiple sau obstrucţionarea activităţii observatorilor.

Vezi şi: Traian Băsescu spune ce decizie ar lua pe revocarea şefei DNA dacă ar fi în locul lui Iohannis: 'Are de apărat şi funcţia de preşedinte'

Mişcarea principalului opozant al Kremlinului, Aleksei Navalnîi, care afirmă că a trimis peste 33.000 de observatori în secţiile de votare, a reproşat de asemenea sute de cazuri de fraude, mai ales în Caucazul de Nord sau în regiunea siberiană Kemerovo, cunoscută prin minele sale de cărbune şi marea industrie metalurgică.

Golos şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la informaţii despre exercitarea unor constrângeri de către angajatori sau universităţi care obligă angajaţi sau studenţi să voteze nu la locul lor de domiciliu, ci la locul de muncă sau de studiu, ”unde li se poate controla participarea la vot”.

În contextul în care alegerile par jucate dinainte în ochii a mii de ruşi, cu victoria anunţată a lui Vladimir Putin, Kremlinul a făcut totul pentru a se asigura că participarea, singurul barometru adevărat al scrutinului, este cât mai puternică posibil.

Pentru a creşte nivelul participării la Uakuţk, în Extremul Orient rus, ”alegătorilor li s-au promis pui” în schimbul votului, a raportat Ivan Jdanov, un jurist din echipa lui Navalnîi.

Cupoane de reduceri la produse alimentare, ”medalii”, sandviciuri sau bilete la concerte au fost distribuite alegătorilor, potrivit unor mărturii difuzate pe reţele de socializare.

Vezi şi: Reţeta ideală de post: Cum poţi prepara o delicioasă mâncare de mazăre

BULETINE ANULATE

Însă, dincolo de aceste ”stimulente”, nereguli şi încălcări au fost constate adesea. ”Principalele încălcări sunt umplerea urnelor cu voturi şi transportul organizat de alegători” , a declarat Navalnîi într-o conferinţă de presă.

Numeroase autobuze au fost închiriate, inclusiv de către autorităţi, în vederea ducerii alegătorilor la secţii de votare în mai multe regiuni din ţară, mai ales în regiunile siberiene Kemerovo şi Krasnoiarsk, dar şi în Caucazul de Nord, potrivit observatorilor opozantului.

Liderii acestor regiuni ”au nevoie” să arate un ”nivel de participare” satisfăcător Kremlinului, a dat el asigurări, ironizând cu privire la faptul că ”majoritatea alegătorilor ruşi au venit să voteze la ora 8.00 dimineaţa”.

”Oricărei persoane normale îi va fi greu să creadă că sunt nişte alegeri normale”, a apreciat opozantul.

Vezi şi: Asta e planta-minune: Te scapă de tuse şi îţi vindecă plămânii

Într-o secţie de votare de la Groznîi, în Cecenia, ”datele oficiale (cu privire la participarea la vot) prezentate de comisia electorală sunt de trei ori mai mari decât cele ale observatorilor independenţi”, semnalează ONG-ul Golos.

”În anumite regiuni, observatorii dau un nivel de participare care este cu 10% mai slab” decât cel anunţat de comisa electorală locală, a declarat pentru AFP Jdanov.

Potrivit unor înregistrări video filmate şi difuzate de observatori Golos, introduceri ilegale de buletine de vot în urne au avut loc în mai multe locuri în ţară, precum la Liuberţi, la câţiva kilometri est de Moscova.

Acest din urmă caz a fost confirmat de Comisia electorală, potrivit uneia dintre reprezentantele sale citate de agenţia Interfax, iar buletinele au fost anulate.

Buletinele din cel puţin două urne, la Moscova, au fost declarate invalide din cauza unor suspiciuni de fraude, potrivit comisiei electorale locale.

Aleksei Navalnîi şi mai multe site-uri independente au difuzat numeroase imagini cu exemple prezentate drept încălcări sau presiuni asupra alegătorilor, fără să fieposibil să fie verificate în mod independent.

În unele apar, de exemplu, călugăriţe, într-o mănăstire, votând sub privirile maicii superioare.

Observatorii au denunţat, de asemenea, obstrucţionări ale activităţii lor, mai ales în Cecenia, unde au fost ”ameninţaţi fizic” de membri ai secţiilor de votare, a anunţat ONG-ul OVD-Info.

Altor observatori li s-a interzis accesul în secţii de votare, ca la Ufa, Demenovo (Siberia) şi la Krasnodar (sud), potrivit lui Ivan Jdanov.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.