Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ministrul apărării francez Florence Parly: 'Franţa doreşte o întărire a prezenţei militare europene în nord-vestul Oceanului Indian'

Mobilicités
florence parly

Franţa doreşte o întărire a prezenţei militare europene în nord-vestul Oceanului Indian, prin intermediul unei coordonări între forţele maritime ale ţărilor-membre ale UE începând din acest an, a declarat joi ministrul apărării francez Florence Parly, informează AFP.

Franţa, care exercită preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene în timpul primului semestru, "susţine punerea în aplicare a unei Prezenţe Maritime Coordonate (PMC) în nord-vestul Oceanului Indian începând din acest an", a declarat Parly în timpul unei conferinţe de presă la Brest, cu ocazia unei reuniuni informale a miniştrilor apărării ai ţărilor UE.

O PMC constă în a prevedea de o manieră coordonată acţiunile diferitelor forţe maritime europene înr-o zonă, pentru a optimiza în special timpul de prezenţă pe mare, potrivit Agerpres.ro.

UE a pus deja recent în funcţiune o PMC, în Golful Guineei, pentru a lupta împotriva pirateriei şi a practicilor ilicite. "Am amintit de necesitatea de a dezvolta o prezenţă maritimă mai globală", a declarat ministrul francez.

Nord-vestul Oceanului Indian regrupează zone critice pentru circulaţia şi comerţul maritim, precum Strâmtoarea Bab-el-Mandeb, Marea Oman, strâmtoarea Ormuz. Totodată, aceste zone sunt de interes strategic şi geopolitic major şi scena unor activităţi ilegale, precum traficul de stupefiante sau pescuitul ilegal.

UE are deja operaţiuni ad hoc coordonate în aceste zone, precum operaţiunea Agenor (de securizare a Strâmtorii Ormuz) sau Atalante (în Golful Aden).

Această dorinţă pentru o creştere a puterii europene survine de asemenea cu câteva luni după adoptarea de către UE a unei strategii pentru Indo-Pacific (din care face parte Oceanul Indian), care ar putea constitui un important focar de tensiuni internaţionale în anii următori, în special din cauza tensiunilor în creştere între SUA şi aliaţii lor pe de o parte şi China pe de altă parte.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.