Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministerul Justiției stopează deriva anti-europeană a Curții Constituționale

Remarcabil de prompt și tranșant răspunsul Guvernului României la îngrijorarea exprimată de comisarul european pentru Justiție că țara noastră ar putea să rătăcească în stil polonez, din cauza obstinației iresponsabile a Curții Constituționale de la București de a contesta supremația dreptului european și a Curții de Justiție a Uniunii Europene. Didier Reynders a mers până la a avertiza că România s-ar putea confrunta cu sancțiuni dacă va persevera în deriva anti-europeană. Și e bine de subliniat, pentru așa-zișii patrioți români, ce-și fac model din balamucul polonez, că România tocmai a primit 3,7 miliarde de euro de la Bruxelles, în cadrul PNRR, în vreme ce Polonia nu doar că are Planul încă neaprobat, dar va trebui să plătească amenzi de 70 de milioane de euro pentru încălcarea statului de drept și a independenței justiției.

Iată că ministrul Cătălin Predoiu spulberă motivele de legitimă alarmare a Comisiei Europene și reafirmă ferm poziția exprimată de premierul Nicolae Ciucă la Bruxelles: România își respectă angajamentul asumat la aderarea la UE, stipulat în Tratatul de la Lisabona și transpus în Constituția României. Art. 148 alin. (2) din legea fundamentală e cât se poate de limpede: ”Ca urmare a aderării, prevederile tratatelor constitutive ale Uniunii Europene, precum şi celelalte reglementări comunitare cu caracter obligatoriu, au prioritate faţă de dispoziţiile contrare din legile interne, cu respectarea prevederilor actului de aderare”.

Comunicatul de azi al Ministerului Justiției exprimă, totodată, voința de a coopera transparent și sincer cu Comisia Europeană pentru atingerea obiectivelor din cadrul MCV și a mecanismului ”Rule of Law”, astfel încât progresele concrete realizate în cadrul MCV să conducă la aplicarea unui singur mecanism de monitorizare - ”Rule of Law”, care e aplicabil tuturor statelor UE. Mai mult, ministrul Predoiu comunică faptul că a fost finalizat proiectul de lege privind desființarea SIIJ, ce urmează să fie aprobat de Guvern și înaintat Parlamentului spre vot, la deschiderea sesiunii parlamentare în februarie.

În fața acuzațiilor de tergiversare ale comisarului european Reynders, forul român de resort indică, totodată, termene precise pentru procedura de aprobare a Legilor Justiției și a Codurilor Penal, respectiv de Procedură Penală, modificate, cu dată finală de adoptare la 31 martie.

Asistăm, așadar, la afirmarea categorică a voinței Guvernului României de a accelera, în domeniul esențial al Justiției, integrarea europeană de facto – proces de durată, întârziat din păcate de rătăciri și ezitări. Sperăm că înlocuirea, în acest an, a celor trei judecători ai Curții Constituționale cărora le expiră mandatul, inclusiv cel al președintelui Valer Dorneanu, va readuce această instituție la responsabilitatea și autoritatea profesională atât de necesare exercitării rolului ce-i revine.

COMENTARIUL ESTE ASUMAT DE AUTOR
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.